Jump to content

Featured Replies

Nije ništa čudno, piše u ugovoru, tzv. "administrative fees". Ja sam zapatio kaznu u Francuskoj dok sam vozio belgijski rent a car, agencija je skinula 35 evra (čini mi se) za papirologiju, ostatak sam sam regulisao sa policijom.

2 hours ago, superpera said:

ima jos jedna fora s tim renta karom sto sam skoro provalio ,neka kola s digitalnom metrazom goriva skala sto pokazuje gorivo se ne menja neko vreme,recimo napunio sam gorivo do vrha jedno 70 km pre no sto sam dosao  do vracanja kola i kad sam stigao do gde da ostavim kola jos uvek je pokazivalo da je puno,tako da sam istu foru nekolko puta koristio i sve je ok bilo,to je bilo s reno megananom,usteda je nekih desetak e sto i nije lose bolje nesto da pojedete za te pare  nego da ostavite agenciji,a tesko je proveriti dal je rezorvas skroz pun,uglavnom kad upale vide da pokazuje puno i to je to

Time nisi oštetio agenciju, već onog ko će da vozi auto nakon tebe.

da jeste nisam nisam ni  znao sta su to ti adminastr.troskovi pa je to valjda to kad se nesto desi pa da pisu pisma i ostalo..a mozda imaju i neki sporazum ta belgija i francuska ,ali si kaznu mogo da ignorises osim ako nisi prijavljen u nekoj od tih zemalja

sto se tice dal sam ostetio agenciju ili sledeceg vozaca nije mi previse ni bitno jel kako se ono kaze...dok je ovaca bice i vune:biggrin:

Postovani, novinar sam emisije "Dosije" koja se emituje na Prvoj televiziji. Njen autor Mašan Lekić pokreće novi projekat koji se sastoji od ispovesti ljudi koji su na neverovatne načine < greškom inostranih vlasti, nesporazumom..> završili u zatvorima u inostranstvu a zatim se  izvukli. Želja nam je da informišemo širu javnost na taj način , sve u cilju edukacije . Ukoliko želi, sagovorniku možemo sakriti indentitet. 

Veliki pozdrav!

Za ne bi bilo edukativnije kada bi sagovornici bili oni koji su na verovatan način "nadrljali" u inostranstvu?

On 10/16/2017 at 11:01 PM, superpera said:

sto se tice dal sam ostetio agenciju ili sledeceg vozaca nije mi previse ni bitno.

Bezveze razmisljanje.

Sto da ostetis nekog coveka "tek tako",koji je dosao da iznajmi kola,jer mu trebaju (kao sto su i tebi trebala)?

23 hours ago, Laza GNR said:

Bezveze razmisljanje.

Sto da ostetis nekog coveka "tek tako",koji je dosao da iznajmi kola,jer mu trebaju (kao sto su i tebi trebala)?

Verovatno mu isto tako nije bitno kad on rentira auto u kome ima [za 70km voznje] manje goriva...

haujesnou

pa neko mene odere nekog ja oderem ne vidim zasto bi to bio neki problem,do god su + ili - materijalne stvari u pitanju nije previse ni bitno za neku preokupaciju time,sve u svemu nesto se desava i podstice mozak na pronalazenje nekih novih mogucnosti

I to napisa neko ko se u Vijetnamu cenjka ne bi li dobio nesto 1000 donga jeftinije (par centi).

Edited by noskich

Iscimao sam rent-a-car kucu da li ce oni snositi neke posledice ili obaveze ukoliko ne platim i dobio sam ovaj odgovor: 

Our duty is to identify clearly the driver of the car when the traffic offence happened. If we don’t do that we can be fined 3001 €.  You have either to answer by written your allegations if you don’t agree or pay it if you admit your fault. If you pay the traffic fine now you will have a 50% discount. If you do not pay it there is no further discount in the future plus you will be in the Ministerio del Interior “records”.

Moja odluka je da im ne platim, kada budem isao sledeci put 100e u dzep pa cemo da vidimo. 

Update-ovacu ovaj post kasnije. 

