Jump to content

Featured Replies

to sam i teo da saznam posto sam video kao da treba biti u braku oko5 godina da bi mogo da radim i tako pa mi je malo glupo da 5 godina nemogu da radim dok nedobijem pasos.....a ako bi slusajem nekim posle godinu dana ja se razvedem sa zenom onda gubim i tu boravak jel da

• 2 months later...

u poslednje vreme cesce razmisljam o odlasku odavde, na pamet mi padaju Juznoafricka Republika, Australija i Novi Zeland. Moze li mi neko pomoci oko sakupljanja materijala za ove zemlje? treba mi sto vise info-a o njihovim politikama  za emigrante, kako im stoji ekonomija i kakvi su im potrebni radnici tj. koja su im deficitarna zanimanja i da li NU"Bozidar Adzija" dolazi u opticaj za ta zanimanja sto im fale?

Ако хоћеш да будеш столар, пекар, радник на скели, то мож и овде и у Немачкој и у ЈА Републици. Где год да идеш мораш дупе да одереш, што реално можеш и овде па ти је свеједно.

to sam i teo da saznam posto sam video kao da treba biti u braku oko5 godina da bi mogo da radim i tako pa mi je malo glupo da 5 godina nemogu da radim dok nedobijem pasos.....a ako bi slusajem nekim posle godinu dana ja se razvedem sa zenom onda gubim i tu boravak jel da

ako se razvedes ne gubis boravak. makar je tako u portugalu, ne znam da li je isto u celoj EU

u poslednje vreme cesce razmisljam o odlasku odavde, na pamet mi padaju Juznoafricka Republika, Australija i Novi Zeland. Moze li mi neko pomoci oko sakupljanja materijala za ove zemlje? treba mi sto vise info-a o njihovim politikama  za emigrante, kako im stoji ekonomija i kakvi su im potrebni radnici tj. koja su im deficitarna zanimanja i da li NU"Bozidar Adzija" dolazi u opticaj za ta zanimanja sto im fale?

neko mi bas rece pre neki dan da australija hoce da naseli ne znam jos koliko stotina hiljada ljudi i da im izmedju ostalog trebaju profesori istorije  :o

Pa šta će njima istoričari, po meni tamo uglavnom idu ljudi koji žele da pobednu od istorije ;D

da mislio sam na drzavljanstvo znaci dobijem za boravak dali onda mogu i da radim ili treba da dobijem pasos da bi poceo da radim...izvinite sto smaram ali moram nekog :D  :gossip:

tek sada sam video ovu temu... nisam siguran da li u Austriji bas mozes da radis odmah, ili moras koju godinu da ucis nemacki pre toga, proveri... oni su psihopate po tom pitanju koliko znam (kao i po drugim imigrantskim pitanjima)...

A kakva je situacija sa Brazilom ? Jer ima tamo neke sanse da se ode? Zavrsavam ekonomiju,a otisao bih jedino u neke tople krajeve jer mi je vise pun tuki zime.

Зна ли неко да ли су негде потребни инжињери пољопривреде? Знам да су на пример Аргентина и САД велики произвођачи говедине, али САД ме не привлаче нешто посебно. Можда би могло негде у Азији? Они су велики живинари. Иначе мој одеск пољопривреде је сточарство.

A kakva je situacija sa Brazilom ? Jer ima tamo neke sanse da se ode? Zavrsavam ekonomiju,a otisao bih jedino u neke tople krajeve jer mi je vise pun tuki zime.

Sansi uvek ima, za bilo gde! Evo, recimo, ja uskoro idem u Brazil na godinu dana, za pocetak, dobio sam stipendiju da radim na jednom projektu. Najbolje bi ti bilo kad bi uspeo da stupis u kontakt sa nekim profesorom odande, pa da te uputi u detalje gde bi mogao da nadjes neku stipendiju za oblast kojom se ti bavis. 

• 1 month later...

