Jump to content

Featured Replies

Zanimljiva tema

Mene privlace tropski krajevi. Tamo je jeftinije ziveti jer kao prvo moras imati garderobu samo za jedno godisnje doba a t o je leto. Znaci nema trosenja para na zimske jakne dzempere cipele. Hrane barem tropskog voca ima u izobilju a tu je i riba. Razmisljao sam da odem na neko ostrvo arhipelaga Tuamotu, Vanuatu, Tonga, Solomonova ostrva, Samoa, Fidzi. Sva ova ostrva su u Tihom okeanu (Pacifik).

Mada me nesto privlaci Madagaskar ali jos uvek neznam nista o tom egzoticnom i prelepom ostrvu

Da li neko zna nesto o emigraciji na Mauricijus

Dovoljno je procitati kako je Daglas Adams (pisac Autostoperskog vodica kroz galaksiju  :LOLLL: ) bio ocaran Madagaskarom zbog prirode i tolikog broja endemskih vrsta, da je nemoguce ne pozeleti da se ode tamo...

Da ne spominjem i skorasnji istoimeni crtac...  :spot:

• 3 weeks later...

? ? ?Nego, ne morate trajno negde da emigrirate. Sta mislite o odlasku na godinu-dve-tri? Upoznao sam dosta putnika, iz raznih zemalja, koji tako odu u neku juznoamericku ili dalekoistocnu zemlju, rade kao turisticki vodici, ili profesori jezika, uce nekakve pigmeje engleski a za uzvrat dobiju smestaj, hranu, i novaca taman da podmire osnovne potrebe... neces se obogatiti, ali bar mozes da budes TAMO koliko hoces.

Ja se potpuno slazem sa Lazarom (tako bese, ovde pisac putopisa za Hong Kong). Cak sam tamo upoznala zenu koja je proputovala ceo svet sa rancem na ledjima i uvek imala neki poslic: prevodilac (posto je Britanka), turisticki vodic...I vratila se da zivi u Hong Kongu koliko ju je grad odusevio (ukusi su razliciti). Ali, moram da dodam nesto na njenu pricu. Ona sad ima oko 45-50 godina i putovala je uglavnom sama. A sada je ponovo sama. Znaci, ili druga pod ruku (jos bolje zivnotnog saputnika) ili obidjite ceo svet i budite sami (ne daj Boze). Tako da su te varijatne od nekoliko godina najbezbolnije, ako te ne odvuku zauvek...

Ja sam strasno vezana za svoj grad, svoje prijatelje i porodicu. I ne bih nikada, nikada zelela da trajno zivim negde bilo gde. Osim da ih sve popakujem, kupim plazu na nekom egzoticnom ostrvu, otvorim kafanicu i uzivam u pogledu na kristalno plavo more i tropsko zelenilo (nadamo se bez vuklana, aktivnih ili neaktivnih svejedno).

Ali, bih volela da obidjem ceo svet! Pre svega Juznu Ameriku i Australiju. Ne brine me ni ozonska rupa tamo.  8-)

? ? ?

? ? ?

? ? ?Nego, ne morate trajno negde da emigrirate. Sta mislite o odlasku na godinu-dve-tri? Upoznao sam dosta putnika, iz raznih zemalja, koji tako odu u neku juznoamericku ili dalekoistocnu zemlju, rade kao turisticki vodici, ili profesori jezika, uce nekakve pigmeje engleski a za uzvrat dobiju smestaj, hranu, i novaca taman da podmire osnovne potrebe... neces se obogatiti, ali bar mozes da budes TAMO koliko hoces.

Ja se potpuno slazem sa Lazarom (tako bese, ovde pisac putopisa za Hong Kong). Cak sam tamo upoznala zenu koja je proputovala ceo svet sa rancem na ledjima i uvek imala neki poslic: prevodilac (posto je Britanka), turisticki vodic...I vratila se da zivi u Hong Kongu koliko ju je grad odusevio (ukusi su razliciti). Ali, moram da dodam nesto na njenu pricu. Ona sad ima oko 45-50 godina i putovala je uglavnom sama. A sada je ponovo sama. Znaci, ili druga pod ruku (jos bolje zivnotnog saputnika) ili obidjite ceo svet i budite sami (ne daj Boze). Tako da su te varijatne od nekoliko godina najbezbolnije, ako te ne odvuku zauvek...

Ja sam strasno vezana za svoj grad, svoje prijatelje i porodicu. I ne bih nikada, nikada zelela da trajno zivim negde bilo gde. Osim da ih sve popakujem, kupim plazu na nekom egzoticnom ostrvu, otvorim kafanicu i uzivam u pogledu na kristalno plavo more i tropsko zelenilo (nadamo se bez vuklana, aktivnih ili neaktivnih svejedno).

