Jump to content

Featured Replies

Posted

:) Planiram da gledam utakmicu Jermenija-Azejberdžan ,idem avionom pa me zanima da li je moguće da se viza uzme u Batumu ,da se ne čeka u Istambulu ?I da li se na granici Gruzije i Azejberdžana može izvaditi viza a da se ne čeka u ambasadi Azejberdžana u Gruziji?Kakve su avio veze između njih i kakve su cene avionskih karata?

Ako neko zna neka se javi ,hitno !

vizu za Gruziju mozes da kupish na aerodromu, bez ikakvih problema.

Mada cekanje u Istanbulu ne mora da bude neshto dugo, ja sam zadnji put uzeo vizu za cca 5 minuta =] ali to ne mora da znachi nishta.

Nego, jel mislis na fudbalsku utakmicu? Koliko sam ja obaveshten, obe utakmice su otkazane i UEFA je oduzela i Jermeniji i Azerbejdzanu po 6 bodova.

dal se to neshto promenilo?

• Author

mislio sam na utakmice srbije sa ta dva tima,13i 17 oktobra.Dosta toga sam saznao zahvaljujuci tebi i hvala na odgovoru.jel  znas dal moze azerbejdzanska viza da se uzme na kopnenoj granici izmedju Gruzije i Azerbejdzana?Gde bi mi smestaj preporucio u Jerevanu,za Gruzuju  si dao   preporuku i tamo cemo odsesti.Koliko se putuje marsutkom od Tbilisija do Jerevana? unapred zahvalan

• Author

Posto nam je varijanta do Batumija jeftinija, da li na tom aerodromu mogu izvaditi vizu, s obzirom da to nije prestonica Gruzije?

na ovom linku http://www.mfa.gov.ge/?sec_id=467&lang_id=ENG pise da vizu mozes da izvadish na svim granichnim prelazima, pa pretpostavljam da se i aerodrom u Batumiju rachuna na to. nisam vadio lichno, pa ne mogu da potvrdim. Probaj da pitash na nekom vecem putnichkom forumu, npr. na thorntree.lonelyplanet.com, siguran sam da ces da dobijes pouzdan odgovor.

inache, aerodrom u Batumiju dugo nije bio u funkciji, tek pre par meseci, donacijama Turske, obnovljen je i radi ponovo.

Ove godine sam bio malo duze po Adzariji, i bas sam zadivljen koliko se ta regija razvija, verovatno zbog turizma. Da vidis samo kako dobre zeleznicke stanice imaju i Batumi i Kobuleti, pa na sta Batumi lichi, itd itd.. pa pretpostavljam da je i aerodrom u super stanju =]

Za Azerbejdzansku vizu pojma nemam, tamo nisam ishao. Pitaj opet na thorntree! :)

U Jerevanu, zavisi koliko zelis da platish =] preciznije, zavisi kakav smestaj ti treba.

mozes da budes kod clanova HospitalityClub-a, od ovih aktivnijih iz Jerevana poznajem vecinu, pa ti kazi ako treba da ih ubedjujemo =]

Inache, ima hostel u Jerevanu, u centru, zove se Envoy Hostel (izgooglaj adresu), hostel je samo tako dobar, nov, chist, moderan, veliki, samo mi se nisu dopali likovi koji ga drze :) cena je bila 17$ po nocenju, mada su bili neki sitni popusti u zavisnosti od broja nocenja.

