Jump to content

Featured Replies

Posted

Jeli iko upucen, pa da mi pomogne, GDE ja ovde u Srbiji mogu pohadjati raznorazne kurseve planinarske,.ali ne tipa alpinizam-vec vise boravak u prirodi, sa prirodom, nesto kao prezivljavanje,.ili kao za vodicha ili tako to, razno,.da,.i prva pomoc i to... U novosadskom drustvu nude nesto,.ali to samo u odredjenom dobu godine,.pa dok se ja nacekam-ihaaj,.. a i sve meni to nesto mlitavo - mene interesuju ozbiljne stvari i prava organizacija... Bilo koji grad,. moze i u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori (dokle god mogu da zadjem bez vize).. idem dokle god, samo ako nude nesto dobro!  ?

Види јел' ово оно што те занима....

http://www.gss.org.yu/kurs_info.htm

Такође има (било?) је да се скине и приручник за преживљавање са њиховог сајта у Вордовом формату који сам ја мало прерадио и ставио у ПДФ ради лакшег транспорта, па ако неком треба, могу да метем овди.

Zar GSS orgaznizuje takve kurseve, koliko ja znam oni primaju samo muskarce... Sto ne probas neki speleoloski kurs, imas kod nas speleoloskih klubova, a tri sajta znam napamet, pa evo ti:

www.as.org.yu

www.sob.org.yu

www.asak.org.yu

Uglavnom to su ti i najpoznatiji klubovi, pa ako te interesuje... Navali.

e ja znam...al moracu da kontaktiram par ljudi pa ti javim... ok?

saljem ti ondak brojeve telefona.

u pitanju je obuka za vodice, placa se oko 100e (uglavnom se te pare traze od planinarskog kluba kom pripadas, jer je njima u cilju da imaju sto vise vodica u organizaciji), obuka postoji posebno  letnja i posebno zimska... zimska je, koliko sam cula, dosta teza. nazalost, sad se zavrsila sezona polaganja letnje skole. odrzavala se na tari, bilo je nekih 10-tak polaznika/ca i svi su naravski dobili diplomu. imali su prakticni deo (orjentacija, vodjenje, trcanje, slobodno penjanje i nesto bedno prakse iz prve pomoci) i teorijski.

to je koliko ja znam. nije lose u sustini, al kazu da je moglo puno bolje.

ja cu mozda sledece godine, pa ako tada budes za...  clap.gif' alt=':clap:'> 

i da... GSS prima samo muskarce, al cak ni sve muske, vec one koji su zavrsili neku medicinsku skolu ili eventualno neki veci kurs iz prve pomoci i trazi se jos mnooooooooooooogo stvari, a i placa se bas bas dosta za zavrseni kurs, pa se onda svake godine obnavlja licenca. te informacije su dosle iz razgovora sa vise GSS-ovaca...

pogledaj u pd Pobeda, tako ti i gladi sajt.... p.s. pozdrav kolegenice

• Author

Ehe! Hvala vam puno! Svaka informacija VredNA! 

Da,.. GSS zahteva previše,.a i ambicije mi nisu u tom pravcu... Speleologija,..hmm..nisam baš naročito za pećine zainteresovana (što ne znaci da ni u budućnosti neću biti,..ali ne baš sada..)...

Ali pročačkah..., na sajtu PSD Želeyničar iz BGa,. - VIII ZIMSKA ŠKOLA VISOKOGORSTVA. Možda bi bilo zgodno ako se ne nadje bolje do tada.. Naime,. Škola počinje sa radom 27. januara, a završava 14. aprila, svakog vikenda predavanja i slično. Cena je 3.500din i jos plus za neke akcije u okviru toga, a to će naknadno...  Evo pogledajte ovde,.ima svih informacija i rasporeda predavanja..:

http://www.zeleznicar.org.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=82

• Author

..hm.. ispravka - to je bilo PROŠLO,..za januar 2007.,tek posle vidjeh,. Oprostite,. ALI,..obzirom da je to bila već VIII škola zaredom,. nadam se da ni sledeće godine neće izostati. Ja sam već poslala neka pitanja nadležnima tamo u vezi sa tim,..pa ako dobijem koje informacije, javljam!

brzim kratkim dimnim signalima vredni planinari dostavise sledece informacije:

nadlezni za letnju skolu ove god. bio je

Slobodan Gocmanac  mob. 063/187-97-39

vodic, instruktor

iz PSD "Avala" (ul. Dobrinjska 11, Beograd)

nazovi pa pitaj  :mah:

u svakom slucaju, jako korisna stvar za jednog planinara...

http://www.tomica-planinom.com/html/razno/linkovi.htm

linkovi svega i svacega vezanog za planinu

:LOLLL:

...interesting...

Da li je neko video SAS-ove knjizice sa tehnikama prezivljavanja u prirodi? Kao mali prirucnik... Mislim da moze da pomogne.

:mrgreen:

Такође има (било?) је да се скине и приручник за преживљавање са њиховог сајта у Вордовом формату који сам ја мало прерадио и ставио у ПДФ ради лакшег транспорта, па ако неком треба, могу да метем овди.

nemoj ni da pitas, odma' kaci :)

Ево, биће овде неко време, ал' било би паметно да се и окачи негде овди за даунлоад на сајту, нарафски уз дозволу ГСС-а.

http://www.uzelipapoludeli.org/beauty/zez/planna.zip ~ 650кб

Три ПДФ-а:

- Боравак у планини

- Списак опреме за летњи трекинг

- Списак опреме за трекинг (уопште)

Оригинал фајлови су били у Вордовом .доц, ал' ја сам пребацио у ПДф из ОпенОфиса и мало преформатирао неке делове да буде лакше за штампање. :fool:

• 6 years later...