Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozz svima, imam 19 godina i zelju da proputujem sve i prva destinacija bi mi bila Tajland... jel ima neko tko bi me malo uputio u sve s vizama,kako i sta da napravim i jel tesko naci neki obican posao da bi prezivio i nesto zaradio da bih mogao poslje otici na neko drugo mjesto,dugo mi je trebalo hraborsti da odlucim se na tako sta, ali ne zalim za nicim i zeljan sam avantura i inace odlicno pricam engleski... i mogu mi se slobodno javiti oni koji isto zele kao i ja ici tamo jer ce smjestaj biti jeftiniji i sve ce biti lakse ako nas je vise,,

Ili da mi se javi netko tko bi isao da se dogovorimo za stan da bude jeftinije i lakse je putovati ak nas ide vise

Za posao zaboravi na tajlandu,maksimalno je poostrena politika prema ilegalnim radnicima.Legalno postoji mogucnost ali kosta.Drug je instruktor ronjenja i da bi radio morao je otvoriti svoju firmu a po njihovom zakonu stranac kad otvori firmu mora da ima 2 zaposlena lokalca,sva ta zezancija kosta oko 200eu mesecno za njihove doprinose plus tvoj porez.A zaradjuje oko 40eu dnevno.Sto suma sumarum kad plati rentu i troskove za stan i nije neka para al zivi na moru,uziva u papucama i sorcu cele godine [emoji1]

Edited by Goranxxl

Pozdrav JayAno, mislim da bi trebalo da pročitaš jedan deo foruma koji se bavi baš ovom temom.

Ima korisnih informacija ali ima i onih manje vrednih i neistinitih, takođe proictaj sta i na drugim forumima pise i na thaivisa kao i na wikipediji.

Thaivisa forum je prvi, onda pitaj na našoj....srpskoj, grupi na fejsu naše ljude, nema veze na nacionalnost primaju svakog u grupu,

postoje 5 vrsta viza (tranzitna,turistička diplomatska) i nonimmigrant i biznis.

Mahom za sve legalne poslove  traži se residence kao uslov, dakle najverovatnije ces morati da dodjes i trazis na licu mesta, ali ne sa turistickom vizom, mozda sa nonimigrant ali na osnovu voluntiranja, ucenja jezika, sporta i slično, dakle moraš da najdes organizaciju, školu, privatnu ustanovu, sportsko udruzenje ili neku nevladinu organizaciju za tako nešto, kontaktiraj preko interneta,

tek kada dodjes tako možeš krenuti tražiti okolo posao, nemoj se iznenaditi, ali najverovatnije nisi kvalifikovan (19si ne verujem da imaš neki faks ili zanimanje koje je vredno)

Mnogo lakša procedura je u Kambodzi i laosu, ali to je druga prica i druge drzave

mislim da bi ti najbolje bilo da pokusas sa tzv. Ed vizom...

to je educational visa, tj. za ucenje, pre svega, tajlandskog jezika...

postoje skole koje imaju drzavnu licencu da se bave tim poslom.....upises skolu, platis, i dobijes vizu na 3 meseca....potom se ta viza produzava za dodatnu godinu dana, i tako dalje....

ima par fora oko te vize....ranije su je stranci koristili da legalno borave na taiju i rade, kao satro upisu skolu, uce tajlanski, i imas pravo da radis pola radnog vremena...naravno, svi rade koliko hoce, posto je to tesko kontrolisati...ali ranije su i same skole fiktivno upisivale i drzale casove, a u stvari ljudi ni na jedan cas nisi moraoi da odes...sada je to malo poostreno, jer moras na kraju kursa da polazes neki test, pred drzavnim organom, a i dolaze u kontrolu skola, i ako vide da ucenici nemaju pojma, skinu te sa viznog programa....naravno, u manjim sredinama se sve to lakse da srediti...

takodje, te skole uopste nisu jeftine, oko 30000-35  bahta je cena godisnjeg kursa....malo manje od 1000$...

ako malo prokopas na sajtu, naci ces i linkove za te skole, i sve info...

