Jump to content

Featured Replies

Algoritam za bukingkom je u principu vrlo jednostavan:

1. Posedujete VISA elektron, ili slično.

2. Rezervišete sneštaj (bukingkom proveri validnost kartice i "kaže OK")

3. Dan pre polaska skoknete do vaše banke i poništite važeću karticu (340 dinada je nova)

4. Otputujete na destinaciju i ako je to to kako ste pročitali i zamislili; platite i još pride počastite domaćina.

5. Ako to nije to, onda potražite drugi smeštaj po sopstvenom ukusu (a uvek može da se nađe)

i baš vas briga i za bukingkom, i za nevaspitane i halapljive Grke.

• 1 month later...

Mozda nije pravo mesto za pitanje, ali posto se tice sajta booking.com pokusacu sa istim, a one koji imaju iskustva molim da mi daju pravi odgovor, da ne lutam.

Prilikom rezervacije hotela isti je kostao 202 evra za 4 dana, a sada vidim da bih na licu mesta trebala da platim 207 evra, znaci cak 5 evra vise (nije malo i ovako, a svaki evro mi znaci). Koliko ova cena moze da ode gore, s obzirom da mi je put za mesec dana? Da li ovim tempom mogu da ocekujem da to stigne do 220?

Da li je povecanje nastalo zbog promene odnosa dolara i evra ili sta je u pitanju? Treba li da isto pitanje postavim upravi sajta?

Hvala unapred!

Zavisi od hotela . Vecina hotela racuna cijenu u lokalnoj valuti a na sajtu je prikazano u valuti kojoj zelis . To znaci da moze da poraste ili da se smanji za neki manji iznos . U drzavama sa inflacijom obicno racunaju dolar sto opet moze biti malo gore ili dolje .

Edited by budva

Hvala Budva :smile: 

Tako sam i mislila, da ne dizem frku bez razloga. Cena je bila u dolarima (kako si rekao), a posto je isti poslednjih dana opet ojacao u odnosu na evro (samo sto se ne izjednace), tu je odgovor.

U uslovima rezervacije ti sve pise, da li naplacuju u lokalnoj valuti, a cena je priblizno izrazena u dolarima, da li naplacuju neke dodatne takse, npr neka turisticka taksa, neki PDV ili slicno, zavisi od zemlje. Pogledaj opet na stranici tog hotela sta tacno pise. Btw, kako si uopste saznala da sad treba da platis 207 evra a ne 202, koliko je bilo kad si napravila rezervaciju?

Da, sve sam to procitala, mislim na uslove placanja. Ono se vrsi domacom valutom priliskom dolaska u hotel, u mom slucaju izraelskim sekelima, nema dodatnih taksi, ali sam ja podesila pretrazivac da mi pokazuje cene u evrima, a ne u dolarima sto vazi za ovu drzavu, jer mi je tako najlakse. A cena je danas, kada sam pogledala rezervaciju iskocila 207 evra (htela sam da vidim print verziju), a ja sam sobu uzela za 202, ili je cak bilo 201 evro.

Onda sam proverila na xe converter-u i videla da je dolar dosta ojacao u prethodne 2-3 nedelje u odnosu na evro, a posto je cena sobe u dolarima (ocigledno!), to je cena za mene koja koristim evre porasla. Da zivim u americi ovo ne bih ni primetila :smile:

Edited by sandrolina

• 3 weeks later...

Imam jedno pitanje za iskusne na booking com.

Htedoh da kupim hotel (non-refundable) za 2 noci, potvrda stoji na profilu, sve regularno, nepovratna rezervacija, medjutim hotel mi ne naplacuje. Pitam ih 2x, u 2 odvojena maila u 2 dana sta se desava i zasto mi nisu naplatili rezervaciju jer sobu zelim da imam po toj ceni (necu da placam vise), da bi mi jedva odgovorili posle duzeg cekanja da mi nece naplatiti i da se izvinjavaju sto im je trebalo duze da odgovore!?!

