Jump to content

Featured Replies

To je sushtina, sto su pevali KUD Idijoti: mi smo ovdje samo zbog para. A ne uredjenost sistema, demokracija i ostali dim. Da nema para, da vidim toga ko bi imigrirao radi te toliko velicane 'uredjenosti sistema'. 

Mnogima dosta, zadovoljni sto vide cifre na rachunu. A sto je taj racun kao propusna cev, sa jedne strane ulazi, sa druge se odliva na visoke zivotne troskove i konzumerizam koji je uteha tom ropskom zivotu. Jeste, radim i putujem na posao i sa posla non stop, ali vidi mi odelo, vidi mi sat, vidi mi kola, vidi mi kucu, a sve na kredit i na rate.

Visoka zarada je kao shargarepa na stapu, mazge vuku tovar i sanjare o milionima i koktelima na plazama koji nikako da dodju na red. Ako dodju to bude kad su onemocali, pred smrt. Vrlo retko ko uspe da se domogne tih sanjanih miliona.

Zato je za obicnog coveka koji zudi za skromnim, ali slobodnim zivotom, realna opcija da se fokusira ne na ogromne prihode, vec na rashode. Sto ti manje treba to si slobodniji. I zato su zemlje u razvoju sa niskim zivotnim  troskovima daleko interesantnije od najrazvijenijih zemalja sa ogromnim troskovima. 

Edited by noskich

Evo Englez, ovog meseca otisao u Kinu da predaje engleski i matematiku: www.awolgeordie.com

Plata 3000 USD neto, dobio na koriscenje glanc nov novcijat stan, dvosoban, tik do skole i nedaleko od centra. Predaje 16 casova od po 45 minuta. Pa gde to ima? Radis 16 sati, nemas skoro nikakav trosak, cene transporta i hrane su smesne, stanarina i rezije 0.

Pre je radio na Tajlandu, i tamo mu je bilo dobro, ali manja plata, i nista nije obezbedjeno osim plate. Jednostavno na Tajlandu ima mnogo ponude, gomile stranaca zele da zive tamo, tako da poslodavci ne moraju da nude bog zna kakve uslove da nadju ucitelje.

2 hours ago, noskich said:

Predaje 16 casova od po 45 minuta. Pa gde to ima? Radis 16 sati,....

16 časova po 45 minuta nije 16 sati rada. Očigledno nisi radio kao predavač. Ili, da budem preciznija, nisi radio kao savestan predavač. Tih 16 časova nije tek tako izmišljeno. Postoje ozbiljne studije na ovu temu. 

Svojevremeno dok sam radila kao predavač, dešavalo mi se da predajem 30 časova nedeljno (6 po danu) i to mi je bilo kompezovano istim brojem dodatnih slobodnih dana. Ja to nisam tražia, ali je moj šef očigledno bio svestan napora. Takođe za te dve godine, iste kurseve sam predavala i na desetine puta, i nije mi se desilo nikada da mi dva časa budu indentična, ili da koristim identičan prateći materijal (vežbanja, primere, itd).

Kladim se da je i moja profesorica geografije, koja na početku časa prozove nekog da pročita lekciju, dok drugi na karti pokušava da locira predele, provodila više od 16 časova u samoj školi. I neko vreme na putu do iste i nazad, silna sastančenja, itd...

Banalizuješ i omalovažavaš posao predavača. To ne doprinosi kvalitetu ove diskusije. Ako je nekog uopšte i briga za kvalitet iste...zvizhd

Posao predavaca je neka druga tema.

Predavati engleski u vecini zemalja Azije,o cemu post i govori,ne zahteva obrazovanje u tom pravcu,dakle ne treba ti zvanje nastavnika,a cesto ne zahteva nikakvo obrazovanje,tako da tesko mozemo da govorimo o predavacima,mozda jedino o "so called predavacima".:biggrin: 

Prosto je akcenat na tome da posao nije previse tezak u odnosu na platu i na beneficije koje uz to idu.