Vecina backpackera koristi tzv. homestay opciju u centru Jerevana, u ulici Sayat Nova broj 5 ili 7 (uvek pomesam, ali pisu imena stanara na vratima, uz interfon), to je preko puta zgrade Opere, najcentralniji moguci centar. E sad na toj adresi ima stan na ime Anahit Stepanyan, otprilike je na zadnjem spratu =] Tu je smestaj ove godine bio 5000 drama, a trenutno je 472 drama = 1 EURO. Stan je prilicno lepo mesto, Anahit nije losa zena za ispijanje kafe/caja, mada je drchna za pare =]

Od Tbilisija do Jerevana treba jedno 5ipo do 6ipo sati marshrutkom. Zavisi od vozacha, od zadrzavanja na granici, i tako to. Ja sam ove godine stigao za nekih 5 sati i 20 minuta, alal im vera =]

Marshrutke u Tbilisiju za Jerevan polaze prepodne, znachi nadjes se oko 9-10h na stanici i pitash okolo. Stanica se zove Ortachala, ima dosta marsrutki do nje po gradu, mada mozes i pesice, od Rustaveli avenije pa do nje trebalo mi je nekih 45 minuta (mislio sam da je malo blize =]

E da, cena marshrutke je fiksnih 30 larija (2.2 larija = 1 EURO)

e, kad stignes u Jerevan, marshrutka te ostavlja na Kilikia autobuskoj stanici. kad izadjes ispred Kilikie, na taj neki bulevar, ides levo, pesice nekih 5-10 minuta, zavisi koliko si pod teretom, i kad dodjes do mosta kojim ulazis u centralni Jerevan, pogledaj na levo, tu im je stadion i mnogo lepo izgleda =]

sta god ti jos padne na pamet, posebno za jermeniju, pitaj slobodno =]

e da, sto se tice ulaska u Jermeniju, moras da platis vizu koja koshta 30$, vazi 21 dan boravka (20 nocenja), i kupuje se na granici za 5 minuta.

jedino ukoliko imas pozivno pismo od nekog iz Jermenije, overeno od strane njihovog mup-a (ili ko god to tamo overava), mozes da, uz SRJ pasosh, udjes bez placanja tih 30$.

• Author

hvala ti puno,svaku tvoju rec sam pomno ispratio,jos da odlucimo kako ya pocetak do tbilisija.voleo bih ako mozes da mi se javis,pa se ispricamo .zurim sad na tekmu,dolazi zvezda u cacak pa\ idem da gledam.pozdrav 065 60 70 139

• 2 weeks later...
  • Author

Konacno smo se opredelili za Batumi,letecemo iz Beograda ka Istanbulu,i tu imamo nekih 16-18 sati cekanja do leta za Batumi.Kako stizemo prepodne znas li satnicu voza za Tbilisi?Spavamo u hostelima koje si nam preporucio,samo mi reci na sta si mislio kad si rekao da ti se nesvidjaju ti ljudi sto drze taj envoy hostel u Jerevanu?Nadam se da je sigurnost ok?Moguce je da na dan utakmice krenemo iz Tbilisija ka Jerevanu i to je subota,pa jel moguce da uopste nebude tih marsutki u jutarnjim casovima?I  znali se tacno satnica polayaka marsutki za Jerevan?Hvala ti jos jednom za sve informacije koje si nam pruzio,puno si nam pomogao.

e, pojma nemam kad idu vozovi za Tbilisi iz Batumija. Mnogo bi vam bilo lakshe da uzmete kombi (marshrutku), jer je mnogo brza, ne preterano skupa u odnosu na voz (mada, ovo poredim sa najjeftinijom klasom u vozu, a kushet i spavaca kola su skuplja od marshrutke), a i zeleznichka stanica u Batumiju nalazi se na nekih 5 km od centra grada, dok marshrutke polaze iz samog centra.

Ako idete vozom, morate da odete do te nove zeleznichke stanice. Ona je tik uz obalu mora, ali jedno 5km daleko, mada moze da se do nje stigne lokalnim kombijem za Kobuleti, cena bi bila negde oko 1 lari valjda (2.2 larija = 1 evro), prosto kazete vozachu da stane kod nove zeleznichke stanice, ili kad je vidite, stanete tu (prilichno je moderna, sva od stakla i metala i tako to).

Sve marshrutke hvatate sa dve lokacije u centru. Jedna je odmah na nekakvom parkingu iza pijace, uocicete neku pijacu/buvljak i neku zgradurinu u izgradnji tik pored.  Druga lokacija je mozda 50-100 metara odatle, na trgu, sad ne secam se kako se trg zvao, ali se lako prepoznaje kao nekakav prazni prostor na kome su marshrutke :) i u blizini je gotska katedrala.

