Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozz, dobitnik sam nagradne igre "KIA TE VODI U AUSTRALIJU".Ja i moja pratnja idemo 4 dana u australiju da gledamo teniski turnir australian open.Karte za tenis,avion i hotel je od strane priređivača nagradne igre, a vizu i dzeparac moramo samo obezbjediti.

Raspitivao sam se vezano za turisticku vizu i skontao sam da za istu moram aplicirati u Australijskoj ambasadi u Beču.Manje ili više znam i koji dokumenti mi trebaju.

Ono što ne znam i ne mogu da nadjem na njihovim stranicama je kako zvanicno da apliciram? Na njihovoj stranici piše:

"Applications may be made by mail/courier, or in person with a lodgement appointment"

Kako da apliciram putem maila tj pošte? Ne mogu da nadjem nikakav PDF file, nikakvu aplikaciju koju trebam prvo popuniti pa im onda slati dokumente.Ne ide mi uglavu da samo zapakujem dokumente i pošaljem bez ikakvog upita tj neke ispunjene forme prije toga.

I sto se dokumenata tiče, je li sve mora biti prevedeno ili...? Lako šaljem? U običnoj koverti A3 formata putem brze pošte? 

GDje da platim? Stranice su im toliko konfuzne da je to za nepovjerovati

Molim Vas sve informacije, ali konkretne, napisite ovdje.Jako je bitno.

Stranice njihove imigracione službe su poprilično zbunjujuće tu se slažemo  :spot:

Ja sam aplicirao pre nekoliko meseci online, i koliko vidim mogu isto da rade i građani Bosne i Hercegovine.

Na ovoj stranici imaš generalne informacije o vizi.

Spisak dokumenata koji ti je potreban možeš naći ovde. Svi dokumenti koji nisu na engleskom se moraju prevoditi na engleski kod sudskog tumača (tipa izvod iz matične knjige ili potvrde). Treba sve da ih skeniraš i potom uploaduješ nakon plaćanja vize (koju možeš platiti karticom). Moj savet ti je da prvo prikupiš dokumentaciju i uploaduješ ih sve odjendnom pošto će to značajno ubrzati procesuiranje (u mom slučaju ja sam podneo zahtev u 1 ujutro zvali su me kroz 10 sati da potvrde par detalja koje sam prevideo u aplikaciji i odmah mi odobrili vizu).

Nalog za aplikaciju treba da napraviš na ovoj stranici.

• Author

Stranice njihove imigracione službe su poprilično zbunjujuće tu se slažemo  :spot:

Ja sam aplicirao pre nekoliko meseci online, i koliko vidim mogu isto da rade i građani Bosne i Hercegovine.

Na ovoj stranici imaš generalne informacije o vizi.

Spisak dokumenata koji ti je potreban možeš naći ovde. Svi dokumenti koji nisu na engleskom se moraju prevoditi na engleski kod sudskog tumača (tipa izvod iz matične knjige ili potvrde). Treba sve da ih skeniraš i potom uploaduješ nakon plaćanja vize (koju možeš platiti karticom). Moj savet ti je da prvo prikupiš dokumentaciju i uploaduješ ih sve odjendnom pošto će to značajno ubrzati procesuiranje (u mom slučaju ja sam podneo zahtev u 1 ujutro zvali su me kroz 10 sati da potvrde par detalja koje sam prevideo u aplikaciji i odmah mi odobrili vizu).

Nalog za aplikaciju treba da napraviš na ovoj stranici.

Jesi siguran da moze online tj da ne moram dokumente slati poštom? I ovdje na stranici piše da ide poštom...

Drugo, gdje da platim vizu? Imam VISA karticu ali nije kreditna vec obitna debitna, kolko imas tolko potrosis.

Jesi siguran da moze online tj da ne moram dokumente slati poštom? I ovdje na stranici piše da ide poštom...

Drugo, gdje da platim vizu? Imam VISA karticu ali nije kreditna vec obitna debitna, kolko imas tolko potrosis.

Na kojoj stranici piše da mora da šalje poštom, pošto ja nigde ne vidim da to piše. Ne vidim zašto ne bih mogao (, doduše ja ne znam koja je tačno tvoja situacija i ako se bitno razlikuje od ovog što piše nazovi njihov call-centar za informacije. Ovde na spisku država koje mogu aplicirati se nalazi i BIH.

Što se tiče plaćanja, kao što rekoh možeš platiti karticom (mislim da su Visa ili MasterCard u ponudi samo, i rade i debitne i kreditne), plaćaš nakon što uneseš osnovne podatke u nalog za aplikaciju, ali pre uploadovanja svih dokumenata.

Nazovi ambasadu i proveri, ali ne vidim nikakvog razloga zašto ne bi mogao da radiš prijavu online.

Meni izgleda kao da nisu ažurirali stranicu neku vreme, pošto spominju na linku dole stari sajt koji više ne radi i kada odeš na bilo koji link u vezi sa informacijama za vizu prebacuje te na njihovu generalnu stranicu od nove adrese.

