Jump to content

Last minute učitelj u Aziji - Karta u jednom smeru ka Vijetnamu, Tajlandu il Šri Lanci

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima kojima je palac sredstvo putovanja, papirna mapa orijentir a destinacija neodređena!

Pratim ovaj forum kad god mi dođe da pročitam nečiju avanturu, informišem se u vezi pojedinosti i naučim po nešto o snalažljivosti i nematerijalizmu.

Nažalost, skoro pa sam zapala u tešku kolotečinu dubioze da li nastaviti studije ili se zaposliti negde na neko vreme. Izgubila sam već pola godine u razmišljanju, premišljanju, slanju CV-ja koje kude, potrazi za sitnim poslovima i neverici da i dalje ne znam šta ću. Zapravo, znam. Želim da putujem i pritom volontiram ili se zaposlim kao učitelj engleskog jezika. Drugarica me je nedavno naterala da prekinem začarani krug "iščekivanja neke radnje".

Juče sam rešila da, kad sam već mogla da proputujem skoro celu Evropu, mogu i Aziju. Ne odmah prstom, i ne samo u stilu neprimetne senke koja se hrani po supermarketima, i kradomice slika i zapisuje utiske i zapažanja te zemlje u poređenju sa svojom, već bih ovog puta pošteno platila avionsku kartu u jednom smeru i otišla da lično nađem sebi posao i iniciram se.

Dakle, u planu imamo da preko Serbia Air-a uzmemo jednosmernu do Tajlanda, Šri Lanke ili Vijetnama, i to iz Zagreba jer je jeftinije nego iz BG-a. Sredinom februara. Po onome što sam izvukla sa sajta, najjeftinija je do Šri Lanke, a najskuplja do Vijetnama (najskuplja, čuj, nije ni 350 evra! :D ). Nismo još odlučile kuda tačno bismo otišle avionom. Ona ima drugaricu u Vijetnamu koja predaje engleski i od toga solidno živi. Udomila bi nas privremeno i pomogla da se snađemo što se posla i smeštaja tiče. Na Tajlandu i Šri Lanci bi posao "tičera" bio manje cenjen, koliko mi se čini, ali bi zato sezonski poslovi došli u obzir - konobarisanje, sobarisanje, i sl. Nisam se lepo raspitala, makar ne još uvek, što se svih mogućih opcija zaposlenja tiče (ko ima sugestiju ili savet, sve je dobrodošlo meni kao totalnom "zelembaću"!).

Plan je otići avionom u jednu od tih zemalja, prizemljiti se na neko vreme, i zatim stopom obići ostale. Tu su nam na pamet pale čak i Indija, Kambodža, Nepal, Laos... al otom potom.

Mene je samo jako zabrinuo proces oko viza. Našla sam na sajtu deo VIZE i za svaku od tri navedene zemlje je proces, i to komplikovan, makar za mene koja bih krenula već u februaru. Ili sam samo lenja da detaljno istražim. Koliko sam razumela, za Tajland je čist posao preko Zagreba, ali je u pitanju turistička viza i da bih je izvadila, potrebna je potvrda ili kopija povratne karte, koju neću imati. Što se tiče Vijetnama, navodi se dosta podataka, različitih iskustava i smernica, i nisam više sigurna na šta da se oslonim. Na sajtu ambasade u Budimpešti navode kako preko dva sajta izvađena viza nije validna, dok ljudi hvale određene sajtove kao što su: getvisavietnam.com / vietnamvisapro.org / vijetnamviza.com / terratravel.rs / Najiskrenije, meni bi najviše odgovaralo da sve završim online, i da me na aerodromu čeka viza, ali da je pritom zaista dobijem i da ne bude opasnosti da me vrate zato što nemam povratnu. Za viziranje za Šri Lanku je tek komplikovana priča iz onoga što sam pročitala i mislim da bih tu opciju gurnula pod tepih za sad.

