Jump to content

Bele pescane plaze, sunce i izolacija od guzve (Maurucijus, Maldivi, egzoticne destinacije) - preporuke ?

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Devojka i ja bi putovali ove godine i u potrazi smo za plazama sa belim peskom, palmama, suncem, jarkim bojama gde nema mnogo turista, a da nije preskupo (vise od $40 za noc za oboje). Ostali bi najmanje mesec dana, a najvise dva meseca, a po potrebi, ko zna, mozda i vise. 

Bavimo se fotografijom i pored relaksirajuceg odmora (lezanje po ceo dan, bez buke, cike, svinjaca i klubova, kurvi i dosadnih trgovaca) bi fotografisali profesionalno za nase potrebe zbog cega trazimo iskljucivo ostrva ili plaze koje su orijentisane ka zapadu ili delom ka zapadu. Pretragom airbnb-a smo dosli do nekog zakljucka da mozemo izdvojiti oko $30-$40 max za dnevni boravak u apatmanu sa klimom, spavacom sobom, zasebnom kuhinjom i kupatilom, da ne bude ruina vec korektno opremljen, sa internetom i cist stan na lokaciji blizu plaza (max. 10min peske zbog vucaranja foto opreme svaki dan). Ne zanimaju nas jahanja na delfinima, safariji po dzunglama i ostali nacini istrazivanja koja se standardno nude ljudima. Vozimo kola, motor i bicikle, verovatno bi rentirali po potrebi..Buduci da nikad nismo putovali na takve destinacije niti iznajmljivali smestaj na taj nacin, pretrazili smo amaterski aribnb i gledali od Maldiva, preko Sejsela, Indonezije, Filipina, Tajlanda, celog karipskog arhipelaga, Meksika itd. Maldivi definitvno imaju najblize ono sto smo trazili - mala ostrva sa besprekorno divnim plazama, palmama i plavim morem, bez guzve, izolovana ali sa ogromnim kulturoloskim razlikama jer devojke moraju da budu obucene gotovo skroz sem na, obicno, jednoj plazi koja je rezervisana za kupaci kostim. Sejseli su opet otpali zbog male ili lose ponude sudeci po slikama i komentarima, a u igru je brzo upao Mauricijus, delovi oko plaza Flic en Flac. Kontaktirali smo par stanodavaca i neki su bili korektni, neki lenji da fotkaju sobu vise ili daju objasnjenje. 

Da li neko ima preporuku u vezi gore navedenog, neke savete, iskustva, gde traziti sem airbnb, da li su airbnb i ponude na tom sajtu skupa opcija od neke druge nama nepoznate?

Nisam sigurna koliko cu vam biti od pomoci ,ali ajde da probam barem nesto da mozda pojasnim....ili samo glasno razmisljam ako vi to vec mozda znate.....

Mogu da govorim samo o Maldivima, onoliko koliko to moje iskustvo dozvoljava.

Provela sam tamo 2 meseca.U resortu, jer je to tako moralo s obzirom na razlog mog putovanja.

U pitanju su hiljade ostva ,ali to sve imate u bilo kojoj brosuri.Resorti ko resorti- to je za turiste ili one kojima je to bila jedina opcija.

Maldivi , kao zemlja koja zivi od turizma( mimo toga imaju samo kokos i ribu), razumljivo ima sve podredjeno istom. Za Maldive morate da imate pokriven razlog dolaska- koliko se ja secam.Ja sam imala poslovnu vizu. Preko agencije turisti imaju sve reseno, naravno.Pojedinacna turisticka viza ne znam kako se dobija- to proverite, kao i to da li moze na vise od mesec dana.

Postoje ostrva resorti kao i domorodacka ostrva.Ova prva su u kontekstu gostiju- turist azasticena kao beli medvedi....sto veci nivo resorta ostrvo zasticenije.....mi smo bili na 5 *- tamo niko sem gostiju iz resorta ne moze da udje- kontrolisano je !!!! Cak ni npr muz ako mu zena radi kao osoblje na ostrvu ne moze da joj dodje u posetu.Ne rade maldivci, vec razni filipinci i sl.

Sa ostrva i na njega se dolazilo speed boat-om, obicnim ili klimatizovanim i nase je ostrvo do glavnog grada Malea, bilo oko 15-20 min udaljeno.U posetu neko azposlen sa drugog ostrva moze da dodje na ogranicenu posetu , strogo unapred definisanu koliko ostaje i koje troskove tom prilikom ima - sto se placa, npr da li ostaje na rucku !!!! Pricam o high klasi ostrva......

Kako opada broj ******, tako je i pristup malo lezerniji....na ostrvu turistickom nizeg ranga ,npr 3* to je opustenije....nema kontrole tog tipa, ali ipak nije otvoreno na izvolte. Treba shvatiti da je sve posveceno turisti .Oni tu dolaze organizovano i nema solo turizma.

