Jump to content

Featured Replies

Posted

Možda je neko nekad postavio ovo pitanje, ali ne uspevam da iskopam. 

Znam da EU ima onu foru "3 meseca u 6 meseci", ali kako stoji stvar sa drugim zemljama? Eto recimo na sajtu mfa.gov.rs piše da građani Srbije mogu u Turskoj boraviti bez vize 90 dana u 180 dana, dakle isto kao za EU. Dok za, na primer, Južnu Koreju piše samo "90 dana", bez one klauzule "u 180 dana". Za Gruziju imamo 90 u 180, a za Japan opet nema tog "180", za Rusiju samo piše da možemo ostati 30 dana bez vize, za Kazahstan isto tako, itd.

Pričali su mi ljudi da su u nekim zemljama ostajali i po više godina tako što bi, kada im istekne ovih 90 dana, jednostavno izašli iz zemlje i odmah se vratili, dobili novi ulazni pečat i onda vreme teče od tog datuma. Zamislimo da ja ostanem u Rusiji tih dozvoljenih 30 dana, onda izađem iz zemlje i sutradan se vratim - da li bi me pustili da uđem?

Ne pitam konkretno za Rusiju niti za Japan, nego pokušavam da ustanovim postoji li neko pravilo.

Konkretno za Rusiju, drugar je radio u Ekaterinburgu, sedam meseci je bio, i na svakih mesec dana su imali turu do Kazahstana i nazad odmah. Dobiju pecat i nazad, to je razradjena sema tamo.

Mislim da jednostavno zavisi od tipa viznog rezima izmedju dveju zemalja. Ili imas opciju poput 90/180 dana, ili, npr vizu na 30 dana. U slucaju prvih zemalja, to ti je sto ti je, sa turistickom mozes toliko koliko je dozvoljeno, pa moras da napustis zemlju na neki period, a u slucaju drugih se radi visa run, ako zelis da ostanes duze, skoknes do najblize granice i vratis se legalno na jos 30 dana i tako u krug, dok postoji potreba. Sad, negde to ide lakse, negde teze. Pretpostavljam i da za Japan i Juznu Koreju vazi slicno, ali, realno, da bi uradio bilo kakav visa run odande, moras da uzmes let do Kine, koja je najbliza, a to nije nimalo povoljno, zato mozda i nemaju tu opciju 90/180. Znam da su mnogi nasi radnici u Kataru ziveli i radili sa nekom vizom, da li turistickom ili kojom vec, pa uzimali let do Dubaija svako malo, da bi legalno ostajali u zemlji. To je bila rutinska stvar, mozda cak i firma placala. 

Sad, da li postoje neki tipski ugovori o vizama izmedju zemalja i koliko ih ima, to bi mozda neko ko se razume u diplomatiju mogao da detaljnije objasni.

• Author

Kontam da je to 90/180 pravilo i uvedeno zbog toga što su ljudi, teoretski, mogli beskonačno ostati u nekoj zemlji ukoliko povremeno pređu granicu i vrate se. U svakom slučaju, dobro je znati da u mnogim zemljama i dalje funkcioniše taj sistem izlazak-ulazak. 

Pri tome, ne trabe zaboraviti na pravilo registracije. Konkretno za Rusiju i Bjelorusiju ista je obavezna nakon određenog broja dana (najčešće 5-7). U tom slučaju, rješenje ili legalan hotel ili privatno lice.

A ne treba ni zaboraviti ni da se u Srbiji treba prijaviti za boravak van zemlje duzi od 90 dana ako imate prijavljeno prebivaliste u istoj, u slucaju ovih duzih odlazaka ;)

Da i ja potvrdim za Rusiju da moze to.

Drugar je radio u Sociju (pred one zimske Olimpijske igre),naravno sa srpskim pasosem,i pricao mi da je valjda to firma organizovala svima njima takav izlazak i ponovni ulazak.Pokupe ih busom,odu do granice sa Gruzijom,izadju iz Rusije/udju u Gruziju (ili mozda Abhaziju,ne mogu da se setim sad) i onda se vrate nazad.Bus ih opet pokupi i nazad za Soci.Sve u toku istog dana.

Super stvar za prkticno neogranicen ostanak.

To za Srbiju znam, ali ne poznajem nikoga ko se ikad prijavio... Radi li to iko? 

Ja, od pre nekoliko godina.

