Jump to content

Featured Replies

Posted

Kakva su iskustva ljudi sa kaznama? Konkretno napisali su mi kaznu za prevoz pre par meseci i stigla mi je opomena na kucnu adresu ovde u Ns da treba da platim. Jel ima neko iskustva sa time, jer obicno kazu da se niko ne petlja sa time ako si iz inostrsnstva ali bas me je iznenadilo kad sam dobio opomenu. Imam li razloga za brigu, pogotovo ako planiram opet u tu drzavu da idem?

Meni nikad nije stizalo na kucnu adresu,a hvatali su me 1000 puta (ako pod "napisali su mi kaznu za prevoz" podrazumevas kaznu za prevoz u gradskom busu bez karte).

Nemam konkretna iskustva,ali ako su se vec setili da ti posalju na kucnu adresu...verovatno ce se setiti i kad sledeci put budes isao/isla tamo.

Jel imas nas (srpski) pasos ili...?

Све зависи од државе до државе, треба мало изгуглати, прво, ем у већину њих не улазиш на "њиховој" граници (Шенген), друго, не верујем да казне за прекршаје јављају Граничној полицији као потернице за кријумчарима дроге... е сад, ко зна, враг не спава... :)

• Author

Da, nas pasos. Zacudih se, jer onda ne znam koliko paznje pridaju tim kaznama, ne bi se iznenadio da su u sistem neki zaveli to pa da mi na granici kazu e dalje ne moze. I da, sta mislis, ako je kazna iz Italije jel bi mogli da prave problem kada bih prelazio granicu u Madjarskoj, jer idem vozom Bec-Rim, pa posle toga maltene nema granica?

• Author

Isto, znam da nije ista situacija ali jednom su mi u Bgu napisali kaznu i dao sam im licnu gde je adresa iz Nsa mslisleci da ce da me zaobidju, i isto tako je stigla ta prva opomena koju sam iskulirao i nista posle. Mozda samo hoce da iscimaju sa ovom, tipa da svima salju tu prvu opomenu pa ko se uhvati. Ne znam kako mogu da me ganjaju drugacije ako sam u Srbiji koja pritom niti je clan eu ni nista

Чисто сумњам да јављају граничној полицији, посебно мађарској, ко није платио казну за превоз у Италији. 

cuje brale previse razmisljas oko gluposti,evo popunicu rupu u tvom obrazovanju recenicom da" bezanje od svojih dugova nije krivicno delo"..bar ne preko..

da slace ti neka pisma ,ponekad i neke civilce da ti zvone na vrata,cak mozes dobiti i pismo od advokata iz svoje zemlje pa ako si naivan nasesces jel jeste lepo to oni napisu i veoma uverljivo cak ti i dupliraju racun s upozorenjem da je sledeci put jos vise..

e sad ko te najvise juri,one privatne kompanije,uglavnome te jure neko vreme nekim pismima ili tim ljudima  sto zvone i onda prestanu jel uvide da je uzaludno a s tim privatnicima ne nista ne dogadja ni kad udjes u zemlju jer je to njihova stvar a ne drzavna

e sad ako si ispalio neku drzavnu firmu opet ce te tako smarati s tim da i mozes uci u neki registar pa kad te recimo neko kontrolise u toj zemlji  moze se desiti da ti kaze da trebas to da platis,tako da opet nista jedina kazna ce ti biti da to tu platis ako se desi neka kontrola i to jedino u toj drzavi odakle je kazna a moguce i na ulazu.. a  neka druga drzava nema prava da te zustavlja oko toga

a sve te gluposti za jedno dve godine zastarevaju

tako da eto objasnjenje svima koji dobijaju neke kazne iz drugih zemalja,jednostavno ignorisite...a ako vas u toj zemlji uhvate s tim jel je od drzave kazna onda platite,nista drugo se ne moze desiti

a u n.sadu mozes to isto raditi ako dobijes kazne iz beograda jedino ako se odvojite i postanete druga drzava ;D

Mom drugaru je pre 3-4 godine na kućnu adresu stigla kazna za prekoračenje brzine u Španiji (uhvatio ga radar dok je vozio rent-a-car, tamo nije ni znao da je napravio prekršaj). Nije platio i posle toga je putovao dosta puta bez problema. Doduše nikad direktno u Španiju, ne znam da li bi bilo problema u tom slučaju.