Ali, bih volela da obidjem ceo svet! Pre svega Juznu Ameriku i Australiju. Ne brine me ni ozonska rupa tamo.? 8-)

? ? ?

? ? ?

ma pristao bih ja i na godinu-dve-tri. Samo zaboravljate da s nasim pasosem bas ne moze daleko da se ode. Ako zivis ovde sa platom od 300 evra i porodicom, cik da te vidim da odvajas za vize po 50 ili vise evra, a da ne kazem karte koliko bi kostale do npr Hong Konga ili Australije, cak i do Argentine, za koju nam ne treba viza......

Generalno, ne bih voleo da do kraja zivota zivim ovde, ali bas ni da se zabetoniram negde drugde. Ali ko zna, ako mi se negde bas mnoooogo dopadne, onda sto da ne. Za sada, ovde mi se ne dopada i hocu da idem.

Čekaj čekaj... već si zasnovao porodicu? Kad pre, crni Slobodane???  gent Ovo se nekako više odnosilo na one koji nisu zasnovali porodicu... naravno da nećeš vući ženu i decu po Tanzaniji dok učiš male crnce da pričaju na engleskom :)

? Čekaj čekaj... već si zasnovao porodicu? Kad pre, crni Slobodane????gent Ovo se nekako vi?e odnosilo na one koji nisu zasnovali porodicu... naravno da neće? vući ?enu i decu po Tanzaniji dok uči? male crnce da pričaju na engleskom :)

u crni Lazare, kakva porodica! ne planiram to jos skoro  :roll:  Pa eto nek se odnosi i samo na nas bez porodice, tim gore, umanji moja prethodna razmisljanja za onih 300 evra  :potty:

Polako, Putnici. Ipak ste i do sada mnogo proputovali i videli i pored te "plate" od 300 evra i vizе od 50. iskoristite max kampove, seminare, putovanja preko faksa (ja nisam ni jednom, jer, dok sam jos ucila, samo sam ucila, pa da ne da Boze ne propustim neki rok i odоse sve studentske mogucnosti). Postujem zelje ljudi da odu odavde i po svaku cenu, ali napolju ne pada nista sa neba i mnogo je teze snaci se nego ovde. Osim ako ne nadjes posao ovde i odes. Znam za slucaj dva svrsena studenta koji su preko beta dobili sjajne poslove jedan u Svajcarskoj, drugi u Dubaiju. Ali, to je vec druga stvar. Uostalom, zavisi sta su vam prioriteti. Ako uspete da nadjete posao u cijem opisu ce biti i putovanja (a ima takvih poslova), ondak ste na konju i to sa zlatnom grivom! Pa, djiha, djiha...

Zlobodane samo sto me srcka nije strefila! Rekoh da se nisi ozenio a da mene nisi zvao na svadbu!  :cry22:

Sto se tice poslova napolju znam da su ljudi kukali kako se po ceo dan radi kako je teshko, nikad nemash slobodnog vremena... Kad malo bolje pogledam danas je sve to isto kod nas... Radno vreme je prebaceno kao evropsko od 9-17 pa se ljudi cesto zadrzavaju na poslu i do 6-7-8... Imamo i evropske pauze za rucak koje josh produzuju radno vreme pa imamo evropske kompanije ... samo su plate ostale srpske, cast izuzecima.

Kad bi mi se ukazala prilika otishla bi negde napolje da radim na godinu dve... cisto da naucim neki novi jezik i da vidim kako se sta tamo napolju radi...

Onda bi se vratila kuci ... there's no place like home  flowers::

Sto se tice poslova napolju znam da su ljudi kukali kako se po ceo dan radi kako je teshko

Možda je to više stvar mentaliteta, naši ljudi vole da kukaju i nikada nisu zadovoljni... kad su ovde, hteli bi da su tamo, a kad su tamo, pričaju kako je bolje ovde... :fool:

? ? ?Nego, ne morate trajno negde da emigrirate. Sta mislite o odlasku na godinu-dve-tri? ? ? ?

Pa da, to je idealno, jedna, dve, tri godine, zavisi od mesta i uslova, iz dr?ave u dr?avu, ili bolje reći iz kulture u kulturu, i tako do kraja . . .

A za "crnčenje", da, ?to da ne ako ću svakog dana do?ivljavati nove nepoznate i naravno lepe trenutke. Mada, da li će? "crnčiti" u Africi predajući engleski nekoj dečici?!  :king:

Ja bih se pre osećala kao gent bez brkova

? ? ?Nego, ne morate trajno negde da emigrirate. Sta mislite o odlasku na godinu-dve-tri? ? ? ?

Pa da, to je idealno, jedna, dve, tri godine, zavisi od mesta i uslova, iz dr?ave u dr?avu, ili bolje reći iz kulture u kulturu, i tako do kraja . . .