za ostale mogucnosti su ti i drugi napisali...moji prijatelji koji zive na tajlandu, a iz srbije su, uglavnom su na biznis vizama, ili su dobili posao u tajlandskoj firmi, i vrlo brzo sredili papire, ili su otvorili svoj biznis.....to otvaranje biznisa nije toliko komplikovano, potrebno je da kupis papire od tajca koji vec ima svoj biznis, i prebacis ga na svoje ime...naravno, idu doprinosi,zaposljavanje lokalaca i sve to, al to i nije toliki trosak, moze lepo da se zivi...

http://www.jobsdb.com/trazi malo poslove i na ovom linku, dobar je

da bi dobio vizu na tri meseca i produžio na godinu dana morao bi da kupi kurs od 400 sati učenja jezika ili šta god bi drugo hteo da uči. Škola mora da ima odorenje od ministarstva obrazovanja, takvi kursevi su skupi, postoji mogucnost na 6 meseci sa manjim fondom časova, pitanje mu je koliko mu se to sve isplati.

Po meni najisplatljivija varijanta za nekog ko ima 19 godina je studiranje, znatno bolji tretman nego u školama jezika, obezbedjen smeštaj i zdravstveno osiguranje!!! 

Takođe sa 19 po tajlandskom zakonu ne smatraju te kao punoletnog, imaj to u vidu,plus   svi poslovi zahtevaju diplomu ili neki vid iskustva koji ti nemaš ( verovatno)

On 12/23/2015 at 3:26 AM, StefanDylan said:

da bi dobio vizu na tri meseca i produžio na godinu dana morao bi da kupi kurs od 400 sati učenja jezika ili šta god bi drugo hteo da uči. Škola mora da ima odorenje od ministarstva obrazovanja, takvi kursevi su skupi, postoji mogucnost na 6 meseci sa manjim fondom časova, pitanje mu je koliko mu se to sve isplati.

Po meni najisplatljivija varijanta za nekog ko ima 19 godina je studiranje, znatno bolji tretman nego u školama jezika, obezbedjen smeštaj i zdravstveno osiguranje!!! 

Takođe sa 19 po tajlandskom zakonu ne smatraju te kao punoletnog, imaj to u vidu,plus   svi poslovi zahtevaju diplomu ili neki vid iskustva koji ti nemaš ( verovatno)

pa da, to sam napisao...ima lista tih skola koje imaju odobrenje od ministarstva, a viza se prvo dobija na 3 meseca, pa se onda produzava na jos godinu dana, a ne ukupno godinu dana...takodje, ta viza dalje moze da se produzi na jos godinu, i tako dalje, kako napreduje ucenje jezika...cena kurseva jeste velika, i to je vrlo ogranicavajuca okolnost...ali , ko misli da moze da zaradi dovoljno da pokrije tih 1000$ ili malo vise, onda ok...

da li imate pravo na pola radnog vremena ukoliko studirate, kao strani drzavljanin? to je kljucno pitanje...

jer ako idete preko skola jezika, na to imate pravo...

takodje, problem je i vremena, i mesta boravka...prvo, univerziteta nema u svakom mestu, a drugo, oduzima to dosta vremena, za nekoga ko zeli da radi i zaradi nesto na tajlandu...skole jezika ne oduzimaju....radi se nekoliko casova, mislim 4, nedeljno...mada, po dogovoru to moze i da se poveca, ko je bas zainteresovan za izucavanje tajlandskog...

ne može da se produžava sa školom jezika, samo sa fakultetom ide ta finta,

mora da se izadje iz zemlje svaki put, tri puta ima pravo jedan jezik da se studira,

sva tri puta moras za tu vizu konkurisati preko granice, i onda škola mora da pripremi odgovarajuca dokumenta za produzenje na godinu dana, i to iskljucivo ako i samo ako je minimum od 400 casova jezika, 

Ide viza koja vazi tri meseca i onda je extention of stay na godinu dana( čisto da se razumemo ja ne znam još nijednu osobu po novom koja je dobila to na osnovu škole jezika)

Ne bih rekao da univerziteta nema u svakom mestu, 

naprimer u hat Yaiju nema tih škola jezika ali ima univerziteta i tu muku muče naši državljani koji su digitalni nomadi a supruznici im rade na ustanovama u jugu, pogotovu jer je pangan smrt za viza runove, a nigde škole jezika ni da primirišeš.Ne znam ali on ima pravo kada završi Bachelor da konkuriše za residence na osnovu toga što je expert expert, što tu pogodnost nema na jeziku, a i nači posao ne može na toj vizi jer nije studentska, samo onaj koji ima non immigrant na osnovu studija ne kurseva ima pravo na part time poslove, 

Ma u svakom slučaju, on je samo 19 godina star!!! Koje poslove bi mogao da radi?