"i to napisa neko ko se u Vijetnamu cenjka ne bi li dobio nesto 1000 donga jeftinije (par centi)."

svaka zemlja ima razlicite nacine postupanja,negde se cenjka a negde vara sve u svemu cini zivot zanimljivim jer nije ni poenta samo u stednji ,a s obzirom da to smeta nekom ko se pali na neke dvolicne laos domoroce najbolje je za tebe da fino platis bez pogovora sve jer za izbegavanje i manipulisanje tim stvarima ipak treba imati i malo vise mu..:tongue:

vidim zanima te pronalazenja nekih mana kod nekoga,a sta mislis koliko bi ih ja pronasao u tih tvojih 1500 postova,mozda jedno 500 dovoljno da te nerviram dozivotno s kojekakvim upadicama al eto imam pametnije zanimacije  pa mi se te upadice svode uglavnom na sadasnjost i trenuti aktuelni post pa ako nemas nekih neplacenih kazni ne znam sta uopste trazis tu,ima valjda neka tema de se skupljaju redovne platise drzavnih dazbina gde se mogu dati saveti kako da se nesto plati u najbrzem mogucem roku:stop:

Edited by superpera
a

On 10/26/2017 at 2:10 PM, Chulenzy said:

Iscimao sam rent-a-car kucu da li ce oni snositi neke posledice ili obaveze ukoliko ne platim i dobio sam ovaj odgovor: 

Our duty is to identify clearly the driver of the car when the traffic offence happened. If we don’t do that we can be fined 3001 €.  You have either to answer by written your allegations if you don’t agree or pay it if you admit your fault. If you pay the traffic fine now you will have a 50% discount. If you do not pay it there is no further discount in the future plus you will be in the Ministerio del Interior “records”.

Moja odluka je da im ne platim, kada budem isao sledeci put 100e u dzep pa cemo da vidimo. 

Update-ovacu ovaj post kasnije. 

to ti je najpametnija odluka jer kao sto rekoh ne mogu ti nista,jedino ako te zaustavi neka kontrola u toj istoj zemlji mogu ti naplatiti tu sumu i to samo ako je kazna od neke drzavne sluzbe

slace ti verovatno neka pisma da kao ako neplatis ides na sud i stalno ce povecavati tu sumu,na kraju ce zadnje verovatno biti od neke advokastske agencije da ce nesto strasno da se desi ako ne platis sad vec tri puta vecu sumu,uglavnom ce biti jedno 3 do pet pa ce prestati jer ce skapirati da znas foru a pisanje i slanje pisama nije dzaba sigurno,tako da moze slobodno odmah bacati sve to bez otvaranja

• 3 months later...

Molim te daj update za kaznu iz Spanije, sta se desilo? Zanima me jer sam i ja nedavno dobio ovu cestiku, pa se vagam da li d aplatim ili ne...

• 5 months later...

Samo da update-ujem post, ja nisam ništa platio niti mi je bilo šta skinuto sa kartice, prekršaj je bio pre godinu dana. Putujem najnormalnije po zemljama EU, bio sam na Madjarskoj granici, Malti, Grčkoj ove godine i nikakvih problema nije bilo. Update ću post kad budem išao u Španiju pošto planiram Tenerife tamo u oktobru, takođe planiram da rentam auto taman da testiramo :smile:

• 1 month later...

Pre 20 godina osudjen sam u nemačkoj zbog lažnih papira tada sam deportovan i naknadno mi je stigli pismo gde pise da sam osudjen na 1040 maraka ili 104 dana zatvora. Od tada odlazio sam u druge evropske države i nisam imao problema. Zanima me ako neko zna da li mi je ta kazna zastarila ili da li uopšte moze da zastari ??????

od nekih sam cuo da sam im sa kamatom sada dužan preko 20000 eu

ako neko zna nešto bliže bio bih zahvalan

8 minutes ago, Vax Max said:

Pre 20 godina uhapsen sam u nemačkoj zbog lažnih papira tada sam deportovan i naknadno mi je stigli pismo gde pise da sam osudjen na 1040 maraka ili 104 dana zatvora. Od tada odlazio sam u druge evropske države i nisam imao problema. Zanima me ako neko zna da li mi je ta kazna zastarila ili da li uopšte moze da zastari ??????

od nekih sam cuo da sam im sa kamatom sada dužan preko 20000 eu

ako neko zna nešto bliže bio bih zahvalan

• 5 months later...

Prijatelj je letos u Grckoj iznajmio rentacar i kaze da je ubedjen da ga je na nekom autoputu usnimila kamera odnosno radar, mozda i vise puta zato sto uopste nije obracao paznju na one znake za radar... kaze negde je bilo oznake, a nije bilo radara, odnosno one metalne kutije su bile polomljene ili demontirane, ali negde je sigurno bilo ispravnih radara i tek kada je video da je neki brzi automobil naglo usporio postalo mu je jasno da je on vozio stotine kilometara bez da je obracao paznju na to.