Slazem se da je u tom smislu onima kojima je engleski jezik maternji "upala sekira u med" sto se tice Kine,zbog olaksica prilikom dobijanja vize.Ali s druge strane,Kina je zagadjena i to obicno previdjamo sto je cudno,jer to je fundamentalno a opet,i mi smo bombardovani osiromasenim uranijumom.. Ne vode ni racuna o kvalitetu hrane vec prskaju sve zivo,bilo je u Svajcarskoj na TV-u o tome,koliko uopste nemaju svest o zdravlju..Opet,mnogo je zanimljivije ,verujem,ziveti u urbanoj Kini nego u Kambodzi,mada sve zavisi sta covek hoce..

Ja isto imam 16 sati fond casova nedeljno,ali nije to samo tih 16 sati,nego mora da si u skoli min.8 sati dnevno. Tako je sada u ovoj skoli.Verujem da taj Englez zaradi i preradi :biggrin: za tu platu,jer u Kini su i brojnija odeljenja,Azijati vole da te na poslu iskoriste do maksimuma,itd.

Ali kapiram sustinu,a najvise gledano s materijalne strane.

Plata od 3000$ je mesecna plata prosecnog Amerikanca (mnogi primaju i manje) koji placa i porez i ima mnogo vece troskove nego expat u Kini. 

Edited by Mitra

On je sam napisao da se od njega zahteva da bude na casovima 16 sati i to je to. Koliko se priprema to je njegova stvar. A vidim Snezana Radojicic koja sada predaje u Kini kao savesni predavac pise da se sprema ukupno 4 sata nedeljno za casove.

Snezana Radojicic Sad samo predajem (prosečno 3 h dnevno), učim španski (prosečno 2-3 h dnevno) i džogiram (oko 1 h dnevno) pošto je još uvek hladno da vozim bicikl. Ostalo vreme koje ne provedem u pripremi časova (još oko 4-5 sati ali sedmično), uglavnom sam na netu, kao i većina emigranata. Sada sam i ja u toj ulozi, za neko vreme neću biti putnik. Tako da, nije teško ispratiti ponešto. Ne treba mnogo da bi čovek shvatio šta se dešava.

Like · Reply · 4 · 2 hrs

E sada, 16 casova od po 45 minuta je 12 sati ukupno, plus 4 sata pripreme opet ispade 16 sati kao sto smo bili zaokruzili. :smile:

Mozda se to nekome ne dopada, ali to jeste tako.

Edited by noskich

Jedan cas u skoli se uvek racuna sa pauzom koja mora da postoji izmedju casova (sa izuzecima kad skole spoje neke mini casove pa predajes 1,5 bez prestanka ali to nije pravilo).

Dakle 1 sat je 1 sat bez obzira sto predajes 45 ili 50 minuta. Kao part time teacher si placen po casu i uvek se racuna 1 sat.

Kao da je ta zavrzlama  sad mnogo i bitna ....:biggrin:

3 hours ago, Voyageur said:

Zanimljivo to za Kinu. Njihove kompanije koje posluju u Evropi nisu baš tako široke ruke.

Napravio sam rachunicu po kojoj kada skupa saberemo platu, bonus i prosecnu rentu stana njegov paket je istovetan bruto plati od 95 hiljada dolara u Australiji. A to je straobalno dobra plata za 16 casova nedeljno. Plus su mu i svi ostali troskovi nizi u Kini (hrana, putovanja, kupovina...).

E sad sto rece Mitra, cena toga je zatrovan vazduh i hrana. Mogu u Kini da se proberu mesta koja imaju dobar vazduh, ali u njima po pravilu nema dosta pozicija za strance niti su one ovoliko dobro placene: http://aqicn.org/city/beijing/

Meni ovako odoka (nemam licno iskustvo) Tajvan deluje kao dobar balans zivotnog stila i primanja za predavanje engleskog. Plate su jedne od boljih u Aziji, troskovi su takodje niski, cistije je, sredjenije je. Da predajem engleski prvo bih tipovao na Tajvan. Jedino sto za nase ljude on nije opcija, samo native speakeri imaju prodju.

Edited by noskich

• 3 weeks later...

Pratim Tomicu Kristica koji stopira od Hrvatske do Novog Zelanda vec preko par godina. Decko sada predaje engleski u Vijetnamu i vrlo interesantno je to sto za posao tamo uopste ne treba nikakva radna viza. Radis na turistickoj 3 meseca pa visa run i do u nedogled. A decko nikada pre nije aktivno ucio engleski, u skoli je ucio nemacki, nakon toga nista posebno, pa ipak sada predaje u 3 skole. Jednostavno je potraznja toliko velika. Prema tome bez kvalifikacija, bez iskustva, bez vize i sa osrednjim poznavanjem jezika pa ipak pored svega toga 3 posla. Prica se da je plata od 1000 dolara lako dostizna a nema mnogo zemalja na svetu u kojima je veca kupovna moc takve plate.