Pitanje je - da li treba da insistiram da mi naplate (jer ne znam da li ce drzati rezervaciju, iako je potvrda online tu), da pisem booking-u u vezi ovog ili da se pravim luda?  Jel' ovo normalna praksa hotela, ili je sumnjivo?

Razmisljam i pitam da ne paranoisem jer imaju moj broj kartice pa mozda zele da naplate koliko god misle da treba....naknadno.

To sto je non-refundable, ne znaci da treba odmah i da ti naplate. A sam cin placanja ti nije nikakva dodatna garancija, rezervacija je sama po sebi dovoljna i sigurno ti je nece otkazati. Platices tamo, na licu mesta i to onoliko koliko ti pise na rezervaciji, sigurno ne vise. Bez brige, sve je ok, nema razloga za paranoisanje :smile:

Edited by Dragance

U životu mi se nije desilo da mi hotel ne ispoštuje rezervaciju. A putovao sam poprilično.

Mislim da im se dugoročno više isplati da ljudima veruju na reč (otud i one dosta brojne varijante s besplatnim otkazivanjem) nego da nekoga ispale pa da ih taj tuži ili opanjkava po internetu. A i ne znam koliko su česte situacije da je hotel zaista 100% pun, osim ako je neki vanredni događaj tipa festival ili sajam.

10 hours ago, Dragance said:

To sto je non-refundable, ne znaci da treba odmah i da ti naplate. A sam cin placanja ti nije nikakva dodatna garancija, rezervacija je sama po sebi dovoljna i sigurno ti je nece otkazati. Platices tamo, na licu mesta i to onoliko koliko ti pise na rezervaciji, sigurno ne vise. Bez brige, sve je ok, nema razloga za paranoisanje :smile:

Hvala puno na savetu Dragance!

12 minutes ago, Duya said:

U životu mi se nije desilo da mi hotel ne ispoštuje rezervaciju. A putovao sam poprilično.

Mislim da im se dugoročno više isplati da ljudima veruju na reč (otud i one dosta brojne varijante s besplatnim otkazivanjem) nego da nekoga ispale pa da ih taj tuži ili opanjkava po internetu. A i ne znam koliko su česte situacije da je hotel zaista 100% pun, osim ako je neki vanredni događaj tipa festival ili sajam.

Takodje, Hvala Duyo na savetu i podeljenom iskustvu!

• 3 months later...

Danas sam rezervisao hotel u grckoj na booking.com. posto je pisalo da je reg free odradio sam rezervaciju ali sam posle tek skontao da mi taj termin nece odgovarati. Hteo sam da otkazem rezervaciju ali pise da se otkazivanje placa 50% od cene aranzmana. Kako oni to mogu da mi naplate? Ostavio sam samo mail i broj mobilnog..

Ubuduce procitaj dobro pravila otkazivanja za svaki hotel, to je vrlo transparentno na sajtu Booking-a i uvek biraj one koji imaju "free cancellation" do dan pred put. Malo mi je cudno da traze 50% za otkazivanje, cak i ako je datum dosta kasnije, ali, ako je to politika hotela i ako je tako pisalo, onda je tako. Prostudiraj pravila Booking-a, da li eventualno u slucaju otkazivanja u roku od 24h od rezervacije mozes da se vadis da si greskom rezervisao taj hotel, ili slicno. U svakom slucaju, ne mogu ti naplatiti, ako nisi ostavio podatke o kartici, ali ne znam kakve posledice kasnije eventualno mozes imati. Ja bih kontaktirao Booking sto pre i pokusao sa njima da resim problem. Ili eventualno kontaktirati hotel. Ne bi bilo u redu da ostavis rezervaciju, da se ne pojavis i ne platis nista, time bi hotelu naneo stetu.

Iako je rezervacija tek od sredine juna sada traze 50% za otkazivanje a od 17.maja 100%. Obraticu se vlasinku hotela. 