Neko je ovde pomenuo da se i na zapadu itekako radi i da tamo nije sutvacija u smislu "samo mene jedva cekaju da stignem". Naravno da se radi, ali nista vise nego u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji. Jedina razlika je ta sto u Srbiji ma koliko radio nikada nisi adekvatno placen za to (cast izuzecima) nego te uvek zakidaju za nesto i koriste sitvaciju kakva je pa ako ti se ne svidja a ti trazi bolje. Na zapadu si uvek adekvatno placen. Ovo govorim iz licnog iskustva jer sam radio na svim kontinentima i video u cemu su razlike. Juzno-Afrikanci i sami beze glavom bez obzira iz JAR, narocito belci. San skoro svakog azijata, juzno amerikanca i stanovnika srednje amerike je USA ili Canada. Za Meksikance i stanovnike karipskih zemalja je to malo jednostavnije, ostali su pacenici kao i mi - treba im viza i milion papira!

Pomenut je i London i navike nasih ljudi tamo u vezi pica i rada po 6 dana u nedelji. Radi se mozda 6 dana ali je jedan od tih dana sigurno placen prekovremeno i to debelo. Na zapadu je pice uglavnom preskupo i sta mislite odakle ga nasi placaju? Pa od para dobijenoh za overtime. Na zapadu se pije jer se "previse" radi, u Srbiji jer "nema" posla, ma uvek neki razlog samo nek se  :pivoooo:

Imam prijatelje na NZ koji uglavnom zive dobro ali ne mogu skoro nista da ustede da bi kupili kucu. Kazu da im kuca ionako ne treba pa zive punim plucima putujuci u razne delove sveta. Za sedam godina koliko su tamo, cetiri puta su bili u Srbiji tako da ne stoji prica da se novac za karte ne moze ustedeti. Moze, ali covek je proklet pa mu uvek "jos ovo, jos ono" treba. Ja sam se pre cetiri godine preselio u Kanadu, putujem po celom svetu skoro svakog meseca, sto poslovno, sto radi odmora, tri puta sam odlazio u Srbiju (i ovog leta opet iako sam rekao da necu vise jer me tamo "svi znaju" idem negde gde nisam do sada bio). Kupio kucu, dva auta (moj i zenin  ;D) i zivim sasvim noralan zivot. Za ovo sto sam stekao za oev cetiri godine, a ne mislim samo na materijalne stvari jer su one prolazne - mislim na ono sto sam video i proziveo putujuci, u Srbiji bi mi trebalo cetiri ZIVOTA!!! Zato ljudi, putujte dok mozete i ne zalite novaca i vremena.

Ja sam se pre cetiri godine preselio u Kanadu, putujem po celom svetu skoro svakog meseca, sto poslovno, sto radi odmora, tri puta sam odlazio u Srbiju (i ovog leta opet iako sam rekao da necu vise jer me tamo "svi znaju" idem negde gde nisam do sada bio). Kupio kucu, dva auta (moj i zenin  ;D) i zivim sasvim noralan zivot.

Ti si ili fudbaler ili nobelovac? Nisam čuo ni za prve ni za druge iz ovih krajeva koji su u Kenjadi. Ili si samo malo preterao sa hvaljenjem... čuj, kuća, dva auta, putovanja...

U potpunosti podržavam emigraciju u tzv zemlje trećeg sveta. Klima, more... a para taman koliko treba.

Imaš golfa dva, i mercedesa, imaš kuće dveeee a sad bi i mene ;))

Ti si ili fudbaler ili nobelovac? Nisam čuo ni za prve ni za druge iz ovih krajeva koji su u Kenjadi. Ili si samo malo preterao sa hvaljenjem... čuj, kuća, dva auta, putovanja...

U potpunosti podržavam emigraciju u tzv zemlje trećeg sveta. Klima, more... a para taman koliko treba.