Znam iz osobnog iskustva da sa Norveškom nema šale. Nakon ignoriranja opomene koja je poslana, oni unajme nekakvu agenciju za ganjanje naplate. Čitala sam o tome i na uk forumu, gdje je nekome eskaliralo skoro do suda. Uglavnom, bolje stisnuti zube i platiti. Pošto su kazne astronomske, imaju mogućnost online razbijanja otplate na 12 rata.

nije bas tako da sa norveskom nema sale,meni je bilo mrsko da placam na neke rampe na ulazima u grad i bahato sam se parkirao,da dobio sam oko desetak kazni,jeste furali su neke fore sud ovo ono i sve sam to ignorisao,e sad ko zivi u skandinavskim zemljama treba da plati jel imaju neku vezu izmedju a ako je izvan skandinavije ne treba..nisam pravio neke kazne za buseve,vozove i slicno jel mi se ne blamira za saku eura ali bahato se parkiram jel mi je mrsko bacati pare na preskupa parking mesta i traziti sicu za automate i tu i tamo me blesne neka kamera pa mi uglavnom za to dolaze kazne al eto moze mi se jel su mi poznate sve te fore u vezi kazni

a u norveskoj je glavna neka engleska kompanija car park se zove i onda vam salju kazne iz engleske negde oko 3-4 za istu stvar dok ne prekinu...i te fore s sudom je da posalju kao zadnje pismo da ce te poslati na sud ovo ono,kad i to ignorisete onda prestanu,tako da ne verujte tim engleskim forumima dovoljno je ovaca medju njima koji nemaju pojma o bilo cemu,

Ja sam na kraju platila svoje, pošto sam još nekoliko puta nakon toga išla u Norvešku.

Za brzinu dolaze čestitke od nacionalne agencije za naplatu (sismo).

pa dobro verovatno da bi postigla neki  duhovni  mir..neko ide  u asram,neko na kurseve joge a neko placa kazne :spot: ..olaksavajuci efekat je uglavnom slican...eto reci cu ti jos jedan tip..ako nisi sigurna mozes otici nekom advokatu da ga pitas u vezi toga,ne kosta puno i moze ti reci koje su ti sanse....po meni jedina kazna koja te moze stici da ako te upecaju u toj zemlji trazice ti da platis tu sumu i to jedino ako je od drzave ta kazna

• 1 year later...

Pozdrav svima, 

Da li je neko imao nekog iskustva u medjuvremenu?

Stigla mi je na kucnu adresu saobracajna kazna za prekoracenje brzine iz Spanije 2 meseca kako sam se vratio.

Tamo sam vozio rent-a-car, da li neko zna koje su posledice ako je ne platim? 

Hvala

Milos

Ja bih bio pazljiv oko toga, rent-a-car kompanije umeju da to naplate dosta kasnije, uz povece dodatne troskove.

A kako ste im dali autorizaciju kreditne kartice da to urade, nema nesto mnogo nacina da se to spreci.

Да, могуће је да накнадно скину паре са картице.

Да би се то спречило једино да се угаси тај рачун.

Prekopirali su podatke sa kreditne kartice (znate ono sa olovkom i papirom) to je bio uslov da uopste uzmem auto u bilo kojoj rent a car kuci. 

Za sada nisu skinuli nista, nije mi jasan taj deo, oni prakticno sa tim podacima mogu da skinu pare kad god hoce iz nebitno kog razloga?

Ako je to tacno mozda je najpametnije da ugasim karticu, ionako je prakticno i ne koristim.

3 minutes ago, Chulenzy said:

...

Ako je to tacno mozda je najpametnije da ugasim karticu, ionako je prakticno i ne koristim.

Čak i ako ugasiš karticu imaju mogućnost da te oteraju u nedozvoljeni minus.

1 hour ago, deleter said:

Čak i ako ugasiš karticu imaju mogućnost da te oteraju u nedozvoljeni minus.

Osim ako ne uradi ovo sto kaze @pedjalon.

1 hour ago, Chulenzy said:

oni prakticno sa tim podacima mogu da skinu pare kad god hoce iz nebitno kog razloga?

Uglavnom mogu za ono za sta si ih autorizovao [verovatno predugacak tekst u rental ugovoru koji niko ne cita], u sta definitivno spadaju saobracajni prekrsaji tokom rentiranja.

Edited by jms_uk

28 minutes ago, jms_uk said:

Osim ako ne uradi ovo sto kaze @pedjalon.

...

Čak i kada se zatvori račun postoji mogućnost da ga oteraju u nedozvoljeni minus i da banka nakdadno potražuje novce od klijenta sudskim putem. Koliko se sećam i to je u moru teksta (T&C) koje se potpisuje prilikom otvaranja računa i dobijanja debitnih kartica.

Da, samo ja govorim o racunu kreditne kartice (nece skoro svaki rentakar da primi debitnu).