Edited by noskich

Pozdrav svima, nova sam ovde, želela bih da vas pitam ukoliko možda znate nešto o kupovini firmi u Aziji? Da li se je neko od vas susretao sa ovom situacijom ili razmišljao da kupi firmu, eventualno otvori.

Radila sam u evropi i trenutno sam u braku sa azijskim državljaninom, planiram da kupim turističku agenciju. Volela bih ako bi neko podelio iskustvo u vezi svojih firmi.

pozz

7 hours ago, noskich said:

Pratim Tomicu Kristica koji stopira od Hrvatske do Novog Zelanda vec preko par godina. Decko sada predaje engleski u Vijetnamu i vrlo interesantno je to sto za posao tamo uopste ne treba nikakva radna viza. Radis na turistickoj 3 meseca pa visa run i do u nedogled. A decko nikada pre nije aktivno ucio engleski, u skoli je ucio nemacki, nakon toga nista posebno, pa ipak sada predaje u 3 skole. Jednostavno je potraznja toliko velika. Prema tome bez kvalifikacija, bez iskustva, bez vize i sa osrednjim poznavanjem jezika pa ipak pored svega toga 3 posla. Prica se da je plata od 1000 dolara lako dostizna a nema mnogo zemalja na svetu u kojima je veca kupovna moc takve plate.

Hvala za info.Zanima me to za "lako dostiznu platu od 1000$" da li imas vise info jer mi smo ovde culi da su plate mnogo vece u Vijetnamu,oko 1800$?

Da, ali ovde je prica da bukvalno svako bez icega osim osrednjeg poznavanja jezika moze da prodje. A neko ko stvarno odlicno vlada engleskim, ima kvalifikacije i iskustvo... To je druga prica. Pri cemu se Tomica zbog toga mnogo vise priprema za casove od tako nekog ozbiljnijeg predavaca.

Edited by noskich

Evo trazim njegov blog o VN i nista  ne nadjoh,o drugim zemljama da..Mozfa si ti s njim licno pricao..Kad nekog prime da predaje engleski primili su ga bez obzira na nivo znanja a pogoto o u VN kazu da slabo govore engleski i da je tesko sporazumeti se s njima pa kakva li je onda procena znanja jezika...Prvi put cujem da je tako za vizu..to je onda odlicno.

Ne, pratim ga na Facebooku pisao je. Mozes ga naci tamo i pitati direktno. Pristupacan je, samo zauzet pa ce odgovoriti za par dana 

Kako stoji stvari, svi ćemo jednog dana u Aziju da predajemo jezike. Ostale poslove nam sigurno neće dati :smile:

Priča mi drug koji radi za Huawei u EU da su oni ovde iako inženjeri, nivo neke više tehničke podrške. Razvoj je zatvoren za Kineze. Nisu oni glupi kao Evropa i Amerika koji su im pre 20 godina "prodali" znanja i veštine.

sada ne znam za jezike toliko i misim da je jako preuveličana stvar, pogotovo vidim da na ovom delu foruma ljudi uopšte nisu ni radili kao predavači jezika.

ali istina je da u pronalasku boljeg zivota svi iseliti za Aziju,

to sam videla ovde na zapadu kako se vecina prebacuje u aziju, nikada se nisam interesovala dok se nisam udala i počela aktivno da razmatram opciju prelaska u jugoistočnu aziju, generalno mi daje jako veliku prednost mogučnost osnivanje firme i malih poreza.

On 4/8/2017 at 4:20 PM, MarijanaLotar said:

Pozdrav svima, nova sam ovde, želela bih da vas pitam ukoliko možda znate nešto o kupovini firmi u Aziji? Da li se je neko od vas susretao sa ovom situacijom ili razmišljao da kupi firmu, eventualno otvori.