Moguce je da iz grada Malea( to je prestonica ali i jedini grad na Maldivima) ima preko turistickih agencija ( gomila stranih ) mogucnost da dodjete n aneko npr ostrvo sa 3*, u solo varijanti, ali to proverite - ne znam.I vidite sta biva sa vizom.... da li uopste postoji opcija da udjete na Maldive bez unapred obezbedjenog smestaja, nemam pojma.Koliko se secam- Maldivska ambasada u Bgd ne postoji, ili nije postojala, pa se stvar resavala preko Peste ili mozda preko Ceylonske ambasade u bgd !!!???? 

Ukoliko bi ste hteli da budete na nekom domorodackom ostrvu - moguce je da je to lakse, ali mozda i nije - morate da se raspitate, jer tamo nema hotela, pa pretpostavljam da bi ste morali da imate odgovor i resenje gde bi ste spavali, barem i ko ce vam tako izdati vizu.

Sam grad Male nudi smestaj, sto je bednog ranga/ rupe(barem je tako bilo pre 5 godina)/ moja poznanica engleskinja je iznajmila sobu u Maleu za nekih 30 dolara koja j ebila krsh ( ona je imala radnu vizu pa je tako zivela tamo ).....ali mozda moze da vam bude neko resenje ako odatle mozete da pristupite domorodackim ostrvima.Izvinjavam se sto koristim ovaj izraz, ali mi se cini najnormalniji. Mozda postoji neka trange frange kombinacija da dodjete do poslovne vize lazne , ali ja je ne znam ..... 

U maleu glavni prevoz je bicikli malobrojni jeftini taxixti, gradski saobracaj ne postoji jer je ostrvo veoma malo.Lepo g aje posetiti jer ima svoju pricu, pogotovo po nekim budzacima.

Maldivi su 100% muslimanska zemlja ,koja je 80tih godina bila potpuno liberalna sa npr med clubom - nudizmom, dok je sada potpuno druga situacija.Usled islama tako jakog videcete skoro sve zene zabradjene, a neke i skroz pokrivene.....bilo je i mladih devojaka bez marame ali to je velika retkost....ovo s en aturiste ne odnosi, ali sorts, mini suknje bretele i majice bez rukava - zaboravite.Nista vam se nece desiti , sem sto ce tako zapanjeno i neodobravajuce gledati u vas da ce vam biti jako neprijatno...iako upozorena imala sam takvo glupo iskustvo.

Oni se u Maleu mole 5 puta dnevno i tada su radnje po 2 sata zatvorene, i rade do 11 uvece, jer npr ne rade od 6-8 pm.Ovo se ne odnosi na restorane i kafice. Ima razne svetske robe, tako da tesko nesto moze da vam zafali, i nista nije skupo.

Restorana ima svakojakih - posetite obavezno indijske i srilancanske, ali je najbolja hrana u nekim rupama gde jedu domoroci, kao sto su mesta gde izveceri jedu ribari.....to je nesto sto lici na neke najnizeg ranga menze iz doba socrealizma....ali je hrana odlicna, i naravno potpuno autenticna......tamo nema zena, ali ja sam bez obzira na to isla tamo na hranu kada sam boravila u Maleu.....ne mozete da imate nikakve neprijatnosti ,niti je to zabranjeno, samo jednostavno nije uobicajeno. Razna njihova domaca jela su u ponudi, kao razni kariji, povrca, riba i obavezno cance ukuvanog gustog sociva sa karijem uz to- sto je umesto hleba. Da ne podvlacim da je na tim mestima dzab dzabe. Paralela - ako  je u indijskom dobrom restoranu vecera bila 20 dolara, ovde je bila npr 2. Za pice tu postoji samo voda. Male ima dobre sladolede i pravljene i upakovane i vredi probati, cak cete u nekim kaficima dobiti i dobru kafu ......kada kazem kafic to je uglavnom mesto gde mozzete da popijete kafu , uzmete sladoled ili ponegde i kolac, limunadu ......ne kao nasi gradki kafici......

Ne ponasaju se ekstremno, iako je npr nemoguce dobiti drzavljanstvo bez prelaska u islam, a i tada veoma tesko ......bila sam tamo kada se uveliko pricalo o coveku koga su kamenovali zbog vredjanja islama i zelje da isti napusti!!!! prilicno ne pojmljivo za ovaj deo sveta u 21 . veku.....ili mi to samo tako zamisljamo.......

Ukoliko vam ne daj boze zatrebaju zdravstvene usluge- nikada se ne zna- u Maleu je skoro pristojna bolnica....ovo pristojna je relativan pojam , lekari su im edukovani, nije sapca lapca medicina, i u apotekama , pogotovo u onoj pri bolnici ima skoro svih lekova kao u evropi.Rasirena j enaravno istocna medicina, pa su mnogobrojni ajurvedski preparati, sto od srca preporucujem......ako nista drugo kupite ih pre povratka kuci......

