February 11, 20169 yr Zbunila me kuda vodi ova priča, ne znam zašto se podeže priča Bosne i evropske unije u temi o tajlandu? Tajland svojim građanima dozvoljava dvojna, ne dozvoljava da se tajski građanin odrekne svog državljanstva, zapravo i da se odrekneš, sutra dan kada ti Nemačka odobri državljanstvo, dobiješ nazad Tajsko, Tajland ne dozvoljava osobama strancima(ne njihovim) sa dva pasoša da ih koriste. Zašto? Ne znam , pitajte ljude na forumu thaivisa, ili fejsbuk grupi Tajland. ili dodajte na fejsu tog lika iz Bosne, koji ima HRV i uskoro srb državljanstvo. Šaljem fejs u dm ako nekoga zanima.
February 11, 20169 yr Author Upravo sam zvao thai konzulat u Zagrebu. Ljubazna sluzbenica mi je rekla da komotno mogu da putujem sa madjarskim pasosem s tim da mi je predlozila I da iz Srbije izadjem sa istim(madjarskim) pasosem(?) Edited February 11, 20169 yr by deki011
February 11, 20169 yr taj drugi pasos ti je bitan kad dolazis na mesto gde ti daju check in kartu za let,jel tu gledaju dal ti treba viza za zemlju u koju letis,a sta ces ti pokazati na kontroli ulaska u zemlju i izlaska je tvoja odluka,ako imas legalno dva drzavljanstava ni ne mogu ti previse praviti problema,da mozda sumnjaju ovo ono ,pa sta nek sumnjaju,ako nisi neki kriminalac ili svercer sta te to uopste briga, na kraju ces ipak proci jel su ti legalni pasosi za ostale deziformacije koje pisete verovatno iz ne znanja i da ne bi dovodili u ne znanje i druge.. informacije su nemacko dvojno se moze dobiti i nije toliko retko ,kome treba nek prouci uslove,uslovi se menjaju s vremena na vreme,nekad je bilo lakse sad je nesto teze http://einbuergerung.rlp.de/voraussetzungen/hinnahme-von-mehrstaatigkeit/ prijavljivati se moze u vise zemalja s onim koji imaju eu pasose,u zemlji porekla pasosa je dovoljno biti prijavljen radio ne radio,dok u drugoj zemlji je do 3 meseca bez pitanja,kad prodje to vreme neko ce vas pozvati da vas pita sta tu radite,ono sto treba je da radite,otvorite firmu,studirate ili pokazete da imate dovoljno para...tako da ako to ispunjavate mozete biti prijavljeni u nekoliko zemalja ,koristiti adrese kao i odredjene pogodnosti
February 12, 20169 yr Author Uzgred,sta mislite da li ima veze ako se razlikuju potpisi u pasosima( u srpskom-cirilica,madjarski-latinica)?
February 12, 20169 yr 3 minutes ago, deki011 said: Uzgred,sta mislite da li ima veze ako se razlikuju potpisi u pasosima( u srpskom-cirilica,madjarski-latinica)? Ne znam zašto sam se setio ovog vica... Došao Mujo kod hodže i kaže: -Fata me vara. Kaže hodža: -Razvedi se. Mujo: -Ne mogu,volim je. Hodža: -Onda se ne razvodi. Mujo: -Ali,stalno mi je to na umu. Hodža: -Pa ti se razvedi. Mujo: -Ne mogu zbog djece. Hodža: -Onda se nemoj razvesti. Mujo: -Ali,ne mogu da joj oprostim. Hodža: -A ti onda promijeni vjeru. Mujo: -Kako će mi to pomoći? Hodža: - Pa da malo zajebavaš popa umjesto mene...
February 12, 20169 yr Author Dobar Pitanje je,medjutim,ozbiljno. Mada se ne bih ni setio tog momenta da jedan prijatelj to nije spomenuo. Pazi kad cu na kraju ipak da otputujem sa srpski pasosem,platim 50e vizu i mirna Backa...