Da li neko može da me savetuje, usmeri, opomene u vezi ovog nimalo isplaniranog puta; do koje zemlje je najsigurnije uzeti kartu u jednom pravcu i tamo se posle snalaziti sa produženjem vize, izvlačenjem radne ukoliko je moguće (a čula sam da recimo u Kini, čak i ako se zaposliš kao učitelj engleskog, ne daju ti nikad radnu vizu nego honorarnu vizu, pa opet postoji opasnost da te nahvataju na radnom mestu kao ilegalnog radnika i deportuju), gde je lako tražiti posao u tom polju i koliko dugo mogu tako da se provlačim samo na turističkoj vizi koju bih produživala maksimalno?

Drugarica je iz Hrvatske i u delu za Hrvatsku nema detaljnih informacija kao za Srbiju, već samo adresa, tako da mi nije najjasnije da li to znači da se nisu ponavljali sa informacijama, ili da njoj ne treba viza ni za jednu od pomenutih zemalja?

Svesna sam da verovatno ljutim gomilu ljudi koji su se ovim temama već bavili i ostavili brdo korisnih informacija za sobom koje mogu da iskoristim u potrazi za rešenjem, no, iako s vremena na vreme guglam i pretražujem, trenutno se bavim sa još sto stvari oko papirologije za master i uopšte nemam strpljenja ni koncentracije da jedan ceo dan sednem i sve pretražim, ukoliko je jedan dan uopšte dovoljan?! Zato će mi svaka vaša pomoć biti jako dragocena i korisna!

Nisam navela da od kvalifikacija imam završene osnovne studje engleskog jezika i književnosti, pa me pritom zanima da li ipak treba da polažem CELTU, TEFL, TESOL i ostale skupocene sertifikate koji su po meni, samo kupljeni papir (ne kažem da moja diploma nije, s obzirom da se po Bolonji i budžetska diploma plaća bez izuzetaka)?

Unapred puno hvala!

"Lurkovaću" po sajtu u nadi da ulovim koji odgovor : )

ana.

Edited by Aki

draga Aki, informacije o vizima su u jednom drugom delu foruma ali je ta tema zaista podrobno razrađena i do detalja, sve destinacije  koje si navela su poznate i papirologija je diskutovana u detalje, neki korisnici foruma mozda poseduju zastarele informacije ali kao i u svemu tako i u zivotu, sve treba proveriti dva put,

Za ovaj drugi deo ne posla profesora eng, ne znam, mogu da ti dam fejs od dvoje tvojih kolega koje rade u PnomPenu kao teacheri

ako se slazes

@aki

aki, sto se viza tice, stvarno je sve detaljno objasnjeno na drugim topicima, i ni za jednu od tih zemalja viza nije problem...
za vijetnam se stvarno zavrsava online, evo skoro je neko bio, procackaj malo po forumu i naci ces i koje sajtove savetuju...ja sam isao u vijetnam pre nekoliko godina, isto sam vadio online, nije bilo nikakvih problema..vietnamvisa.org...takodje, za tajland ista stvar, posalji rezervaciju karte, i posle otkazi u agenciji..tj, agencija drzi tu rezervaciju valjda 48h, i posle se sama skida....nista ti drugo ne treba..

za sri lanku tek nije problem, popunis formular online, i to je to..aktivna je posle 48h...ne znam odakle ti info da je sri lanka komplikovana? http://www.eta.gov.lk/slvisa/

eto, bar stici tamo nije tesko, ni do jedne od navedenih zemalja hehhe...e sad, za produzavanje boravka, radnu vizu itd, je druga prica svuda...predlazem ti da iscitas sve topike koji se bave jugoistocnom azijom, i juznom, jer su ljudi pisali o svim tim zemljama svuda okolo,a ne bas samo u topiku koji se konkretno tice odredjene zemlje..takodje, ista prica je i za topike o vizama...u njima mozes naci dosta korisnih informacija i o tim zemljama, i okolnim, a isto tako, dosta info o samim vizama i svim procesima u vezi produzenja, mozes naci u topicima u odeljku za aziju, koji nisu bas usko vezani za vize...iscitaj lepo sve :)