• Author

Najveci je belaj sto mi nrmamo ambasadu u BiH i sve moramo sa ambasadom u becu...a to cini stvari komplikovanijim dosta.zvacu sutra

Hvala

• Author

Na kojoj stranici piše da mora da šalje poštom, pošto ja nigde ne vidim da to piše. Ne vidim zašto ne bih mogao (, doduše ja ne znam koja je tačno tvoja situacija i ako se bitno razlikuje od ovog što piše nazovi njihov call-centar za informacije. Ovde na spisku država koje mogu aplicirati se nalazi i BIH.

Što se tiče plaćanja, kao što rekoh možeš platiti karticom (mislim da su Visa ili MasterCard u ponudi samo, i rade i debitne i kreditne), plaćaš nakon što uneseš osnovne podatke u nalog za aplikaciju, ali pre uploadovanja svih dokumenata.

Nazvao sam London, centar za podrsku za Europu.

Rekao je da moze preko IMMI-a tj sve online.

Ono sto mi je bilo cudno je sto je rekao da ne moram prevoditi dokumenta, a fino,jasno i glasno sam ga pitao to pitanje.Operater je pričao naš jezik :D 

I tamo kad uploadam dokumenta na kraju, trazi mi samo pasoš,potvrdu sa faxa i bank statment.Da li pod taj bank statment mogu uploadovat potvrdu od priređivača nagradne igre u kojoj kaze da ce objezbjedit sve troškove.

Ako ne, koliko para moram imati na računu i kako to ide? 

Što se tiče prevoda mi je malo čudno, pošto su meni isto tako eksplictno rekli da mora i to kod tumača pre par meseci. Ali dobro, ili su nešto menjali ili je ovaj neinformisan u kom slučaju će te zvati za dopunu  ::crazy:

Ja sam im odneo potvrdu iz banke na engleskom (većina banaka radi ovo za vize, zaostalo još iz doba šengen viza), o trenutnom stanju na računu i mislim da sam imao nešto malo manje od 2.000 evra (planirao sam da ostanem 10-14 dana). Ne znam da li je potvrda od nagradne igre dovoljna sama po sebi, ali sigurno neće škoditi.

• Author

Mogul uplatit na racun uzet potvrdu pa povuc pare hahah?

P.s.

U potvrdi za nagradu izricito pisr da snose sve troskove i da mole da sr viza zavrsi sto prije

Edited by kerim123

• Author

Kolko para bi trebo imat za 3 dana pod uslovom da nemam nikoakvu organizaciju iza sebe,normala ono

• 2 weeks later...
  • Author

Mozes naravno, to je rutinska procedura, samo naglasi da ti treba potvrda stanja na racunu a ne izvod sa promjenama (na njemu bi se vidjelo kad si uplatio sto ne zelis naravno).

Buraz samo jos jedno, konkretno pitanje.

Sve sam zavrsio, uzeo potvrdu iz banke, platio i aplicirao prije 2-3 dana.

Na samom pocetku od onih 18 koraka mi je ponudio da uploadam rodni list koji sam slucajno uploadovao na bosanskom jeziku (svi ostali poslje toga su regularno prevedeni kod sudskog tumača)

Poslje kada sam pokusao editovat sve sam mogao promjeniti ali mi nigdje nije ponudio da ponovno uploadam rodni list/birth certificate.

Je li pametno sad kad je aplikacija vec podnešena i status joj je "aplication recived" da idem attach more documents i dodatm rodni list na engleskom ili da cekam njih hoce li nesto traziti maksuz.Da li ce taj naknadni upload oduziti proces ili ... ? 

• 10 months later...

Pozdrav!

Prije svega, iskustan sam putnik, ali ovako nesto mi se nikad nije desilo, sramota... Iz BiH sam i slijedeci uputstva australske ambasade za drzavljane BiH (http://austria.embassy.gov.au/vien/Touristv_BiH.html) gdje pise da se dokumenti salju postom/kurirom ili donose licno u Bec, ja sam poslao sve papire u Bec postom! Dva sata kasnije sam na ovoj temi saznao da BIH drzavljani mogu aplicirati online (iako i Ministarstvo vanjskih poslova BiH upucuje na slanje postom). Slao sam mail ambasadi i iznio problem, pitao da li da apliciram online iako sam vec poslao dokumente postom, ali odgovor nisam dobio. Imam ono pracenje posiljke i pise da je moja aplikacija danas dostavljena, ali nije naplacen iznos (ispunio sam credit card authorization form koji su oni dali na web-sajtu), pa se pribojavam da nece uopste uzeti aplikaciju u razmatranje jer nije podnijeta online! S druge strane, ako apliciram online, a oni uzmu u razmatranje i identicnu aplikaciju podnesenu postom, mogli bi doci do nekakvog problema... Pretpostavljam da niko nije imao ovakvu situaciju.

Naravno, krivica je moja jer ocito nisam dovoljno to istrazio (ovo je bukvalno jedina stranica na internetu gdje pise da se moze aplicirati online), ali nije mi bilo ni na kraj pameti da sluzbeni web-sajt daje informacije stare par godina! 

Ikakav prijedlog, savjet, iskustvo ... jesu li rigorozni kad neko zabrlja sa aplikacijom, je li se ikome desilo nesto slicno...?