Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo lepih vesti za putnike

So, since January, 1st, 2008, Czech Republic, Slovakia, Hungary, Slovenia, Poland, Estonia, Latvia, Lithuania and Malta will open their borders to citizens of the former fifteen Schengen countries. (preuzeto sa sajta http://www.lifeistravel.org/content/212 )

Nadajmo se da ce to bitno uticati i na nas, t.j. da nece ostati vizna politika nekih od ovih zemalja kao sto je i dosad bila t.j. da cemo sa jednom cshengenskom vizom moci da obidjemo skoro celu evropu bez dodatnih tranzitnih viza.

Ovime bi trenutna lista : Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grcka, Holandija, Island, Italija, Luksemburg, Nemacka, Norveska, portugal Spanija, Svedska trebala biti prosirena sa jos : Ceskom, Slovackom, Madjarskom, Slovenijom, Poljskom, Estonijom, Latvijom, Litvanijom i Maltom.

Takodje, najverovatnije krajem 2008 godine cshengenu ce se pridruziti i Lihtenstajn i Svajcarska.

Ako neko ima nekih dodatnih informacija neka napise.

Nadajmo se da ce to bitno uticati i na nas, t.j. da nece ostati vizna politika nekih od ovih zemalja kao sto je i dosad bila t.j. da cemo sa jednom cshengenskom vizom moci da obidjemo skoro celu evropu bez dodatnih tranzitnih viza.

Ma, super, samo prvo treba da ubodemo tu šengen vizu. Do sad smo bar mogli lakše da dobijamo vize za neke od ovih zemalja. Sad će nam za bilo koju od njih trebati šengen  :x

Ma, nema veze, dok se te stvari sa šengenom ne srede, mi taman lepo uzduž i popreko proputujemo Aziju... eto, mi ovog leta prođosmo kroz 7 zemalja (Mađarska, Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Mongolija) - i platismo svega jednu jedinu vizu, 25$ tranzitnu za Kazahstan :)

Dobro, vreme prolazi, al zapadna Evropa i jeste za matorce... a sad me gađajte drvljem i kamenjem, ko se ne slaže  zvizhd

Ta novost moze zaista biti ekstra jer, recimo, Poljaci za vizu traze samo pozivno pismo, nema termina i ostalih cimanja, a viza je besplatna. Medjutim, mozda ce oni poostriti vizni rezim kad udju u Schengen. I bilo bi odlicno da ja recimo dobijem poljsku vizu a odem u Norvesku ili Francusku, mada mislim da ce ipak i dalje proveravati pasose na granicama kao sto to rade na spansko/portugalskoj granici. Jos jedna dobra stvar: sada ce nam balticke zemlje biti dostupnije.

al zapadna Evropa i jeste za matorce...

Ama, neka mi zabrane dozivotni ulazak u EU ako vecina turista na Zapadu nisu matorci :bag: Odem u belgijski Ostende na obali mora, a tamo k'o letovaliste za penzionere...

aj kad pomenu poljsku konkretno, jel ti slao nekad neko odatle pozivno pismo? posto su slali mojoj drugarici, i super se proveli dok ga nisu izvadili. da bi neko iz poljske poslao pozivno pismo potrebno je da: poseduje nekretninu u svom posedu; ima dovoljno veliku platu da moze da te izdrzi sa _zaboravih_koliko_ali_vise_nego_sto_bi_iko_normalan_trazio. ne znam da li se nesto promenilo, to je bilo pre godinu dana...

... mada mislim da ce ipak i dalje proveravati pasose na granicama kao sto to rade na spansko/portugalskoj granici.

ne razumem ovaj deo sa spansko/portugalskom granicom, ne verujem da sa spanskom sengen ne mozes u Portugal  :?

za poljsku je i dalje smaranje za onog ko ti salje pozivno...

mlatene im treba i sadrzaj novcanika..

skoro smo se sa drugarima culi, trebalo bi da idemo tamo za NOvu i nas Bozic i sad pojma nemamo kad da vadimo vize,dal da cekamo shengen il sta...

jer ni oni tamo jos ne nzaju sta ce i da li ce se menjati za nas od 1.januara :(

ne razumem ovaj deo sa spansko/portugalskom granicom, ne verujem da sa spanskom sengen ne mozes u Portugal  :?