Nit fudbaler nit nobelovac. Verovali mi ili ne, ja zaista imam kucu i dva automobila (doduse kuca je uzeta na kredit ali su zato i Honda Accord i Ford Edge otplaceni 100%). Radim posao konsultanta (inzenjer masinstva) za naftne kompanije. Novac ne trosim na kockanje, alkohol, cigarete i droge pa tako mogu sebi i porodici da priustim putovanja po svetu, sto na svoj sto na racun klijenata (poslovni put mi je placen a ja dodam samo za suprugu i decu ako hoce snama). Pre Kanade (a ne Kenjade kako si ti to napisao, KANADA je ipak daleko ot tvog naziva, sto zbog ljudi, sto zbog netaknute prirode, sto zbog... ma zbog svega), ziveo sam i radio po Africi, Aziji i Evropi ukljucujuci i bivse sovjetske republike, tako da se i tamo nesto zaradilo i ustedelo. Ako jos ima nevernih Toma, proguglajte malo po netu cisto da vidite koliko se zaradjuje u Oil & Gas Industriji. medjutim, poenta svega ovoga nije ta koliko ja ili neko drugi zaradjuje, poenta svog mog pisanja je ta da se ohrabre ljudi da sto vise putuju, srecu druge ljude i upoznaju njihovu kulturu i obicaje. Poenta je ta da sam ja zaista srecan sto mogu sve to da osetim pa sam samo mali deo toga hteo sa nekim i da podelim a ne da se hvalim! Citajuci blogove "africkih putnika" ja sam se toliko zaneo u to kao da sam i sam sve to proziveo sto mi govori da ipak treba deliti svoje iskustvo s drugima.

I ja imam kucu i dva automobila,jedan mi je za kisu a drugi za suncane dane. A imam i druga iz detinjstva,sa kojim sam igrao klikere kao mali...on danas ima sve,u materijalnom smislu,jer je sve ove godine radio u stranim naftnim kompanijama i poslovno putovao po svetu.A isto tako znam i da je ne zadovoljan svojim zivotnim rezultatima jer,kako ON kaze, dok je "jurio pare po platformama" i vreme provodio po avionima, MI, njegovi drugari smo jurili neke druge stvari i uzivali u nekim sitnicama koje zivot znace.Dalje,kaze ON,dzabe mu sve pa i to sto mu je novcanik pun kada mu je srce prazno...a kod mene je obrnuto.novcanik mi je prazan :yok: ali mi je zato srce puno.

I ja sam jurio te druge stvari i sitnice koje zivot znace, zato sam sad go ko pistolj, a da budem iskren i za sve te sitnice ti treba love, od klikera, do piva sa drugarima, preko ribe... tako da bolje reci svom drugaru da to sto je izabrao rad umesto lelemudanja, uopste nije losa stvar.

Ovde svi pricaju o nekim avionima, kamionima, naftnim kompanijama...  Ja sam skroman covek, trebaju mi :stan, kola, 40 sati nedeljno, prekovremeni koji se placa, i plata od koje ce mi kad prodje mesec ostati 100 ili 200 eura da se zezam... U Srbiji je tako nesto moguce naci ako ste clan stranke, tatin sin ili slicno, a ja nisam ni jedno ni drugo. Kada bih nasao takav posao dostojan coveka u  Srbiji ne bi mi padalo na pamet da se bilo gde selim, posto mi ta potraga ovde bas i ne ide, jbg sta drugo nego da zapalim preko.

I ja imam kucu i dva automobila,jedan mi je za kisu a drugi za suncane dane. A imam i druga iz detinjstva,sa kojim sam igrao klikere kao mali...on danas ima sve,u materijalnom smislu,jer je sve ove godine radio u stranim naftnim kompanijama i poslovno putovao po svetu.A isto tako znam i da je ne zadovoljan svojim zivotnim rezultatima jer,kako ON kaze, dok je "jurio pare po platformama" i vreme provodio po avionima, MI, njegovi drugari smo jurili neke druge stvari i uzivali u nekim sitnicama koje zivot znace.Dalje,kaze ON,dzabe mu sve pa i to sto mu je novcanik pun kada mu je srce prazno...a kod mene je obrnuto.novcanik mi je prazan :yok: ali mi je zato srce puno.

