Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko bio na Tibetu? Znacilo bi mi par saveta, kako se podnosi ta visina od 5000 m, treba li nesto posebno poneti, kakvo je vreme u oktobru....?

Edited by Contessa

Prvo treba provjeriti sta od papira treba za Tibet . Kinezi stalno nesto mijenjaju . Od ultra lake dozvole do maltene nemoguce pa sta te potrefi .Ne ocekuj da mozes slobodno svugdje po Tibetu da ides. Veci dio samo uz posebne dozvole !

Ako stignes avionom bice ti sok za organizam jer sleces maltene na 5000 metara , Zato je voz mnogo bolja solucija , jeste da se od Pekinga putuje 48 sati ali nista strasno .Cak naprotiv . U oktobru je vec poprilicno prohladno .

• Author

Idemo vozom iz Pekinga do Lase, definitivno je to najbolja varijanta. Najvisa tacka (visinska) nam je bazni kamp, e tu je zvrcka.....preko 5000 metara, nosimo perjane jakne i vrece za spavanje, a bogami i vunene carape

Ako ste zdravi i i koliko toliko u fizickoj kondiciji ne bi trebalo biti problema . U vozu imate kiseonik za nedaj Boze . Zadnje trecina puta vozom je fantasticna ako ikako mozete nemojte je prespavati .

Jete li provjerili potrebne dozvole ? Uvjek imajte na umu da je Tibet specijalna zona . podijeljen je na tri zone . prvu koju mozete uz dozvolu turisticki posjetiti (kada smo mi bili morao je biti njihov vodic sa nama ) . druga u koju se ulazi samo sa specijalnom dozvolim (pratnja obavezna ) i treca u koju nije nikako dozvoljen ulaz sem ako niste u svojstvu diplomatsko-vojne delegacije .

U praksi ovo nije strasno jer je Tibet ogroman i imate ohoho toga za posjetiti .

Jete li razmisljali da se vratite preko Nepala ?

• Author

U povratku idemo vozom do Sangaja. Nepal nekom drugom prilikom nadam se

Nisam bas siguran, ali mislim da ovo legalno nije moguce...

Kad smo mi bili pre par godina nije moglo , Godinu posle toga smo mogli uci iz Nepala ali smo imali drugu rutu .

Mislim da vam je pametnije se vratiti do Sangaja avionom , nije mnogo skuplje a to je dva i po dana voznje vozom .

Za informacije kontaktirajte direkno ministarstvo inostranih poslova Kine ili Turisticku ogranizaciju odnosno najbolje oboje . Ambasade nemaju azurne podatke

Mogli ste uci, ali mislim da nije izvodljivo uci iz Kine, a izaci na drugu stranu...

Predeli iz voza su jedan od vecih utisaka skoro celog puta i boravka na Tibetu...Sumnjam i da imaju mnogo dozvoljenih dana da bi lutali...

• Author

Idemo avionom do Pekinga, onda vozom do Lase i tamo se dalje "penjemo" do baznog kampa Mont Everesta koji se nalazi na visini preko 5000 m. Sve je organizovano tako da ne brinem za pratece dozvole i papirologiju. Te fascinantne predele iz voza pokusacu da snimim, nosim rezervne baterije

Ma nema tu sta da se brine ni o cemu svakako...taj bazni kamp obilaze i sminkerski devojke kineskinje, onako fenseraja radi...nema to puno veze sa onim sto zamisljas.

Koliko se sjecam neki planinarski klub iz BGD je prosle godine organizovao takvu turu . I jos nesto , cini mi se da su Kineske vlasti posle zemljotresa suspendovali sve posjete od baznog logora na dalje i to za citavu godinu .

• Author

Ah, sad je fancy osvajati planinske vrhove...ja se iskreno nadam da necu naletati tamo na takve cicke, previse ih je i ovde. Ne idemo dalje od baznog kampa, ja definitivno ne spadam u grupu alpinista, a jesmo planinari, ovi moji ozbiljni a ja lagano na pocetku....pa se ni manje ni vise odmah penjem na krov sveta :-)

Osetićeš sigurno neke simptome visinske bolesti, čak i ako ideš vozom, tj. postupno. Blagi simptomi su normalni i neminovni: loš san, često mokrenje, glavobolja, ubrzani rad srca. Neizostavno bi trebalo da na visini oko 3500 do 4000 napravite dan pauze za aklimatizaciju. Pijte što više tečnosti, posebno crni čaj koji je tamo ionako uobičajen.

