Jump to content

Featured Replies

Posted

Као што и сам наслов каже... Бијег на глобалном нивоу...
На жалост, али је тако, и сви ми смо свједоци тога. Ја Вас нећу гњавити неком мојом прићом, али није ни мало за позавидјети. Млад, образован (као и већина наше младежи), радан и вриједан - али једнако толико и безвриједан, бескористан и сувишан (данашњица у кратким цртама).

Момак, 27 година, одлучио сам да са ћеркицом и супругом морам што прије и што даље отићи одавде у потрази за бољим сјутра.
Знам да ћу наићи на море револта, објашњења како ни *тамо* није све златно... И знам да није, знам да је хладније, да је удаљеније, знам да има неправде, расизма, да има превара и политичких манипулација, да има револта и свакојаких обмана... све ја то знам, имао сам прилику у животу путовати и све то осјетити на својој кожи, што кроз посао, што кроз задовољство. Али спреман сам ухватити се у коштац са свиме, само за неко боље сјутра свом дјетету. Не сањам милионе, не сањам виле и замкове... сањам да ми дијете послије средње и факултета може потражити посао и надати се истом, сањам да једног дана нећу развлачити од првог до првог, да ћу моћи себи приуштити нешто осим најјефтинијег... Знам да се много људи у томе слаже са мном....

Сада тражим та врата, тражим начин, а мјесто и не бирам... Да ли имате нека искуства, нека упутства, неке смјернице, било шта... Колико сам само сајтова прочитао, Владиних и не, мигрантских и нерегуларних, колико лажи...
Не бирам земљу, не бирам град - на све пристајем.

Можда није мјесто на овом сајту, и разумијем ако модератори побришу, али прилично сам очајан, и сваки савјет је добро дошао.

Druze, ako zelis konkretne savete/ideje, moras dati konkretne informacije. Koje papire imas, sta si zavrsio od skole, sta znas da radis.

To.Sta znas da radis + da li znas neki strani jezik (ti ili zena)?

Imam utisak da ce bez znanja jezika...biti malo "klimav" taj vas beg odavde.

(mada ne mora da znaci)

Inace,kapiram da su najpopularnije destinacije za tako neke slucajeve -

Austrija/Nemacka/Svajcarska...Italija/Spanija/Francuska...Skandinavija (Svedska/Norveska).

Bio sam relativno nedavno u Becu.Ono,pola Beca prica nas jezik (ex-SFRJ).Eto ti ideja za pocetak.

Gde svi tu i ti.Nema tu mnogo dvoumljenja.Samo vidi sta ti je zgodnije (blize,jeftinije...ili kakvi su ti vec kriterijumi) i gde bi mogao sa papirima da se uklopis.

Mada bih ti ja rekao da nije bas sve tako crno ovde.

Ali vidim da tebi ne vredi to govoriti.

EDIT:
Sto mi je jedan drug rekao:

"Brate,pre bih cisto klozete po Svajcarskoj,nego radio u Srbiji."

Jebi ga...sta reci...tudja govna uvek deluju sladja  :bag:

EDIT 2:

Vidim da kazes "sto pre i sto dalje otici".

Ako ti nije predaleko - i Australija je atraktivna (barem bila 80-ih,90-ih) za nase ljude.

Edited by Laza GNR

Као што и сам наслов каже... Бијег на глобалном нивоу...

На жалост, али је тако, и сви ми смо свједоци тога. Ја Вас нећу гњавити неком мојом прићом, али није ни мало за позавидјети. Млад, образован (као и већина наше младежи), радан и вриједан - али једнако толико и безвриједан, бескористан и сувишан (данашњица у кратким цртама).

Момак, 27 година, одлучио сам да са ћеркицом и супругом морам што прије и што даље отићи одавде у потрази за бољим сјутра.

Знам да ћу наићи на море револта, објашњења како ни *тамо* није све златно... И знам да није, знам да је хладније, да је удаљеније, знам да има неправде, расизма, да има превара и политичких манипулација, да има револта и свакојаких обмана... све ја то знам, имао сам прилику у животу путовати и све то осјетити на својој кожи, што кроз посао, што кроз задовољство. Али спреман сам ухватити се у коштац са свиме, само за неко боље сјутра свом дјетету. Не сањам милионе, не сањам виле и замкове... сањам да ми дијете послије средње и факултета може потражити посао и надати се истом, сањам да једног дана нећу развлачити од првог до првог, да ћу моћи себи приуштити нешто осим најјефтинијег... Знам да се много људи у томе слаже са мном....

Сада тражим та врата, тражим начин, а мјесто и не бирам... Да ли имате нека искуства, нека упутства, неке смјернице, било шта... Колико сам само сајтова прочитао, Владиних и не, мигрантских и нерегуларних, колико лажи...