Nemam iskustva sa booking.com a povuklo me je to sto je pisalo da se rezervacija pravi u dva klika i sto je besplatna.. Hvala na savetu Dragance

Nova sam na forumu pa mi trebaju saveti u vezi bookinga. Rezervisala sam apartman u CG ne videvsi da se otkazivanje rezervacije naplacuje 20% od iznosa.:bang: Unela sam broj viza kartice koja mi je inace i tekuci racun koji koristim ali nemam sredstava na njemu. Cim sam dobila mail o otkazu rezervacije, kontaktirala sam booking a ujutru sam odmah pozvala hotel ali mi se nisu javili. Poslala sam im poruku na viber ail nisu odgovorili. Ni od bookinga nisam dobila nikakav odgovor iako pise da odgovaraju u njakracem mogucem roku. Ne znam sta sad, jos nista nisu skinuli sa racuna, ustvari nisam u nedozvoljenom minusu a ne znam da li je pametnije da moljakam da ne skinu taj novac ili da gasim karticu?

8 hours ago, Duya said:

Pa ko je otkazao rezervaciju, ti ili hotel? Ako je hotel, naravno da nemaju pravo da ti išta skinu, naprotiv.

Ma, ja sam otkazala jer nisam skapirala da se naplacuje otkazivanje...ne znam u kom roku skidaju novac sa racuna. Trenutno nema nista na tom racunu ali sam u problemu da me ne ,, oteraju,, u nedozvoljeni minus.Pisala sam hotelu, ostaje mi da se nadam da nece naplatiti otkazivanje ili da gasim racun

Ljudi moji ucite se da citate ugovore . I za karticu , i za racun , i za kredit , i za osiguranje . Svaki sajt i progrom vam da ugovor . Koliko vas je u zivotu procitalo citav ugovor za bilo sto ? 

Lakse je potpis ili klik i mozak na otavu , ali nekad se kola slome na nekom . Sjutra mozete to biti vi ! 

A sve sto vam treba je par minuta vremena da se procita , koliko nas je toliko zauzeto da ne mozemo odvojiti tih par minuta ?

Ljudi moji, naucite da pravilno koristite interpunkcijske znakove. Razmak ide posle znaka, ne pre. Sorry sto trolujem, ali bas mi bode oci. 

@Putnica99 Budva ima pravo, ubuduce bolje obrati paznju na cancelation policy. Pokusaj da stupis u kontakt sa hotelom, mozda ti izadju u susret.

• 7 months later...

Pozdrav,

Znaci, ukoliko ima ova opcija prilikom rezervacije FREE cancellation No prepayment needed, moze se bez brige napraviti rezervacija i onda par dana prije odlaska otkazati bezbolno, tj. da ne kosta ?

Posto mi rezervacija treba radi vize, da isprintam rezerevaciju i onda otkazati a tamo na licu mjesta pronaci sta god bolje i povoljnije...

Procitaj detaljno sta pise kod svake rezervacije, da li ima besplatno otkazivanje, pod kojim uslovima i koji je krajnji rok za besplatno otkazivanje (1 dan, 7 dana, 30 dana ranije...). Ako ispostujes sve navedeno, nikakav problem, otkazes na vreme besplatno i to je to.

OK, hvala

Jos jedno pitanje...

Koja je caka u ovom rezervisanju smjestaja za koji ne traze nikakvo placanje (nikakva kartica ne treba), a dobije se na mail prava potvrda rezervacije smjestaja...

Znaci li to da se bezbolno moze otkazati smjestaj ukoliko se i ne pojavi u hotelu, tj. iako se ne uradi otkazivanje rezervacije u datom vremenu (jer nemaju nikakvih podataka za naplatu) ???

Rezervisala sam danas smestaj na Kopaoniku, nije imao opciju besplatnog otkazivanja ali kako sam ja prvi put trazila ponude preko bookinga, a nisam citala uslove, uopste nisam ni pomislila da bi mi naplatili ceo iznos u slucaju otkazivanja. 
E sad, nisu mi trazili broj kartice samo email adresu i broj telefona a posto zelim da otkazem rezervaciju zanima me na koji nacin mogu da mi naplate cenu aranzmana?