Radila sam u evropi i trenutno sam u braku sa azijskim državljaninom, planiram da kupim turističku agenciju. Volela bih ako bi neko podelio iskustvo u vezi svojih firmi.

pozz

azija je jako širok pojam, da li biste hteli da budete specifičniji? generalno večina zemalja je protekcionistička, za sada je najlakše otvoriti firmu u HongKongu, ali oni od sledece godine će početi da dele informacije o svojim inostranim vlasnicima sa finansijskim uredima u evropi.

Generalno za tajland, je najbolji način otvoriti BOI company, možete izguglati kako to ide i koje vrste kompanija su registrirane kao BOI.

• 3 weeks later...

Koliko se uopste novca moze u Kini ustedeti ? 

Prilican broj drugara mi radi u Dubaiu, uglavnom kao treneri ili pri vojsci/policiji (obuka, borilacke vestine), placeni su 3-5k eur mesecno plus stan i hrana obezbedjeni. Neki drugari rade ugovore na brodovima, guraju 2-3k eur mesecno (naravno smestaj i hrana obezbedjeni). I jedno i drugo mi deluju kao ozbiljna ropstva, jedino ako zelis da se vratis u Srbiju pa ustedis za neki stan i eventualno da se pokrene neki posao. 

Obzirom da retko ko percipira Kinu kao lokaciju gde bi se ostalo, vec se odradjuje odredjeni broj godina da bi se ustedelo, moje konkretno pitanje je da li to sve vredi ? Vredi li boraviti u Kini 5 godina i manje vise ih izgubiti zarad neke ustede (diskutabilne) sa kojom se ne moze ziveti lagodno u nekoj ozbiljnoj EU zemlji? Mozda bi bolje bilo ici u neku EU zemlju i ziveti normalniji zivot, cak iako se ne ustede tolike pare...deluje mi da bi neko za 5 godina zivota (radis, ali i zivis, sto bas i nije slucaj na brodu ili u UAE) u Austriji se bolje povezao i otvorio sebi price za buducnost nego da zivi u Kini/Dubaiu/ na brodu 5 godina i opet u Srbiju sa 50-100 000 eur sa kojima se nista ne moze uraditi...

Izvinjavam se unapred ako se neko nadje uvredjenim ili isprovociranim, nije mi to cilj...samo pokusavam da shvatim zasto se ljudi opredeljuju za tu opciju pored toliko blizih (i geografski i kulturoloski). Razumem da uvek ima avanturista, ali po ovoj temi zakljucujem da je ovo daleko od avanturizma, a opet mi ne deluju ljudi kao ekipa koja ide u Slovacku da savija kablove jer od obrazovanja ima veliki odmor. 

Edited by Duya
+context

"Izvinjavam se unapred ako se neko nadje uvredjenim ili isprovociranim..."

pa onda 

"kao ekipa koja ide u Slovacku da savija kablove jer od obrazovanja ima veliki odmor". 

Ko ste Vi da komentarišete koju školu ljudi koji idu u Slovačku imaju? Smisao za humor nula, izlizana fora. Uslediće sad pitanje upućeno meni, znam: 

"A ko si TI da mi kažeš šta ću JA da mislim??"

Tačno, ne znam ni ja što se kačim na Vaš komentar i izigravam policajca... ali samo hoću da kažem da bi bilo lepo da ovakvu vrstu mišljenja zadržite za sebe, ili je bar iznesite na nekom drugom mestu.

Hvala lepo.

4 hours ago, Pretender said:

Koliko se uopste novca tu moze ustedeti ? 

Prilican broj drugara mi radi u Dubaiu, uglavnom kao treneri ili pri vojsci/policiji (obuka, borilacke vestine), placeni su 3-5k eur mesecno plus stan i hrana obezbedjeni.

Zavisi sta ti je cilj u zivotu. Nekima je i Austrija daleko, a drugi odu u Australiju pa ne obilaze familiju po 5-10 godina.

