Jump to content

Featured Replies

Posted

Mnogo razmisljam o ovome u zadnje vreme pa me zanima i vase misljenje. U koju bi ste se zemlju najradije preselili i zasto bas tamo? Meni se nesto po glavi mota Australija kao zemlja koja je najdalje od Srbije. Sto dalje to bolje. :)

Pa ja bih na neko ostrvo u Tihome okeaanu

Ne zato sto je tako daleko vec zato sto ih ima toliko pa bih valjda imala i jedno samo za sebe  :roll:

...ja ozbiljna  :-D

Hmmm!

Interesantno pitanje.

Ne znam kako kod vas, al mene hvata neka tuga i nostalgija kad nisam kuci dugo. Dok sam ovde, Srbija je najgora zemlja, a kad odem, volim je sve vise i vise. Ne samo Srbiju , nego ceo Balkan.

A, i postoje razni kriterijumi za odabir zemlje.  Standard, klima, politicka situacija...

U obzir dolaze juzno ostrvo Novog Zelanda,  Kanada, mozda neka evropska zemlja tipa Belgija (nevelika).  A vrlo rado bih otisao na par godina u neku Azijsku ili Juznoamericku zemlju (mozda Argentina).

Najradije bih voleo da uvek mogu da se vratim ovde...

Acketa :mrgreen:

Ne znam kako kod vas, al mene hvata neka tuga i nostalgija kad nisam kuci dugo.

? ?"Odakle sam? Pripadam svim mestima koja sam dosad posetio. Sa svakog sam mesta nešto doneo i na svakom sam dielić sebe ostavio." (T. Sekelj)

? ? Iako me to niko nije pitao, rekao bih da je nacionalna ideja jedna lažna ideja (sad može da me mrzi ko hoće). Kuća je tamo gde se osećaš dobro i gde možeš da se razumeš sa ljudima. A to zavisi uglavnom od tebe.

Meni se nesto po glavi mota Australija

? ? Verovatno znaš za ovaj sajt: http://www.immi.gov.au/migration/skilled/ - tu imaš sve što treba da? znaš o imigraciji u Australiju. U pitanju je zvaničan sajt njihove vlade.

? ? Što se tiče izbora zemlje... verovatno zavisi od cilja. Srbija nekako, u velikoj meri, ipak pripada zapadnoj civilizaciji, pa dosta ljudi tvrdo veruje da je sreća u akumulaciji materijalnih dobara. Za nekoga ko želi ozbiljno da radi, gradi karijeru, ima veliku kuću, dobra kola, sigurnu budućnost, decu, itd, verovatno je najbolji tzv. Zapad, pošto se tamo (kažu) živi tako nekako.

? ? Sa druge strane, ogromna većina stanovništva planete živi izuzetno skromno. Par puta sam se jako posvađao sa ljudima koji su tvrdili da su mongolski nomadi izuzetno siromašni, jer nemaju ništa sem jurti, konja i nešto malo pokućstva. Sami nomadi ne smatraju da su siromašni, zapravo imaju sve što im treba, a višak "stvari" bi značio samo da imaju više tereta da tegle kad se sele.

? ? Što se Bliskog istoka tiče (ne mislim na naftaške zemlje) ljudi uglavnom imaju taman koliko im je neophodno za život, i ne deluju preterano uzbuđeno oko toga. Sasvim sigurno ne izgledaju kao da nameravaju da išta učine po tom pitanju... a eto, prožive život i oni koji se voze u novim mercedesima, i oni koji svuda idu na konjima, i ko može reći ko je od njih u pravu :)

? ? Ja lično bih najradije živeo svuda po malo. Zapadne zemlje su mi nezanimljive, možda zbog tog krajnjeg dijalektičkog materijalizma... tako da, glasam za Siriju, Egipat, Indiju, Tajland, Boliviju, Meksiko... a najradije bih živeo svuda u isto vreme :)

? ? Viajerita, ta ostrva u Tihom okeanu su najčešće vulkanskog porekla i hoće ponekad da potonu tako, iz čista mira (kao u knjizi Tajanstveno ostrvo ;))

? ? LP

? ? ?