Nek ti taj tvoj prijatelj kaze i to da svi naftasi koji rade po belom svetu, imaju 6 meseci (pola godine) godisnje godisnjeg odmora koji je PLACEN!!!  I da se to vreme koristi za putovanja. Ja radim po ugovoru: 28 dana vezan za kompaniju - 28 dana slobodan. Posle svake 4 nedelje rada, kompanija ima obavezu da mi kupi povratnu avionsku kartu za bilo koju destinaciju na zemaljskoj kugli koju ja izaberem, naravno uz moju obavezu da im unapred par nedelja naznacim koja ce destinacija biti. Ne znam za tvog druga iz detinjstva, ali kod mene je i novcanik i srce puno. Slazem se sa gosn.sofersajbnom  clap.gif' alt=':clap:'> da ti i za najmanju sitnicu treba love. I ja sam skroman covek kao i on i nemam kamione i avione, jedina razlika je ta da ja imam stan, auto, 40 sati nedeljno... i samo sam spojio nekoliko stvari u jednu: Posao koji volim da radim, posao koji je odlicno placen, Ljubav prema putovanjima i novcanik koji sve to moze da istrpi.  :LOLLL:

Verovali mi ili ne, ja zaista imam kucu i dva automobila (doduse kuca je uzeta na kredit ali su zato i Honda Accord i Ford Edge otplaceni 100%).

jedina razlika je ta da ja imam stan, auto,

:LOLLL:

Verovali mi ili ne, ja zaista imam kucu i dva automobila (doduse kuca je uzeta na kredit ali su zato i Honda Accord i Ford Edge otplaceni 100%).

jedina razlika je ta da ja imam stan, auto,

:LOLLL:

Da si samo malo pazljivije citao sve postove  :x:maddd:  :stupid: sa naglaskom na poslednji post gosn.sofersajbne, video bi na sta sam mislo kada sam napisao "jedina je razlika...). Raditi se ipak isplati.

Nisam htela da se mesam u ovu temu, iako imam dosta staza na "zapadu", jer je vrlo nezahvalno pricati o ovim stvarima. Ali nesto me malo zagolicalo kod ovog citata  :-\

Na zapadu si uvek adekvatno placen. Ovo govorim iz licnog iskustva jer sam radio na svim kontinentima i video u cemu su razlike.

Ako govorimo iz licnog iskustva, onda kazemo "Uvek sam bio adekvatno placen", ovako se nekako i stvorila cela ta fama oko tamo nekog "zapada".

Razlicita su iskustva ... kao i u svemu u zivotu tako i u emigraciji jako veliku ulogu igra snalazljivost, sreca, kontakti, tajming, biti na pravom mestu u pravo vreme ...

Slazem se da je veca mogucnost da cete negde tamo biti adekvatnije placeni, ali nije to pravilo.

Moje iskustvo, a mnogo vise staza imam u Kanadi, imam i njihovu diplomu i odlicnu struku, je malo drugacije. Na jednom poslu sam bila adekvatno placena, i prekovremeni i ostalo, na nekom drugom nisam. Neke poslove sam dobija preko kontakata (popularno receno "veze"). Gledajuci ljude oko sebe, shvatila sam da nisam jedina.

I u Srbiji sam bivala manje ili vise adekvatno placena. Neki posao preko "veze", neki preko oglasa. Ima i u Srbiji sada stranih firmi, pa se mnogo toga menja, i uslovi i plate. Ali opet, sreca i tajming  ;D

Prema tome, dabome  zvizhd

Ajte malo po drugim forumima da se merimo i da se puvamo. Ovde bi trebali da pišemo o putovanjima. I to po mogućstvu bez paketa aranžmana. Nije zgodno da se kur*** ovde.

I hvala lepo za tu netaknutu kenjadsku prirodu. Ne u ovom i u narednim životima. Kod mene je trenutno 30. U hladu. A za vikend još toplije.  :banana: