Jump to content

Featured Replies

Posted

Moj bf i ja smo odluchili da napravimo vodich kroz raznorazne knjizhare po Evropi, te napravismo, za pochetak blog

u kojem opisujemo razne knjizhare u kojima smo bili i kupili raznorazne knjige (na engleskom jeziku)

Elem, u zhelji da pomognemo mnogim knjigoholicharima, zhelimo da uradimo vishe i da izlistamo i knjizhare u

kojima nismo bili..

Da li neko mozhe neku dobru knjizharu u nekom gradu u Evropi da nam preporuchi?

Ili pak da nam sugerishe neshto u vezi sa sajtom? Svaka pomoc dobrodoshla.

http://bookstoreguide.blogspot.com

a sugestije shaljite na [email protected]

Hvala

• Author

sorry za double post ali

da li neko zna neki dobar nachin da se sajt malo bolje pusti u saobracaj?

dodala sam ga u razne search engines, ali ga samo google izbacuje i to na nekoj 6. stranici..

neki sajt za free advertising? ili neki savet za blog "whoring" :) ?

• 2 weeks later...
  • Author

moram da priznam da sam ochekivala neshto vecu pomoc od vas, ljudi..

pa proputovali ste celi svet.. nije valjda da niko od vas ni jednom nije ushao u neku knjizharu

(i pri tom se odushevio :P)

hewp!

Čini mi se da je zamisao suviše ambiciozna... možda bi ljudima više koristio takav vodič za Srbiju. Ja bih svakako voleo da znam za neku zanimljivu knjižaru u recimo Subotici ili Valjevu, a za Berlin i London - šta imam od toga? Sem toga, ko je zapravo publika za takav sajt - naši ljudi nisu, jer svaki stoti putuje, svaki hiljaditi putuje u te gradove, a svaki desethiljaditi će poželeti da kupi knjigu... a ni stranci baš nisu publika, sem ako ne uposliš tim ljudi da napravi ogroman sajt prepun informacija o svim živim gradovima, što je ogroman posao.

Tako da, moj savet bi bio - napravi bookstore guide za Srbiju (ima gomila zanimljivih knjižara u NS i BG, a siguran sam da ima i u drugim gradovima) i zameni taj macabre dizajn za neki vedriji :)

Pored cuda savremene tehnologije zvanog internet i mogucnosti online narudzbina knjiga ne vidim kako bi nekakav listing sa imenima evropskih knjizara bio nekome od velike pomoci, uz duzno postovanje na ulozenom trudu na izradi bloga........

Razloga je vise kada su  u pitanju judi sa ovih prostora, a recimo jedan od osnovnih i taj da neko jednostavno ne moze da dobije vizu niti je mozda u mogucnosti da potrosi vecu sumu novca na putovanje a zeleo bi da kupi odredjeno izdanje na engleskom ili bilo kom drugom jeziku.

Sve u svemu, cela ideja mi nije bas najjasnija........naravno, ukoliko je poenta nabaviti knjigu......... 

Ček bre... pa sve je pisano na engleskom... i meni se čini da uopšte nije ni zamišljen samo za ljude sa ovih prostora... a nama je prezentovano jerbo je Sonja naša drugarica, jelte...  :)

O knižarama out there some where ne znam puno, al kontam da možemo što-šta da napišemo o našim knjižarama... pa ko voli nek izvoli...

:mrgreen:

• Author

joj ljudi, mislim stvarno.. da su ciljna publika samo ljudi iz Srbije, blog bi bio na srpskom.. oni za koga mi to radimo su ljudi celog sveta (chak i iz Srbije) pa chak radimo i za nas dvoje jer ko zna kad cemo se naci negde tamo..