Iako me to niko nije pitao, rekao bih da je nacionalna ideja jedna la?na ideja (sad mo?e da me mrzi ko hoće). Kuća je tamo gde se oseća? dobro i gde mo?e? da se razume? sa ljudima. A to zavisi uglavnom od tebe.

Ti si me pogresno razumeo. Nisam mislio na takvu nostalgiju. Mislio sam na osecaj kad se vracas kuci odnekud (siguran sam da ga dobro znas), pa vidis svetla svog rodnog grada. Kad vidis poznato brdo koje najavljuje da si blizu kuci... Nisam siguran da bih bilo koje drugo mesto lako nazvao domom.

Acketa  :mrgreen:

• Author

Verovatno zna? za ovaj sajt: http://www.immi.gov.au/migration/skilled/ - tu ima? sve ?to treba da  zna? o imigraciji u Australiju. U pitanju je zvaničan sajt njihove vlade.

Znam napamet sve PDF-ove sa tog sajta. :) Nazalost, cak i ako dobijes vizu nemas pravo na nikakvu pomoc prve dve godine, a to ukljucuje i socijalno i trziste rada. Jedina dobra stvar je da ulazis u neku bazu iz koje moze da te izvuce poslodavac kome trebaju ljudi kao ti. Tako da moras da racunas da moras poneti novac barem za prvih 6 meseci. Stan, hrana i sl. A to je puno para. :)

?to se tiče izbora zemlje... verovatno zavisi od cilja. Srbija nekako, u velikoj meri, ipak pripada zapadnoj civilizaciji, pa dosta ljudi tvrdo veruje da je sreća u akumulaciji materijalnih dobara. Za nekoga ko ?eli ozbiljno da radi, gradi karijeru, ima veliku kuću, dobra kola, sigurnu budućnost, decu, itd, verovatno je najbolji tzv. Zapad, po?to se tamo (ka?u) ?ivi tako nekako.

Hm, ako novac za putovanja spada u materijalna dobra onda sam ja za zapad. :)

• Author

Ti si me pogresno razumeo. Nisam mislio na takvu nostalgiju. Mislio sam na osecaj kad se vracas kuci odnekud (siguran sam da ga dobro znas), pa vidis svetla svog rodnog grada. Kad vidis poznato brdo koje najavljuje da si blizu kuci... Nisam siguran da bih bilo koje drugo mesto lako nazvao domom.

Znam tacno na sta mislis. Ali iz licnog iskustva mogu da ti kazem da je ono sto coveka vezuje za neko mesto nije samo mesto vec ljudi koji tu zive. Barem je tako u mom slucaju. Kad sam bio prinudjen da odem iz Pristine 1999. godine, to je bilo jedino sto mi je nedostajalo i na sta sam se najteze navikao. Mada, k'o sto nas narod kaze, k'o zna zasto je to dobro. :)

• Author

Ne zato sto je tako daleko vec zato sto ih ima toliko pa bih valjda imala i jedno samo za sebe  :roll:

...ja ozbiljna  :-D

Kad sam bio mali mastao sam da odem na neko od tih ostrva i tamo provedem par godina ne radeci nista osim suncanja, ronjenja i istrazivanja. :) Imao sam cak i jednu svescicu gde sam zapisivao sve sto sam mislio da bi mi bilo neophodno za takvu avanturu. :) Sad kad sam malo zreliji jos uvek imam zelju da to uradim. :) Tako da mi je plan da zaradim brdo para i onda otvorim hostel/restoran/caffee na nekom egzoticnom mestu. :) Vrlo zrelo, zar ne? :)

Slazhem se sa Lazarom i Sekeljom. Ja sam tamo gde mi je srce.

