Jump to content

Featured Replies

Posted

Да ли сте гледали овај најсвежији документарац од Мајкла Пелина у ком путује од Словеније, Хрватске, Босне, Србије до Албаније?

Ако јесте, како вам се чини? kiklop

A kada je bio emitovan? I gde? Volim da gledam njegove reportaže (Pakistan mi je favorit) pa mi je žao što ovu nisam pogledao. Dakle, ko je gledao neka napiše nešto o svemu tome - thanx!

• Author

Колико сам схватио, тек се емитује. Мада је ова епизода, везана за нас, емитована на Бибисију.

Ја сам се послужио торентом. :angel:

Ако неког интересује, у Београду му је водич Рамбо Амадеус и ТијанаТ... Има мало о нама уопште.

Општи став је да је супер што постојимо, страва смо, ал' мало смо потецењени. И све је пролетело брзо.. кратко траје.

• 2 weeks later...

malopre sam odgledao

totalni promashaj. Palin je od 58 minuta svoje prve emisije (nazvane War and Peace), utroshio bar 50 minuta u davno prezvakanim i apsolviranim temama o ratu 1991-1995, o situaciji 'pod komunizmom', i uopste nekako, dijalozi su plitki, ponekad i namecu odgovor i misljenje autora emisije u samim pitanjima, itd.

Slovenija uopste nije prikazana, sem 60ak sekundi Julijanskih Alpa, koji su sluzili samo kao lepa pozadina za Palinovu najavu serijala. Hrvatska je neshto bolje obradjena, rekao bih i najbolje od ostalih 'drzava' u emisiji, prikazan je po nesto malo Split, Hvar, Dubrovnik, ali je opet akcenat bio na recikliranju tema o gradjanskim ratovima, kao da nista sem toga nikad nije ni bilo, i kao da pre toga ceo Balkan nije ni postojao, a sad je naprasno opet miran i spreman da ga neko otkrije.. blah. OK, to je moj utisak.

Bosna i Hercegovina je prikazana Medjugorjem (ima i tragikomichan intervju sa zenom koja je bila jedna od 6toro dece koja su navodno videla bogorodicu. cini mi se da je to jedini intervju u emisiji koji nije o nekoj opsadi/minama/ratu). Ima posle neki lik prica o minama, neka deca koju uche o minama, Sarajevo iz ratnog ugla, Mostar iz ratnog ugla, sve iz ratnog ugla.

Srbija? Od Srbije je prikazan novi Savski most u Beogradu, u par scena, popodne i uvece/ujutru. to je sve. e da, i dva-tri splava negde po beogradu. Intervju sa Rambom Amadeusom je shtur i bezidejan, a sa te dve devojke opet po mom misljenju, besmislen. Moglo je da se to obavi telefonom. A i pitanja su sugestivna prema gledaocima, i uopste.. besmisleno.

Crna Gora zvanichno ne postoji u ovoj emisiji. Ni jednom nije spomenuta.

U Albaniji Palin sebi daje za pravo da Tiranu usporedi sa ljudskim izmetom. bez komentara.

i da, chini mi se da je Palin ostario. Bezidejan, vrlo malo energije, usporedivshi sa onim ranijim serijalima. Nekako je statichan ovde. I nigde ni u jednoj sceni da se pojavi onaj njegov sharm propracen humorom, znate na sta mislim? 

ako neko hoce disk sa prvom epizodom, mogu da narezem, al samo po Nishu. Mada moze da se skine sa torrenta.

treba da se pogleda. nije bash toliko loshe. na momente je super. mada je moj utisak da je Palin skroz promashio temu i protracio bar 50 od 58 minuta. al ajd. :)

• Author

Браво, одлично описано.

Наиме, Пелин је овде "западни" стереотип о Балкану преточио у плитку поезију. Свака од приклазаних држава заслужује посебну емисију.

У свакој држави бар 2-3 локације требају да опишу. Иако сам Београђанин, Београд није Србија, што важи и за остале емисије. Њима је најзанимљивија Албанија тамо, јер вероватно са њима имају и највећи додир. Док је из Хрватске и Србије на "Запад" одлазила образована класа, са Косова и Албаније је одлазила маса која је углавном почела најниже послове, ван закона, да ради.

То је мој неки утисак. Да се разумемо, нисам острашћен, само тако тумачим. Срби-Хрвати.. њима је свеједно. За Словенију и Македонију једва знају, за Црну Гору су начули негде, Албанија је од пре позната као ултра-аутократска држава на Балкану.

Жао ми Пелина, памтићу га по Пајтоновцима, вечно! :cry22:

• 1 year later...

Greška, dečaci moji dragi, greška!

Moja malenkost, kao veliki poštovalac Pajtonovaca, a kasnije i avantura Majkla Pejlina, detaljnije prati njegovo putešestvije ili skitanje po svetu. Malko guglajte, pa ćete videti koliko on u svemu tome ima udela, a koliko se toga objavi u serijalu koji prikaže BBC!

Za radoznale

http://www.palinstravels.co.uk/

Čitao sam i njegov uvod u seriju, mislim u Guardian-u ili Telegraph-u. Sve lepo piše. Ovu su seriju napravili, grubo rečeno, kao najobičniju TEZGU! Planirano je 6, a "skrojeno" 7 epizoda. Deda Majkl (da, dobro ste pročitali DEDA), je za vreme snimanja serije očekivao unuka i hteo je da bude negde blizu Engleske, odakle mu je zgodno da skokne do ćerkice i vidi svog unuka. Traljava priprema je za posledicu imala i traljav rezultat, iako je prvobitna namera bila da pokažu NOVU EVROPU - drugačiju od stereotipa koji je negovan (i dalje se neguje). Sudeći po svemu, to im baš i nije pošlo za rukom. Njegova angažovanje je svedeno skoro na ulogu prezentera, a ne scenariste, idejnog tvorca i organizatora putovanja. Konačan utisak je da su gledaoci dobili samo jednu šturu video brošuru.  :(

• 3 months later...

Pre su se prikazivale njegove emisije kod nas. Mislim da se zvalo ,,Put oko sveta za 80 dana'' ili tako nesto. Imao je neki rok i stalno je trcao na vizove, kasnioi snalazio se. To mi je bilo jako zanimljivo i redovno sam pratio.

Nisam gledao emisiju o kojoj pricate, moze li neko da okaci link torenta te emisije?

• 2 months later...

Pre tri leta, jula 2006., drugarica i ja se zaputile ka Ukrajini i, dok smo na Budapest Keletiju cekale da se prikace novi vagoni, ona povice:"Eno onoga iz Monti Pajtona!" Naravno da smo dotrcale do njega i ekipe mu (covek se zbunio sto ga znamo odatle, a ne zbog putopisnih emisija), procavrljale koji minut sa njima, ovekovecile dogadjaj (izvesni cika Dzon je bio fotograf) i u istom vozu (ali razlicitim vagonima) sa njima nastavile putesestvije do Ljvova, gde su oni pravili kratki, a mi malo duzi pit-stop. Fin je bio cika Majkl  :D

• 1 month later...

Ni meni se uopste nije dopalo, pre svega zbog povrsnosti autora. Neki ljudi jednostavno nisu za putopise, a svi bi da se utrpaju da to rade (ruku na srce i jeste primamljivo putovati o tudjem trosku).