Jump to content

Featured Replies

Posted

Rezervirala sam preko bookinga hotel za novu u Bg.i nisam skuzila da za taj apartman nema otkazivanje jer za sve druge je bilo moguce otkazivanje...i krenem sad da otkazem i vidim da ne mogu :/ poslala sam im mail al ne odgovaraju nista...e sad ja sam dala br racuna od Visa kartice(žiroracun) koju koristim iskljucivo za ebay i palacnje preko neta znaci nema novaca na njoj ak ne uplatim...e sad ak ne budu htjeli otkazati besplatno jel se mogu oni nekako naplatiti ako ja ne budem nista uplacivala na taj racun  hvala na odgovorima :D

Zavisi ko je i koliko mu se "bori"...

Jedna poucna pricica iz bankarstva...u koje se ne razumem ni malo...

Imao sam debitnu karticu...njom platio godisnju karticu za koriscenje bicikla u Valensiji...iako narednih par godina to nisam imao potrebe da uzimam, negde je sitnim slovima pisalo da se automatski obnavlja... Iz nekih drugih, licnih razloga racun u banci sam ugasio i kartica koja se koristila za to placanje je bila osudjena na giljotinu...egzekucija brutalna, odmah pred mojim ocima...

Dakle, ugasen racun, debitna kartica... Valenbisi (kompanija koja upravlja bajs-sistemom u tom gradu) je sebe naplatio DVA puta! Nova banka, opet debitna kartica, ali eto nekako su uspeli...

S obzirom da nisam samo neupucen u bankarstvo nego i nemaran, primetio sam nedostatak novca tek mesec dana iza tog drugog skidanja i to mi je bilo dovoljno tek da povratim polovinu novca... Od prve polovine se nadam kupilo nesto zanimljivo, zaposlenima zenskog pola, za osmi mart...

Ako nisu nista skinuli sa kartice a debitna ti je, nikako ne mozes da odes u minus :)

U ovo sam i ja bio ubeđen, međutim u banci su mi objasnili da baš i nije tako. Visa/Mastercard ima opciju da te otera u nedozvoljeni minus (to je onaj sa nerealnim kamatama ::crazy: ) na tvom tekućem računu u određenim situacijama. Jedna od njih je kada koristiš karticu kao garant prilikom rezervacija hotela.

@Booking.com

Imao sam sličnu situaciju. Promašio sam rok za otkaz jednog hotela (pa je postao non-refundable), i dan nakon toga sam zvao booking.com i složio im neku tužnu priču kako zbog nesrećnog slučaja nisam u mogućnosti da iskoristim booking, da se on dogodio dan pre i da moram da izvršim otkaz rezervacije. Oni su mi je otkazali bez penala posle pozivanja Hotela. Tako da većinom zavisi od vlasinka smeštaja koliko će imati razumevanja.

• Author

Pa da ja na toj kartici imam sam novac za ebay tak da nemam nikad previse novaca i odmah kad ga prebacim i potrosim...Cak sam razmisljala da ugasim taj racun i otvorim novi ili u nekoj drugoj banci ne znam sta da radim. Znam da sam sama kriva sto sam bookirala jer nisam stvarno vidjela da nema otkazivanja za bas tu sobu :/

• Author

pa ni nemam ni kune na njemu haha :D ma da zatvoriti cu ga pa novi za paypall otvoriti jer strah me kad stavim za ebay da mi ne skinu to :D

• 5 months later...

Da li je neko imao iskustva sa predautorizovanjem? Do sada sam par puta rezervisala preko booking-a i nijedan hotel to nije radio. Sada imam rezervaciju za hotel u Sofiji sa opcijom besplatnog otkazivanja, i predautorizovali su odgovarajucu sumu na kartici. Zanima me kada se taj novac vraca posto istovremeno imam i opciju da cu platiti pri odjavi iz hotela?

Edited by Duya
format

Vraća se po otkazivanju... mada je moguće da ćeš morati da sačekaš još par dana dok se ne odglave ta sredstva (mada je bezveze što su ti uopšte predautorizovali kad je otkazivanje besplatno).

Koliko znam, preautorizacija samo znaci da oni provere da li na kartici imas dovoljno sredstava, ali, mislim da ti ne blokiraju sredstva. Meni su jednom pokusali da urade tu preautorizaciju, a ja sam imao neku karticu sa koje nisu imali mogucnost da to urade, pa su me kontaktirali telefonom predstavnici Bookinga. Problem je vrlo lako resen, jer sam vec bio na destinaciji i otisao direktno u hotel i objasnio sve.