Trenutno mngoo toga me vuche u istochnu provinciju Tajlanda - Nakon Ratchasimu, medju banane i nepregledna pirinchana polja, prozheta berachima pirincha, bizonima, kucicama na stubovima pod kojim se larve svilene bube u hladovini slade dudovim listovima, a ogromne bachve skupljaju debelu kishnicu... I josh nekog ima tamo... :)

A takodje gomila toplih vetrova od kojih se jezhi kozha me vuche na jug Amerike, prema Ognjenoj Zemlji.. Deo tih vetrova vuche me ka Kanadi i srdachnim ljudima njenim.. Drugi pak ka norveshkim fjordovima.. Neki pacifichki vetrovi me nanose na Honshu, i tu u blizini na snezhne Korejske obale... Neki urbani vetrovi mi bash struje kroz kosu dok sa prozora mansarde negde na Mon Martru gledam koncentrichne Pariske arundismane...

A da se pridruzim i  Acketi: nishta nece zameniti osecaj kada posle svega toga izadjete iz tunela na Misheluku i ispred vas pukne Novi Sad preko mosta Slobode! Svega mi!

Mogu nekako da te spojim sa ljudima koje znam da su emigrirali u Australiju ali ne cvetaju im ruze bash preterano. Tata mog drugara je otishao tamo i ozenio se i tako dobio papire i doveo mog drugara i njegovog brata. Zeljko je tamo zavrshio srednju skolu i pobegao glavom bez obzira tj. vratio se prvim avionom kuci. Vlada, moj drugar, sa zavrshenom srednjom skolom, radi na benzinskoj pumpi i spada u trecu klasu stanovnishtva (mnogo nisko) i jedva ceka da skupi pare da se vrati i zavrshi fakultet koji je ostavio zbog "boljeg sutra".

Dok, s druge strane moj ujak je otishao na Novi Zeland, snashao se, kupio kuci, dobio lep posao, moje sestre su zavrshile fakultete, obe dobile posao...

Pre nego sto je krenuo prodao je kucu, kola, stan i tonu antikviteta za koje je dobio toliko da kupi avionske karte. Od ostalih para imao je za iznajmljivanje kuce na 2 sata voznje od radnog mesta dok se nisu skroz skucili i sredili. Za to im je trebalo dosta vremena. Tamo su vec 11 godina, tek u decembru su prvi put skupili dovoljno para da dodju u Srbiju u posetu.

Mozda se nama cini da tamo negde sunce lepshe sija, ali nije sve tako kao sto pishe na internetu... jednostavno treba da pronadjesh ljude koji ce ti dati informacije iz prve ruke i koji ce te uputiti u sve to... Ali bez 10.000$ u dzepu nemoj da krecesh! (+ karta do NZ je 3000$)

Sta je dobra stvar u svemu tome, nashi ljudi koji su tamo negde su uvek spremni da pomognu koliko je to u njihvovoj moci!

Upoznala sam u Kijevu momke iz Beograda koji su mi rekli nesto u totalnom pijanstvu sto mi je  ostalo duboko urezano "Kad bi se Srbi slagali i bili tu jedni za druge u Srbiji kao sto su tu jedni za druge svuda po svetu, gde bi nam bio kraj"

Eto, moj savet ti je da se informishesh oko svega toga iz prve ruke. Uvek mozesh da nadjesh nekoga preko ICQ-a ili skype-a ili bilo kog chat programa!

Uvek ima nostalgicara koji stalno vise na netu!

Ja bi volela da sve vidim, da sve obidjem, da zivim tu i tamo ali samo je jedna Vojvodina... to sam shvatila kad sam se vracala iz Moskve. Nikad mi Kikinda nije bila milija nego tog dana i moja "kucerda na lakat"...

there's no place like home!

Tu se potpuno slazem sa Acketom i Bojanom...

:-)

Eto...

:-)

I ja jako mnogo razmisljam o tome, i to kako vreme prolazi sve vise i vise. (i sve dalje i dalje odavde!) I pod tim ne mislim samo dalje od Srbije, vec i od Evrope i SAD-a i svega sto uz to ide... Nekako mi ovaj stari svet deluje kao da je skroz posandrcao. I beskrupulozni kapitalizam i terorizam i fanatizam, politikanstvo, religije, gluposti razne, ma ajde bre, pticiji gripovi, lude krave i sta ti ja znam... Zato mi nekako novi svet deluje privlacnije (pod tim mislim na Australiju & NZ i Latinsku Ameriku, pomalo Kanadu...)

