Jump to content

Featured Replies

Posted

"The move by the French government is temporary and the country will suspend its participation in the Schengen agreement for a month starting November 13. (...) During this period, foreign citizens, who have a Schengen visa, won’t be able to enter France without a French visa. This means if people have planned holidays in France, they should now apply for a French national visa in addition to a Schengen visa."

Ovo je tema namenjena praktičnim informacijama koje se tiču putovanaj u Francusku. Molim vas, bez diskusije o politici i terorističkim napadima. Hvala. :)

Da li se ovo odnosi i na gradjane Srbije? Ili samo na trece zemlje, ciji gradjani i inace moraju da apliciraju za Sengen vizu? Ne deluje bas sasvim jasno.

О чему желиш да се прича када грађанима Републике Србије није потребна виза за Републику Француску? У Републику Француску се путује као и до сада. Грађани Републике Србије немају додатних ограничења у односу на стање пре 13. новембра.

Званична информација из Министарства спољних послова Републике Француске

Border controls: French President François Hollande has decided to immediately reinstate systematic border checks.

These checks are performed at road crossing-points, rail, sea and airports. Airports continue to operate. Air and rail links are ensured.

У званичном саопштењу кажу да су увели привремену проверу на граници која у пракси значи контрола сумњивих особа по нахођењу полицијских службеника.

Привремену проверу докумената на граници увела je Немачка приликом Светског првенства у фудбалу 2006. Информацију си пренео са портала у власништву физичког лица са Косова а не са званичног портала Европске уније или Републике Француске. За сада нема званичних информација о укидању шенген виза за Републику Француску.

Молим те немој ширити непроверене информације.

Edited by Немања

На основу договора земаља Шенгена, Србија је обавештена да ће доћи до затварања граница Словеније и Аустрије. Хрватска разматра затварање своје границе што је већ данас најавила и Македонија.

Како РТС сазнаје, по повратку премијера Вучића сутра из Бујановца и Прешева увече око 21 сат, биће одржана још једна седница Бироа за координацију служби безбедности на којој ће се разматрати став Србије по том питању.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:577137-Srbija-obavestena-o-zatvaranju-granica-Slovenije-i-Austrije

Na šta liči ova vest, i to na nacionalnoj televiziji :bang: :

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2107031/Slovenija+i+Austrija+zatvaraju+granice.html

Slovenija i Austrija zatvaraju granice

ponedeljak, 16. nov 2015, 19:28 -> 08:32

Izvor: RTS

Na osnovu dogovora zemalja Šengena, Srbija je obaveštena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije. Hrvatska razmatra zatvaranje svoje granice što je već danas najavila i Makedonija.

[...]

Uprkos najnovijim dešavanjima, ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije i Austrije demantovala su da ima promena režima na njihovim granicama

Jbt, kao da samo dopisuju na kraj kako dolaze informacije, bez ikakve logike i sadržaja. Kakvo "zatvaranje"? Šta znači "zatvaranje"? Ko je šta demantovao? Aaargh... :maddd:

• 1 month later...

Ukidanje sengena se ne odnosi na gradjane Srbije. Prica se o toj odluci od 2016 i vazi za one kojima je trebala viza za EU zemlje. Trebace im vize za svaku drzavu posebno.

Cuo sam jos neke zemlje EU planiraju to (Svedska npr.).

A i Amerika takodje :) (poostrenje kontrole svih putnika ka USA)

Nije "ukinut" Šengen već su uvedene neke vrste kontrola na granicama. Sva šengenska pravila ostaju ista, znači oni koji trebaju i imaju vize, normalno ulaze i izlaze a oni kojima ne treba viza, isto tako. Meni je prijavljeno sljedeće:

- granična kontrola Austrija-.Slovenija: policijska auta na graničnim prelazima ali rijetko bilo šta provjeravaju

- granična kontrola Njemačka sa okolnim zemljama: Policajci na punktovima, najčešće samo kratko zavire u automobile, često i ne traže pasoš

- granična kontrola Švajcarske sa ostalim zemljama: uvijek bila, sad malo oštrija pa gule za cigarete i alkohol.

- granična kontrola Danska, Švedska: prijavljeno kratko provjeravanje pasoša.

Wizz Air je objavio napomenu putnicima koji putuju u i iz Francuske da očekuju kontrolu dokumenata i ostalog: https://wizzair.com/en-GB/breaking_news

Summa sumarum: pravila glede naših regionalnih pasoša se nisu promijenila, sve ostaje isto, samo je moguće očekivati neki vid kontrole na mjestima gdje je prije nije bilo.