Ko planira da se vraca i hoce da zaradi za kucu/biznis/sta god... onda je logicno da ide tamo gde najvise moze da zaradi za najkrace vreme. Ne dopada mi se Dubai uopste, ali ta cifra koju si pomenuo od 5k eura je prilicno ozbiljna suma, utoliko pre sto nemas nikakve osnovne troskove. Bez poteskoca bi mogao ustedeti 90% te sume i vise. A za tu platu na 'zapadu' bi morao biti strucnjak sa iskustvom i kvalifikacijama (i to podebelim) a osnovni troskovi bi ti lako pojeli pola ili cak dve trecine te zarade (porez, stanarina, hrana, rezije, prevoz...). S druge strane u Dubaiju bi sto kazes verovatno radio udarnicki, i ne bi imao mnogo od zivota pored tog posla, dok bi kao strucnjak na 'zapadu' sedeo u klimatizovanoj kancelariji, a vikendom isao na piknik, koncerte, imao hobije... Sve ima svoje.

Pitanje je i koliko ti je vazno da dobijes 'papire'. Srpski pasos danas uopste nije los za putovanja (broj zemalja za koje nam ne treba viza). Mislim da treba sebi da postavis pitanje u kojoj meri bi ti bilo prihvatljivo da opet zivis u Srbiji i ako nemas problema sa tim onda su papiri sekundarna stvar, a zarada primarna. Moj odgovor na to pitanje je bio da mi uopste nije prihvatljivo i nikako nisam zeleo da se nadjem u situaciji da moram da se vratim u Srbiju iako to ne zelim. U skladu sa tim sam i odabrao Australiju. Neko drugi bi se odlucio za zaradu. 

A najlepse je kada imas papire, imas dovoljno novca i biras gde ces samo na osnovu licnih preferenci, gde ti se dopada da zivis. To planiram za godinu-dve nakon sto ustedim jos novca. I onda papire imam (imam gde da se vratim), ustedjevinu imam (nije mi frka za zaradu) i biram gde cu. Nista bolje od toga. To sam vec i pominjao pre na ovoj temi, verovatno je zarada za predavanje engleskog najbolja u Kini (kada se uzmu u obzir niski troskovi), ali pored zarade bitne su i druge stvari za izbor zemlje boravka. Ali to je nesto o cemu ne mozes razmisljati ako nisi u takvoj komfornoj poziciji. Nasi ljudi iz nuzde gledaju samo zaradu ili papire. Dok veliki broj ljudi, narocito iz takozvanih zapadnih zemalja se odlucuje za zemlje u razvoju u kojima su troskovi zivota niski, a imaju solidnu infrastrukturu, zdravstvo, transport, sigurnost, poput Tajlanda, Malezije, Vijetnama, Ekvadora, Belizea... gde sa solidnom ustedjevinom mogu da zive mnogo bolje nego na 'zapadu'. U Srbiji su troskovi takodje niski, ali problem su los transport, losa povezanost sa svetom (letovi, putevi, bankarstvo...), zdravstvo i uopste losa atmosfera u zemlji (nezadovoljstvo ljudi, nezaposlenost). Ali svakako ima ljudi kojima to ne smeta i vracaju se u Srbiju sa ustedjevinom sa kojom mogu ziveti prilicno komforno i/ili pokrenuti nesto svoje.

Edited by noskich

@Pretender Izvini, a po cemu si zakljucio da se u Kini gube vreme i godine i ne zivi normalno? Gradovi poput Sangaja, Pekinga, Sendzena, Guangdzoua gde vecina nasih zivi i radi su gradovi koji se po sadrzaju i kvalitetu zivota ni malo ne razlikuju od svetskih metropola. Zasto doziljavas rad u Kini kao npr gastarbajterizam u Austriji?

Znam dosta likova koji planiraju da ostaju bas dugo ovde, neki su i ozenjeni Kineskinjama, osnovali su i porodice, kupili stanove. Da ne zalazimo u temu o bezbednosti u Evropi npr, ali garantujem ti da je Kina trenutno najbezbednija zemlja na svetu, zemlja koja toliko brzo napreduje, gde ako naucis jezik, sto je naravno moguce ko ima volje, samo je nebo granica, jer su stranci izuzetno postovani. A uz kineskog partnera/partnerku, ustedjevinu od par stotina hiljada juana nije nemoguce i izaci iz teachinga posle par godina i zapoceti neki sopstveni biznis, jer je ovo trziste ogromno, sto bi rekli i masna krpa moze da se proda.

