Jump to content

Featured Replies

Posted

Prvo da vam pozelim srecnu Novu godinu sa mnogo novih putovanja!

Pokusavam vec dva dana da kupim kartu na relaciji Beograd - Marsej preko Alitalije ali mi svaki put na trecem koraku izbaci:

"Please, look at the following warnings.

We are sorry an error has occurred during the reservation process. We kindly ask you to try again later"

Da li se neko susretao vec sa ovim problemom ili zna u cemu je problem?

• 11 months later...

;D

Tipicno, tako je sve u Italiji, agonija je uvek beskrajna, samo vlade brzo padaju. 

U svakom slucaju, sto se Alitalije tice, it ain't over 'til it's over... Ja navijam za njih.

8 letova sa njima u poslednje 3 nedelje - 4 su bila pomerena vremena/otkazani/rebukirani letovi u odnosu na ono sto sam bukirao.

I jedna ironicna fotka :D

aq1d.jpg

Odlična slika,  "on the face of the place";D.

A priča je ona o pokušaju da iskamče neke pare od pošte.

A evo još potencijalnih kupaca - "The owner of Colombian airline Avianca is considering taking over Italian airline Alitalia...":)

Pricalo se prošle nedelje i o Easyjetu, ništa ni od toga...

• 1 month later...
  • 1 year later...

Kupila sam kartu na sajtu Alitalie za Beograd - Bolonja. Stopover u odlasku na aerodromu u Rimu je 1h 5min. Interesuje me da li čekaju u slučaju da kasnim.

I još nešto, šta konkretno mogu da uradim sa ovim njihovim (Alitalia) miljama koje sakupljam?

Hvala mnogo flowers::

Поздрав Флориа,

наравно да те неће чекати ако касниш. Уколико је кашњење узроковано твојом кривицом, мораћеш да се сналазиш сама за наставак путовања. Уколико је до авио компаније (каснио лет у полетању и сл.) Алиталија ће ти обезбедити превоз првим следећим летом, или, уколико их нема више тог дана, обезбедиће ти хотелски смештај, најчешће на аеродрому, до следећег лета.

Zdravo daxy, hvala na odgovoru.

Mislila sam na to da li ću uspeti za to vreme da obavim sve kontrole i da stignem shuttle busevima sa jednog terminala na drugi. Ali, razmišljam, karta je kupljena na njihovom sajtu za povezani let, pa ako vide da sam ušla u Beogradu, valjda će sačekati da uđem i u Rimu. Trčaću, pa kako bude, a i zamoliću da me puste preko reda na kontrolama ako bude frka.

Jednom mi se desilo da smo sedeli u avionu i čekali poletanje više od pola sata i kapetan je objasnio da čekamo neke putnike. Poleteli smo tek kada su muž i žena sa dvoje male dece ušli.

Edited by Floria

65 minuta bi trebalo da je sasvim dovoljno. Ja sam tranzitirao u Minhenu, koji je daleko veći, na prekookeanski let na 50 minuta.

Najpre, ako je takva karta prodata, znači da aviokompanija garantuje za realizaciju. Kao što kaže Floria, uobičajena je praksa da avion sačeka neko kraće vreme čekinovane putnike u tranzitu (ili bar, osoblje ne zatvara gejt za njih). U najmanju ruku, oni imaju prednost na kontrolama. Dalje, na Fjumičinu nema šatl-busa: svi terminali su jedan do drugog, ima 10 minuta peške plafon.

StreetView: https://goo.gl/maps/rNqR1G2VN9D2

Edited by Duya
+StreetView

U slučaju da je let sleteo na vreme, ako zakasniš na let zavisi od avio kompanije da li će te prebaciti na kasniji let. Ako je bilo nekakvih kašnjenja onda će te sigurno prebaciti na let.