A za "crnčenje", da, ?to da ne ako ću svakog dana do?ivljavati nove nepoznate i naravno lepe trenutke. Mada, da li će? "crnčiti" u Africi predajući engleski nekoj dečici?!? :king:

Ja bih se pre osećala kao gent bez brkova

to je super varijanta, studirati ili raditi na sest meseci ili vise u instranstvu.... nama je problem da postignemo odredjenu slobodu zbog viza, ali sam upoznao gomilu ljudi koji su na primer pola godine ziveli u Londonu, pa u Berlinu... trenutno su u Parizu i sve vreme rade neke manje poslove kako bi nekako preziveli....

pre dve godine sam u Berlinu upoznao lika, amerikanca, koji je trazio posao u Londonu. Skapirao je da je zivot mnogo jeftiniji u Berlinu te je samo po potrebi jeftinim letovima skakutao do glavnog grada Engleske kako bi obavio pregovore... a sve ostalo je radio preko neta....

Jedna od meni zanimljivih varijanti je i dugoročno (12 meseci) volontiranje  :fool: ali van Evrope, tipa Ju?na Amerika shtrumpf Problem mogu biti godine jer dok zavr?im fax, prećiću gornju granicu, ovako ostaje da kad mi dosadi fax, napravim korisnu pauzu

Ne znam kako na vasim fakultetima funkcionise,ali kod mene nas teraju da putujemo sto vise.Upravo su mi dvoje kolega(a nas je saka jada) u Londonu na usavrsavanju.I sto je najbolje od svega, svi se vracaju(sem nekolicine), pocev od profesora do studenata.Sa nezamenljivim iskustvima i pricama.Nije ni cudo sto se svi gezamo sa studiranjem  :bag:

I vec imam par zemalja koje bi zelela da profesionalno posetim,ukljucujuci i Afriku i Juznu Ameriku, gde smo vise nego dobrodosli.Zovu ljudi,ali...mi se izvlacimo da nemamo para  :bang:

Tako ljudi.Ako zelite da upoznate nesto novo, a vi lepo motiku u sake i ona vas moze prijatno iznenaditi  lol::

E, da sto se tice rintanja po zapadnoj Evropi.

Radi se (nista vise nego kod moje keve), zaradjuje se (za nas je to  :dance:, ali za njihov standard :cryy:),odmara se 1 dan u nedelji (govorim za poslove koje vecina nasih ljudi tamo radi), pije se (u neogranicenim kolicinama,jer drugacije ne mogu da postignu tempo koji se od njih trazi), provodi se (ekspresno), zelja da se vratis kuci (OGROMNA).

Ovo naravno vazi za "neskolovane" strance,koji rade sve poslove koje domace satnovnistvo bas ne zeli.A o "pravima" stranaca koji rade jos i na crno  nono

Ali su uvek necega gladni, a to su mladi, ambiciozni i visoko skolovani nasi ljudi koji tamo uvek nadju svoje mesto.Ako ga traze,naravno. 

• 3 years later...

pozdrav svima......imam par pitanja za ljude koji su probali da  emigriraju koliko je tesko to uraditi i ja imam sansu da se ozenim sa drzavljankom austrije i ona ima srpsko austrisko drzavljanstvo dali ja tad mogu bnez problema dobiti austriske papire ili treba jos pored vencanja jos nesto.....molim vas da mi odgovorite hitno je hvala :gossip:

Ako se vencavas iz ljubavi  :tt: dobices papire a ako se vencavas zbog papira onda ces dobiti samo papire  :stupid:

uprincipu ja bi zbog parira :LOLLL: ali me zanima koliko treba da budem u braku da bi mogo da dobijem papire......a sve ostalo mi je jasno samo me zanima koliko treba bracnog staza za papire :D  :LOLLL:

Зависи од закона Аустрије. Не верујем да је испод 5 година, а могуће да је и дуже.

pa to je bas mnogo godina a kako ja da budem sa zenom na primer ako ja nemam parire a ona zeivi u sustriji aj imam samo 3 meseca da boravim u austriji a onda 3 meseca nemogu ni u jednu zemlju po ovom zakonu sad kad ukinu veze....dali kad se uzmemo mogu da podnesem neke zahteve za papire....ako neko zna od vas hvala vam :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

sta znaci "papiri"? boravisnu dozvolu dobijes odmah, a pasos za 3,4,5,6 godina, zavisi od zakona drzave.

da mislio sam na drzavljanstvo znaci dobijem za boravak dali onda mogu i da radim ili treba da dobijem pasos da bi poceo da radim...izvinite sto smaram ali moram nekog :D  :gossip:

mozes i da radis. ne mozes da glasas itd. ne mozes da putujes svuda bez vize kao sto oni mogu.. ostalo uglavnom mozes..