Jump to content

Featured Replies

Hvala ti mnogo Miloše na ovim informacijama. Sigurno ću prijaviti, nadam se da se neće ispostaviti da je viša sila bila u pitanju. Javljam šta su mi rekli.

Pozdrav,

Daniela flowers::

• 2 weeks later...

Javili se iz Alitalie, čak me i teta zvala telefonom, ali po njima nemam pravo na nadoknadu uz sledeće objašnjenje:

"Our records indicate that this flight  was delayed due to the late arrival of the incoming aircraft that was delayed due to air traffic control restrictions. Since this unfortunate occurrence was determined by causes totally beyond the Carrier's control, we regret to inform you that we cannot satisfy any request for compensation."

Ne kapiram koje su to "air traffic control restrictions" i kako oni to nisu mogli ranije znati. Tačno je da je kasnio u odlasku zato što je kasno stigao (isti avion).

Pisala sam ENAC-u pa ćemo videti da li će odgovoriti i šta će reći.

Italijanska ATC često štrajkuje - tako što ograničava broj aviona koje navodi. Zato često avioni kasne. To zaista jeste van njihove kontrole - i retko lažu za ove stvari jer je sve to proverljivo. Ali, svakako, piši, nema šta da izgubiš.

Ti si shvatio da je italijanska ATC štrajkovala? Vidiš, to mi nije palo na pamet, ja sam shvatila da ona misli na našu. Ko zna, verovatno si u pravu. Doduše, u brošurici o pravima putnika se kao "extraordinary circumstances" navodi štrajk, ali ona nigde nije pomenula štrajk nego air traffic control restrictions.

Nema veze, bilo kako bilo, Alitalia je odgovorila za jedan dan, a ENAC, koji je telo iznad njih, nije ni posle 3, a sumnjam i da će odgovoriti.

Pozdrav i hvala ti na vremenu.

P.S. Svakako ću od sada iz Temišvara za Bolonju Wizzom.

Moj savet ti je da probaš sa nekim od ovih sajtova koji su specijalizovani za uterivanje aviokompanijama. Ja sam koristio refund.me posle odbijanja od wizzaira da isplati kompenzaciju. Jedini problem je što uzimaju dosta jaku proviziju (od 250E kompenzacije do mene je stiglo 184E).

Hvala ti, nisam znala za ovu mogućnost. Sad sam pogledala sajt, princip je da ako ne izdejstvuju kompenzaciju ni ne naplaćuju proviziju? Šta si ti uradio, samo zahtevao (claim now) i čekao? Koliko je trajalo?

P.S. Bolje i 184e nego ništa :wink:

probaj http://www.resolver.co.uk/ ja sam sa njima izgurao kompenzaciju od Vuelinga i nikakvu proviziju mi nisu uzeli.  funkcionise po principu salje template emailova na prave adrese a ti samo popunjavas specificnosti vezane za svoj slucaj.

Edited by vidaknn

Trajalo je bar 2 meseca. Popunio sam sve podatke i poslao im celu prepisku koju sam imao sa avio kompanijom. Javiće ti se posle nekog vremena sa update-om. Jedini problem je što moraš imati tekući račun u EU ili da rade preko PayPal-a (što uzme još neku proviziju).

Naravno, isplati se pokušati sve, ali moja pretpostavka je da su ATC restrictions posledica upravo konstantnih štrajkova italijanske kontrole. Naša kontrola nikad ne štrajkuje - zašto bi, prosečne plate u SMATSA-i su 3.000 evra. Tako da, nakon ovakvog odgovora teško da ima šanse da se dobije finansijska nadoknada, ali ko zna...

I ja sam sedeo u avionu na gejtu na Surčinu tri sata dok nismo dobili odobrenje italijanske kontrole da poletimo za Milano, upravo iz istog razloga.

Edited by meelosh

• 8 months later...

Шта да радим пошто нема Србије у падајућем менију за позивни број ?Untitled.jpg

E, stvarno su kreteni kad ne umeju da azuriraju te liste. Razumeo bih da je u pitanju neka kompanija drzave Tuvalu, pa da ne znaju gde je Srbija, ali, italijanska aviokompanija, pa pritom, jos u suvlasnistvu Etihada, koji je suvlasnik i Airserbia-e, to stvarno ne mogu da razumem:psuje:

Mislim, realno, taj podatak je nebitan, tako da, odaberi najbizarniju mogucu opciju (recimo Santa Helena) i ukucaj 1234567890. Ako te ikad iko bude i pitao, objasni im situaciju i saspi im sve u lice :biggrin: 

Desilo mi se, recimo, da kod jedne aviokompanije nije bilo Srbije na listi zemalja ciji sam rezident, a postojao je Antarktik, pa sam odabrao Antarktik :biggrin:

Edited by Dragance

Па то сам мислио да урадим, за пар дана ћу дефинивно букирати и ваљда ће све бити ок. Нема ни Монтенегра. лол

Da nisi tamo izabrao da zelis da primas njihove fantasticne ponude? Meni ne salju a takodje sam kupovao karte kod njih prije par mjeseci. 
Zato me expedia.es unistava. Uzeo neki error fare prosle godine i to 6 mjeseci pred put pa nisam mogao ni da ih oznacim kao spam da ne bih slucajno propustio neki mail o otkazivanju ili tako nesto. Bukvalno su mi svaka 2 dana nudili neke idiotarije.

Mene je Alitalija samo smatrala mejlovima da je let pomeren -- a bivao je pomeren po deset minuta tamo-vamo sto odlazni što dolazni. Jednom su me još dva puta dnevno zvali na telefon da potvrdim da sam primio pomeranje k znanju. 

Ne znam da li mi je gori taj pristup ili npr. LOT-ov, koji me nikad nije obavestio da je linija za koju sam kupio kartu *ukinuta*. 

Завршио сам успешно букирање Венеција - Рим.

Све је ок, послали су ми на мејл+пдф фајл, све као и код других компанија, али ми нису одредили седишта. :rolleyes: На одштампаној карти стоји CHOICE OF SEAT---
Оставили су опцију ''уреди своје путовање'' где за 15е могу да бирам места где желим да седим.
Пошто ме то не занима, претпостављам да нисам обавезан да букирам места где ћу седети и да ће нам дати нека која су остала.

Први пут видим да то неко ради, летео сам само AIRSERBIA-om i Vulelingom и ту је била опција избора седишта.

п.с. позивни сам изабрао Боснија :biggrin: 

Ako nisi platio dodatnu opciju da biras neko sediste, a verovatno nisi, onda ce ti na samom check-inu dodeliti neko sediste i to je to. 

Mozes i da pitas kad se budes cekirao, ili ako imaju online check-in dan ranije mozda bude za dzabe.

Lufthansa je meni trazila za izbor sedista da platim, ali sam se online check-inovao u US-a i imao sam opciju za dz da izaberem sedista.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 2 months later...