Naravno da mozes, oni samo proveravaju pasose, ne udaraju pecate, a o tome koliko se udubljuju u vizu kaze to da sam se ja sa svedskom vizom obreo u Portugaliji (da su me pitali sta radim tamo, ne bih znao sta da kazem) a da oni nista nisu prokomentarisali (mada i na vizi pise samo 'sverige', ne vidi se jasno koja je zemlja u pitanju).

za poljsku je i dalje smaranje za onog ko ti salje pozivno...

mlatene im treba i sadrzaj novcanika..

skoro smo se sa drugarima culi, trebalo bi da idemo tamo za NOvu i nas Bozic i sad pojma nemamo kad da vadimo vize,dal da cekamo shengen il sta...

jer ni oni tamo jos ne nzaju sta ce i da li ce se menjati za nas od 1.januara :(

E, bez veze... Nadam se da cete uspeti da odete kod Artura i Mariusza  :mah:

• 1 month later...

Zdravo svima,

S obzirom na to da sam nov na ovom forumu i da mi je ovo prvi topić molim vas da ne zamerite ako je nešto slično već bilo napisano.

Ajd' da vam se malo požalim.

Godinama unazad dobijam godišnji multi šengen i nikada nisam imao problema do pre par dana.Službeno sam bio u Subotici i "skoknuo" sam do Segedina da nabavim nekakve lekove kojih kod nas nema.Pri povratku sam naleteo na carinika zaostalog još iz vremena gvozdene zavese, dakle pomenuta spodoba me napade da nemam Mađarsku vizu i pozva policajca da me hapsi???

Srećom, policajac beše nekakav normalan čovek i kada sam mu pokazao i drugi pasoš prepun viza čovek me pusti.

Sad bih opet trebao da idem za lekove u Mađarsku pa vas molim da mi odgovorite imam li pravo da odem i na miru se vratim?

Ne znam da li sa multi šengenom imaš pravo da ideš u Mađarsku (al sigurno će neko drugi ovde umeti da ti odgovori) ali znam da carinik uvek ima ekskluzivno pravo da te zadrži i spreči da uđeš u zemlju - drugim rečima, viza ne garantuje ulazak u zemlju, carinik uvek može jednostavno da kaže "ne" i - koliko ja znam - ti mu ne možeš ništa.

Mocices od 21 decembra bez ikakvih problema jer tada Madjarska ulazi u Sengen. Sada je dozvoljen samo tranzit i zato su hteli da te hapse jer si usao i izasao iz iste zemlje.

Ja procitao pre neki dan u nekim novinama da je cena poziva za zakazivanje termina u ambasadama sada 200 dinara! Pa ...  :psuje: :psuje: :psuje: :psuje:

• 4 weeks later...

Ово нам можда и не значи баш пуно, и вероватно је требало да се деси још много много раније... но...

VIZNE OLAKŠICE  01.01.2008.

10:01 - Građani Srbije koji u 2008. godini budu želeli da putuju u Evropsku uniju i zemlje šengenske zone, čije su granice nedavnim proširenjem stigle i do Srbije, moći će to da učine lakše nego u 2007. Od 1. januara 2008. na snagu stupa Sporazum o viznim olakšicama Srbije i EU. Sporazum, koji je potpisan 18. septembra u Briselu, omogućiće brojnim kategorijama građana Srbije da vizu dobiju jeftinije ili u mnogim slučajevima besplatno, a znatno je pojednostavljena i procedura za podnošenje zahteva.

Od Nove godine vize će biti besplatne za naučnike, studente i učenike, penzionere, članove zvaničnih delegacija i državne službenike, kulturne radnike, poslovne ljude, novinare i pripadnike verskih zajednica koji putuju službeno, kao i za bliske rođake građana koji žive u inostranstvu ili one kojima je potrebno lečenje. Za ostale, šengenske vize će koštati 35 evra, a ne 60, koliko bi iznosile bez tog sporazuma. (RTS)

Што се мене тиче, боље да су нам смањили обим папирологије, па нек буде и 60 евра...

:mrgreen:

ja sam pomalo zbunjen, pa nek mi objasni neko ko ovo razume:

(preuzeto iz danashnjeg Danasa):

Beograd - Većina građana Srbije od prvog radnog dana posle Nove godine dobijaće besplatne vize, po olakšanoj proceduri, u ambasadama zemalja članica Evropske unije.

Cena od 35 evra po vizi ostaje za kategorije građana koje nisu obuhvaćene Sporazumom o viznim olakšicama između Srbije i EU, koji je stupio na snagu 1. januara.