Što se tiče samog aerodroma, u toku prošle godine su imali neki požar pa su morali popravljati neke njegove delove što je moglo da napravi zastoje priliko prebacivanja sa jednog leta na drugi. I pored toga Italijani nisu baš poznati po svojoj efikasnosti, i prilikom prolaska pasoške kontrole u 2 navrata sam zaglavio preko pola sata (iako nisu nikog pitali ništa i samo su skenirali pasoše i lupali pečate ::crazy: ). Jedino obrati pažnju da ne zaglaviš na pasoškoj, ali mislim da imaš dovoljno vremena da stigneš.

Dosta je to sve lose organizovano nakon pozara. 
Ja sam imao neki gejt koji uopste nije postojao na tom terminalu, da bi se kasnije ispostavilo  da je to fora i da umjesto na (lupam, ne sjecam se tacno broja) H28 treba da se ide na J14 (logicno, zar ne?) odakle vas autobus prebacuje do vaseg gejta.

Valjda su to sredili do sad.
Sem toga aerodrom nije prevelik i sat vremena je sasvim dovoljno.

Hvala vam svima na odgovorima.

U novembru sam išla Verona-Rim-Beograd i, verovali ili ne, na Fjumičinu sam promenila 3 shuttle busa između dva leta (zbog toga sam sada i upala u frku). Jedan nas je dovezao od aviona do terminala, pa sa tog terminala na drugi, pa opet bus do aviona za Beograd. Čisto kao informacija onima koji idu preko Rima.

Nadam se da ću stići, u krajnjem slučaju pitaću da me puste preko reda na kontrolama.

:wink:

Tek sad si me podsetila da međuterminalski shuttle uopšte postoji. :smile:Uglavnom je beskoristan za zdrave & prave s konačnom količinom prtljaga, lakše se stiže peške a i protegnu se malo noge. Jedino ima smisla za Terminal 5, koji je malo izdvojen, s kojeg valjda lete prekookeanci.

Italijanska neorganizovanost je poslovična...

cao...vidim da je tema Fiumicino!Ja jako cesto putujem rim-beograd i nazad ili  sa tog aerodroma dalje,nikad nisam imala problem..sto se tice pasoske kontole uvek je guzva ali ako lepo zamoolis pustice te bez problema ali obratis se njima nemoj da pitas narod jer ce ti svi odgovoriti da i oni zure..a sto se tice  odlaska na gate nisam primetila neki problem,sve je lepo oznaceno i ispiano i prevoz je organizovan do odgovarajuceg gate(mislim na terminal 3)..vremena imas sasvim dovoljno cak za jednu manju setnjicu po prodavnicama,hahahh....srecan put and good luck...

Hvala ti, Ivančice. Slažem se, suprotno italijanskoj poslovičnoj neorganizovanosti, na Fiumičinu nisam nikada imala probleme te vrste. Sve je dobro obeleženo i označeno, i prevoz autobusima je dobro organizovan.

I da, da li skupljaš Alitalia milje i kako ih koristiš?

Edited by Floria

• 3 weeks later...
On 29/1/2016 at 8:25 PM, Floria said:

Hvala ti, Ivančice. Slažem se, suprotno italijanskoj poslovičnoj neorganizovanosti, na Fiumičinu nisam nikada imala probleme te vrste. Sve je dobro obeleženo i označeno, i prevoz autobusima je dobro organizovan.

I da, da li skupljaš Alitalia milje i kako ih koristiš?

E poslala sam zhatev da mi posalju na kucnu adresu onu karticu ali nikad mi nije stigla,tako da nzm nista aimam ovu nasu AIR serbia,tek sam je uzela pa cemo da vidimo...: )..ranije sam vise putovala ali nisam tad znala za te milje..jbg...ima vremena

Ne treba ti kartica da bi skupljala milje, dovoljno je da se registrujes online i dobices neki broj od vise cifara. Dovoljno je da kazes da ti unesu taj broj u sistem prilikom check-ina, ili mozes cesto i sama da ga uneses prilikom kupovine karte, ili cak i naknadno u okviru svoje rezervacije.

