Jump to content

Featured Replies

Malo ga svrbi Kosovo :) Mozes, nakon isteka vize imas jos 90 dana, devojka je imala stidentsku i ostala jos 20ak dana preko, zvali smo konzulat Austrije

Sve nas svrbi :) Sjajna informacija, znaci kada istekne viza imas onih 90 dana u sengenu :)

sta mislite kolika je ludost zaputiti se u neku zemlju bez vize, a znati da ti treba a nema ti je :)

Kakve bi posljedice bile na aerodrumu, u slucaju da se skonta?

Edited by Nervozni

Dakle poenta je ta da u onim zemljama gde pise boravak do recimo 30,14,60 itd dana kada mi to istekne odem do najblize drzave predjem granicu i vratim se i pocinje novo ogranicenje 30,14,60 dana...A u drugim zemljama gde je pravilo 90 u 180 dana kao Sengenu moras cekati da prodje taj period.?

I za Rusiju pitanje koliko se placa projava boravka?Dali se placa po danu ili mesecu?

• 3 years later...

Po novom zakonu u Rusiji koji je stupio na snagu 17. juna 2019. godine, ni jedan stranac koji uđe u Rusiju bez vize, ne može ostati u Rusiji duže od 90 dana u 180 dana.

Građani Republike Srbije neće moći više da beskonačno borave u Rusiji tako što će jednom u 30 dana izaći iz Rusije i odmah ponovo ući.

Takođe naša zemlja Republika Srbija je uvela taj isti zakon u 2018. godini.  Izgleda da je to neki globalni trend. 

• Author
10 hours ago, Rusija2019 said:

Takođe naša zemlja Republika Srbija je uvela taj isti zakon u 2018. godini.  Izgleda da je to neki globalni trend. 

Postoji li neki način da proverimo ovu informaciju? Koga bi trebalo pitati, kome pisati? Meni je dosta neobično da u Srbiji postoji taj zakon koji se primenjuje na sve strance jednako. Na primer, ako bi Srbija tako tretirala Kineze, Kina bi momentalno uvela isto takvo ograničenje za Srbe u Kini, jer je kineska vizna politika zasnovana na strogom reciprocitetu. Međutim iz iskustva znamo da u Kini takvog ograničenja nema. Bilo bi dobro ako bi se moglo nekako proveriti. 

@Rusija2019, stvarno nema potrebe da istu informaciju pišeš četiri puta na forumu. 

Ulazak i boravak bez vize

Član 16

(3) Stranac kome za ulazak u Republiku Srbiju nije potrebna viza ili putna isprava može u njoj da boravi do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

2 hours ago, mveruovic said:

Radi se upravo o tome da međunarodnim ugovorom jeste drugačije određeno. I mislim da ti međunarodni ugovori ne bi smeli da se naknadno krše, čak ni promenom zakona. Jer, to bi onda značilo da svi sporazumi o bezviznom režimu koje je Rusija ikad potpisala postaju u nekoj meri narušeni. A retko koja država na to neće odgovoriti istom merom.

Napisao sam na 4 mesta na forumu jer 50% građana Srbije ne zna ni šta je forum, i lako mogu preko Google da dođu do nekog posta o Rusiji gde se spominju vize itd. i da pročitaju zastarele informacije. 

Nemojte prekršiti ovo pravilo 90 dana u 180, naravno sa izlazcima svakih 29 dana - jer njihova policija je gora nego horor film, bez uveličavanja.  Kompjuteri su im podešeni tako da ako zakasnite samo sat vremena da izađete iz zemlje, neće vam dati da se ukrcate na avion, nego počinje pakao. Papirologija (i to sve na ruskom jeziku), kazne, nekakve zabrane, otisci prstiju i dlanova, nazad u grad za procesuiranje i deportovanje, naravno o vašem trošku itd.  Službenici koji rade sa migrantima i granični policajci imaju vrlo ozbiljan pristup službi, i imati kontakt sa njima je jedno vrlo neprijatno iskustvo - svaki put! Nema šanse za bilo kakvo potplaćivanje, to je davna istorija.