Vizne olakšice će važiti za studente, osnovce i srenjoškolce, eksperte, poslovni svet, lekare, advokate, arhitekte, umetnike, kulturne radnike. Besplatne vize dobijaće i sportisti, aktivisti civilnog društva i zaposleni u nevladinom sektoru, novinari, pripadnici verskih zajednica i drugi.

Srpska delegacija je tokom pregovora sa Evropskom komisijom izdejstvovala da se za vizne olakšice traži minimum nužnih dokumenata, poput indeksa za studente i pozivnog pisma institucije u EU.

Za poslovne ljude potrebni su potvrda Privredne komore Srbije i pozivno pismo iz članice EU.

Kategorije građana za koje važe olakšice, dobijaće besplatne vize samo kada u zemlje potpisnice sporazuma iz Šengena budu putovali službeno. Kada na put idu privatno ili turistički, moraće vizu da plate 35 evra i dostave ambasadama svu potrebnu dokumentaciju koju dostavljaju i građani na koje se olakšice ne odnose.

Osim tog sporazuma, 1. januara na snagu stupa i Jedinstveni sporazum o readmisiji, kojim je predviđen povratak u zemlju svih građana Srbije koji ilegalno borave u zemljama EU.

Ako ides na razmenu studenata ili preko neke studentske organizacije na neki seminar u tom slucaju ne placas vizu.

drugim rechima, ako dobro shvatam, ove olakshice praktichno su neupotrebljive u praksi

npr. zelim da odem u Varshavu do drugara, ili na koncert u Budimpestu ili gde god vec, znachi em je cena stara, em opet ona gomila papira (dokaz o novchanim sredstvima, potvrda o platama, zdravstveno osiguranje, pozivna pisma, potvrda sa fakulteta od 15 evra, i sta god vec)?

nek me neko ispravi ako greshim.

Pa... i ja sam pomislio da nismo dobili ništa...

O ovim "olakšicama" se priča već dobrih 7-8 meseci... Prvo pričaju o tome, onda parafiraju, onda potpisuju, i onda to stupa na snagu od pocetka neke godine, ili nekog "bitnog" datuma...

Verujem da ce biti još nekoliko stepeni viznih "olakšica" pre nego što se stvarno desi neka suštinska promena u odnosu zemalja EU prema nama...

Verovatno je ovo samo neki "podstrek". Ako je bilo ko dobio bilo šta ovime, meni je drago...

:mrgreen:

npr. zelim da odem u Varshavu do drugara, ili na koncert u Budimpestu ili gde god vec, znachi em je cena stara, em opet ona gomila papira (dokaz o novchanim sredstvima, potvrda o platama, zdravstveno osiguranje, pozivna pisma, potvrda sa fakulteta od 15 evra, i sta god vec)?

nek me neko ispravi ako greshim.

Nažalost, ne grešiš. Olakšice važe za one koji putuju nekim poslom kao što su studije, sportska ili kulturna razmena, itd... "obični" putnici i dalje moraju da prođu kroz celu torturu.

• 3 weeks later...

Ako neko zna neka mi pomogne.

Treba da idem za Svajcarsku sa KUD-om,pa mi treba informacija ciji tranzit da trazim,mialim koji cu najlkse dobiti,a i najbrze.Slovenija ili Madjarska.

Vec danima pokusavam da dobijem telefonom i jedne i druge da mi daju informacije sta je potrebno od papira,ali se niko ne javlja a kad odem u ambasadu kazu da zovem telefonom. :psuje:

Pa ako neko nesto zna pricajte.

Pa ranije je u madjarskom konzulatu bila uvek ogromna guzva, pretpostavljam da je kod Slovenaca manja, a i nisam cuo da su ikome pravili frku Slovenci. Ja sam vadio vizu jos 2005 i bilo je sve expresno. Ti sad vidi...

Madjarsku preskoči ako možeš... Danas sam se umalo otelio tamo i pukom srećom stigao na red (u 10:30h) zatvorili kapije za dalje prijeme. Ukoliko ti treba neka informacija, javi.

da, ali mozhesh da zakazhesh za madj. konzulat.. tako nema chekanja i znash kad ti je red..

Tako je... može i to za 200kinti... samo verovali ili ne, ja nisam imao fixni telefon za to  :roll:

• 2 weeks later...

Jedno zapazanje: u odeljku vize treba prebaciti nove Sengen clanice iz kategorije Ne-Sengen u Sengen.