Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Moram sto pre da se odlucim, ne znam kako da vam pojasnim pitanja koja imam, dacu sve od sebe!

Naime, za fakultet nemam para, odrastao sam bez roditelja(zivim sa ujnom) i zelim da ako je to ikako moguce nadjem posao u inostranstvu

Zanima me pre svega princip ostajanja u drzavama(da li to bila EU, USA ili ostali kontinenti)

Plan mi je sledeci: 

Da odaberem zemlju(e) koja me zanima, odem tamo, nosio bih najvise 1000e sa sobom ako mi podje za rukom da to skupim, i prosto ostanem dok se ne snadjem. Povratak u Srbiju ne uzimam kao opciju.

Kako funkcionise odlazak i ostanak, da li preko 90 dana ili ostajanje na duze vreme? Od papira sta mi je sve potrebno, saglasnost staratelja?

Pozdrav

Situacija je ozbiljna, da li iko moze da se ukljuci u diskusiju?!

Dragi Bogibatina,

Zaprepastio si me. Iz razloga, što studiranje u Srbiji je besplatno. Ukoliko nisi iz Srbije, ja mislim da i u CG, BiH, CRO je takođe besplatno.

Takođe sam bio u tvojoj situaciji, ako upadneš na budžet, menza i dom. Ja ne vidim ništa, ali ama baš ništa preskupo, pošto kažeš da imaš 1000 evra!!!!! što ti je dovoljno za 10 meseci.

Tokom studiranja, mesečno sam trošio u Novom Sadu 120 evra. Plus ja nisam bio u domu!!!! Znam mnoge koji su bili bolji studenti od mene, pa su poodustajali!! Kao nemaju para, ali zato za rakiju, travu i cigare imaju... LOL 

Dakle ti si mlad i nekvalifikovan radnik, ne znam sada u kom gradu živiš. Ne znam kako izgledaš, ali eto možda bih ti predložio modeling, jer je u tome neka dobra zarada, moj prijatelj ( odrastao u hranteljskoj porodici, dobio je posao modela u Parizu, snimao je reklame za velika imena, posrećilo mu se)

Drugo ne znam šta da ti savetujem, nisi dao previše informacija o sebi, osim "tužne" priče. Da li znaš neki jezik, neki zanat..nešto upotrebljivo?

• Author

Pozdrav Stefane,

Ne znam kako si mislio da je studiranje besplatno :)

Interesuje me, kako ostati negde na duze vreme, recimo dobiti drzavljanstvo, kako to uopste funckionise?

Da li to ide preko posla, sto bi znacilo da nadjem posao odma i samim tim ostanem na duze?

Edited by Duya
-citat

mislim da za pocetak trebas da citas podosta jer brkas neke stvari kao sto je radna viza i drzavljanstvo,uslovi za drzavljanstvo ukucas zemlju koja te zanimanja google pa vidis,moj savet ako vec nisi u nekoj novcanoj situaciji a mozes da skupis tih 1000e je da spremis intervju i odes na cruiser kompanija ima dosta a i posla pozdrav.

...ili se zaputis u Afriku.

Tamo uvek treba neko.

EDIT:Inace,pogledaj deo foruma "Zivot i posao preko grane".

Edited by Laza GNR

• Author

...ili se zaputis u Afriku.

Tamo uvek treba neko.

EDIT:Inace,pogledaj deo foruma "Zivot i posao preko grane".

Tek sam sad primetio tu sekciju foruma, hvala puno!

Pozdrav Stefane,

Ne znam kako si mislio da je studiranje besplatno :)

Interesuje me, kako ostati negde na duze vreme, recimo dobiti drzavljanstvo, kako to uopste funckionise?

Da li to ide preko posla, sto bi znacilo da nadjem posao odma i samim tim ostanem na duze?

Koliko znam, evo pogledao sam i dalje postoji budžet u Srbiji, fakulteti su besplatni 100%, plaća se možda upis, i overa godine i semestra, možda kod nekih i prijava ispita. ali ti troskovi po godini ne bi trebalo da pređu 10 000 dinara. Mislim čak i da kod nekih fakulteta je to znatno manje, 

ako ne možeš u BGD i NS da studiraš, pa ti izvoli Niš, Kragujevac ili neka manja mesta sa visokim školama, koja su znatno jeftinija od velikih gradova... Nemoj molim te tako, kao nemaš para ( a 1000 evra naprimer u Vranju bi ti bilo super...imaju lupam, koliko vidim na internetu Fakultet, imaju i visoku tehnološko...)

Državljanstvo dobiti? Pa ti nisi još ni dobio posao, rano ti je još za državljanstvo da razmišljaš...

Ponovo, vidim da ništa konkretno ne govoriš o sebi!

Da radis sa nasim drzavljanstvom negde kao fizikalac jako tesko. Imas gomilu Rumuna, Bugara, Hrvata.. koji su u EU i imaju prednost plus mogu da dobiju mnogo lakse radnu vizu. Nemoj da se zaludjujes da ce te u nekom Nemackoj neko primiti da radis na crno, makar ne na dug period. Bolje zavrsi neki faks mnogo ces lakse naci posao jer svako moze da kopa kanal, al nemoze svako da projektuje kuda ce kanal ici.

• Author

Da radis sa nasim drzavljanstvom negde kao fizikalac jako tesko. Imas gomilu Rumuna, Bugara, Hrvata.. koji su u EU i imaju prednost plus mogu da dobiju mnogo lakse radnu vizu. Nemoj da se zaludjujes da ce te u nekom Nemackoj neko primiti da radis na crno, makar ne na dug period. Bolje zavrsi neki faks mnogo ces lakse naci posao jer svako moze da kopa kanal, al nemoze svako da projektuje kuda ce kanal ici.

Lepo receno

Da bi sa srpskim pasosem legalno radio u Evropi sada je jako tesko osim ako nisi visokoobrazovan deficitarni kadar. Zasto bi se gazda cimao za tvoju vizu kada moze legalno i bez problema zaposliti nekog hrvata. Nemacka je vec ukinula a Belgija najavila ukidanje radnih dozvola za hrvatske drzavljane. Time su se hrvatski radnici potpuno izjednacili sa radnicima starih drzava clanica i za rad im vise nece biti potrebne dozvole. Dakle radi se o ukidanju svih ogranicenja. Razmisli o tome da uzmes madjarski ili hrvatski pasos kako bi mnogo lakse dosao do posla u evropskoj uniji. Nama srbima ne samo da ce jos dugo trebati radne dozvole nego ce nam na kraju ponovo uvesti turisticke vize.