On 12/23/2015 at 3:57 PM, StefanDylan said:

ne može da se produžava sa školom jezika, samo sa fakultetom ide ta finta,

mora da se izadje iz zemlje svaki put, tri puta ima pravo jedan jezik da se studira,

sva tri puta moras za tu vizu konkurisati preko granice, i onda škola mora da pripremi odgovarajuca dokumenta za produzenje na godinu dana, i to iskljucivo ako i samo ako je minimum od 400 casova jezika, 

Ide viza koja vazi tri meseca i onda je extention of stay na godinu dana( čisto da se razumemo ja ne znam još nijednu osobu po novom koja je dobila to na osnovu škole jezika)

Ne bih rekao da univerziteta nema u svakom mestu, 

naprimer u hat Yaiju nema tih škola jezika ali ima univerziteta i tu muku muče naši državljani koji su digitalni nomadi a supruznici im rade na ustanovama u jugu, pogotovu jer je pangan smrt za viza runove, a nigde škole jezika ni da primirišeš.Ne znam ali on ima pravo kada završi Bachelor da konkuriše za residence na osnovu toga što je expert expert, što tu pogodnost nema na jeziku, a i nači posao ne može na toj vizi jer nije studentska, samo onaj koji ima non immigrant na osnovu studija ne kurseva ima pravo na part time poslove, 

Ma u svakom slučaju, on je samo 19 godina star!!! Koje poslove bi mogao da radi?

imaju 2 skole jezika na panganu, koje su akreditovane od ministarstva...ali u pravu si, odatle su visa run-ovi problem...medjutim, jeste da mora da se izadje iz zemlje da bi se obnovila ta viza, ali meni su tvrdili da procedura ne traje duze od nedelju dana...sto je ok, s obzirom da je jednom godisnje...izbleji se malo u kambodzi ili maleziji ili laosu...

ali sa tom Ed vizom, na skolama jezika, imas pravo na part time poslove, tj. pola radnog vremena...otkud to da ne moze?

znaci, ako upises fax, mozes da radis puno radno vreme, ili pola?

Edited by bam-bam

Ja zaista ne vidim kakvu pogodnost pruža njemu ta vrsta boravka-na osnovu kursa jezika, za nekoga ko je veoma mlad, 19 godina, koji ni ne zna šta znači posao, verovatno nema ni bilo kave kvalifikacije, a ako več ima para da platu kurs jezika za godinu dana onda će imati i za fakultet. Stim mu se otvaraju posle velike mogučnosti, plus je za vreme studija osiguran, može da radi dodatno ima medical inssurance i accident insurance pokriven školarinom, može da dobije stipendiju čak, u ostalom ja ne verujem Tajlandskoj imigraciji i njihovih oredbi, jer je uočljivo evo za ove zadnje tri godine koliko se sve menja,

Prvo je bilo ludilo oko onih viza runova, pa kada su ih ukinilu, a ljudi su po desetine godina tako živeli, svi su počeli da idu na turističkim vizama dok im prvo nisu pgranicili broj koliko ti amabsada u jednom mestu može izdati viza, pa su ukinuli više ulaska vize, i sada od marta nameravaju da black list ljude koji su na overstaju, jer i takvim ljudi postoji, zamislite ostanu bez vize, i samo kada izlaze imigracionom plačaju 20 000 THB,naravno ako ih uhvate u tajlandu onda idu u zatvor, ali najhladniej i bez posledica su do sada mogli da dosetaju do granice isplate maxmimum owerstay.

Tako da ja osobi koja dolazi u zemlju gde je nezaposlenost niža od jednog procenta i gde stranci moraju da gule kroz sito i rešeto da bi dobili normalan posao, večina njih nema uslova za biznis vize, jednoj maldoj osobi bih savetovao da se ne igra vatre sa administracijom tajlanda