February 12, 20169 yr 2 hours ago, deki011 said: Dobar Pitanje je,medjutim,ozbiljno. Mada se ne bih ni setio tog momenta da jedan prijatelj to nije spomenuo. Pazi kad cu na kraju ipak da otputujem sa srpski pasosem,platim 50e vizu i mirna Backa... Докон ум је ђавоље игралиште. Јел планираш уопште неком да показујеш оба пасоша истовремено? Покушавам да замислим ситуацију у којој би ти потписи могли да буду проблем, и не могу. Ја сам рецимо потписивао одређене папире код нотара и државних органа у Мађарској, Румунији, Хрватској... битно је само да буде потпис као на пасошу. Једино су ме Мађари двапут питали шта то пише, и кад би им објаснио да је ћирилица, било би све у реду. Нико ме није питао да ли имам још један пасош и да ли је потписан и како...
February 12, 20169 yr Author Ne planiram ali nije iskljuceno da mi mogu traziti.Npr da vide izlazni pecat,odakle si dosao. Ipak je u pitanju JI Azija a ne Evropa a thai imigracija je prilicno rigorozna,pogotovo otkako je vojna hunta na vlasti.
February 12, 20169 yr Ne znam zasto pisem vec koji put zasto ne izadjes ko covek sa madjarskim pasosem, sta si u frci?
February 12, 20169 yr Author Ako izadjem sa madjarskim pasosem morao bih u povratku da udjem u Srbiju sa istim. A u tom slucaju mi je boravak u Srbiji ogranicen na 90 dana(koliko ja znam)
February 13, 20169 yr 1 hour ago, deki011 said: Ako izadjem sa madjarskim pasosem morao bih u povratku da udjem u Srbiju sa istim. A u tom slucaju mi je boravak u Srbiji ogranicen na 90 dana(koliko ja znam) Кад си у Србији, а имаш више држављанстава од којих је једно српско, онда си држављанин Србије, па макар ушао носећи камилу на леђима. А у својој земљи немаш ограничења боравка. А и не знам зашто би морао да уђеш у Србију са мађарским пасошем ако из ње изађеш са истим. Edited February 13, 20169 yr by Relja
February 13, 20169 yr Molim te, procitaj to sto si napisao i zamisli se da l ima ikakve logike? Kako mozes u svojoj zemlji da imas ograniceno pravo boravka? Brat od moje devojke ima HRV drzavljanstvo ali nema ni pasos ni LK. Naravno da ostaje koliko hoce i da ne prijavljuje policiji jer je drzavljanin, i da policija nikakav problem ne pravi kada odgovori na pitanje kada izlazi iz zemlje da li se prijavio, da je u stvari drzavljanin.
February 13, 20169 yr Author Mislim da nisi u pravu: When to Use Which Passport So I mentioned earlier that since citizenship is absolute, you can decide which passport to use based on which is better for you given the circumstances. But there is a definite exception to this. You must always present yourself to authorities of your country as a citizen of that country. This is very important. You can’t commit a crime in your home country and then flee to your other country’s embassy. You can’t enter your home country using your passport from another country. Doing these things will have serious legal consequences so here are some important procedures to remember should you have two different citizenships http://www.stylehiclub.com/cruising-flying/how-to-travel-with-two-passports/
February 13, 20169 yr Не може тај лик са те странице да зна прописе све и једне светске земље, мислим да у Израел рецимо мораш да уђеш са израелским пасошем ако га имаш. Пошаљи лепо мејл МУПу Србије и питај.
February 13, 20169 yr Absolutno ne može da uđe u Srbiju sa oba pasoša, mora da izabere jedan, ne može oba da da, i kaže im ej, ajde mi pečatirajte oba, mora da izabere koji će, dakle daš da ti pečatiraju jebani madžarski pasoš na Surčinu, zaista ništa ne košta niti je ilegalno. ali šta da pita MUP? da li mogu sa dva pasoša napustiti zemlju? šta se oni pitaju za tajlandske propise? ne razumem kuda vodi ova diskusija, samo zapličemo jednostavnu stvar u ambasadi su mu rekli da ne može!!! mislim da je to najjasnije
February 13, 20169 yr Нек пита шта оће, боље то него да чита некакве америчке сајтове о боливијским прописима.