Za cenu voza ne znam, al marshrutka bi trebalo da koshta oko 20 larija do Tbilisija. Ja i Jovan (sa ovog foruma) proshle godine smo se raspravljali da smanjimo cenu, pa smo valjda ishli i za 13 larija po osobi, tako da probaj, ali kako ste stranci, treba da se potrudish =] Marshrutka vozi oko 5 sati ili tako neshto, mozda cak i 6 ako pravi pauzu negde usput.

Marshrutke u Tbilisi stizu na Didube stanicu (ona vishe lichi na parking pored nekog buvljaka, al ajd :), i tu imash metro stanicu. Odatle, valjda jedna ili dve stanice metroom, i tu je zeleznichka stanica odmah iznad metro stanice, a sledeca stanica tim smerom je Mardzanashvili, a sledeca tim smerom je trg Svetog Djordja u centralnoj ulici Rustaveli. Ima neki promukli zenski glas koji cita na kojoj stanici je stigao metro i koja je sledeca, tako da je prilichno lako da se snadjete po Tbilisiju kad dodjete tamo.

Ako mrzite loshe vozache, obavezno idite vozom. garantujem vam, i verovatno bi vam svako garantovao ko je bio u gruzinsko/jermenskim marshrutkama, da ce vam biti nezaboravno iskustvo, sa jedno par stotina jedva izbegnutih cheonih sudara i tako to. ne zezam se. npr. sad od jerevana do kobuletija, vozach je sa nas 9 putnika ishao na momente i 165km/h (da, toliko, ako kazaljka ne laze), po raskomadanim Gruzinskim putevima i tako to.

Envoy hostel u Jerevanu je sjajan, nov , chist, veliki, siguran. Osoblje mi se nesto nije dopalo u nekim razgovorima, al to nema veze sa hostelom =] zaboravi =]

Marshrutke iz Tbilisija za Jerevan treba da polaze prepodne. Red voznje ne postoji, kao ni za bilo koju marshrutku bilo gde da se marshrutke koriste =] princip je da marshrutka polazi kada se napuni putnicima, ili kada vozachu dosadi da vishe cheka, ili marshrutka otkaze polazak ako nema dovoljan broj putnika (npr. samo ti i niko vishe). ovo poslednje je redak slucaj, ali hocu da kazem da pravila nema. sto se pre pojavish na Ortachala stanici u Tbilisiju, bolje za tebe. Gledaj da onda nadjes marsrutku za Jerevan koja je najpopunjenija putnicima, jer ce onda pre da krene =]

Ja vam ne bih preporucio da na dan utakmice idete iz Tbilisija u Jerevan. Ko zna kad cete da stignete, to vam niko ne garantuje.. Ove godine sam dosao na Ortachalu oko 10, cekao marsrutku da krene do 12:30, stigao u jerevan oko 18h ili tako nesto. to je bila nedelja, i samo jedna marsrutka je isla za Jerevan u 10h kad sam bio tamo. subotom treba da ih je vishe.

i tako to  :spot:

e da, ako se pustate do Nisha ovih dana, imam super mapu Batumija i Adzarije, kao i proslogodisnje izdanje Yerevan Scope-a, sa mnogo dobrom mapom Jerevana. pa mogu da pozajmim ako treba =]

• Author

Ja neznam vise sta bi mogao da te pitam a da mi nisi odgovorio,ili nisi vec opisao ,uglavnom sve sam zapisao.Vidim da je jedini problem voznja,al ko prodje voznju po Sri Lanci,valjda ce i ovu.Inace na ovaj put ti krece sugradjanin,sigurno ga znas.Javi ako si zaboravio tamo nesto,pa da ti ponesemo.hvala ti puno,i veliki pozdrav

• Author

Izvini ako sam uneo zabunu,nije kiki.Javi se,il ostavi tvoj broj mobilnog pa se cujemo.pozdrav

Tek sad videh ovu temu.