• Author

@StefanDylan, ako nije prob, kontakti za Kambodžu će mi biti jako korisni, pošto, iako sam navela Šri Lanku, Kambodža je bila jedna od jačih opcija.
Pričala sam sa drugaricom, i ona reče da ukoliko želimo da zarađujemo i uštedimo, treba izdvojiti vremena i truda kako bismo našle posao nastavnika ili učitelja u Vijetnamu. Dok na primer, za Tajland i Kambodžu kaže da ima dosta prijatelja koji su posao našli iz prve, međutim, od toga ne može mnogo da se uštedi jer je Tajland recimo skup, a poslovi su tipa ono što mi nazivamo "sezonski" - konobarisanje, recepcija, masažeri, i sl. Pritom, spomenu kako na dva mesta samo zapošljavaju strance na Tajlandu i Kambodži, ili makar za te sigurno njeni prijatelji znaju: Sihanoukville (Thailand) i Koh phi phi (Cambodia). E, sad, nametnulo se pitanje vremena. Dakle, ukoliko ne bismo odmah pronašle posao u Vijetnamu, onda bismo izgubile dosta vremena od tih 6 meseci što imamo, dok recimo, ukoliko bismo počele od Kambodže ili Tajlanda, možda bismo više zemalja pokrile, a pritom usput i "raduckale". Zvučim konfuzno, znam :D Samo sam malo skeptična oko određenih stvari. No, ukoliko ljudi tvrde da su online vize savršeno okej, onda mislim da ću prestati da kopam po naftalinu i prosto izvaditi onlajn vizu. Još uvek nisam proverila proceduru za Kambodžu, though. Kapiram da se prvo rezerviše karta pa se vadi viza, zbog davanja kopije karte na uvid. U odeljku za Tajland piše da se lako završava i vadi preko Zagreba, no, neko spomenu online za Tajland, tako da....

@bam-bam, ti spomenu tajlandsku vizu koja se rezerviše online? znaš li neku agenciju konkretno ili? : ) (opet navodim na informacije po kratkom postupku) :v Isto tako, znaš li onda, ukoliko se izvadi viza na 3 meseca recimo, da li ja mogu sa tom turističkom da nađem sezonski il honorarni posao? Tj, primaju li nas u takvim situacijama ili prave probleme zbog kontrole?

Isto tako, ukoliko odemo do Tajlanda, ostanemo mesec dana, i rešimo da skočimo do druge zemlje, vadi li se i u tom slučaju viza onlajn ili se kupuje na granici, i koliko je to pouzdano u smislu - hoću li se sporazumeti sa njima i umeju li da ti smeste ukoliko vide da si "Muja sa Balkana"? .)

@Lazare, I see what u did there : ) to mi nije palo na pamet (verovatno što me je pomalo i strah šta može da me snađe ukoliko me uhvate da muvam), tako da hvala na ideji. Volim da se igram fotošopom. S tim što je problem što pojma nemam kako izgleda povratna za avion, s obzirom da sam dva puta u životu sela u avion :v Ukoliko treba da se doda samo suprotni smer, verujem da ču uspeti nešto da promuvam, thx! ( :

p.s. da pitam za svaki slučaj, da li postoji opcija da im pokažem samo kartu u jednom smeru i prođem na lepe oči, ili da je ne priložim kao dokument uopšte? :v

Edited by Aki

59 minutes ago, Aki said:

@StefanDylan, ako nije prob, kontakti za Kambodžu će mi biti jako korisni, pošto, iako sam navela Šri Lanku, Kambodža je bila jedna od jačih opcija.
Pričala sam sa drugaricom, i ona reče da ukoliko želimo da zarađujemo i uštedimo, treba izdvojiti vremena i truda kako bismo našle posao nastavnika ili učitelja u Vijetnamu. Dok na primer, za Tajland i Kambodžu kaže da ima dosta prijatelja koji su posao našli iz prve, međutim, od toga ne može mnogo da se uštedi jer je Tajland recimo skup, a poslovi su tipa ono što mi nazivamo "sezonski" - konobarisanje, recepcija, masažeri, i sl. Pritom, spomenu kako na dva mesta samo zapošljavaju strance na Tajlandu i Kambodži, ili makar za te sigurno njeni prijatelji znaju: Sihanoukville (Thailand) i Koh phi phi (Cambodia). E, sad, nametnulo se pitanje vremena. Dakle, ukoliko ne bismo odmah pronašle posao u Vijetnamu, onda bismo izgubile dosta vremena od tih 6 meseci što imamo, dok recimo, ukoliko bismo počele od Kambodže ili Tajlanda, možda bismo više zemalja pokrile, a pritom usput i "raduckale". Zvučim konfuzno, znam :D Samo sam malo skeptična oko određenih stvari. No, ukoliko ljudi tvrde da su online vize savršeno okej, onda mislim da ću prestati da kopam po naftalinu i prosto izvaditi onlajn vizu. Još uvek nisam proverila proceduru za Kambodžu, though. Kapiram da se prvo rezerviše karta pa se vadi viza, zbog davanja kopije karte na uvid. U odeljku za Tajland piše da se lako završava i vadi preko Zagreba, no, neko spomenu online za Tajland, tako da....

