Jump to content

Featured Replies

Posted

Preselio bih se u juznu ameriku,prvenstveno u cile. dosta sam istrazivao o ovoj zemlji i vidim sebe tamo. trebaju mi informacije o preseljenju tamo i da li se tesko dolazi do posla? da li neko zna nesto vise o tome ili ima neke sajtove gde bih mogao vise da se informisem? hvla unapred..

• 10 months later...

I mene interesuje ova tema. Na netu sam našao oprečne informacije, npr. o toga da je korupcija u Čileu skoro na nuli pa do toga da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja. 

Jel ima ovde nekog ko već živi tamo da nam direktno prenese direktna iskustva?

Upravo sam se vratio sa dvonedeljnog puta po Cileu i to mi je drugi put da idem tamo. O korupciji ne bih mogao da pricam, jer stvarno nemam pojma o tome, ali, mogu reci da je za pojmove Juzne Amerike, Cile dosta uredjena i razvijena zemlja. Ne znam nista ni o zaposlenju ili preselenju, mogu samo da kazem da sam se lepo i prijatno osecao tamo i da bih opet isao. Zemlja je prelepa, ima svega i svacega, od pustinja do lednika, ima zanimljivu kuhinju, puno morskih plodova i odlicna i jeftina vina :smile:

Bio je pre 2 dana, par sati nakon sto sam napustio zemlju. Ali, nije to nista neuobicajeno, trusno je podrucje i to je nesto sto se desava cesto. Ovog puta je epicentar bio u nekoj slabo naseljenoj oblasti, pa i nema velikih i bombasticnih naslova u medijima, osim da je bilo izdato, pa potom i povuceno upozorenje na cunami.

Zenina familja mi je iz Venecuele i Kolumbije i sve vise ljudi iz obe zemlje se seli upravo u Cile. Surak mi je otisao pre 3 meseca u Santijago i iz njegove price, a i onoga sto sam cuo sa drugih strana i citao, Cile je najbolja opcija u Juznoj Americi. Plate su odlicne, pogotovo za strucnjake, papiri se dobijaju lakse nego u drugim zemljama (barem za ljude iz Vnz i Col, pa pretpostavljam da je tako i za druge). Santijago deluje prilicno evropski...uglavnom ko iz Col i Vnz ne bezi u Spaniju, bezi u Cile. A to ipak nesto govori.

Ako pricas jezik i znas da radis bilo sta prakticno, mislim da se posao nalazi lako. Primeri koje ja znam su uglavnom ljudi koji su i bez sredjenih papira brzo nalazili poslove tipa konobar, estetika (frizeri, sredjivanje noktiju), gradjevina...i vec je to bilo dovoljno da se zivi (stan, troskovi). Takodje svima koji su obrazovaniji firme primaju prijave i CV i dok su u procesu sredjivanja papira. Ogradjujem se da su to primeri ljudi koji dolaze iz drugih zemalja Juzne Amerike. 

• 2 weeks later...

Hvala svima na odgovoru. Sve što sam do sada čuo o Čileu je uglavnom pozitivno. Jasno je da standard i nije nešto visok ali meni to i nije prioritet, koliko god to čudno zvučalo ?. Naravno, očekujem da može koliko toliko pristojno da se živi od poštenog rada. Da žudim za nekim većim standardom onda bi tražio soluciju po Evropi koja mi prilično ide na živce kao i Severna Amerika. 

Nije tamo uopste nizak standard, ljudi lepo zive. Santjago je, recimo, prava metropola i u isto vreme, prilicno bezbedan grad, tj, barem sam se ja tako osecao. Nece ti faliti puno stvari i nacina zivota iz Evrope.

On 1/9/2017 at 6:59 PM, Holms said:

Hvala svima na odgovoru. Sve što sam do sada čuo o Čileu je uglavnom pozitivno. Jasno je da standard i nije nešto visok ali meni to i nije prioritet, koliko god to čudno zvučalo ?. Naravno, očekujem da može koliko toliko pristojno da se živi od poštenog rada. Da žudim za nekim većim standardom onda bi tražio soluciju po Evropi koja mi prilično ide na živce kao i Severna Amerika. 

A sta je prioritet ako standard nije? Pitam cisto iz radoznalosti.