Hvala puno, bas su me iscimali, posto sam do sada iskljucivo booking koristila, i niko to nije radio :-P

• 1 month later...

:biggrin: i ja sam dogovarao i rezerirao neke sobe u grčkoj, al onako više  da si osiguram sobu ako zatrebam...i pazio ja da je besplatno otkazivanje i i uvijek bez kartice...i sad, naletim na 1 sobu, ma jeftino nevjerojatno, al treba kartica ,a ja nemam , i šta jadan da radim, ja nađem neku debitnu visa karticu, nikad koristio nisam, vrijedi još cijelu god, i prihvati li je :biggrin::biggrin: sreća moja, otkazivanje je besplatno, pa sam nakon par dana otkazao i tu sobu...e sad, trebam prijevoz do Grčke, 5. il 6.6.2016. Katarini-Paralija, ak netko ima mjesto, dođem vlakom  oko 17:30 u Beograd...hvala

:stop:

• 1 month later...

Imam pitanje...

Rezervisao sam smestaj preko bookinga u julu i dobio sam booking number i pin code da je moja rezervacija potvrdjena. Ali sredstva nisu jos skinuta sa kartice. 

Ovo mi pise:

You will pay in the local currency  RUB 9,408

The displayed amount (in RSD) is indicative and based on the exchange rate at the time of booking. 

Payment will be taken directly by the property. In some cases, prior to your arrival, they may pre-authorise your card to confirm that your card is valid and hasn’t been lost or stolen. This can appear as a temporary reduction in your balance, but is not the actual charge. For further details, you can contact your credit card provider.

This property accepts the following forms of payment: Visa, Euro/Mastercard, Maestro.

Prepayment:

The total price of the reservation may be charged anytime after booking.

Da li to znaci da ce mi skinuti sredstva za nekoliko dana, ili za dve nedelje i slicno, ili kad dodjem na lice mesta?

Ja sam ukucao podatke moje MasterCard kartice i sve je proslo kako treba. 

Zavisi od pravila hotela. ILi će ti skinuti ceo iznos danom dolaska ili ćeš platiti na recepciji.

Proveri jos jednom sta tacno pise u uslovima rezervacije za taj hotel(imas mali znak pitanja, prevuces mis preko njega, pa ti izadje tekst). Ma da, i ovo je u stvari to sto ti treba.  Hotel moze da ti preautorizuje karticu, pre tvog dolaska, a to znaci, da proveri da li je validna i rezervise odredjena sredstva, da bi se obezbedio u slucaju da se ti ne pojavis. Dakle, moze, a i ne mora. Moze i da ti naplati ta sredstva putem te kartice, pre nego sto i dodjes u hotel. A najverovatnije je da ne bude nista od toga, nego da ti platis u samom hotelu, prilikom check in-a ili check out-a, nekim od navedenih nacina. Ukoliko iz nekog razloga pokusaju da autorizuju karticu i ne uspeju da rezervisu sredstva, verovatno ce te kontaktirati, tako da, nemas brige. U svakom slucaju, proveri sredstva na racunu pre i posle boravka u hotelu, cisto sebe radi.

Hvala na odgovorima. Ja sam mislio da ce odmah skinuti jer kod gomile hotela pise da nije potrebna kreditna kartica pri rezervaciji, da je besplatno otkazivanje... a ovde je bas pisalo i da je potrebna i da ako otkazem uzimaju sve pare, ne vracaju nista, pa sam se zacudio da nista nije skinuto odmah. A vise bih voleo da sad skinu, da ja budem siguran da je sve proslo kod rezervacije dobro. A ne da se pojavim i obrisem du*e onim rezervacionim papirom od bookinga. Ovako da imam dokaz da su pare otisle sa mog racuna njima. 

Taj papir nije za brisanje du*eta, on ti je dokaz da je sve proslo dobro kod rezervacije :smile: Ne moraju da ti skinu pare da bi sve bilo ok. 

Mnogo sam puta rezervisao na booking com, imam i Booking Genius status :smile: (mada se to dobija nakon valjda već 5 bukinga), ni jednom mi nisu ništa skinuli da provere validnost ili šta već.

Jedino jednom na Koh Phanganu smo rezervisali dva smeštaja pa zaboravili da otkažemo, te su naplatili full iznos zbog nepojavljivanja.. 