Najpre sam bio za Zapadno evropske varijante emigracije, potom uocavajuci da ovde nema bas mnogo napretka, postale mi privlacne i Istocno evropske, a sad sam vec dakle u tom fazonu, ma moze bilo gde! AU i NZ su mi delovali kao kraj sveta, ali sad bih vrlo rado zapalio tamo. Kazu za AU da je jedan od razloga njihove dugovecnosti (a mislim da su 2., odmah posle Japana) i to sto su zemlja sa najmanje stresa! Raznovrsna klima, ogromna prostranstva, svega i svacega zanimljivog, blizina pacifickih rajskih ostrva... Za Sidnej kazu da je pravi kosmopolitski grad, i da je najveci u AU jer vecina ljudi kad tamo stigne, zaljubi se u grad i ostane bas tu. Naravno ja nisam bio, ali sve ovo pisem na osnovu onog sto su mi drugi pricali i sta sam procitao i video u sredstvima komunikacije... Ali stvarno imam dobar osecaj u pogledu tog kontinenta :)))? ? A, NZ.... uhhh breathtaking! Ima cak i jednu mnogo bitnu prednost od AU - nema nikakvih otrovnih zivotinja! Velicine Britanije ili Japana, a samo 4 miliona stanovnika!? 8-)

Sve u svemu neki moji favoriti: Argentina, Urugvaj, Cile, Brazil, Karibi, Kostarika, Panama, Australija, Novi Zeland, Svajcarska, Spanija, Portugalija, mozda i Svedska ili neka evro prestonica tipa Bec, Pariz, Prag....? (mada se ovaj evropski deo sve brze redukuje ;-) )

...kad sumiram i ja bih u stvari voleo svugde po malo, mada ima delova sveta koji me uopste ne privlace, al ko zna...? :|

Upoznala sam u Kijevu momke iz Beograda koji su mi rekli nesto u totalnom pijanstvu sto mi je? ostalo duboko urezano "Kad bi se Srbi slagali i bili tu jedni za druge u Srbiji kao sto su tu jedni za druge svuda po svetu, gde bi nam bio kraj"

E, Maki, a znas kad ce to biti?  - Nikad!!!!  Izumrecemo kao narod pre nego sto bi se to i moglo desiti, ako bi se ikada i desilo!

:-(

Ne zato sto je tako daleko vec zato sto ih ima toliko pa bih valjda imala i jedno samo za sebe? :roll:

...ja ozbiljna? :-D

Ej, verujem da si ozbiljna. Ja sam jedno vreme bas dosta razmisljao o tome (uglavnom kad pocnem da spremam ispit :roll: ). Polinezija mi je delovala skroz privlacno. Mislim deluje i dalje, veeeeooooma :) Sad, opet rekla kazala, ali za Tahiti kazu da je mozda jedno od najlepsih mesta na svetu!  Samo, opet, ja volim i civilizaciju, urbani svet, ljude, gradjevine, tako da bi mi to verovatno nedostajalo. Zato mi se cini da mi je neka australijsko-pacificka varijanta najbliza :)

Verujem da su na tim ostrvima ljudi neiskvareni, dobrodusni, i nadam se da ce ih moderne civilizacije sto duze ostaviti na miru... 

Treba videti i doziveti taj svet!  8-)

Znam da nece biti nikad, ali je misao lepa i istinita!

Ti momci koje sam upoznala u Kijevu su kao rodjena braca, ruku bi dali jedni za druge...a samo zive u istom gradu i iste su nacionalnosti! Cak su iz razlicitih gradova Srbije...

A kako moze da se kupi ostrvo?  :-D

• Author

@blueGIRL

Na svaku pricu o nekom ko nije uspeo dodje prica o nekome ko jeste, tako da se sve svodi na poznato "da li je casa polupuna ili poluprazna" vidjenje problema. :) Ja mislim da je polupuna. :) Vara se svako ko misli da tamo jedva cekaju na njega i da ce odmah da zaradjuje stotine hiljada dolara, ali su sanse za uspeh sigurno mnogo vece nego ovde. U svakom slucaju, barem ne moras da brines da li ce neki radikali doci na vlast, ali to vec prelazi u politiku a to nije bila tema. :)

budite pragmaticni pa razmisljajte o Dubaiu :) em relativno blizu, em im treba radna snaga, em plate astronomsko velike, em se govori engleski

Jel neko bio u Dubaiju?