@bam-bam, ti spomenu tajlandsku vizu koja se rezerviše online? znaš li neku agenciju konkretno ili? : ) (opet navodim na informacije po kratkom postupku) :v Isto tako, znaš li onda, ukoliko se izvadi viza na 3 meseca recimo, da li ja mogu sa tom turističkom da nađem sezonski il honorarni posao? Tj, primaju li nas u takvim situacijama ili prave probleme zbog kontrole?

Isto tako, ukoliko odemo do Tajlanda, ostanemo mesec dana, i rešimo da skočimo do druge zemlje, vadi li se i u tom slučaju viza onlajn ili se kupuje na granici, i koliko je to pouzdano u smislu - hoću li se sporazumeti sa njima i umeju li da ti smeste ukoliko vide da si "Muja sa Balkana"? .)

@Lazare, I see what u did there : ) to mi nije palo na pamet (verovatno što me je pomalo i strah šta može da me snađe ukoliko me uhvate da muvam), tako da hvala na ideji. Volim da se igram fotošopom. S tim što je problem što pojma nemam kako izgleda povratna za avion, s obzirom da sam dva puta u životu sela u avion :v Ukoliko treba da se doda samo suprotni smer, verujem da ču uspeti nešto da promuvam, thx! ( :

p.s. da pitam za svaki slučaj, da li postoji opcija da im pokažem samo kartu u jednom smeru i prođem na lepe oči, ili da je ne priložim kao dokument uopšte? :v

aki, ja ti definitivno savetujem da dobro iscitas ovaj forum, sve ovde pise...

nigde nisam spomenuo da viza za tajland moze online..rekao sam da viza za sri lanku i vijetnam moze online..vizu za tajland vadis u zagrebu, tj. najlakse je da das agenciji, npr. terra travel, gea tours itd..da ti odnesu pasos, i vrate ga sutradan..od papira za vizu ti jedino treba povratna avionska karta, moze i rezervacija..postoji mogucnost da uzmes u jednom pravcu, pa da kazes da ces kopnenim putem preci u drugu drzavu, npr. kambodzu ili maleziju...al mislim da je najbolje samo isprintati rezervaciju karte, koja se potom odmah ponisti, i to je to...tu stvarno nema nikakvog cimanja...

viza za kambodzu se dobija na granici, i kopnenim a i zracnim lukama, ali svo ovo lepo pise ovde kod nas na sajtu, kao i sve ostale stvari koje si ti pisala i pitala...

molim te iscitaj materiju, pa onda kad ti nije nesto jasno, lepo pitaj...

ovako je malo previse pitanja, sve hoces da znas odjednom, a sve je to vec potanko objasnjeno..cak pise i za izlazak sa tajlanda, da se na granici dobija tzv. re-entry permit, da mozes sa istom vizom ponovo da se vratis nazad na tajland...

Slikovitije, kupis kartu je jednom smeru za gde vec ides, a za vizu prilazes samo rezervaciju karte, koju mozes dobiti u nekoj od agencija koje prodaju aviokarte. Zamolis ih i odrade to obicno za dzabe. Naprave rezervaciju, odstampaju i ubrzo potom i poniste. To je uobicajena procedura, cak mnoge ambasade i ne savetuju da se kupuju karte pre dobijanja vize, vec traze samo rezervacije.

Edited by Dragance

8 hours ago, Aki said:

Ako se ne varam, zakon ne dozvoljava avio-kompanijama da daju informacije o svojim klijentima. Drugim rečima, ne može konzulat zvati avio-prevoznika i tražiti podatke o tvom letu. Neka me neko ispravi ako grešim. Postoje sada neke glasine da će se to promeniti zbog terorizma, ali to svakako neće biti baš brzo.