February 13, 20169 yr Ljudi ne razumem u čemu je problem? Važi samo ono što je propis u Republici Srbiji, drugo je nebitno. Da, istina je da Amerikanci, Poljaci i još neki moraju da koriste nacionalni pasoš za ulazak u zemlju. Da, istina je Crna Gora i Nemačka praktično ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo. I? Kakve to veze ima sa Srbijom kada takav propis ovde ne postoji? S druge strane vi kao državljanin Srbije morate imati kod sebe lični dokument i pokazati ga na zahtev MUP-a - LK ili pasoš, u svakom trenutku. I na ulici i na aerodromu - to jeste zakon. Tako da ako pokažete strani pasoš a nemate kod sebe nikakav dokument Republike Srbije koji potvrđuje vašu tvrdnju da ste državljanin, u slučaju da naiđete na budalu na granici u najgorem mogućem scenariju može da vas zadrži u stanici radi utvrđivanja identiteta i da vas pošalje da platite prekršajnu kaznu za to (ili ako se ispostavi da niste državljanin onda već to jeste komplikovano). Dakle strani pasoš i srpska LK je dovoljno. Ako vas pitaju gde vam je srpski pasoš recite da nemate (niste ni dužni). Iskreno nikada nisam video da nekome prave problem, možda ih malo više iritira ako neko pokaže mađarski a ne australijski pasoš, ali to se svodi na neki lični animozitet, to nije bazirano ni na jednom propisu pa i ne treba da vas brine. Zakon o ličnoj karti Član 3 Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu. Član 21 Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Član 30 Novčanom kaznom do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice: 2) koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima (član 21. stav 1); Dakle to je jedini propis na osnovu kog možete imati problem. A posedovanje dva državljanstva ili neposedovanje putne isprave Srbije nije.
February 13, 20169 yr On 10/02/2016 at 7:54 PM, deki011 said: Sledeci ta uputstva trebalo bi to da ide ovako( korak po korak): 1 ) spremim OBA pasosa 2) Kupovina avio karte/ ako vrsimo online avio-kompaniji dostavljamo podatke iz pasosa koji cemo koristiti na destinaciji,u ovom slucaju madjarski 3) Check in na aerodromu-madjarski pasos 4) Pasoska kontrola na izlasku iz Srbije-srpski pasos 5) Pasoska kontrola na ulasku u Tajland-madjarski pasos Povratak: 6) Check in na aerodromu -srpski pasos 7) Pasoska kontrola na izlasku sa Tajlanda-madjarski pasos 8 )Pasoska kontrola na ulasku u Srbiju-srpski pasos Sve u svemu prilicno konfuzno,mislim da cu na kraju ipak poslati mail tajlandskom konzulatu u Zagrebu. Ne znam zasto se komplikuje posle ovoga, kad si ovde naveo tacno i detaljno celu proceduru. Bitno je uci i izaci sa Tajlanda sa istim pasosem [madjarskim u ovom slucaju]. 1 hour ago, Lilienthal said: Zakon o ličnoj karti Član 3 Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu. Član 21 Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Član 30 Novčanom kaznom do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice: 2) koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima (član 21. stav 1); Dakle to je jedini propis na osnovu kog možete imati problem. A posedovanje dva državljanstva ili neposedovanje putne isprave Srbije nije. Licna karta je obavezna samo za drzavljane sa prebivalistem u Srbiji, ne i za sve drzavljane.