a kiko, ti lepo naruchi knjige preko interneta.. meni je kad odem negde, pa sluchajno nabasam na neku knjizharu, najveci gusht da blejim tamo minimum pola sata i samo razgledam knjige, dodushe, i chesto kupim koju a kako sam saznala za, recimo, onu u peshti.. iz cityspy-ja.. a zashto tako ne bi, recimo, neki mali toshioko kamazuma iz japana koji to isto voli (a primetila sam da ih svakog leta ima sve vishe i vishe u (j)evropi) na svom malom laptopu nashao listu knjizara.. gde god da je.. i zashto ne bih ja, recimo, kad mi neko poshalje mejlom preporuku za neku knjizharu,

otishla upravo u tu knjizharu ako se nadjem u dotichnom gradu.. naravno da izgleda nekako jadno za sada jer imamo samo 18 gradova, a upravo iz tog razloga sam pitala vas za pomoc.. ne mora to biti London, Paris, Lisabon.. mozhe to biti i bilo koji grad na Balkanu.. jedino je bitno da ima knjige na engleskom (a svi dobro znamo koliko je taj jezik zastupljen i ne moram da se objashnjavam zashto smo se opredelili za tu opciju)..

elem, da ne duzhim.. lazare, hvala na kritichkim komentarima.. znam da je to ogroman posao ali nije to meni posao nego hobi.. kiko, ti naruchuj knjige online.. iako cilj ovog bloga nije kupiti neku odredjenu knjigu.. mozhda tebi nije zadovoljstvo da provodish sate i sate u knjizhari.. acketa, hvala na podrshci.. a ostali, ja i dalje trebam pomoc pa ako neko ima neku dobru knjizharu za preporuchiti (shto manje mainstream iako je ips mainstream al jedina je u Srbiji za koju znam da ima nekakav izbor knjiga), dobrodoshli ste..

Cestitam vam na ulozenom trudu, ali zaista nisam nigde bila dovoljno dugo da bi mi na pamet palo da mogu da posetim knjizare, mada lazem, jesam, ali uvek su mi zanimljivije knjige na jeziku zemlje koju posecujem, ali to je cisto stvar folklora.

I da, nemoj da napadas Kiku, ta nije on covek nista kriv jer se nije ni oglasio po pitanju knjiga.

• Author

nisam nikako imala nameru da napam kiku nego jednostavno da mu objasnim da po meni, postoji ogromna razlika izmedju

naruchivanja knjiga online i odlazaka u knjizharu.. i reche on da mu nije jasna svrha tog guide-a, pa sam pokushala

da je objasnim..

ja obavezno provedem sat vremena u onoj chetvorospratnoj knjizari u centru amsterdama... sto kaze sonja to je poseban filing iako nikad nista ne kupim..

sonja i ja apelujem da ne napadas kiku, on nista nije postovao na ovoj temi!!

Ej ej ... tek sad videh da se moje ima vrti po ovoj temi! Nije Sonja mislila nista lose ... i mislim da je mislila na kLiku! Jedno slove je unelo zabune! :-) Hvala vam sto me branite!

PS: Ja volim velike knizare, poput Mamuta u BGu ali ih retko, gotovo nikada, ne obilazim kada putujem! Ipak ... ima puno, meni precih stvari ... stadiona, muzeja, stadiona, stadiona ... :-)

Ne osecam se napadnutim niti sam ja imao nameru da napadam, samo mi nije bila jasna ideja.........zato sam se i ogradio u poslednjoj recenici rekavsi "ako je ideja da se knjiga nabavi/kupi".

Ako je ideja da se bleji po knizari (ne mislim nista lose), ok, nemam nista protiv......... ali sa druge strane, ako si zaljubljenik u knjige, ne ides valjda samo da ih gledas po knjizarama vec i da ih citas, a to onda podrazumeva i kupovinu istih, jel` tako........

A ako mene pitas, ja preferiram u tom slucaju odlazak u biblioteku gde mogu ujedno i da blejim i da citam knjige, mada mi to nikako nije prioritet na putovanjima.

Takodje, postavljac teme izrazava razocarenje u cetvrtom postu, kako to da niko nije odusevljen idejom.........pa da li si se zapitala kolika je ciljna grupa kojoj se obracas, pogotovu na ovom forumu, znaci treba spojiti okorelog backpackera pa jos uz to da je veliku ljubitelj knjiga kojem ce na putovanjima priorotet biti odlazak u knjizaru? Hmm.......ako bismo upotrebili matematiku, tj. statistiku, procenat bi se kretao u promilima, pretpostavljam.