Povratna karta ti je zapravo druga karta koja izgleda isto kao prva, samo je sve obrnuto. Dakle ne dodaješ ništa na kartu koju si kupila i koja ti stigne na mejl, nego samo napraviš još jednu istu takvu. Odradiš recimo sve kao da hoćeš da kupiš kartu za nazad, ali ne klikneš da je kupiš nego lepo vidiš kada ima let, koji je broj leta, koliko sati leti, gde se zaustavlja itd, pa to iskoristiš.

Mislim da te neće pustiti sa kartom u jednom smeru.

3 hours ago, Dragance said:

Slikovitije, kupis kartu je jednom smeru za gde vec ides, a za vizu prilazes samo rezervaciju karte, koju mozes dobiti u nekoj od agencija koje prodaju aviokarte. Zamolis ih i odrade to obicno za dzabe. Naprave rezervaciju, odstampaju i ubrzo potom i poniste. To je uobicajena procedura, cak mnoge ambasade i ne savetuju da se kupuju karte pre dobijanja vize, vec traze samo rezervacije.

Ja pitao u bar pet agencija u Novom Sadu, i svi su me odjebali. Ali svakako je najbolje da probaš prvo to, obiđi par agencija - po mogućstvu onih najvećih - i pitaj. Moguće je da će tražiti hiljadu-dve-tri za tu uslugu.

5 hours ago, Lazar said:

Ja pitao u bar pet agencija u Novom Sadu, i svi su me odjebali. Ali svakako je najbolje da probaš prvo to, obiđi par agencija - po mogućstvu onih najvećih - i pitaj. Moguće je da će tražiti hiljadu-dve-tri za tu uslugu.

Probaj sa kancelarijama većih avio kompanija. Meni je Qatar Airways izdavao rezervacije u barem za džabe (3x za Kinu, 1x za Maleziju i 1x za Filipine), čak su mi napravili rezervaciju za 2 avio karte za kinu za prijatelja koji je u vadio vizu u Milanu, a verujem da će bilo koja od ovih većih kompanija da uradi isto. Samo ih nazoveš i pitaš za rezervaciju karte za vizu, oni ti uzmu podatke i pošalju mailom, ne moraš posle ni da se cimaš da otkazuješ pošto se one automatski otkazuju posle nekog kraćeg perioda (mislim da je nedelju-dve).

@Aki

Nemoj ni pokušavati da photoshopuješ povratni deo karte pošto je prelako da se proveri da li zapravo postoji, a dobićeš automatsko odbijanje za vizu. Nazovi ove veće avio kompanije koje imaju kancelariju u Srbiji pa traži od njih rezervaciju.

Ako misliš što se tiče provere avio karata, to se radi sa podacima koje dostavljaš u rezervaciji, pošto tamo imaš booking reference i ostale podate uz kojih se dosta lako proverava na stranici od avio kompanije.

Edited by deleter

• Author

ljudi, stvarno, hvala svima na gomilu! iako sam vas pretrpala pitanjima, još verovatno i zbunila, a da prethodno nisam ni ušla u materiju kako treba, što reče bam-bam, ipak sam uspela da dobijem dobru nekolicinu jako korisnih informacija, a i smernica šta i gde da tražim dalje. zamaraću vas još malo čim iščitam to što sam namerila. još jedared, thx : )

• 2 months later...
On 15.1.2016. at 6:04 PM, Aki said:

ljudi, stvarno, hvala svima na gomilu! iako sam vas pretrpala pitanjima, još verovatno i zbunila, a da prethodno nisam ni ušla u materiju kako treba, što reče bam-bam, ipak sam uspela da dobijem dobru nekolicinu jako korisnih informacija, a i smernica šta i gde da tražim dalje. zamaraću vas još malo čim iščitam to što sam namerila. još jedared, thx : )

Ja sam bio prosle godine u Kambodzi, izvadio sam vizu online ( nakon par dana od apliciranja viza je stigla) dok sam bio u Singapuru. I opet su mi dali nesto da popunim na imigracionom. I to je to, sta vise bili su dosta ljubazni.

Edited by Ljuba1985