Na autobuskoj stanici u Istanbulu, kada sam trazio kartu za Tbilisi, data mi je informacija da nije moguce dobiti vizu za Gruziju na granicnom prelazu. Ok, mozda to ne vazi za aerodrome, a mozda ja dobih netacnu informaciju. 

U Tbilisiju vadjenje vize za Azerbejdzan nije nikakav problem. Ne secam se tacno za koje vreme sam je izvadio ali znam da nije bio problem niti je dugo trajalo vadjenje.

Da, iz Batumija mislim da ti je najbolje da putujes kombijem do glavnog grada. Cesto polaze za Tbilisi i pretpostavljam da predstavljaju najbrzi vid prevoza na toj relaciji.

• Author

Provereno moze na aerodromu da se uzme,al nisam siguran dal moze na aerodromu u Batumiju.bilo bi dobro kad bi se setio kolko ti je bilo potrebno vremena da izvadis Azerbejdzansku vizu u Tbilisiju.Mi nebi imali vise vremena od 2 radna dana.hvala ti

Nas je dvadesetak vadilo vizu, posto sam putovao grupno, i posao je bio obavljen za manje od jednog dana. Potrebno je popuniti upitnik, koji je cak manji od formata A4, priloziti fotografiju i 50 dolara, koliko se ja secam. Delovalo mi je da se u konzulatu i ne razbijaju bas od posla. Na kraju ti upecatiraju za tolike pare jednu krajnje ruznu vizu.

• Author

Hvala,nadam se da je i sad tako,jer necemo imati vise od 2 dana za vadjenje vize.Ako bi znao adresu ambasade

azerbejdzanu u Tbilisiju,bilo bi sjajno.

Nisam bio, ali u U LP knjizici pise: Mukhadze 14, telefoni: 252639 i 250014.

Radi od 9 do 7, pon-sub.

• 3 months later...

Hm, sad sam malo zbunjen. Ok, Jermenska viza moze da se izvadi na granici, a vidim misljenaj oko vadjenja gruzijske vize su podeljena. Ja sam licno optimista, ali uvek volim da sam siguran u info :/

Gruzijsku viza vadi se zasigurno na aerodromima i u Gruzijksoj ambasadi nedaleko od taksima u Stambolu za jedan sat a cena je od 5 do 10 dolara.Jermenskase uzima na granici za 30 dolara.Azer viza se uzima na aerodromu  u Bakiju za 40 dolara ili u Tbilisiju uz cekanje od jednog dana,predas dokumenta pre podne a uzmes vizu posle podne.Autor teksta proverio letos kada su one nase muke od fudbalera imale takm icarske tekme,pozdrav

samo mala ispravka na prethodni post, Gruzinska viza od 5 dolara je tranzitna viza koja vazi za 1 ulazak tj. prolazak kroz Gruziju, u trajanju od 3 kalendarska dana (npr. udjes 21vog i moras da izadjes 23ceg, a ne nakon 72h kako moze da se shvati).

10 dolara kosta dupla tranzitna Gruzinska viza od 2x 3 dana(ako se npr. ide u Jermeniju preko Gruzije i natrag, ili u Azerbejdzan i nazad)

cenovnik sa Gruzinskim vizama trebalo bi da je ovo:

Single ordinary visa up to 90 days stay              - 30 US dollars

Double entry visa up  to 90 days stay                -45 US dollars

Multiple ordinary visa up to 90 days stay          -50 US dollars

Double entry visa up  to 180 days stay              -60 US dollars

Multiple ordinary visa up to 180 days stay        -100 US dollars

Single ordinary transit visa                                -5 US dollars

Double ordinary transit visa                              -10 US dollars

Multiple ordinary transit visa                            -30 US dollars

Residence visa                                                    - 50 US dollars

Visa transfer to valid passport                            -5 US dollars