Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Nisam bila ni u jednoj od ove tri države, ali jesam pre mesec dana u Kirgistanu i Uzbekistanu, pa imam bar neku sliku o Turkmenistanu i Tadzikistanu, pomagali smo se Lonely Planet vodičem koji obuhvata i njih. Avganistan izostavljam jer apsolutno nisam upućena u situaciju, ali kladim se da je najkomplikovaniji u celoj priči.

Što se tiče vize, za Turkmenistan se viza dobija isključivo putem turističkog aranžmana za čitavo vreme putovanja, što samim tim dosta i košta. Izuzetak je tranzitna viza koja traje tri dana, i čime bi eventualno mogli da se posete Ašgabat, pređe Karakum i vidi čuveni Darvaza krater. Mi smo se u jednom trenutku našli na samoj granici, u Kivi, i zažalili što nemamo ta tri dana viška i za Turkmenistan, ali nekom drugom prilikom nadam se. Viza za Tadžikistan je u odnosu na ovo jednostavna, može se uzeti u okolnim zemljama ili ranije, u sopstvenoj režiji. S tim što je zahtevano da za svako noćenje imaš registracioni slip bilo iz hotela ili iz kancelarije zadužene za turiste (OVIR). U praksi, nama na kraju na granici Uzbeci to nisu ni tražili, ali život ti je lakši ako pratiš pravila, mislim da ih ja još čuvam u futroli pasoša. :D

Što se tiče letova, Pegasus je ove godine od Manas airline-a napravio Pegasus Asia, za sada su zgodno povezani Biškek i Oš sa Istanbulom, a od novembra uspostavljaju i liniju Istanbul - Dušanbe. Moja karta Beč-Biškek, Biškek-BG je bila 385e, pa eto orijentacije o ceni. Ne bih računala na nešto povoljno za Turkmenistan, tako da pretpostavljam da je Tadžikistan najpovoljnija početna i krajnja tačka.

U slučaju potrebe za prelazak, a i moja topla preporuka, Uzbekistan je jako zanimljiv i glavne atrakcije tj tri grada sa Puta Svile su pogodni za nekih 5 dana jer je saobraćaj jako lak, funkcionalan i jeftin, a i ljudi su mi bili daleko srdačniji i topliji od Kirgistanaca. Ono što je mana je viza, jer je nama potrebno i pozivno pismo agencije pa sve to izađe oko 140e na kraju, ali ja se nisam ni najmanje pokajala. 

Što se tiče Tadžikistana, priroda je koliko sam druge putnike razumela neverovatna, treba nekoliko dana za prilagođavanje na nadmorsku visinu, i višak vremena jer su putevi jako loši, tj u mnogim delovima i nepostojeći. 

Nadam se da je ovo bar malo bilo od pomoći, i samo napred, centralna Azija je magičan konglomerat prirode, istorije, tradicije i rušenja iste, diktatura, Staljinovih čistki, spontane srdačnosti ili hladnoće, skrivenih nemira i konzervativnih i nomadskih sredina i potpuno vredna svih muka i praznina u prethodnom planiranju i improvizacijama u putu.

• Author

Hvala na odgovoru .

Opet problemi sa vizama ,

Znaci kad pokupimo sve papire pravac Bec bar dva puta za Tukmenistansku vizu (nekad nam odlazak dodje taman ko dhl)

Spas bi bilo kada bi se mogla Tadzikistanska viza dobiti na granici na osnovu pozivnog pisma . Pozivna pisma (gdje upali naravno) trazimo direkno od turisticke organizacije doticne zemlje , cak i ako ne daju upute na agencije koja je sigurna da to zavrsi .

Kad budemo u Becu posjeticemo njihovu ambasadu tamo (iako je nadlezna za Hrvatsku i Bosnu) cisto da pokusamo .

Sto se Avganistana tice obzirom da smo vec vadili jednom vize rekli su nam da nece biti problema .Doduse i oni traze od turisticke agencije pozivno pismo . To smo se vec dogovorili da ,uz nadoknadu naravno , posalju iako necemo ici sa njima . Sta ce nam vodic a pogotovo oruzani pratioc . Njega smo i prvi put odbili , em bode oci , em ne moze biti od pomoci ako ce da vas otmu a pogotovo ako budete u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu pa vas podignu u vazduh .

U prvom postu ima prikacen goolmaps sa planom puta , dobrodosla svaka sugestija unutar ove tri zemlje !!!

• 2 weeks later...
  • Author

Plan se mora mijenjati .Kalifat osvojio Kunduz sto ce reci nije bas pametno ici tuda !

prva promjena od ko zna koliko dok krenemo !