Istina je da imas ljude koji odradjuju par godina u Kini da bi imali beton u Srbiji, ali takodje imas i ljude kojima je cilj da zive normalno, rade lagan posao, putuju, uzivaju u zivotu, ustede i idu dalje... Trenutno je Kina najpopularnija ESL destinacija, ali kad ti dosadi i hoces promenu cas posla mozes da se prebacis i radis u Vijetnamu, Tajlandu, Kambodzi... Vecina ljudi koje ja znam, ukljucujuci tu i sebe, se prosto zaljubila u ovaj nacin zivota - lagan posao, lepa kinta, putovanja u slobodno vreme jer ovde stvarno ima dosta stvari da se vidi i dozivi, uz par privatnih casova i sansa da se dosta ustedi. i veruj mi niko ne razmislja o povratku nazad u Srbiju...

i tih 50-100k koje spominjes kao ustedu, svaka cast ako ti to nije nista... ljudi su zapocinjali biznise i dogurali do milionera i sa 100 puta manjim ulaganjima... ko ima kliker pametno ce da investira te pare i obezbedi sebi lagodniji zivot, ko nema jbg taj ce da se vrati u Srbiju, kupi stan u Beogradu, i pljuje Vucica i Dacica narednih 100 godina...

@kokaroka - ne mogu vise editovati post, inace bih ispravio tu recenicu. U pitanju je zaista los i izlizan humor, nije bilo potrebe za time. Inace, ziveo sam neko vreme u Becu, a i dalje imam firmu u Bratislavi, tako da sam u Slovackoj i vise nego sto bih zeleo da budem, pa sam i upucen u poslovanje fabrika koje zaposljavaju nas kadar na privremene ugovore...tako da nije toliko misljenje, koliko je cinjenicno stanje. Ljudi sa fakultetima ipak biraju druge zemlje i druge nacine da dodju do EU i zarade. 

@mixy123 - 

10 hours ago, mire_zr said:

Naravno, ovde postoje velike kulturoloske razlike koje mi, zapadnjaci, percipiramo kao neshvatljive. Uz to, nekome smeta zagadjenje, hrana, politika, rano stupanje u brak, svuda guzve, pljuvanje gde god stignes. Stoga, Kina nije idealna destinacija za one koje traze sigurnost tj. zemlju za emigraciju. Kina je, nekako, dobra prolazna stanica. Drzavljanstvo je nemoguce dobiti, ali je moguce ostati dugi niz godina i zaraditi novac koji na drugima mestima u svetu moze da obezbedi lagodniju buducnost. 

Nadovezao sam se na ovo. Nemam predrasude prema Kini, ogranicio sam pitanje na ljude koji nemaju zelju da u Kini ostanu, zasnuju porodicu itd vec su je odabrali kao destinaciju za privremeni rad. I nisam uporedio to sa Gastarbeiter-ima (iako se taj termin vise ne koristi, barem ne za generacije koje su otisle posle 90ih godina, ti se ljudi uglavnom ne planiraju vracati u svoje maticne drzave). 

Tvoj primer je druga prica, verovatno si zeleo da odes u Kinu i da tamo zivis. Zato sam i naglasio da pitam ljude koji su fakultetski obrazovani i mogli bi da zapocnu neke master studije u npr. Austriji, da dobiju 2 godine za ucenje jezika i mogucnost da odmah rade 20 sati, da u toku te 2 godine nadju posao u struci, odrade praksu i promene vizu u rwr i tako ostanu sa regularnim papirima i punim radnim vremenom uz dobre plate. I neko poredjenje tog ili slicnog scenarija (Norveska, USA, Australija) sa odabirom destinacija na kojima je rad primarniji (iz jednog ili drugog razloga) - UAE, brodovi, Sibir za gradjevince itd.

Pitanje je bilo vredi li iz ugla ustede i da li se uopste isplati. 

A prosecna cena stana na korektnoj lokaciji u Becu ili Barseloni je min 300k eur, dakle cisto da porodica ima zidove...iz tog ugla bas i ne vredi potrositi 5 godina u Sibiru za ustedu od 50-100k, ako se i dogura dotle. 

Opet cu navesti primer drugara koji je gradjevinski ing u Sibiru, ugovori od 6 meseci, pa 3 nedelje Srbija, pa opet ugovor...i tako nekih 5 godina vec...Kupio je manji stan u Bg, od 28-33 godine je video civilizaciju 6 nedelja godisnje. I sam kaze da nije vredelo...ali evo ga ide na sledeci ugovor.

