Jump to content

Featured Replies

Posted

Nabaviti tarifer (nisam siguran da se tako zove), to je papirnati krug koji svaki shleper ima i na kome se ocitava sve (koliko je vozio, koliko presao itd.) Ti tariferi su sredstvo prepoznavanja medju kamiondzijama, ako im iz nekog razloga zatreba voznja, samo ga podignu i povezu ih kolege. Ja sam sa njim zaustavio kamion dvaput iz prve  ;D Kad jednom stane, onda je lakse. Mozete reci da vam je otac vozac ili otac vase devojke, sta god, vazno je da ste im zagolicali volju da stanu. Njima ce to biti simpaticno. Izaberite neko mesto gde ce kamion proci polako pokraj vas kako bi vozac osmotrio krug.

tahometar se zove uredjaj. ne koriste ih samo sleperi vec i svaki kombi. na primer onaj veliki ivecov "daily". uvek imaju kruzice sa sobom a ima ih na sve strane.

oni su vam, inace, kao klan  ;D mislim vozaci tih kombija. uvek se javljaju jedan drugome na putu, ako slucajno stanu jedan pored drugoga u gradskoj guzvi ili na carini ponasaju se kao nabolji ortaci i razglabaju o svojim ljubimcima.

papir za tahograf?

ja sam protiv koriscenja tog papira. nekako mi to dodje kao varanje :) poenta tog papira je valjda da se kolege prepoznaju i tako pomazu jedni drugima, ne da ih drugi koriste. stavise, na mom poslednjem stopu kamiondzija koji me je pokupio mi je bas pricao o tome, kako danas svi imaju taj papir, i da su ovi popizdeli pa sad ne staju onima koji ga drze, sem ako vide kljuceve i privezak, onda stanu :)

Imam i ja jedan primerak tog kruznog papira... dade nam neki kamiondzija, jos davno. No, rekao bih da nema potrebe pribegavati tome... na kraju krajeva, nije cilj da nas neko poveze jer misli da smo nesto sto nismo, nego da nas neko poveze zato sto zeli da nam pomogne bez obzira na to sta smo, zar ne? :)

ja do sad zapravo nikad nisam ni stopirala a kamoli koristila taj papir  :o

ali ako jednom krenem mozda ga i upotrebim, jer moj otac jeste vozac i izvestan broj kilometara po srbiji sam presla s njim i nekako osecam neku posebnu naklonost i bliskost prema velikim kombi vozilima  ;D

mada...slazem se da je nekako kao varanje. rekoh vec da su oni kao klan, a mi ostali smo nesto drugo.  :)

• Author

Mudro velite  klanj::. Ja sam za to tek nedavno cuo, i to od vozaca koji mi je dao taj papir i predlozio da ga koristim. Ali iskusnije kolege imaju pravo, i papir bi se eventualno mogao upotrebiti ako bas pritegne pljusak, noc i sl. Tada stop vise nije uzitak i lifestyle vec nuzda.

Hm, da, možda bi to okruglo parče papira pomoglo da se izvučemo iz poneke neugodne situacije... mada, ima izvesne draži u tome kada ste noću na sred potpuno mračnog autoputa, smrzavate se i pitate se - zar bi moglo biti gore - i onda, recimo, ljosne pljusak :)

Hm, da, možda bi to okruglo parče papira pomoglo da se izvučemo iz poneke neugodne situacije... mada, ima izvesne draži u tome kada ste noću na sred potpuno mračnog autoputa, smrzavate se i pitate se - zar bi moglo biti gore - i onda, recimo, ljosne pljusak :)

ah... kad se setim tih divnih vremena... prosto mi toplo oko srca...  ;D

mislim da je josh bolje kad u sred tog pljuska vi ni ne znate gde se nalazite, nijedna kola ne prolaze, a parcence papira za tahograf ste zaboravili kod kuce... a ne bi vam mnog pomoglo poshto apsolutno niko ne prolazi!