Sto se pak tice searh opcije i neke 6. stranice u rezultatima pretrage, pa to je tako ispocetka, zavisi koliko je stranica posecena, sa vecim brojem poseta se polako primices prvim stranicama u rezultaitma pretrage, ukoliko nije placeno da se nadjes na prvom mestu, a ta opcija je vidim iskljucena.

Ma meni se sviđa ideja. Ja uvek ulazim u knjižare da "blejim", tačnije da vidim šta ima i kako izgledaju knjižare okolo naokolo. I, pri kupovini, ne ograničavam se samo na knjige na engleskom, daleko od toga, posebno kada su monografije u pitanju, a pri razgledanju tek, zašto ne videti kako napreduje izdavaštvo u drugim zemljama, koji su naslovi aktuelni, kakav je dizajn korica, itd.  Osim toga, dosta ljudi uči jezike i kupuje knjige i na jezicima koji nisu engleski. U ruskim knjižarama je zabavno i samo čitanje naslova, najpopularniji dečji junak trenutno je Гари Потер :) 

O ciljnoj grupi razmišljaj ako hoćeš da gradiš nešto veliko i što će ti donositi pare itd, a za potrebe lične zanimacije, to je potpuno nebitno. Ja bih recimo pogledala taj sajt kada bih kretala na put po zemljama koje pokriva. Jedino što baš nisam putovala po Evropi pa ne mogu da doprinesem na taj način, mogu da preporučim neka mesta u Kini, al ne verujem da je takvo rasplinjavanje već na početku potrebno  :D

I da, ukoliko je moguće ne bi bilo loše da postoji izdvojeno - sekcija sa navedenim mestima gde se mogu kupiti jeftine polovne i antikvarne knjige, neki buvljaci i slično... Ni tu se ne bih ograničavala samo na engleski... Eto, u svakom slučaju, ja podržavam projekat  flowers::

• Author

hvala hvala.. a bash sam sa mpetrovicem (koji je bio ljubazan da nam preporuchi knjizharicu u Jerevanu, hvala) prichala na temu buvljaka.. kazhem da je jedini problem oko tih buvljaka shto jedan dan mogu biti tamo, a drugi vec ne..

u svakom sluchaju, ideja je dobra, a trenutno nam je cilj da uvrstimo min. 50 gradova i onda cemo razmisliti o proshirenju na 1) druge kontinente (ali nekako mi severna amerika zvuchi kao isuvishe tezhak poduhvat) 2) buvljake (to bi bilo lepo prvo prikupiti mozhda sve podatke i napraviti samo jedan unos o istim.. videcemo).. mada, u poslednjih par dana nam ide ok.. nije lako uchlanjavati se na gomile foruma i faktichki, spamovati ih da bismo razglasili ljudima..

• 2 weeks later...
  • Author

ljudi, ja ne mogu da vam opishem koliko sam sretna

u poslednjih 10 dana, dobili smo neverovatan broj preporuka za knjizhare

a da stvar bude josh lepsha, mnogi su pisali o Bookstore Guide-u u svojim

blogovima.. pogledajte samo ovaj: LP

i'm so happy!

;D

Cestitamoooo  :party:

ja bih rado ubacila koju al cekaj da opet otputujem pa nadjem ;)

:mah:

:dance: jeeeeij! whiskascicu!

super, evo ja ti kazem sinsirli da cu da iskopam neku knjizaru ovde u Novoj Gorici...a posle januara cu da odem i do Italije verovatno, pa cu da ti napisem nesto.....mislim da je ideja fenomenalna!  klanj::  i naravno da je korisno....kontam, dok je ljudi, bice i interesovanja za knjizare...a pogotovo za one - biblioteka- polovne -i -nove -knjige, pa kafa, caj, da se ugrejes ili ohladis, zanimljiv ambijent  :P 

podrzavam!  clap

• 1 month later...
  • 7 years later...

kad vec pisete o knjizarama, mozete da ubacite I biblioteke

postoji mnogo biblioteka vrednih pomena:)