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • Author

Ima li zainteresovanih ? Mogla bi se ruta i promjeniti pa umjesto iz Herata za Kabul otici za Teheran . Ili neka bolja ruta (vise glava vise znaju)

Vize napreduju , jesi skupe majku mu ali ok , sem Uzbekistanske . Na nju smo potpuno zaboravili .

Sa mogucim problemima na granicnim prelazima jos ne razmisljamo sve dok ne budemo imali sve isplanirano (a i situacija je takva da na neke prelaze cas se moze cas ne )

Evo da te i ja posavetujem malo iz prve ruke. Letos sam prošao Putem svile (kineskim), onda se konektovao na Kazahstansku rutu od Horgoša, pa preko Almatija, Taraza, Šimkenta i Turkestana vratio se nazad u Kirgistan gde sam napravio dobar krug - Talas - Toktogul - Uzgen - Oš, onda prešao stopom planinama koje su prohodne samo leti i gde prođe 10 automobila dnevno preko Kazarmana do Narina, onda na Taš Rabat, pa nazad magistralom do Isik kula, krug oko njega, pa u Biškek i let za Istanbul i dalje. 

Kazahstan možeš da zaobidješ,zapravo, ako imaš 30 dana, uradi to jer ništa nije specijalno. Kirgistan ako voliš dobar hiking i dobru prirodu POD OBAVEZNO ići, ali računaj na loše puteve, prevoje itd. Odatle možeš kao što si zamislio, opališ na Uzbekistan (tamo ideš ako si fan doooobre istorije), pa onda ta trodnevna tranzitna kroz Turkmenistan, pa onda u Iran. Tadzikistan ima neku lepu prirodu (ali naravno, Kirgistan je tamo big daddy što se tiče naj prirode), ali ima i katastrofa puteve, i zapravo Pamir highway koji znači 1000km kroz kanjon gde prodje nekoliko kola dnevno i za koji ti treba možda čak i cela nedelja. Išao mi je drugar tuda, gledao sam mu slike i nisam našao ništa specijalno čega nema u Kirgistanu. 

Vize - Kirgistan letiš iz Istanbula i dobiješ za 50 usd turističku na aerodromu, za Uzbekistan neka ti je Bog i svi Bogovi u pomoći (upravo me je ta viza odbila da pomislim da sad odem a i nemam nameru da me neko toliko maltretra - postao sam mnogo osetljiv po pitanju viza :D) ), ta trodnevna Turkmenska upoznat si očigledno bolje od mene sa tim, jedino Iransku sredi unapred i to je to.

Same vize ima da ti na kraju izađu skuplje od letova, ali ima da uživaš carski u odličnoj prirodi i još boljoj istoriji. Ja ću Kirgistan da stavim na moju Picasa galeriju kad završim sa kineskim Putem svile (2-3 meseca verovatno) i Kazahstanom, tako da ono, ako si zainteresovan cimni me na private pa ćeš sve da vidiš gde sam bio, šta, kako, itd ostali detalji...

Eto, sad imaš masu info i puuuuno vremena da se pripremiš. ;)

PS Ja sam stopirao kroz Kazahstan i Kirgistan koliko se sećam 100%, tako da nemam baš mnogo informacija o prevoznim sredstvima, tu ti ne mogu pomoći. Ali koliko sam čitao i pričao sa frendovima koji su bili tuda, Uzbekistan ima čak i one rakete vozove. Kirgistan nekakve buseve u kojima se ljudi naguraju, ali ok, stiže se na odredište. :)

• Author

Hvala Tales . najvjerovatnija pocetna tacka bi nam bio Turkmenistan , a a zavrsna Teheran . Iran smo obisli ono turisticka ruta Teheran-Siraz . Ovoga puta bi bila drugacija . Prosli bi ceo Avganistan i (ako je moguce )usli u Iran . Tu  je problem jer velllleeeelika kolicina heroina ide tim putem pa samim tim pored svega ostalog i ta opasnost.

Cijena viza ce da izadje mnogo vise nego avio karte i bus karte

• 3 weeks later...

Mnogo mi se svidja tura. Javljam se samo da bih ti skrenuo paznju na Avganistan, čitao sam po raznim forumima da je VEOMA opasno kretati se oko Herata i ka Kabulu. Neki su putovali od Teherana do Herata autobusom i vozom al onda odande na avion do Kabula, ne znam koliko košta karta ali ne bih rizikovao. Nisam bio tamo, ne poznajem nikoga ko je išao ali rekoh da kažem šta sam pročitao... SREĆNO :D

PS Ja sam stopirao kroz Kazahstan i Kirgistan koliko se sećam 100%, tako da nemam baš mnogo informacija o prevoznim sredstvima, tu ti ne mogu pomoći. Ali koliko sam čitao i pričao sa frendovima koji su bili tuda, Uzbekistan ima čak i one rakete vozove. Kirgistan nekakve buseve u kojima se ljudi naguraju, ali ok, stiže se na odredište. :)

Stopom?! E,da mi je to vidjet..SVAKA čast na ovakvoj hrabrosti! 