Nikakva kazna mu nije stigla, normalno je izasao iz zemlje. Da li ce mu praviti problem kada bude ulazio na leto ponovo u Grcku? Plus nam nije jasno kako to ide kada je auto rentacar agencije? Mislim oni mogu da dodju do podataka svakako ako zele, ali da li su bas toliko azurni nakon sto ustanove da je auto rentacar agencije, da onda cimaju agenciju da im dostavi ko je tada i tada vozio auto i tako to? Da li neko ima neka saznanja i iskustva sa tim? 

Da li je nekom nakon godinu dana na ulasku u Grcku receno, imate kaznu, snimio vas je radar proslog leta....

Na nekom sajtu nadjoh da pise da Srbija i Grcka nemaju zakljucen sporazum o razmeni kazni, tako da ako nisi zaustavljen od policije i na licu mesta kaznjen ne mozes biti kaznjen na drugi nacin.

Ako je iznajmljen auto, morao je to uraditi kreditnom karticom, gde se trazi odredjen depozit, tj. blokira taj iznos na kartici, koji se stornira nakon sto se vrati auto. Ako naknadno stigne kazna, obicno se naplati putem te kreditne kartice. To bi trebalo da je neko generalno pravilo, ne znam da li je Grcka izuzetak. Ako mu dosad nista nije skinuto sa kartice, moguce da i nema nikakvu kaznu. Mozda radari i nisu bili u funkciji. Ako neko ima prakticno iskustvo bas iz Grcke, nadam se da ce se javiti. Ali, verujem da nema razloga da brine oko sledeceg letovanja :) 

Ja sam voše puta iznajmljivao autu u raznim zemljama evrope, pa samim tim pravio prekršaje i plaćao kazne.

Dakle Draganče je u pravu, kada rentiraš auto od regularne rent a car agencije insistiraju da depozit ide preko kreditne kartice. Ukoliko napraviš prekršaj agencija će tvoje podatke dostaviti policiji pa će policija od prekršioca tražititi da plati katnu. Ukoliko kazna stigne na adresu tek tada si obavezan da platiš. Ja sam platio jednom za prekoračenje brzine u Španiji.

Agencija će ti pak, naplatiti (skinuti sa kartice pa makar to bilo i više meseci po povratku ) naknadu za dostavljanje podataka policiji. U mom skučaju 35€!!!!!

Mom drugu, na primer, koji je prekoračio brzinu u Francuskoj agencija je skinula fee sa kartice z adostavljanje podataka policiji, ali mu policija nije slala izveštaj i zahtev za plaćanje. Od tada je prošlo nekoliko gidina i on je normalno putovao i niko ga ništa nije pitao.

Zaključak: dužan si da platiš samo ako ti stigne na kućnu adresu policijski izveštaj i kazna. Mnogi su me ubeđivali da ne plaćam kaznu jer navodno to može da zastari i/ili da nepostoje međudržavni sporazumi koji regulišu ta pitanja, ali sam ja ipak platio.

• 2 months later...

Pozdrav svima...

Napisali su mi danas kaznu u minhenskom S-bahnu (60e). U junu idem iz Evrope u Aziju i neću se neko vreme ovde vraćati, vadiću i novi pasoš (srpski). E sad, pitanje: da li je kazna vezana za pasoš ako me ikada budu nešto proveravali, pa ću sa novim biti čist, ili? Da li je neko imao slicnih iskustava? U prevodu: da li da je platim ili ne. Ne blistam baš finansijski ? Hvala vam unapred. 

kako su postupali prema tebi ti iz tog voza..da li su ti trazili pare da im das,pretili da cete voditi u miliciju il su trazili samo dokumenta da im das da ispisu kaznu?

• 2 weeks later...
On 4/24/2019 at 6:24 PM, Nikolap990 said:

Pozdrav svima...

Napisali su mi danas kaznu u minhenskom S-bahnu (60e). U junu idem iz Evrope u Aziju i neću se neko vreme ovde vraćati, vadiću i novi pasoš (srpski). E sad, pitanje: da li je kazna vezana za pasoš ako me ikada budu nešto proveravali, pa ću sa novim biti čist, ili? Da li je neko imao slicnih iskustava? U prevodu: da li da je platim ili ne. Ne blistam baš finansijski ? Hvala vam unapred. 