Не бирам земљу, не бирам град - на све пристајем.

Можда није мјесто на овом сајту, и разумијем ако модератори побришу, али прилично сам очајан, и сваки савјет је добро дошао.

moraš da nam kažeš šta ti tačno znaš da radiš i iskreno da staviš ruku na srce i pokažeš kako si o obrazovan? Znaš da čitaš i pišeš ili si obrazovan malo dublje, imaš neke veštine i kvalitete koji ti mogu biti odskočna daska? nekako više puta su se ljudi javljali na ovom forumu i hteli da pobegnu negde, ali niko nije potkrepio sa činjenicama o svom životu. 

Dakle reci nam malo više ko si i šta znaš da radiš konkretno, šta si radio do sada i šta bi voleo da radiš

• Author

Ајде прво да се захвалим на одговорима.
Овако ћу почети...

Супруга и ћеркица имају Хрватско држављанство, па тако и ја на основу брачне заједнице могу да искористим тај бонус (макар дјелимично).
Од школе и шта знам радити... Специјалиста егзекутивне безбиједности, специјалиста за наоружање, блиску борбу и управљање тимовима за екстракције и евакуације са седам година радног стажа у земљама високог ризика (Ирак, Сирија, Сомалија, Сиера Леоне, Конго итд)... Осим тога радио сам као обезбеђење на конвојима, професионални савјетник за безбиједност Р.А. и О.Д. у Црној Гори. Сада радим исти посао за једну Амбасаду (тј особље Амбасаде које живи у нашој земљи). Генерално гледано, уз ангажовање, могу зарадити неки новац и овдје код нас, али желим имати живот, не бити ангажован 24/7 за траћавих 400 или 500 еура. (Коме иницијали буду интересантни, могу рећи у поруци о коме је ријеч)
Остали послови... док сам био ангажован радило се свашта, не могу рећи да сам професионалац, али како то код нашег народа обично иде, радио сам већину ствари. И поправљао, фарбао, лакирао, радио са дрвенаријом, зидао итд итд... (ми смо склони томе да у кући у око ње све сами завршавамо). Језици 'Енглески, Италијански, Француски, Шпански и тренутно учим Арапски.

А супруга, мало скромније, али... Фризер - козметичар са завршеном неком академијом за то... Говори Енглески, Француски и мало Шпанског...

Много дестинација је актуелно код нашег живља, али ја имам проблем што немам почетног капитала да лешкарим тражећи посао, него морам отићи негдје гдје су макар нека врата отворена по питању запошљавања...

Ето, извињавам се ако сам неко питање прескочио одговорити.

Е да, нису мени туђа говна слађа, једноставно, не видим перспективу... ни дуго година у будућности. Није све у новцу, већина је у ономе што желим пружити својем дјетету док буде одрастало.

ЕДИТ - сво образовање (безбиједност) сам стекао на Интернационалном Институту за Безбиједност Кондор у Тел Авиву - Израел. Под ментором Генералом С.Л.

Edited by Exo

Kad si vec bio obucen u Izraelu i specijalista si u toj profesiji, jesi li pokusao da nadjes posao tamo? Potraznje za tom strukom definitivno ima, kontakte imas, iskustvo imas... namece se kao logicna opcija.

• Author

Kad si vec bio obucen u Izraelu i specijalista si u toj profesiji, jesi li pokusao da nadjes posao tamo? Potraznje za tom strukom definitivno ima, kontakte imas, iskustvo imas... namece se kao logicna opcija

Penzionisam sam se jer sam prezivio 4 komada, jedan u nogu, jedan u stomak i dva u rameni dio... sada imam porodicu, ne zelim ih ostaviti tek tako. Adrenalin radi, i definitivno je laka para, ali i vrijeme u kojem iznad svega je potrebno topovskog mesa... a ja to ne zelim biti, makar ne sada.

Dobro, onda moras da dokucis sta zelis da budes. Mozda obuka obezbedjenja. Sta god da je, odluci se i zapni, pa ce biti mogucnosti pre ili kasnije. Citao sam da je obezbedjenje sada u Kini ogromna industrija.

Edited by noskich

Penzionisam sam se jer sam prezivio 4 komada, jedan u nogu, jedan u stomak i dva u rameni dio... sada imam porodicu, ne zelim ih ostaviti tek tako. Adrenalin radi, i definitivno je laka para, ali i vrijeme u kojem iznad svega je potrebno topovskog mesa... a ja to ne zelim biti, makar ne sada.

