Jump to content

Featured Replies

Posted

Krajem Septembra planiram otici na par meseci do Paname i Gvatemale. Letela bih do Paname, gde sam zakljucila da viza nije problem, ali me Gvatemala muci.

Na sajtu naseg ministarstva spoljnih poslova pise da je viza potrebna uz napomenu da je neophodno pokazati stanje na racunu koje ce pokriti 50 dolara po danu boravka, sto mi je trenutno nezamislivo, jer planiram ostati minimum dva meseca.

Interesuju me vasa iskustva. Da li su granicari fleksibilni po ovom pitanju? Da li je neko vadio vizu u nekoj od susednih drzava i kakvo mu je iskustvo sa ovim finansijskim delom, po danu boravka...

Hvalaaa :)

Krajem Septembra planiram otici na par meseci do Paname i Gvatemale. Letela bih do Paname, gde sam zakljucila da viza nije problem, ali me Gvatemala muci.

Na sajtu naseg ministarstva spoljnih poslova pise da je viza potrebna uz napomenu da je neophodno pokazati stanje na racunu koje ce pokriti 50 dolara po danu boravka, sto mi je trenutno nezamislivo, jer planiram ostati minimum dva meseca.

Interesuju me vasa iskustva. Da li su granicari fleksibilni po ovom pitanju? Da li je neko vadio vizu u nekoj od susednih drzava i kakvo mu je iskustvo sa ovim finansijskim delom, po danu boravka...

Hvalaaa :)

ukoliko za vizu apliciras u nekoj od okolnih zemalja, onda ti od papirologije ne treba skoro nista...smesta rezervisan, i avio karta...a ne mora ni karta ako ides kopnom...ja sam iz meksika ulazio u gvatemalu bez vize, samo su mi na granici lupili neki pecat koji je licio na vizu...doduse, to je bilo davno...ali, ko apliciras u ambasadama po evropi, to je verovatno vec druga prica...kako si mislila da stignes iz paname u gvatemalu? ako ides kopnom, prvo moras u kostariku, za nju ti ne treba viza, pa za nikaragvu, tu se dobija na granici, ali onda dolazi honduras za koji, koliko znam mara da se ide u ambasadu po vezu....procedura je isto laka, iz okolnih zemalja...

• Author

Hvala na odgovoru, planiram da odem u Gvatemalu brodom iz Paname, pretpostavljam da je to olaksavajuca okolnost zbog neutralne zone u vodi. A balans na racunu i slicne peripetije? Citam napomene da je neophodno imati 50 dolara po danu i slicno...

Jos jednom, puno hvala :)

Hvala na odgovoru, planiram da odem u Gvatemalu brodom iz Paname, pretpostavljam da je to olaksavajuca okolnost zbog neutralne zone u vodi. A balans na racunu i slicne peripetije? Citam napomene da je neophodno imati 50 dolara po danu i slicno...

Jos jednom, puno hvala :)

pa rekao sam ti u postu, al aj da ponovim: ako vadis u okolnim zemljama, onda treba samo smestaj rezervisan, i eventualno prevoz...

• Author

Ok, hvala, mislila sam da si prevideo to pitanje :) Odlicno u svakom slucaju, hvala jos jednom.

Zivim u Milanu. Ovde to funkcionise jako jednostavno... Buduci da je Srbija u Grupi B (zemlje za koje nije potrebna provera), Konzul Gvatemale bez ikakve dokumentacije samo napise rukom da viza nije potrebna i lupi neki pecat. Ovaj pecat je dovoljan za ulazak i u sve ostale CA-4 zemlje (El Salvador, Honduras, Nicaragua).

Edited by bpmilano

• 2 months later...

Nije bas najsvezija tema, ali mozda nekom bude koristilo :)

Ja sam vizu za Gvatemalu vadio u New Yorku, dok sam bio na work and travel programu. Platio sam 50$ multiple entry vizu, single entry je bila 25$. 

Trazili su mi potrvdu o primanjima za prethodna tri meseca, kreditnu karticu, avionsku kartu (nisam morao da je kupim, print screen pretrage karata je bilo dovoljno :)

Takodje sam morao na napisem pismo sa razlozima za posetu, bukvalno jedan pasus o tome zasto putujem u gvatemalu, gde cu da ostanem, samo napisao hostel :)

Imao sam prilicno zanimljivu situaciju u konzulatu, jer sam sa pricao sa njima na spanskom, prilicno losem u tom momentu i zbog toga dosao da pokupim vizu dva dana ranije nego sto je trebalo. Naravno nije bila spremna, ali posto sam im bio zanimljiv jer sam verovatno bio jedini koji je u skorije vreme bio tamo po vizu, dobio sam vizu istog dana :)

I jos jedno pozitivno iznenadjenje, dobio sam vizu koja vazi za zemlje CA -4 sporazuma, tako da vazi za Gvatemalu, Honduras, El Salvador i Nikaragvu. I da, vazi 90 dana.