February 13, 20169 yr Da ali to ne znači da im ne treba ništa, moraju da se prijave u policiji privremeno i dobiju beli kartončić. Da ne pričam da većina ljudi u dijaspori nema odjavljeno prebivalište no to je druga stvar. U svakom slučaju sasvim legitimno pitanje kada na izlazu pokažete prazan pasoš jeste gde ste i kada ušli i sasvim legitimno pitanje na odgovor da ste državljanin Srbije je da pružite dokaz za to. Npr. da kao srpsko-francuski državljanin krenete da izađete iz Francuske sa srpskim pasošem bez pečata teško da bi prosto "je suis citoyen français" bilo dovoljno, morali biste da date francusku LK ili neki drugi dokument. Dakle da sumiramo - u Republici Srbiji je apsolutno dozvoljeno da imate dva pasoša, apsolutno je dozvoljeno da koristite strani pasoš za prelazak granice ALI na izlazu iz zemlje mogu vam tražiti dokaz da zaista jeste državljanin Srbije. Jer ako niste državljanin nemanje ulaznog pečata jeste problem. Naravno osim toga kao lice sa prebivalištem u Srbiji morate imati kod sebe LK ako već nemate pasoš. Ali inkriminacije dvojnog državljanstva ili korišćenja strane putne isprave nema. Edited February 13, 20169 yr by Lilienthal
February 13, 20169 yr Kakva rasprava oko najjednostavnije moguće stvari Stotine miliona ljudi na planeti imaju više državljanstava. Niste sami. Niste prvi koji imaju dva pasoša i putuju u Srbiju, Mađarsku ili Tajland. Policajci i avio kompanije znaju za takve slučajeve. Srpsko pravilo, a i opšte pravilo, jeste da na granici zemlje čiji ste državljanin pokazujete dokumenta te države. Dakle, iz Srbije ući i izaći sa srpskim pasošem. Međutim, nije prekršaj učiniti drugačije. Lično poznajem ljude, a i gledao sam svojim očima kada su dvojni državljani ulazili i izlazili sa mađarskim, američkim, kanadskim i još nekim pasošima. Samo je sa hrvatskim (i to samo jednom, dosta davno) policijac pitao drugara da li ima srpski, i kada je ovaj odgovorio potvrdno, tražio da mu da taj da mu lupi izlazni pečat. To je sve. Mit je da ulaskom na strani dokument imate bilo kakvo ograničenje boravka u svojoj zemlji ili obavezu prijave boravka ili bilo šta slično. To je nemoguće. Thai imigraciji dati onaj pasoš za koji nije potrebna viza. Ako pitaju to "kako ste došli do ovde", mada iskreno nešto sumnjam da se cimaju i traže izlazni pečat iz vaše zemlje (posebno, recimo, imajući u vidu da EU zemlje svojim državljanima retko kada lupaju bilo kakav pečat, UK i USA uopšte nemaju izlaznu pasošku kontrolu, pa i nemaju šta da lupe, itd.), kažite "imam dva pasoša" i pokažite srpski. Simple as that. To nije zabranjeno. Uzgred, ja sam proputovao dosta JI Azije i ama baš nikada niko nije pokazao interes za izlazni pečat iz Srbije. Na check-inu neće biti problema sa mađarskim pasošem jer Mađarima nije potrebna viza za Srbiju, tako da nema šta da se bune. Da je drugačija situacija, opet ne bi bio problem, jer čovek može slobodno da pokaže i srpski pasoš a check-in agent će odraditi promene u sistemu ako je potrebno. Ali, nije - njihovo je samo da se uvere da možete da uđete u zemlju destinacije, sve ostalo, nije bitno.
February 14, 20169 yr Ja sam usao u Tajland na BKK aerodromu sa EU pasosem u oktobru i niko me nije pitao odakle dolazim [a ni koliko ostajem]. Lupili pecat/vizu od 30 dana i to je to.
February 14, 20169 yr jao molim te ne širi dezinformacije, On će ući u Thai sa mađarskim pasošem, ali neće u njemu imati nijedan pečat iz Srbije, to će biti jako veliki problem. 2 hours ago, jms_uk said: Ja sam usao u Tajland na BKK aerodromu sa EU pasosem u oktobru i niko me nije pitao odakle dolazim [a ni koliko ostajem]. Lupili pecat/vizu od 30 dana i to je to. ti si izašao sa UK pasošem iz Londona. a on želi da izađe sa srpskim pasošem iz BGD Edited February 14, 20169 yr by StefanDylan autocorect