Tako da nema šta da brineš, njima svima su bitne pozitivne kritike na sajtovima poput tog, ako je nešto rezervisano pre će izbaciti nekoga ko je u hotel došao sa ulice i dati tebi sobu, sve i da nema mesta nekim slučajem :smile: 

Hvala vam, sad ste me umirili, jer prvi put samostalno putujem i zelim da sve isplaniram do sitnic crevca, a smestaj je jedna od najvaznijih stavki. Lako cu ja posle spartati po Moskvi kad znam da imam smestaj. Odstampao sam potvrdu o rezervaciji na dva jezika, imam SMS poruku, imam mail, sve to nosam sa sobom za svaki slucaj. ::crazy:

• 4 weeks later...

Rezervisali smo smestaj na Krfu u Kavosu preko bukingcoma.

Otisli smo tamo u dogovoreno vreme.

Smestaj je vec neko zauzeo i nama je ponudjen drugi sa neprihvatljivim uslovima:

iznad diskoteke, nema internet, nema bazen i sve ostalo sto je pisalo da ima. Sve je bilo suprotno i losije od onoga sto smo rezervisali, osim cene. Cena je ostala ista. Katastrofalna. Veca od bilo koje na Hvaru :D.

Odustali smo, a gazda, neki majmun od Grka je pripretio da ce nam apcigovati 100eura sa racuna.  

Nisam mu, po srpskom obicaju, zavrnuo siju, mada je malo falilo.

Sa Visa elektron kartice moze da skine samo 10 centi koliko tamo ima.

Problem je u tome sto ni ja vise ne smem na tu karticu prebaciti novac zbog latentne opasnosti od pljacke.

Sta predlazete?

Gasenje kartice ili obracanje bookingcomu za pomoc?

Edited by temerinac

Ako je sajt booking.com, savetujem da im se obratis, to si trebao mozda i odmah da uradis. Mozda ce se potruditi da ti nekako izadju u susret, a tog vlasnika hotela ce svakako sankcionisati. Samo ih lepo i pristojno kontaktiraj i verujem da ce vec resiti problem.

Opcija B je malo divlja i znacila bi da ugasis tu karticu i napravis novu. Ne znam kako bi se to odrazilo na neke tvoje buduce rezervacije na bookingu.

Odlucio sam da zamenim karticu. Cena zamene je 340 dinara.

To je najjednostavnije i najbrze, a za prevaspitavanje starih Grka neka se pobrine neko drugi.

Inace, hvala na odgovoru.

P.S.

Dati Grku broj vaše platne kartice na raspolaganje je isto kao poveriti Kazanovi ženu na čuvanje dok se vi ne vratite iz vojske.

Edited by temerinac

• 3 weeks later...

Da si odmah kontaktirao booking problem bi bio odmah resen.(njihov servis radi 24/7)

Oni prvo kontaktiraju smestaj koji bi ti posle toga sam ponudio istog kvaliteta smestaj ili samo bolji pod uslovom da vama odgovara i da pristanete.

Ako to vlasnik smestaja ipak ne ponudi vi ponovo kontaktirate booking i tada vam oni nude da sami izaberete sa njihovog sajta smestaj istog ili boljeg kvaliteta. 

Taj novi smestaj prvo vi morate platiti ali posle vam sve to refundira sajt.

Slican slucaj sam imao i sve je bilo uspesno reseno uz ljubazno angazovanje sajta, neljubazno angazovanje vlasnika smestaja i na moje zadovoljstvo gde sam dobio duplo bolji i skuplji smestaj.

Pa nije se baš moglo u tom trenutku odreagovati metodom koju opšta kultura nalaže.

Uostalom, obe strane su odlično prošle. Mi,  jer smo pronašli beskonačno puta bolje mesto od Kavosa, ili u prevodu scenografije iz filma "Dan posle", a kočoperni i prevarantski raspoloženi Grk bez masnica.

Dati Grku broj vaše platne kartice na raspolaganje je isto kao poveriti Kazanovi ženu na čuvanje dok se vi ne vratite iz vojske.

1 hour ago, temerinac said:

Pa nije se baš moglo u tom trenutku odreagovati metodom koju opšta kultura nalaže.

^^ Temerinče, komšijo, bilo bi lepo kad bi nas posećivao malo češće. Uvek je lepo pročitati dobru pošalicu, a tvoje su, moram priznati, bile vrhunske i na minimalnom manevarskom prostoru. Ako se nekad uželiš pisanija za Klub Putnika, naša vrata su ti otvorena.