Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo uveliko se planira letovanje 2008. Plan je Nordkapp t.j. najsevernija tacka evrope u Norveskoj. Put bi trebao da vodi kroz: Madjarsku, Slovacku, Austriju, Cesku, Nemacku, Dansku, Svedsku (celom duzinom), kaci se Finska i zatim sam sever Norveske do ostrva gde se nalazi Norkapp. U povratku, Finska (celom duzinom), trajekt do Estonije, Latvija, Litvanija, Poljska, Slovacka, Madjarska pa Novi Sad.

Ima li iko kakva iskustva, sta videti obavezno, sta je suvisno, kuda proci,... Sve informacije su dobrodosle. Inace putuje se motorom t.j. motorima, zasada je grupa mala ali odabrana sa tendencijom prosirenja pa stoga i tako rano planiranje, naime potrebna je odredjena logistika da se organizuje prolazak grupe ili grupa, smestaj (posto su HC i CS malo komplikovani za veci broj ljudi, ali nisu ni elimisani). Takodje je potreban i dobar proracun sredstava i priprema motora, opreme,...

Nadamo se i da cemo uspeti da prikupimo neka sredstva preko sponzorstava, pa ako neko ima iskustva u vezi toga, predlozi su takodje dobrodosli.

Zasad toliko, a kada plan bude konkretizovan pisacu malo opsirnije. Zasad nam treba sto vise informacija koje bismo mogli uklopiti u nas mali plan kako bi nam putovanje bilo sto zanimljivije.

Projekat zvuči zanimljivo, ali, nisu li te zemlje pomalo... preskupe? Možda bi jeftinije bilo izabrati rutu Madjarska, Ukrajina, Rusija, Finska, Norveska. Vidim, na mapi, da ima put od Murmanska do Nordkapa, koji ide uz severnu ivicu Skandinavije, i samo malo kachi Finsku. Sem toga, verovatno bi i sa vizama bilo malo jednostavnije. Naravno, ukoliko su ti dalekoseverni granichni prelazi uopste otvoreni za strance, jer ne verujem da bas puno ljudi prolazi tuda.

Imamo na sajtu blog sa jednog interrail putovanja tim krajevima, pa pročačkaj, možda nađeš nešto zanimljivo https://www.klubputnika.org/blogs/nenad_05_01/

• Author

Hvala za link, procesljacu ga. A sto se tice toga da li je skupo, to nema mnogo uticaja posto mi uvek putujemo minimalisticki. Sto se tice smestaja, pokusacemo malo preko CS i HC a gde ne ide uvek postoje kampovi, u Svedskoj je freecamping svuda van naseljenih mesta sa odredjenim ogranicenjima. Hrana je iz prodavnica i drumskih/kamiondzijskih kafana,... Jedina bitnija stavka je gorivo koje je u proseku skuplje za oko 15%. Ukoliko se od 1 januara ove ostale zemlje prikljuce schengenu onda je dovoljna jedna viza za ceo prolazak naravno sa garantnim pismom da ne bi bilo restrikcija. U pricipu racunica za celo putovanje je oko 1500 eura po coveku+motoru za 3 nedelje i na to jos treba dodati pripreme t.j. opremu za motore i malo ozbiljnije odelo i kamp opremu, a to cemo pokusati da izvijamo preko sponzorstava.

Lepo bi bilo da ne zaobidjete Lofoten ostrva u Norveskoj 'relativno blizu' Nordkapa. Kazu da su ona najveca povrsina netaknute prirode u Evropi. Da sam ja na vasem mestu, ja bih sto manje vremena trosio na boravak po gradovima a sto vise na boravak u prirodi (mislim na Skandinaviju). Ipak su gradovi k'o gradovi, imas i mnogo lepsih u Evropi ali priroda tamo gore je...  clap Najbolje ici krajem juna zbog belih noci. Inace mislim da je 3 nedelje isuvise malo za tu marshutu... Ja sam dosad putovao dosta brzo, naprechac, pod izgovorom: 'to nije suvise daleko, uvek mogu da se vratim', ali ne ide se cesto na daleki sever. Aj srecne pripreme  ;)

• Author

Sto se tice zadrzavanja u gradovima, i namera nam je da to bude minimalno, ali posto bismo zeleli da prodjemo most/tunel Oresund moramo proci Kopenhagen, pa smo odlucili da tu bude jedno nocenje i prepodne. A dalje maltene da i nemamo vecih gradova u planu osim u prolasku. Ideja i jeste da sto vise vozimo kroz prirodu, ali svi sa kojima sam pricao su mi rekli da je Svedska ogromno prostranstvo i da coveku na kraju dosadi voziti se samo kroz tundru i oko jezera i reka, pa je ideja bila da na tim deonicama vozimo koliko god mozemo u danu (oko 1000 km). Takva maratonska voznja nam nece biti ni prva ni poslednja, a i jake kise nam ne predstavljaju veliki problem niti nam znaju pokvariti raspolozenje.

Medjutim citajuci neke od putopisa ipak smo odlucili da napravimo varijantu 2, koja podrazumeva prelazak preko Oresunda a zatim na zapad u Norvesku u obilazak fjordova do polarnog kruga, i tek tada povratak u Svedsku pa kroz Finsku do Norkappa. Ostatak rute nam je ostao isti.

Sto se tice 3 nedelje za taj put, to je ono cime raspolazemo. Posle toga nam ostaje jos nedelju dana godisnjeg koji cemo iskoristiti za vec neke druge planove. Sve u svemu mislim da nam nece biti preveliki problem obici ovu rutu u tom vremenu posto smo navikli na duge destinacije na 2 tocka, i ne smeta nam da vozimo i 16 sati u danu, na kraju rajeva i putujemo motorom zato sto to volimo. Putovali smo vec u danu i vise, za sada nam je rekord 20.5 sati sa samo nekoliko zaustavljanja za gorivo i cigaretu. Mozda nekog da, ali mene voznja ne smara (ali me sustigne posle godisnjeg).

Hvala za predloge, videcu da malo procesljam net o Loften ostrvima i ako mozemo da uklopimo, uklopicemo. A sto se tice belih noci, tu smo se pronasli - planirani polazak je druga polovina juna.

• 2 weeks later...

Drzacemo vam palceve, bajkeri, bice vam super, posebno zato sto cete imati vetar u kosi...a priroda divna.....Kakvim motorima idete :stop:?

• Author

E moj SCI! Istim motorima koje vozimo i na BJB-u  ;) , ja Suzuki GSX750E - 1982god, a JosephB Honda Transalp 600V

Sta fali, samo gurajte, a ja odoh do Sirije, e sad na cemu? U toku je, na kawi EN500 sigurno necu, bice xt verovatno :102:

• 3 weeks later...

Hi...i meni vasa avantura zvuci zanimljivo tj toliko zanimljivo da bih vam se rado pridruzila....mada sa motorima nemam nikakve veze.....)))

Imam neke sveze informacije o Finskoj, mozda vam pomognu jer sam procitala da vam je nocenje malo problem:

....u delu gde je Laponija postoje mesta u sumi tj nacionalnom parku, do kojih nije tesko doci i tamo imaju drvene kucice gde moze da se prespava za dz,... ... ili se iznajmi drvena kucica van sume tj duz puta, i ona je oko 50e, a ima 4 kreveta, toplo je a moze i 10 ljudi da prespava jer to niko ne kontrolise....i otvoreno je celu noc....

Hostel u centru Helsinkija je 23e visekrevetna..

Hrana je skupa- hleb u proseku 2-3e.