Jump to content

Featured Replies

Posted

Na sajtu o drzavljnstvu pise:Da ima prijavljen/odobren boravak najmanje poslednje tri godine pre podnosenja zahteva.

Interesuje me dali moram biti neprekidno tri godine u BiH/RS ili prijavim boravak vratim se u Srbiju i posle tri godine opet odem da podnesem zahtev za drzavljnstvo?Ako ima neko iz Srbije koji je prosao tu proceduru zamolio bih ga da mi odgovori.

Inace sam Srbin iz Srbije,vidim da je danas popularno imati dvojna drzavljanstva pa koliko sam video BiH pasos je dobiti lakse od Madjarskog...Znam da pasos BiH nije nesto posebno ali eto ako ima neko odgovor?

Izvinjavam se ako ovo nije tema za forum. :)

• 10 months later...

Jel imas nekoga iz Bih?  Keva il cale?  Ako je samo jedan roditelj iz Bih a nisi resio status do navrsene 23. Godine zivota nemas pravo na drzavljanstvo,  ako ti oba roditelja poticu iz Bih onda imas. A na foru da turisticki odes I prijavis mesto boravka I da na Konto toga ocekujes papire to ni u Albaniji nema . Postoji zakon,  po rodjenju,  preko roditelja,  brakom. 

To da treba da se uzme do 23. godine važi samo za one koji su rođeni posle 1997. ili '98... nisam siguran. Za one koji su rođeni za vreme SFRJ, može uvek preko roditelja. Nije to ni komplikovan proces. Traje nekoliko dana.

On 16.01.2017. at 1:00 PM, mveruovic said:

Postoji valjda i preko ugovora o specijalnim vezama, ako oni mogu nase, mozemo i mi njihovo valjda.

Али постоје услови око дужине пријављеног боравка у БиХ. 

У Србији не мора јер Србија даје држављанство сваком ко је Србин.

• 3 weeks later...

Тамо где престаје логика, ту почиње Босна. Или како то већ срочи један од наших највећих писаца.

Моји родитељи су рођени у БиХ, ја сам рођен у Новом Саду и ту сам целог живота, а то је 28 година. Пре две године одлучим да узмем и БиХ пасош. Одем тамо, кажу не може. Специјални споразум?! Каже правница мораш се пријавити овде и живети 3 године. Или се ожени. Не, хвала, имам већ једну. Каже да си дошао док ниси напунио 23 године, могло би. А ја читао њихов закон у коме јасно пише да по основу порекла родитеља имам право на БиХ држављанство. Ок, то је било у РС, идем у Федерацију да видим шта они кажу. Спомињали су одрицање држављанства Србије. Ок, назад у РС. Зови, вијај, носи пиће и кафу начелнику нечега, он зове неког у Сарајево(?!), Сарајево рекло може.

Супер, успео сам коначно. Мало сутра. Не могу да добијем држављанство док не добијем ЈМБГ (који није исто као у Србији). Морам се пријавити код неког тамо да живим. Нађем неког. Е сад иди у полицију са 2 сведока да дају изјаву о нечему. Завршимо то некако. Ја дошао по ЈМБГ. Па не може без држављанства?!

Коштало је доста времена, пара и живаца али на крају сам успео да добијем пасош.

Срећно ти било :smile:

Edited by Duya

• 3 weeks later...

Ja sam drzavljnin Srbije,moja majka takodje,rodjena je u Srbiji ali je godinama zivela u Republici Srpskoj jer njeni roditelji otac i majka imaju drzavljnstvo bih jer su rodjeni u bih kao i njihovi roditelji ali spletom okolnosti i zbog rata doselili su se u srbiju tako da mi majka nikada i nije podnosila zahtev za drzavljanstvo pa me zanima ako iko ima kakvu informaciju da mi pomogne da li ja imam mogucnost da apliciram za drzavljanstvo bih....hvala

Onako amaterski pravno gledano, mislim da nemaš. Ako i imaš bilo kakve pravne osnove, mislim da bi ti majka ili otac prvi morali podnijeti zahtjev za državljanstvo, pa ako oni dobiju, možda i ti onda imaš pravnu osnovu da podneseš zahtjev. Ali, za preciznije informacije moraćeš kontaktirati nekoga ko zna sve te pravne finese.