Sa Nemcima se ne zezaj, plati tu kaznu i resi se problema. Cak i nakon par godina ako posetis Nemacku a policija/carina te zaustavi radi kontrole dokumenata momentalno ce te privesti do prve policijske stanice gde ces dobiti dve opcije da platis ili da odlezis. 

• 1 year later...

zdravo ljudi. Vidim da ima raznih iskustava sa kaznama iz inostranstva jer i ja imam takav problem. Na aerodrumu u Cirihu su mi napisali kaznu jer sam u eu uniji bio vise nego sto sam mogao. USpaniji, odakle sam putovao, mi nisu  napravili ama bas nikakav problem ali u Cirihu...Danas mi je stigla kazna od 350 franaka sa svim pravnim objasnjenjima, sa uplatnicom,adresom, rokom, mogucim posledicama...E sad mene zanima kako oni to mogu da naplate ovde ili da sprovedu neke sankcije kad mi nismo u EU? Ako neko ima neko saznanje ili iskustvo, bio bih zahvalan.

zdravo ljudi. Vidim da ima raznih iskustava sa kaznama iz inostranstva jer i ja imam takav problem. Na aerodrumu u Cirihu su mi napisali kaznu jer sam u eu uniji bio vise nego sto sam mogao. USpaniji, odakle sam putovao, mi nisu  napravili ama bas nikakav problem ali u Cirihu...Danas mi je stigla kazna od 350 franaka sa svim pravnim objasnjenjima, sa uplatnicom,adresom, rokom, mogucim posledicama...E sad mene zanima kako oni to mogu da naplate ovde ili da sprovedu neke sankcije kad mi nismo u EU? Ako neko ima neko saznanje ili iskustvo, bio bih zahvalan.
nemogu ti ništa,već samo da blefiraju slanjem nekih pisama da te plaše,jedino treba da paziš da ne ideš preko švajcarske u toku dve godine jel ti samo tu mogu naplatiti ako te kontrolišu negde...meni recimo švajcarci nisu mogli naplatiti kazne zbog brze vožnje u eu zemlji,čak su i slali neke likove na adresu de sam bio prijavljen da me plaše,to su neke kompanije koje otkupe dugove pa te stresaju tako,ni oni nisu mogli ništa da naplate,posle dve god. ništa nisam više čuo od njih...dobičeš jedno 3 pisama sa svaki put većom sumom i nekim pretnjama i to je to

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

On 1/12/2021 at 9:46 PM, gilespi said:

Mogu da ti lupe zabranu ulaska u zonu Šengena na par godina. Moj savet ti je da ne tranzitiraš preko Švajcarske ako baš ne moraš, mada uzmi u obzir da su zemlje Šengena sada već solidno međusobno umrežene i mnogo više razmenjuju podatke tako da je vrlo moguće da te ne bi pustili da pređeš granicu i u nekoj drugoj zemlji, a takođe i ETIAS startuje od 1. januara sledeće godine što će dodatno da ti zakomplikuje život. Da sam na tvom mestu, ja bih platio tu kaznu tako kako piše jer ako prođeš samo sa novčanom kaznom, to je ekstra dobar dil, obično lupe i zabranu ulaska par godina pride.

9 hours ago, ppetrovic said:

Mogu da ti lupe zabranu ulaska u zonu Šengena na par godina. Moj savet ti je da ne tranzitiraš preko Švajcarske ako baš ne moraš, mada uzmi u obzir da su zemlje Šengena sada već solidno međusobno umrežene i mnogo više razmenjuju podatke tako da je vrlo moguće da te ne bi pustili da pređeš granicu i u nekoj drugoj zemlji, a takođe i ETIAS startuje od 1. januara sledeće godine što će dodatno da ti zakomplikuje život. Da sam na tvom mestu, ja bih platio tu kaznu tako kako piše jer ako prođeš samo sa novčanom kaznom, to je ekstra dobar dil, obično lupe i zabranu ulaska par godina pride.

Složio bih se. Sistemi su dobro uvezani i neplaćanje kazne može dovesti do komplikacija kada se najmanje nadaš. Možda bi mogao i 10X ući u Šengen bez problema a onda tamo nekad eto sačekuše. U principu, ja bih platio da sam na tvom mjestu. Čuvaj dokaz o plaćanju neko vrijeme.