;D

• 6 months later...

papir za tahograf?

ja sam protiv koriscenja tog papira. nekako mi to dodje kao varanje :) poenta tog papira je valjda da se kolege prepoznaju i tako pomazu jedni drugima, ne da ih drugi koriste. stavise, na mom poslednjem stopu kamiondzija koji me je pokupio mi je bas pricao o tome, kako danas svi imaju taj papir, i da su ovi popizdeli pa sad ne staju onima koji ga drze, sem ako vide kljuceve i privezak, onda stanu :)

A da li u varanje spada ako koristim taj papir, niasm kamiondzija ali imam polozenu C kategoriju?

cini mi se da ces morati da nabavis kljuceve i privezak  ;)

Jednom sam razgovarao sa kamiondžijom u poljskoj, pitao sam baš o ove papire za tahograf. Kamiondžija je rekao, da ponekad se u Poljskoj stopiralo na ove papire, dok nisu počeli da ih koriste neki prevaranti i diselaši, i sada koriste se najčešće vozačke dozvole za kamion (velike, formata a4, dozvola, naravno, ne kamion). Pa ipak ponekad volim da ih izaberem za suvenir :-)

kako mi se cini, trebace nam E kategorija, a to se vec ne isplati

• 3 weeks later...

Mislim da je najbollja fora za stop, uzeti karton A4 i napisati markerom skracenicu grada dokle idete, ja to cest radim i ide extra

Znam ali ja uvek gledam na to nekako ovako. Ja npr idem iz Beograda do Kikinde i izadjem van Bg-a i napishem na papiru Ki i neko ko ide do Zr (sto dodje na pola puta do Ki) nece da stane zato sto misli "e ja idem samo do Zr, sta to vredi"... a vredi mnogo.

Tako da papir nije bash najbolja opcija u svakoj situaciji.

Ako izadjesh na autoput i idesh za Nish ili za NS ili Zg ili neka mesta izmedju onda je to skroz ok stvar.

• 3 months later...

ja sam sad po prvi put stopirala na papir, od hrvatske u sloveniju, i kupili me razni ljudi koji su isli do usputnih mesta. bili su, zaista, divni. jedan me, cak, odvezao do granice iako nije ni isao u tom smeru, samo zato sto je video koliko se przim na suncu i koliko je malo verovatno da ce mi neko stati, pre svega jer nikog nije ni bilo. elem, bice da korisnost papira zavisi od ljudi i njihove procene.

• 4 years later...

I ja sam od jednog kamiondzije dobio taj tahograf (pre par godina),ali ga nikad do sada nisam upotrebio.

A kapiram da onaj kamiondzija koji hoce da ti stane ce ti stati bilo da imas taj tahograf ili ne.

A video sam i ljude (odrasle ljude,40-50 godina),koji stopiraju sa tim tahografom,pa im bas kamiondzije ne staju...

• 2 months later...

Pozdrav svima iz suncane Hercegovine. Svoj prvi komentar cu ostaviti na ovoj temi. Sto se tice taho listica (to je okrugli papir u obliku CD-a koji se ubacuje u uredjaj-tahograf koji mjeri radno vrijeme vozaca, pauze i brzinu kretanja) i u pravilu ga svaki kamion ima i nakon sto se istrosi stavlja se novi itd . . .  Vozac ako ne zeli da vam stane on vam nece stati imali vi taho listic ili ne. Medjutim ako imate listic i dignete ga u zrak vece su vam sanse da ce te ustopirati prijevoz kamionom. A vidim diskusija je isla je li to prevara ili ne. Reci cu svoje iskustvo sa taholisticem: Kada kamion stane ja otvorim vrata i kazem Dobar dan idem tu i tu i nisam vozac a taho listic mi je dao rodjak/kum/otac...i 100% je fin pristup prolazio. A savjet: nemojte lagati da ste vozac jer vas vrlo lako mogu provaliti, jer oni imaju posebnu "sofersku" pricu pa se necete uklopiti a ako vide da niste vozac mozda bi vas izbacili zbog laganja