Da i ja potvrdim za Rusiju da moze to.

Drugar je radio u Sociju (pred one zimske Olimpijske igre),naravno sa srpskim pasosem,i pricao mi da je valjda to firma organizovala svima njima takav izlazak i ponovni ulazak.Pokupe ih busom,odu do granice sa Gruzijom,izadju iz Rusije/udju u Gruziju (ili mozda Abhaziju,ne mogu da se setim sad) i onda se vrate nazad.Bus ih opet pokupi i nazad za Soci.Sve u toku istog dana.

Super stvar za prkticno neogranicen ostanak.

Абхазија, пошто је најближа Сочију, а Русија је признаје као независну. Мислим не знам тачно за твог другара али знам за друге људе који су радили у Сочију пред ОИ.

Molila bih za pomoc. Sin se nedavno ozenio ruskinjom. Nisu ni pomislili da ce i nakon vencanja tamo, imati problem oko njegovog ostanka u Rusiji. Upravo predaju dokumeta u zavod za migrante i dokumentaciju, gde su mu rekli da nema pravo da ostane, bez obzira na vencani list, duze od mesec dana. On se boji da ukoliko bude ulazio i zlazio cesto iz zemlje, da ce mu zabraniti ulazak i na nekoliko godina. Nista nisam saznala, ukoliko bi mu supruga napisala garantno pismo, da li bi mogao tamo da boravi duze od 30 dana i da saceka iz zavoda dozvolu za boravak koja kako su culi se ceka i po vise meseci. Oni prosto ne zele da se rastaju. Ja vise ne znam kome da se obratim. U konzulatu su mi rekli da nije njihova nadleznos sta god da sam ih pitala.

On se boji da ukoliko bude ulazio i zlazio cesto iz zemlje, da ce mu zabraniti ulazak i na nekoliko godina.

Na osnovu cega je on to zakljucio,kad je to ustaljena praksa? ???

A kapiram da bi mu garantno pismo pomoglo za duzi boravak (ne vidim zasto ne bi).

• Author

Kako nisu nadležni? Ko je nadležan, ako ne konzulat? Evo šta kaže sajt srpskog ministarstva spoljnih poslova:

За случајеве када је виза потребна (боравак дужи од 30 дана), као што је сваки облик запошљавања и рада у Руској Федерацији, школовање, стручно усавршавање, лечење и остало, виза се добија у амбасади Руске Федерације у Београду.
Захтеви за визу за Руску Федерацију се од 16.02.2015. године подносе  преко сајта:
http://visa.kdmid.ru

Najbolje bi bilo da izvadi redovnu rusku vizu, koja se vadi u ambasadi u Beogradu. 

Ne treba njemu viza nego dozvola za privremeni boravak po osnovu braka a to se i kod nas vadi u policiji. U Rusiji ima posebna služba za to, ali svejedno se radi na licu mesta. Anglo-saksonske zemlje i pojedine zemlje EU istina takve dozvole izdaju u ambasadi.

Kakva je fora za hong kong ?ne treba nam viza do 14 dana ,ali da li moze da se produzi ?i koliko moram da budem van Hong Konga pre nego sto ponovo udjem? hvala

• 2 months later...

Da li zna neko da li cimaju na granici ako ulazis u EU a viza ti istice za 6 dana?

On 4. novembar 2015. at 7:00 PM, belgradeinmade said:

Kakva je fora za hong kong ?ne treba nam viza do 14 dana ,ali da li moze da se produzi ?i koliko moram da budem van Hong Konga pre nego sto ponovo udjem? hvala

Sorry na kasnom odgovoru. U teoriji moze da se produzi, pise na onom papiru sto se dobije ako hoces extension gde da ides... Ali, ja sam otisao na cetiri sata u Makao i prosto sam dobio novih 14 dana na povratku. E sada, nakon koliko odlazaka u Makao bi rekli sada je dosta, nemam pojma :)

Je l si sa Kosova ili ti je studentska viza?

Ne, iz Srbije, u pitanju je radna viza koja vazi godinu dana.

23 minutes ago, drazon said:

Ne iz Srbije, u pitanju je radna viza koja vazi godinu dana.

Мислиш, из централне Србије.

Kakve veze ima iz kojeg si dela Srbije, centralne, zapadne, Vojvodine, izuzev ako si iz APKiM?