Znam i da se govori engleski, znam i da im treba rana snaga, znam i za plate, plus i za prvi sistem centralnog hladjenja (kao kod nas grejanje), al mi se chini da se na ulicu ne moze izaci bez auta sa airconditioner-om. Cuo sam da tamo postoji sve za svakoga (ima i skijaski teren) ali je opet sve vestacko. Mozda je dobar kao baza, pod uslovom da ne moras da radis 360 dana u godini...

Pitam se ima li neko od nasih na Islandu. Ako nema, eto ja bih rado bio prvi    :wink:

ali to vec prelazi u politiku a to nije bila tema.

E, da , sto se politike tice to ostavljamo na stranu posto uopste nije ideja ovog sajta a ni tema, mada je omniprisutna i neizbezna, i uslovljava nas na svakom koraku, i ne mozemo da dobijemo vize za bilo gde (citaj cak i ni za gde) bez, bez i bez... ali necemo o tome  :-D

Pozdrav!

Acketa  :mrgreen:

• Author

Pitam se ima li neko od nasih na Islandu. Ako nema, eto ja bih rado bio prvi    :wink:

Ima, i to gomila. :) Bio je veliki program za izbeglice iz ne-znam-ni-ja-vise-kog rata. Imao si obezbedjenu kucu, posao, kurs islandskog (ili kako se vec zove taj jezik tamo) i koliko sam cuo ljudi su prezadovoljni. Jeste hladno zimi ali imaju toliko tople vode od silnih vulkana da su toplovode sproveli i ispod auto-puteva tako da su oni stalno cisti. :) Znam dvojicu likova koji su otisli tamo jer su nasli posao i rade u nekom velikom islandskom provajderu. I oni su isto prezadovoljni. Meni se jedino ne svidja to sto je pola godine mrak, ne verujem da bih izdrzao to.

U vreme letnjih zega stanovnistvo Emirata odlazi i po nekoliko meseci u Jordan Siriju ili neku blizu ili dalju zemlju jer ne mogu da podnesu letnju zegu!

Nije toliko toplo u Emiratima koliko je vazduh suv i nepodnoshljiv.

Turisticka viza za Emirate je 100$, karta do tamo 300$. Ne znam kako se dobija radna dozvola, nisam to proucavala. Ali cula sam da nije nista komplikovano dobiti je... vole jeftinu radnu snagu!  :-)

Sta znam, drzavljanstvo Emirata je nemoguce dobiti... Ako npr. neka devojka ode tamo i uda se za bogatog arapina  :-D i rodi mu tuce dece, deca ce dobiti drzavljanstvo ali ona nikad! Drzavljanstvo se ne moze dobiti ni udajom, ni zenidbom, ni stalnim radnim odnosom, ni time sto si majka coporu malih arapcica ni... apsolutno je nemoguce dobiti drzavljanstvo ako korenima i korenima duboko nisi iz Emirata!

Samo 30% stanovnistva u Emiratima ima drzavljanstvo. Sve ostalo su ljudi koji tu rade iz ko zna kojih zemalja.

Naravno drzavljani Emirata imaju nevidjene povlastice tipa... dobijaju kucu od vlade dobijaju kola tonu para da pocnu zajednicki zivot bla bla bla... ali samo ako se ozene drzavljanicom Emirata...  :-D Tako devojke, nista od posla, ne vredi se udavati u Emiratima, sem ako taj neko vec nije vlasnik onog hotela sa 7 zvezdica!  :-D

Island...suvishe hladno i suvishe mracno i skupo!

Mada zemlja je jako cista i uredna. Sad su uveli one autobuse na etanol ili tako nesto. Inace Islandjana je jako malo, ne vole da se meshaju sa "dodjoshima" pa je medju Islandjanima veliki procenat bolesnih i umno zaostalih i sve vishe i vishe takve dece se radja tamo.