• Author

Mi necemo stopom vec lokalnim prevozima ma sta oni bili . Najopasniji dio puta ce biti od Herata do posle Iranske granice . papazjanija terorizma , fundamentalizma , plemenskih policija , i svercera heroinom !!!

Stopom?! E,da mi je to vidjet..SVAKA čast na ovakvoj hrabrosti! 

Hvala. Ali nije to nikakva posebna hrabrost. :) Radio sam ja to po 40 zemalja do sada. U Kazahstanu i Kirgistanu su svi na neki način taksisti, ljudi na sve strane stopiraju i na kraju plate za prevoz. Stranci u Kazahstanu uspeju da objasne šta je stop (znaju ljudi mahom), dok masa ljudi u Kirgistanu prvi put čuje za to.  :spot:

Objašnjavaš i na srpskom, i ruskom, i engleskom, i turskom (čak i na kineskom)... Ma jok, nisu čuli. :D

• 2 weeks later...

Tale, na aerodromu je tranzitna bila 50 USD a ne turisticka. Uzgred, u konzulatu u Istanbulu su mi rekli da kosta 40 USD.

Vize - Kirgistan letiš iz Istanbula i dobiješ za 50 usd turističku na aerodromu

Tale, na aerodromu je tranzitna bila 50 USD a ne turisticka. Uzgred, u konzulatu u Istanbulu su mi rekli da kosta 40 USD.

Isto tako mi je 5-6 njih reklo da je dobilo turističku na aerodromu za 50usd. Čak i na forumu. Ako svi oni lažu, lažem i ja. :)

• Author

Ima li ko ikakvu informaciju za Uzbekistansku vizu ?

Potrosih svu silu za telefon zovuci Ministarstvo spoljnih poslova . Za sve zemlje su zaduzene ambasade a za nas njihovo ministarstvo . Ambasade ili neznaju ili nece da kazu kako dalje . samo nas upucuju na min inostranih poslova .

HELP

Ima li ko ikakvu informaciju za Uzbekistansku vizu ?

pošalji upit Uzb.ambasadi u Beču    embassy@usbekistan.at

i ja isto tražim,ima da ispalimo na živce dok je ne vidimo u pasošu! 

• Author

pošalji upit Uzb.ambasadi u Beču    embassy@usbekistan.at

i ja isto tražim,ima da ispalimo na živce dok je ne vidimo u pasošu! 

Oni su me kao crnogorskog drzavljanina upitili na ministarstvo inostranim poslova .

Edited by budva

A šta je bilo sa onim Stan Tursom? Ja sam pre jedno 4 godine dobio vizu preko njih.

(tačnije sredili su pozivno pismo i odobrenje od ministarstva u Taškentu; onda sam samo otišao u ambasadu u Berlinu da mi zalepe vizu)

O božeeeeeee muka mi je,...kakve su to gluposti, šta je tom Karimovu? Zašto ja nekom moram plaćat da uđem u državu?!i živcirati se,bespotrebno.

Ukoliko me ne izludi ovaj lopovluk s vizama. ja bi išla na proljeće avionom do Kirgistana,pa konpnenim putem kroz Tadžikistan,Uzbek.i Turkmenistan,te konačno Iran natrag.

Naravno da me zanima kako se najlakše dočepat i te čuvene tranzitne v.za Turkmen.i sve,je li opasno,je li itko išao tim putem itd.

A šta je bilo sa onim Stan Tursom? Ja sam pre jedno 4 godine dobio vizu preko njih.

Znači bio si u Uzbek prije 4 god.? Solo,bez agencije,tražio smještaj na licu mjesta? Daj pričaj di si bio,šta da se obiđe, sve me zanima!

Znači bio si u Uzbek prije 4 god.? Solo,bez agencije,tražio smještaj na licu mjesta? Daj pričaj di si bio,šta da se obiđe, sve me zanima!

Hteli smo da idemo bivša devojka i ja, bukirali smo karte, dobili vize itd (za smeštaj plan jeste bio da tražimo na licu mesta), ali nam je nešto iskrslo pred put pa smo morali da otkažemo sve.