Takođe pozivati se na međunarodne sporazume na forumu, tipkanjem sa kauča je jedno, a realni život je drugo. Realnost je da je finalni autoritet koji tumači njihov Zakon u ovom slučaju "Uprava po pitanjima migracije MUP-a Rusije" (Управление по вопросам миграции ГУ МВД России). Svaki veći grad ima kancelariju te uprave, i dovoljno je da ćirilicom dodate ime grada na naziv te uprave i Google će vam dati broj telefona. Pozovite ih i pitajte koliko dana državljanin Srbije može biti u Rusiji. 

Oni koji su imali kontakta sa policijom u Rusiji vrlo dobro znaju zašto sam ja imao inspiraciju da se registrujem na ovom forumu i da detaljno podelim ove informacije sa vama. (Inače sam bio u preko 60 zemalja na 5 kontinenata, imam 3 državljanstva/pasoša, i mogu 450 članaka da napišem na ovom forumu, ali imam inspiraciju samo za ovaj jedan, eto koliko je loše iskustvo imati probleme sa zakonom u Rusiji! Izgubićete par dana života i ne manje od 1000 evra - kazna, nova avio karta, dodatni boravak u hotelu, pa zabrana ulaska itd.) 

Znači ukoliko ste došli do ovog posta tražeći informaciju može li se beskonačno boraviti u Rusiji sa presecanjem granice svakih 30 dana, odgovor je NE, i informaciju možete proveriti na gore pomenuti način. Želim vam sve najbolje.

Edited by Rusija2019

• Author

Može li se negde saznati kakvi tačno međunarodni sporazumi važe između Srbije i neke druge zemlje? Ko je uopšte nadležan za to? Kada je između Srbije i Kine uveden bezvizni na 30 dana, nekako su ljudi odmah (pravilno) pretpostavili da nema ograničenja. Kada je između Bosne i Kine uveden bezvizni na 90 dana, ljudi su (opet, pravilno) podrazumevali da postoji ograničenje (90 u 180). Ali ja dosad nisam uspeo da nađem gde to piše. Mora da negde piše, zar ne?

12 minutes ago, Lazar said:

Može li se negde saznati kakvi tačno međunarodni sporazumi važe između Srbije i neke druge zemlje? Ko je uopšte nadležan za to? Kada je između Srbije i Kine uveden bezvizni na 30 dana, nekako su ljudi odmah (pravilno) pretpostavili da nema ograničenja. Kada je između Bosne i Kine uveden bezvizni na 90 dana, ljudi su (opet, pravilno) podrazumevali da postoji ograničenje (90 u 180). Ali ja dosad nisam uspeo da nađem gde to piše. Mora da negde piše, zar ne?

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2016/3200-16 lat.pdf

Ovo ti je sporazum koji je na snazi između R Srbije i NR Kine o ukidanje viza za obične pasoše. Ovaj koji je BIH potpisala ne mogu trenutno naći.

7 hours ago, pecanj said:

Radi se upravo o tome da međunarodnim ugovorom jeste drugačije određeno. I mislim da ti međunarodni ugovori ne bi smeli da se naknadno krše, čak ni promenom zakona. Jer, to bi onda značilo da svi sporazumi o bezviznom režimu koje je Rusija ikad potpisala postaju u nekoj meri narušeni. A retko koja država na to neće odgovoriti istom merom.

U teoriji si u pravu, u praksi svašta se događa i po pitanju poštovanja međunarodnih ugovora i po pitanju reciprociteta.

• Author

Super, hvala. Koliko vidim, u sporazumu ne postoji ograničenje tipa 90 u 180. Jasno mi je da u praksi ništa ne mora biti onako kao što je na papiru, jer to na kraju zavisi od dobre volje graničnog policajca, ali mislim da nije zgoreg znati kršimo li nečim zakon ili ne.

• 7 months later...
On 7/13/2019 at 1:20 PM, pecanj said:

Закон је лекс генералис, споразум је лекс специјалис.

Дакле, закон регулише само оно што међународним споразумом није регулисано, на оно што је регулисано међ. споразумом важи међ. споразум.