@Pretender Naravno, u pravu si sve sto kazes... mislim da jedan od razloga zasto ljudi lako biraju Kinu je i taj sto, iako planiraju da ostaju samo par godina npr, mogu lepo da zive bez poznavanja kineskog, dovoljan im je engleski... na poslu im kineski bas bas nije potreban, van posla uz 1-2 aplikacije i ruke lako je sporazumeti se kad nemas pored sebe Kineza... dok npr da se ode u Austriju, Nemacku, Svajcarsku, iako pretpostavljam da ljudi tamo znaju engleski, ipak je potrebno da ucis nemacki ako zelis posao u struci, ako zelis da se povezes sa sto vise ljudi, socijalizujes... U Kini je dovoljna socijalizacija sa expatima i par Kineza koji pricaju engleski, dok u Austriji ipak treba nemacki ako ne zelis da budes zarobljen u ceca - gastoz - sinan sakic ekipu :wink:

U Shenzhenu imas ljude koji rade kao teacheri  i za 3-4ooo usd mesecno, sto je priznaces lepa cifra, dok oni koji rade van teachinga mogu da zaradjuju i vise...

Legitimno ti je pitanje zasto ne pocnu master studije u Austriji... pretpostavljam iz razloga sto dosta njih koji su dosli u Kinu su dosli sa pozajmljenim parama, ili nekim stekom koji su mukotrpno napravili... U Srbiji je bas beda, nije lako ni u Kinu otici, u startu ti treba 2-3000e ako trazis posao u tier 1 gradovima, a ta suma je za dosta ljudi u Srbiji nazalost misaona imenica... Moze da ide na master studije, doskolovavanje, studiranje, ili sta vac, onaj koji ima lepu finansijsku zaledjinu kuci.. onaj koji nema ipak bira Kinu, jer odmah krece da radi i zaraduje lepe pare, dovoljno za lep zivot i da ima da posalje kuci roditeljima neki evro...

Najgore sto ljude moze da zadesi je da dodju ovde, odrade par godina, uzalud potrose pare na neki, citiracu dr Miroljuba Petrovica, betonski golubarnik u nekoj zgradi u Srbiji, i vrate se na nulu...

Pricao sam sa dosta ljudi, i veruj mi niko nema nameru da se vraca u Srbiju. Nije da svi planiraju da ostaju ovde, ali dosta njih planira da sa tom nekom vecom ustedjevinom posle par godina rada ovde zapali za Evropu i proba tamo da zasnuje zivot...

Ne kazem da je ovde lako, treba se navici na mnogo stvari koje nama Evropljanima deluju necivilizovano, ali ko uspe da nadje balans u poslu i u zivotu moze stvarno da ima lep zivot ovde, bilo na duze bilo na krace... A sa aspekta ustedjevine, uz pristojan posao, neki privatni cas sa strane, moze lako da se ustedi i 2-2.5 pa sto da ne i 3000 usd svaki mesec...

@Pretender Kina je neverovatna zemlja koja se trenutno gradi munjevitom brzinom! Ljudi koji budu u jednom gradu godinu dana, svedoci su bujanja, rasta i menjanja grada. Grad u koji dođeš nije isti za par meseci ili godinu dana, to je fascinantno! Ono što je najbolje, barem za mene, vezano za Kinu, što možeš da se organizuješ sa parama i sobom i vidiš okolne zemlje!!! To je meni npr. neprocenjivo. Sada razmišljam hoću li letovati na Baliju ili da zapalim na Tajland :biggrin:  Problem sa Kinom, iz mog ugla je sledeći - Kina nema sadržaj. Kinezi grade kao ludi, i sve to izgleda fenomenalno, ali imaju problem sa sadržajem. Oni su dobri u kopiranju svega, nisu originalni. Banalni primer - vidiš parče torte koje izgleda savršeno, ali probaš, i ukus nikakav, sunđer...to je to, i Kinezi znaju da imaju problem sa sadržajem, zato uvoze strance. Moja žena je iz sveta pozorišta...u našem gradu imaju neveverovatne pozorišne zgrade, opremu, ali nemaju šta - pozorišne predstave (sadržaj) i publiku (pošto Kinezi žive na WeChat-u i).