Meni stigla ta kartica na kućnu adresu, a poslali su mi i mejl sa tim brojem. U pravu je Draganče, isti je broj na kartici i u mejlu. Samo, meni nije jasno koja je korist od tih milja. Da li mogu da smanjim cenu karte ili nešto slično? Čemu mogu da mi posluže?

• 2 months later...

Samo da prijavim šta mi se desilo kod Alitalije. Kartu sam kupila na njihovom sajtu Beograd Bolonja preko Rima, stopover u Rimu sat vremena, oba leta njihova (Alitalia). 
U odlasku iz Beograda njihov avion za Rim kasni oko pola sata, ja kažem predstavniku da neću stići na konekciju za Bolonju, on mi odgovori da nema nikakvih problema i da će po sve nas sa kratkim konekcijama odmah po sletanju doći vozilo i razvesti nas do gejtova. Pitam u avionu, stjuardesa mi ponovi isto, doći će po nas.  Po sletanju tu istu pitam gde je to vozilo, ona kaže: Mmm, I don't think you are gonna make it. :bang: Na samom izlasku iz aviona kažem još jednom liku od članova posade da imam naredni avion za 20ak minuta, na šta mi on kaže: Run, Madam, run! Mislim, gde da trčim??? Autobus nekako stigne do terminala i ja krećem u jurnjavu, pasoška kontrola, kontrola prtljaga, trčanje do gejta... Stignem skroz mokra 5 minuta posle zvaničnog vremena za poletanje i dobijem odgovor da je avion otišao :mah:Poludim! Stavili me na sledeći let kroz 7 (sedam) sati. Svašta sam im rekla, da nije profi, da je let kasnio njihovom greškom, da su morali znati da smo mi u tom avionu koji je kasnio, da je trebalo da sačakaju, da se nisam ja šetala po aerodromu pa svojom greškom zakasnila... Službenica mi je samo rekla: Žao nam je, nekada čekaju, a nekada ne. Dodatno me nerviralo to što se meni par puta desilo da sedimo u avionu i čekamo i da kapetan objavi da treba da sačekamo nekoliko putnika koji su u tranzitu.

Sa mnom su bile još i jedna Ruskinja i Italijanka (obe za Bolonju), ali i jedan bračni par advokata kojima je pobegao avion za Madrid. Dali su nam na šalteru vaučer za ručak u restoranu i dok smo ručali ovo dvoje advokata kažu da će debelo da im naplate ovo, da putnici imaju svoja prava...

Da li se nekome nešto slično desilo i da li mislite da mogu da izvučem neku nadoknadu i kako?

Hvala,

Daniela

Edited by Floria

Daniela, imaš pravo po osnovu propisa (Regulation EC 261/2004) na finansijsku naknadu zbog kašnjenja leta tipa 1 (do 1.500km) više od tri sata u dolasku u iznosu od 250 evra. Pored toga, imaš pravo na vaučere za besplatne obroke na aerodromu (sedam sati čekanja mi zvuči kao dva obroka, a ne jedan), dva emaila ili telefonska poziva i hotel ako čekanje uključuje i noćenje na konekciji. To je vrlo uobičajena procedura i nikakvi advokati nisu potrebni, samo treba da znaš svoja prava :smile:

Sad iskreno ne mogu da iskopam link gde možeš to da prijaviš, ali u suštini možeš to poslati bilo kom AZ officeu, uključujući i onaj u Srbiji, putem maila. Pošalji slike (ili scan) boarding passova, broj karte ili booking reference, kratak opis događaja i info da tražiš finansijsku nadoknadu na osnovu EC 261/2004. Inače, pravo na finansijsku naknadu se uskraćuje ako je do kašnjenja došlo usled više sile (štrajk kontrole letenja, loše vreme i sl.) - obroci i to se i dalje moraju obezbediti.

Edited by meelosh