Jump to content

Featured Replies

Posted

Zna li neko da mi kaže da li se zone ograničenog pristupa za strance u Rusiji odnose i na građane Srbije? Postoji li negde lista ili još bolje mapa ovakvih zona?

Postoje zone i cini mi se kad na engleskom otkucas, izaci ce lista na wikipediji. Zone se odnose na sve strance, tako i na drzavljane Srbije. Jedna takva zona je Severomorsk nedaleko od Murmanska. Ne znam kakva je situacija sa dobijanjem dozovola.

Čuo sam da je moguće dobiti dozvolu, vadi se negde u Moskvi. Ali moraš imati nekoga u zoni ko te poziva i garantuje za tebe, nije baš jednostavno i podrazumeva dosta birokratske gnjavaže, a na kraju nije ni izvesno da li ćeš dobiti. Jedna od takvih zona je gradić Dikson o kome sam mnogo puta maštao. 

Uzgred, Dikson ima jedan od najkul grbova na svetu :)

Coat_of_Arms_of_Dikson_rayon_%28Taymyria

Koliko znam i Chukotska oblast ima taj spec status.....i treba sto rece Lazar , dosta birokratije da se odradi i naravno boravak je ogranicen....radi se iz Moskve.

• 5 weeks later...

Sve je to lepo ali don't mix grandmothers and frogs

1. Severomorsk je vojna baza (ruski "zatvorena teritorija"), znaci dozvolu ne mogu dobiti ni obicni Rusi, a kamoli stranci.

2. Dikson je pogranicna zona (sto geografski i jeste), teorijski treba se blagovremeno obratiti regionalnom ili mesnom FSB (nikako "negde u Moskvi").

3. Cukotka je delom pogranicna zona (v. pod 2), a delom zona s ogranicenim kretanjem stranaca gde je najlakse doci (u poredjenju s prethodnim) - dovoljno je na na primer imati pozivno pismo turisticke agencije (opet Moskva s tim nema veze) i oformiti vizu ili dozvolu.