Dakle ti si penzioner, tj invalid rada, koji trenutno radi kao instruktor obezbedjenja za jednu ambasadu??? Da li vi živite u Srbiji ili je u pitanju BiH? Mada ponovo za obe te zemlje plata od 400 do 500 evra je predobra. Ne znam kakva je situacija u CG i kolika ti penzija, evo pogledaj poslove u Australiji http://australia.recruit.net/search-security-officer-jobsMislim da ti je to najispatljivija opcija. Oni su trenutno postali ludi zbog njihove nacionalističke vlade koja sada ulaže u to.

• 4 weeks later...
  • Author

Izvinjavam se na kasnom odgovoru... Samo da priblizim situaciju.
Kao sto Dylan rece, invalid rada, sa stranom penzijom - koja i kada mi se isplati bude polovicna jer Crna Gora i Izrael nemaju bas neke odnose za zavidjeti. Kako i zasto, ne pitajte me,  bijem bitku vec par godina, ali bez uspjeha.
Trenutno radim kao savjetnik za bezbijednost pri jednoj Ambasadi, ne kao trener ili kako vec. Znaci vodim odredjeni tim ljudi, onako na papiru, jer zbog nekih malih zackoljica u proslosti ne zelim se eksponirati, nije to mnogo komplikovano - zivim i radim U crnoj Gori, iz Crne Gore sam, ali su mi djed i pradjed odlikovani od strane Srpske Vojske, te smo sada etiketirani od ovdasnje vlasti. Necu Vas gnjaviti, vidite i sami kakvo je stanje u kompletnom regionu, pogotovo po pitanju Nacionalne pripadnosti.

Za Australiju, nisam se nesto posebno angazovao u proslosti, iskreno - jesam gledao ono, deficit radne snage, stolara itd, ali nisam isao nikada na posao u struci (sto je greska)! Problem je sto za sve te puteve, tako daleko, treba imati pofin budzet, a to je sada malo problematicno... Nego, desice se nesto, prilicno sam optimistican.

Ovo je vise bilo da cujem misljenja ljudi, da vidim koja su iskustva i sta se misli, i lokalno i globalno.

I da dodam, sta bi radio - ma radio bi svasta, sto god mi daju vremena ad malo naucim, gradjevina, hotel, restoran, kafana, kuca... sve mi isto, sve je bolje od ovog pritiska i bijede ovdje...

Edited by Exo

Izvinjavam se na kasnom odgovoru... Samo da priblizim situaciju.

Kao sto Dylan rece, invalid rada, sa stranom penzijom - koja i kada mi se isplati bude polovicna jer Crna Gora i Izrael nemaju bas neke odnose za zavidjeti. Kako i zasto, ne pitajte me,  bijem bitku vec par godina, ali bez uspjeha.

Trenutno radim kao savjetnik za bezbijednost pri jednoj Ambasadi, ne kao trener ili kako vec. Znaci vodim odredjeni tim ljudi, onako na papiru, jer zbog nekih malih zackoljica u proslosti ne zelim se eksponirati, nije to mnogo komplikovano - zivim i radim U crnoj Gori, iz Crne Gore sam, ali su mi djed i pradjed odlikovani od strane Srpske Vojske, te smo sada etiketirani od ovdasnje vlasti. Necu Vas gnjaviti, vidite i sami kakvo je stanje u kompletnom regionu, pogotovo po pitanju Nacionalne pripadnosti.

Za Australiju, nisam se nesto posebno angazovao u proslosti, iskreno - jesam gledao ono, deficit radne snage, stolara itd, ali nisam isao nikada na posao u struci (sto je greska)! Problem je sto za sve te puteve, tako daleko, treba imati pofin budzet, a to je sada malo problematicno... Nego, desice se nesto, prilicno sam optimistican.

Ovo je vise bilo da cujem misljenja ljudi, da vidim koja su iskustva i sta se misli, i lokalno i globalno.

I da dodam, sta bi radio - ma radio bi svasta, sto god mi daju vremena ad malo naucim, gradjevina, hotel, restoran, kafana, kuca... sve mi isto, sve je bolje od ovog pritiska i bijede ovdje...

Pokušajte australiju, ili kanadu prvo

• Author

Pokušajte australiju, ili kanadu prvo

Kako, kada su nam sa CG pasosem svugdje vrata zatvorena. U Australiju ni da privirim, u Kanadu jos teze... Ali dobro, makar su savjeti. Na tome sam zahvalan.

Kako, kada su nam sa CG pasosem svugdje vrata zatvorena. U Australiju ni da privirim, u Kanadu jos teze... Ali dobro, makar su savjeti. Na tome sam zahvalan.

zar niste pogledali one sajtvove koje sam vam postavio? morate da nađete posao koji vam se sviđa i pošaljete im potrebnu dokumentaciju, mahom traže CV, reference od predhodnih poslova, i dokaz o obrazovanju

• 2 years later...