Ozbiljni simptomi su: glavobolja koja ne prolazi, 'pijani hod', halucinacije. Ako osetite nešto od toga (ili vam neko kaže da tako hodate), nemojte se šaliti glavom da ostanete na toj visini. Ishod može da bude fatalan. Jedino rešenje je - sići na manju visinu. Ne znači da morate odustati, samo dajte telu vremena da se adaptira. Nađite negde da izmerite saturaciju, sve preko 80% je dobro.

Ja sam biciklom prešla Thorung La na Anapurni, na 5614 m, sa sasvim blagim simptomima, a pre toga nisam bila na vhu izanad 2200 mnv. Doduše, stalno sam napolju, što svakako utiče na saturaciju.

Kad je reč o povratku preko Nepala, to je bilo moguće 2013/14. kad sam ja tamo bila. No, kao što reče budva, oni non-stop menjaju ta pravila.

Srećno i po povratku postavi fotke da te mrzimo :) 

• 2 weeks later...
  • Author

Hvala svima na savetima, jos malo pa krecemo put Tibeta. Verujem da ce sve biti ok, pa cu impresije rado da delim sa svima ;-)

• 3 weeks later...

Jeste li se vratili? Kako je proslo?

Hvala svima na savetima, jos malo pa krecemo put Tibeta. Verujem da ce sve biti ok, pa cu impresije rado da delim sa svima ;-)

• 5 weeks later...
  • Author

Vratili se, kako koji mili moji, fizicki svi zdravi i veseli, duhovno ja jos tamo ☺

Proslo sve savrseno, fantasticno, ma impresije su toliko jake da nemam reci.... zato su tu fotke, imam ih bas puno, ne znam samo kako se ovde postavljaju....

:)

Možeš postaviti fotke na neku platformu tipa FlickR pa nam staviti ovde link :)

Vratili se, kako koji mili moji, fizicki svi zdravi i veseli, duhovno ja jos tamo ☺
Proslo sve savrseno, fantasticno, ma impresije su toliko jake da nemam reci.... zato su tu fotke, imam ih bas puno, ne znam samo kako se ovde postavljaju....

• 8 months later...
On 11/16/2015 at 0:18 AM, Contessa said:

Može li malo detaljnije? :smile: Zanimljiva tura.

• Author

Uhhhhh.... vrlo zanimljiva tura, evo toliko vremena proslo a jedan deo mene nikako da se vrati na ovaj brdoviti Balkan...... Tibet je zaista fascinantan, priroda je neopisiva, ljudi pozitivni, nebo je tamo ono sto vas prati sve vreme, samo tamo je takve boje.... sama ruta puta je bila aviononom do Beijinga, par dana u Beijingu, posle na nebeski voz i putuje se dva dana do Lase, obilazak Lase, manastira, Potale, adaptacija na visinu, posle busom do grada Shigatse na 4000 m, zatim nastavak rute kroz fascinantne predele, sve do baznog kampa Mont Everest i tu noc spavamo u kampu na 5100mnv, mislim ko je mogao spavao je. Ujutru vas posmatra Mont Everest osuncan, zaboravite na sve lose aspekte puta i dozivite nirvanu :wink: salim se malo, zaista je fascinantno. Posle se lagano spustamo, svracamo do Rongbuk manastira, obilazimo Yamdrok jezero, glecer, i vracamo se u Shigatse. Posle do Lase i opet manastiri, budizam, mantre na sve strane, pozitivni ljudi nasmejanih lica..... Onda vozom do Sangaja i dva dana u Sangaju obilazimo sve sta stignemo........Malo je mesta recima se ne moze opisati impresije..... Ima nesto od slika na fejsu sam postavljala, i to samo jedan mali deo.....

• 4 weeks later...
  • 1 year later...

Nešto se šuška da će biti ukinute potreba za dozvole za odlazak na Tibet. Čuo neko?