• 4 weeks later...
5 minutes ago, Laza GNR said:

Austrija izgleda privremeno ukida pravila Sengena na njenim granicama:

http://www.politika.rs/scc/clanak/347319/Fajman-najavljuje-privremenu-suspenziju-Sengena

Strozija kontrola OK,ali samo da ne pocnu opet da ukidaju vozeve/buseve.

Занимљиво колико српски новинари воле фразу "укидање Шенгена". 

Аустрија по овом чланку спрема граничне контроле, то јесте један од сегмената Шенгена али не једини.

Dobra vam vecer.
Pisem ovde jer ne bi da otvaram novu temu je ne verujem da je za sirkoke narodne mase,pa ako gresim ne zamerite.
Naime,sa devojkom sam u Parizu od maja 2014,tu nam se rodia i cerkica  koja jos uvek nije bila u svoj kuci u Srbijiali, papire nemamo niti  smo isli u Srbiju od kada samo dosli u Pariz.Voleo bi da njih dve odu kuci makar na kratko ali me plasi kako ce se sve odvijati na granicim (aerodromskim 0 prelazima,pogotovo posle ovih napada po Parizu.Palo mi je napamet da bi mozda mogle da idu preko Ciriha jer su karte dosta jeftinije  ako presedaju u Cirihu.Nisam jos zaradio tri kuce u inostranstvu :) tako da bas nisam u mogucnostin da se ne obazirem na cenu karte.Interesuje me da li neko zna kakva je procedura sa kontrolom u Cirihu.Da li ce oni obraqcati paznju na probijanje boravista vise od 3 meseca u EU sobzirom da Svajcarska nie u EU.Da li ce im uopste raziti pasose sobzirom da samo presedaju dalje za Beograd.
Unapred hvala

Cao, Ziksic,

Ako imate justificatif de domicile onda bi trebalo da beba moze da dobije carte d'identite republicaine, posto je rodjena tu. Beba ima izvod iz knjige rodjenih u Parizu i sva dokumenta?

Ja sam isto rodila cerku prosle godine u FR, mada ja imam boravisnu dozvolu, ali posto moj muz ne zivi sa nama nije dobila tu kartu (on trenutno radi u inostranstvu, ali kad se bude vratio trazicemo za malu tu kartu). 

Da li ima srpske papire? Da li ste je prijavili u nasoj ambasadi? Meni je dosta komplikovano sve bilo..

Takodje, gledace pasose na izlazu iz zemlje. Ja sam u decembru izlazila i bas su me detalno ispitivali. Mada moja cerka nema srpski pasos, nego dominikanski za koji treba viza, tako da, da bismo se vratile u FR moracemo da vadimo vizu...

• 2 weeks later...

pcelicaivanica hvala na informacijama.Od srpskih papira imamo sve,cerka je prijavljena u nasoj ambasadi i ima srpski pasos jer francuski nismo mogli da dobijemozato sto nemamo francuske papire.Cerka ima fr izvod iz knjige rodjenih.Koliko sam cuo nije moguce da dobijemo bilo kakav francuski dokument sem Aid medicale koji vec imamo.
Sta je uopste justificatif de domicile?

On 7 Feb 2016 at 3:56 AM, ziksic said:

pcelicaivanica hvala na informacijama.Od srpskih papira imamo sve,cerka je prijavljena u nasoj ambasadi i ima srpski pasos jer francuski nismo mogli da dobijemozato sto nemamo francuske papire.Cerka ima fr izvod iz knjige rodjenih.Koliko sam cuo nije moguce da dobijemo bilo kakav francuski dokument sem Aid medicale koji vec imamo.
Sta je uopste justificatif de domicile?

Justificatif de domicile je papir koji potvrdjuje da osoba nije beskucnik. To moze biti racun za struju na tvoje ime sa adresom, ili racun za telefon, vodu. Treba da potvrdi da ti zivis i placas racune sa te adrese. 

Mi imamo isto izvod, i ona je pokrivena mojim osiguranjem pa je i u sistemu zdravstva, ali trebalo bi da dete rodjeno u FRancuskoj moze da dobije i neku vrstu licne karte ali oba roditelja moraju da imaju boravisnu dozvolu i zive na istoj adresi kao i beba.