Takodje, tu mislim na (u vecini zemalja) ‘obicnu’ kreditnu karticu - prevideo sam da u Srbiji to funkcionise malo drugacije.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

ne lupaj previse glavu o tome jel si ti potpisao s tom karticom da snosis troskove s rentakar ,tj ako ne napunis rezervoar ili ako se zavalis u neki zid..kako oni mogu tebe da jure zbog kazni,nisi ti njima nikakvu stetu naneo vec taj ko ti da kaznu on tebe treba i da juri,ako to nema u kontraktu koji si potpisao(verovatno imas kopiju tog kontrakta) da te jure i zbog kazne sto cisto sumnjam jer to nije njihova stvar..bilo sta da ti skinu s karte ti lepo u banku i prijavi ih i trazis odstetu od njih zbog nedozvoljenog skidanja para,to su uglavno dve nezavisne firme i rentakar uglavnom nije briga za tvoje kazne,oni daju tvoje  podatke tim firmama sto ti daju kaznu i onda te oni jure...sve u svemu blefiraju stim pismima pa ako prodje prodje ako ne ne

Cimao sam banku i tacno je, iako blokiram karticu oni mogu da potrazuju novac, pa sam zato iscimao i rent-a-car izvinio im se na neprijatnostima i pitao kakva je procedura sada, da li ce mi pare biti skinute sa kartice ili da platim online, oni su mi rekli kratko da platim online. Moja procena je kao sto kaze @superpera da su hteli da skidaju pare vec bi skinuli, prosledili su moje informacije spanskom MUP-u i vise nemaju nista sa tim, drugim recima ne placam nista :smile: Update-ovacu ovaj post do godine kad budem opet isao van sa novim informacijama. 

Ja sam imao isto iskustvo pre tri godine. Stigla mi je kazna za brzu voznju u Španiji, i ponuda od policije da ako platim u ostavljenom roku kaznu umanjuju za 50% (kao kod nas). U mom slučaju to je bilo 50€ i ja sam platio online. Jbg, tako sam procenio.

Prosle godine mi je skoro 4 meseca posle puta, rent a car agencija skinula neku lovu navodno za putarinu. Vožnja je bila u Portugaliji, a tamo je sistem da preuzimaš vožilo sa tag-om, koliko god da se voziš oni te očitaju kada vozilo vraćaš i toliko platiš tada. Navodno pojavila se neka razlika, koju su ladno skinuli 4 meseca kasnije bez obaveštavanja ili pitanja (radilo se o nekoliko evra).

Tako da sigurno znam da pare mogu da skinu i mnogo kasnije, a da li će to važiti i za kaznu, to ne znam.

Iskustvo mog druga je da mu je rent a car u Francuskoj skinuo iznos 35€ kao naknadu za dostavljanje podataka o vozaču policiji zbog prekoračenje brzine na auto putu. Lova je skinuta 6 meseci posle putovanja, a od policije nista nije stiglo već 2,5 godine.

Ovo su samo činjenice, ne bih da izvlačim zaključke ili da savetujem :blush:

da tacno je da ti mogu skinuti s kartice ali uglavnom ako je nesto vezano za ta kola,ako nisi napunio s benzinom il slicno,cudno mi je da uzmu kao dukiju za prosledjivanje informacija,valjda je njihova duznost da prosledjuju informacije miliciji i to ne bi trebalo da se naplacuje,verovatno su ga zeznuli s tim nesto

sad skoro sam bas rentiro kola i u drugoj drzavi me blicovali i nikom nista,mislim da sam na netu upiso neku levu adresu pa mozda i zato,nije ni bitno koju adresu upisujete na netu bitno je samo pravo ime sto imate na vozackoj,tako da mozete i s tim malo eksperimentisati

drugo izbegavam da pravim kazne s rentakarom zato sto mozda mogu da vas stave na neku crnu listu il tako nesto pa vas posle znaju po kaznama,dok sa licnim kolima nije bitno jel vam prakticno ne mogu nista,samo treba znati koje drzave imaju medjusobni sporazum u vezi toga,to uglavno vazi za one iz eu zemalja kao npr austrija i nemacka imaju  sporazum i skandinavske zemlje samo medjusobno dok sa srbijom mislim da niko nema sporazum,za ostale ne znam

ako vam nekad dodju neki likovi na vrata zbog kazni to je zato sto te firme koje vas jure prodaju vase kazne nekoj agenciji i onda vas oni jure...zvone vam na vrata i lazu vas da vas ceka neka strasna sudbina ako ne platite,ljudi uglavno ne znaju da vam ne mogu nista pa mozda pokleknu pa plate,ako vam se to desi jednostavno zatvorite vrata jel nemaju nikakva prava da vas smaraju

ima jos jedna fora s tim renta karom sto sam skoro provalio ,neka kola s digitalnom metrazom goriva skala sto pokazuje gorivo se ne menja neko vreme,recimo napunio sam gorivo do vrha jedno 70 km pre no sto sam dosao  do vracanja kola i kad sam stigao do gde da ostavim kola jos uvek je pokazivalo da je puno,tako da sam istu foru nekolko puta koristio i sve je ok bilo,to je bilo s reno megananom,usteda je nekih desetak e sto i nije lose bolje nesto da pojedete za te pare  nego da ostavite agenciji,a tesko je proveriti dal je rezorvas skroz pun,uglavnom kad upale vide da pokazuje puno i to je to