Ona je prošle godine otišla sama, i kaže da joj je Bukhara ostavila mnogo veći utisak nego Samarkand i Khiva; ali i da su joj generalno svi ti uzbekistanski istorijski spomenici bili upečatljiviji od recimo iranskih, baš zato što su pomalo oronuli i zaboravljeni. Ako i ti planiraš da putuješ sama, mogu je pitati za detaljnija iskustva, da li je bezbedno, o čemu treba voditi računa itd, ali zapravo mislim da je sve bilo ok po tom pitanju

Mi smo planirali da odemo i do Savicki galerije u Nukusu (u zapadnom delu zemlje, dugo se putuje vozom kroz pustinju ali navodno vredi i para i vremena) Pogledaj trailer dokumentarca koji je snimljen o Savickom: http://www.desertofforbiddenart.com/ 

upravo tako,i ja najvj.solo. Da,pitaj je,sVe me zanima.NAjviše po pitanju tih debilnih i zamornih i obaveznih registracija,ali i same vize,kako do nje.

Nisam planirala taj Nukus,čak nikad nisam ni čula za tu galeriju,ok..ali moj plan je svemirski valjda. 

Across Uzbek skroz naskroz preko tih pustinja do kazahstanskog grada,luke na Kaspiju Aktau. Mislim da će mi pozlit od vrućine i pustinje.

Nisam bio, ali i ja planiram sljedeće godine u maju napraviti turu Kirgistan - Turkmenistan - Tadžigistan  -Afganistan. Plan je da dođem kopnenim putem, po mogućnosti vozovima, vjerovatno preko Turske, Gruzije, Rusije i Kazahstana a onda a vratisi se Pegasus-om iz Biškeka. Kopao sam po internetu i čini mi se da je forum Karavanaistan-a najbolji i najsvježiji izvor informacija.Čitajući ga, pohvatao sam sljedeće: Viza za Kirgistan, kao što je ovdje napisano, se dobije bez problema na ulazima, samo se plati. Nosiocima BiH pasoša viza i nije potrebna. Vize za okolne zemlje se u principu mogu vaditi u Biškeku: za Tadžikistan ide lako i brzo, za Turkmenistan ne.Često odbijaju i tranzitne vize i strogo se moraš držati ograničenja. Čak i samo dobijanje viza podrazumijeva vađenje posebnih dozvola za određene regione, registraciju itd. Nisam pratio kakvo je stanje sa Uzbekistanom, ali koliko sam laički skapirao, iskeširaš vizu i smještaj i ne bi trebalo biti problema. Dakle, za sve ove pomenute zemlje viza se vjerovatno može izvaditi tamo na licu smještaja što bi moglo smanjiti troškove ako recimo neke ambasade nisu blize putniku i ostalo, al sve treba provjeriti i pratiti jer to su područja vjerovatno sklona nenajavljenim promjenama.

E sad, Avganistan. Ono što putnici prijavljuju na forumima je da viza za Avganistan uopšte nije bila posebna prepreka, recimo u Ženevi se olako vadila a i u Biškeku. Međutim, u zdanje vrijeme se nešto sve pooštrilo i tu nije jasna situacija, da li ju je lako dobiti ili ne. Za one koji ne uspiju, mogu makar kročiti nogom u Avg, zaboravio sam ime grada, ali na granici Tadžikistana i Avganistana ima neki most i pijaca, pasoš ostavite kod Tadži graničara, pređete na pijacu-bazar u Avg i tu možete provesti određeno vrijeme bez vize i nesigurnosti.

Što se tiče sigurnosti u Avg, prije nekoliko sedmica sam proveo određeno vrijeme sa novinarima koji su boravili tamo, jedan od njih živi u Kabulu. Oni tvrde da se sigurnosna situacija pogoršala, posebno u okolini Kunduza koji je baš tu na izlazu iz Tadži. Nisu preporučili kretanje ovim područjem, nikako. Kažu da pojedine kopnene rute u Avg su out of question. Kabul sam po sebi je okej, ali zna biti napeto, I sad postaje sve veći problem i doći kopnom do Kabula.

Dakle Stantours je agencija u Kazahstanu koja sređuje pozivna pisma za sve centralnoazijske zemlje. Ne znam da li je to najbolji (tj. jedini) način za dobijanje Uzbekistanske vize ali znam da funkcioniše.

Ja sam imao prebivalište u Berlinu pa je ambasada u Berlinu bila nadležna za mene, ne znam koja je za Ex-Yu, verovatno Beč.

@on lajn: pišem ako dobijem još informacija. Nukus svakako preporučujem ako si već tu u pustinji i ako te imalo zanima slikarstvo XX veka. Mislim da je odlično za razbijanje monotonije (pustinja, vozovi, pustinja, ovčetina, pustinja, poneka stara zgrada, pustinja... i onda odjednom kao da si u sred Louvre-a)