Sta kazete za Saudijsku Arabiju? Kuvajt? Katar? ili Madagaskar?  :-D (ala rimujem)

da za Emirate je to istina, ne mozes dobiti drzavljanstvo, pa da si ne znam sta i ko. - znaci diskriminacija u neku ruku, sta cu onda u takvoj zemlji. Em, nema nista sem peska i luksuza. Nestace i nafte, pa da vidim sta ce onda...

Ima zilion mesta lepsih od tih Emirata.

? ? Sto se Emirata tiche, mnogima finansijski aspekti pomazu da lakse podnesu tu diskriminaciju - segregaciju. Ne brini za naftu, oni su odavno shvatili da od toga nema nista, i zato sad od svoje drzavice hoce da naprave najveci biznis centar na svetu. Biznis nikada nece presusiti, cak i ako nestane nafte :) Ja bih rado otisao da me malo eksploatisu... a posle, sve 4 u vis, dok se pare ne potrose ;)

? ? ?Nego, ne morate trajno negde da emigrirate. Sta mislite o odlasku na godinu-dve-tri? Upoznao sam dosta putnika, iz raznih zemalja, koji tako odu u neku juznoamericku ili dalekoistocnu zemlju, rade kao turisticki vodici, ili profesori jezika, uce nekakve pigmeje engleski a za uzvrat dobiju smestaj, hranu, i novaca taman da podmire osnovne potrebe... neces se obogatiti, ali bar mozes da budes TAMO koliko hoces.

? ? ?Meni su u Kini u dva navrata nudili da ostanem tamo da predajem engleski. A cini mi se da mi je Acketa pominjao kako je dobijao slicne ponude u Kirgiziji... prema tome, ne mora se otici zauvek, i ne mora se otici da bi se obogatilo... to cak i nije "odlazak" u prvom smislu reci, pa je mozda offtopic, ali... i to je nacin da se par godina provede ovde, par godina tamo, a par godina negde drugde... tako da, u neku ruku, iako nije imigracija, jeste emigracija, ili bar migracija :)

Koliko ja znam, ovakve varijante je relativno jednostavno ostvariti, za razliku od odlaska u recimo Australiju ili neku drugu od tih Obecanih zemalja :)

? ? ?LP? ?

Igzektli... Mislim da niko od nas, niko od travelera ne bi podneo trajnu imigraciju, bar ne dok ne bude vise sposoban da sam ide u WC.

Svidja mi se ideja sa bazom. Abu Dabu ili Dubai mu dodju kao centar sveta, a odatle jeftine avionske linije ka bilo kojoj destinaciji.

Ove varijante sa predavanjem engleskog jezika su shiroko rasprostranjene u "egzotichnim" zemljama. Evo i meni su nudili u Tajlandu da predajem engleski za smeshtaj i 20000 dinara mesechno, shto je tamo i vise nego dovoljno, ali je gotovo nemoguce skupiti pare da se ode u neki Japan ili Australiju odatle.

Zato je najefikasnija i, kako mi sada pada na pamet, najrazumnija i primamljiva varijanta, iskamchiti drzavljanstva neke zemlje koja nema problem sa vizama (tipa Shvica, opciono, ako je riba lepa onda ju-hu), napraviti bazu u zemlji koja dobro placa (tipa Emirati, EU, USA, Japan) a onda kintu troshkariti po egzotichnom svetu (Nezije, Karibi, Latinska Amrika, Afrikica, Jugoistochna Azija...). Mmmmmmm!

Bezhim ;)

meni su nudili u Tajlandu da predajem engleski za smeshtaj i 20000 dinara mesechno

Zaboga, zašto si se vratio? ;)

nishta nece zameniti osecaj kada posle svega toga izadjete iz tunela na Misheluku i ispred vas pukne Novi Sad preko mosta Slobode

hm interesantno.... ja baš nikada nisam imao taj osećaj... uvek sam više bio u fazonu "e jebiga, vraćam se kući" :)

• 3 weeks later...