Natasa, da li jos u Gvatemali, ili negde u centralnoj americi?

Pozdrav,

Rasa

Nije bas najsvezija tema, ali mozda nekom bude koristilo :)

Ja sam vizu za Gvatemalu vadio u New Yorku, dok sam bio na work and travel programu. Platio sam 50$ multiple entry vizu, single entry je bila 25$. 

Trazili su mi potrvdu o primanjima za prethodna tri meseca, kreditnu karticu, avionsku kartu (nisam morao da je kupim, print screen pretrage karata je bilo dovoljno :)

Takodje sam morao na napisem pismo sa razlozima za posetu, bukvalno jedan pasus o tome zasto putujem u gvatemalu, gde cu da ostanem, samo napisao hostel :)

Imao sam prilicno zanimljivu situaciju u konzulatu, jer sam sa pricao sa njima na spanskom, prilicno losem u tom momentu i zbog toga dosao da pokupim vizu dva dana ranije nego sto je trebalo. Naravno nije bila spremna, ali posto sam im bio zanimljiv jer sam verovatno bio jedini koji je u skorije vreme bio tamo po vizu, dobio sam vizu istog dana :)

I jos jedno pozitivno iznenadjenje, dobio sam vizu koja vazi za zemlje CA -4 sporazuma, tako da vazi za Gvatemalu, Honduras, El Salvador i Nikaragvu. I da, vazi 90 dana.

Natasa, da li jos u Gvatemali, ili negde u centralnoj americi?

Pozdrav,

Rasa

Pozdrav svima,

U Gvatemalu moze da se udje sa vazecom US vizom. To vazi i za okolne CA-4 zemlje. Takodje moze da se udje i sa boravisnom dozvolom neke od EU zemalja.

Bio sam dva puta u Gvatemali. Prvi put sam pokazao nemacku boravisnu dozvolu a drugi put americku vizu.

Elem Raso, dzaba si vadio vizu. Mogao si sa americkom uci u Gvatemalu.

Pozdrav

Imao sam j1 vizu, koja je istekla, tako da sam bio u onom "grace periodu", tako sam morao. 

Naravno, mogao sam da probam, ali posto u pasosu pisu samo datumi vize, a nista o tih mesec dana dodatnih, vrlo verovatno da bi me vratili...

A ne bih mogao ni u okolne zemlje, jer mi je americka viza nevazeca, tako da je ipak vredelo vaditi je.

• 11 months later...

Pomenuo je Dačić juče da se ukidaju vize za diplomatske i službene pasoše, a kad on bude išao u povratnu posetu u Gvatemalu, tada će potpisati sporazum za ukidanje viza i za obične pasoše. Koliko se razumem u CA-4, to onda podrazumeva da nam neće trebati vize ni za preostale 3 zemlje.

Edited by amstel

Samo da ne ode tamo nacvrcan kao kad je bio u Argentini i da pominje Mesija,Batistutu i dr. :-) pa da dobijemo unapred visegodisnje zabrane ulaska.

• 4 weeks later...

Planiram da obidjem skoro celu centralnu Ameriku na leto, a vidim da je uz vazecu US vizu moguce uci u skoro sve zemlje CA, pa me zanima samo, da li se placa entry ili ne?

• 10 months later...

Ima li neko najnovije informacije za vizu za Gvatemalu? Da li je potrebna ako imam americku vizu ili boraviste neke od zemalja EU? Na sajtu njihovog MSP stoji da gradjani Srbije spadaju u neku klasu B, po kojoj se viza ne mora odobriti u Gvatemali ali se mora aplicirati za nju. Na nekim drugim sajtovima na netu (ukljucujuci i Wiki) se moze naci da nije potrebna ukoliko se poseduje vazeca americka viza ili boravisna EU... 

Link sa zvanicnog sajta MSP: http://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=22

Edited by Fungus

6 hours ago, Fungus said:

Ima li neko najnovije informacije za vizu za Gvatemalu? Da li je potrebna ako imam americku vizu ili boraviste neke od zemalja EU? Na sajtu njihovog MSP stoji da gradjani Srbije spadaju u neku klasu B, po kojoj se viza ne mora odobriti u Gvatemali ali se mora aplicirati za nju. Na nekim drugim sajtovima na netu (ukljucujuci i Wiki) se moze naci da nije potrebna ukoliko se poseduje vazeca americka viza ili boravisna EU... 

Link sa zvanicnog sajta MSP: http://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=22

ako imas americku vizu, ne treba