Ja nisam pusac pa se ne secam cene cigareta, ukoliko pusite, a tamo je to i nije rasirena navika koliko sam videla( za razliku od duvanja, koje je inace strogo zabranjeno....pa je to uglavnom po privatnim kucama)....bilo bi lepo da se upoznate sa nekim domacima , da vas pozovu kod sebe jer su ima kuce specificno gradjene sto se tice unutrasnjeg rasporeda, a i baste -ko ih ima - su vrlo zivopisne zbog tamosnje vegetacije.

Ukoliko volite kokos ovo vam je prilika da ga koristit eobilno kao i svo moguce tropsko voce koje je odlicnomi stize sa Lanke, a najbolje g akupujte po mlim piljarnicama rupama.

Uglavnom svi govore engleski tako da o tome ne brinete.

Ne nzam d ali vam je ovo od ikakve pomoci, ali ako imate neka pitanja, da se j atoga nisam setila- ako znam napisacu.....

Sada videh da pominjete i karipski deo u postu.....to sto vi trazite ima i u Mexicu i na Kubi.....bila i videla...... ali to j evec neka druga prica.....

Sta hvali recimo nekom ostrvu koje jos nije dozivjelo turisticki bum Tajland , Kambodza , Vijetnam , I naravno moj favorit kada su u pitanju more i plaze (a nije me lako fascinirati , od rodjenja zivim na moru sto ce reci preko 50godina) Andamani . trudim se da svako zimsko putovanje zavrsim tamo ma koliko letio do njega .

• 4 weeks later...

Veliki je izbor, ali mozda bi najzanimljivija bila Andanamska ostrva, kao sto rece budva. Barem meni :)

• 3 months later...

Preporučujem vam Maldive, ja sam bila pre 3 meseca, ukoliko ste zainteresovani mogla bih da vam dogovrim dosta nižu cenu jer sam u prijateljkim odnosima sa vlasnikom resorta, u pitanju je predivno malo ostrvo Feridhoo, od plaže do resorta (koji je pritom potpuno nov imate bukvalno 5 minuta laganog hoda). Ukoliko želite detaljnije informacije kotaktirajte me slobodno, mogu vam preporučiti još neke zemlje u kojima sam bila (od dalekih dstinacija- Brazil, Šri lanka, Tajland, Dubai itd...)

• 1 month later...

A šta znam. Čudna je zemlja. Rastrzani su između modernizma koji im je svaki dan pred očima u vidu buljuka turista, tropske klime i rajskog okruženja koji u kombinaciji s prirodnim hormonalnim mehanizmima (gde je sad @Kundun da doda koji sočan opis, makar i ne posetio Maldive) podstrekava promiskuitetno ponašanje i sveukupni hedonizam, te tvrdokorne islamske tradicije i nasleđa trećeg sveta. Vice mu ga po običaju malo daje po preterivanju.

Moram priznati da nisam u fazonu druženja sa lokalnim stanovništvom, što me možda diskvalifikuje kao Pravog Putnika, ali sve u svemu bilo mi je lepo. Mada, ne bih se vratio, bio, video i slikao ribice, malo se upoznao s lokalnom problematikom... Drugo, malo mi je klaustrofobično i dosadnjikavo na tim ostrvcima od pola kvadratnog kilometra, preferiram malo više akcije. S druge strane, vredi videti, a sad zaista može da se ode za male pare.

Hvala Duya na info. Vice ne uzimam upšte za ozbiljno, svaki tekst im je ultra glup, valjda idu na to šokantno novinarstvo, tipa "Kako sam zbidzio patku rodjenoj kevi"... Što se lokalaca tiče, šta da im radim, fućka mi se za njih, idem da se odmorim i provedem ne da slušam njihove tužne priče. Jbg možda sebično...

On 8/16/2016 at 6:22 PM, Duya said:

A šta znam. Čudna je zemlja. Rastrzani su između modernizma koji im je svaki dan pred očima u vidu buljuka turista, tropske klime i rajskog okruženja koji u kombinaciji s prirodnim hormonalnim mehanizmima (gde je sad @Kundun da doda koji sočan opis, makar i ne posetio Maldive) podstrekava promiskuitetno ponašanje i sveukupni hedonizam, te tvrdokorne islamske tradicije i nasleđa trećeg sveta. Vice mu ga po običaju malo daje po preterivanju.

Sasvim si to dobro i sam dočarao. :smile:

Vajs je sasvim korektna ideja i format, ali ga kod nas upropastiše Galeb i njemu slične bajage. U toj nekoj težnji da budu kul i drugačiji valjda. Da ne oftopikujem, ti Maldivi su mi oduvek delovali neverovatno dosadno. Verovatno je super tamo, jer obično grešim u procenama u životu.

On 8/16/2016 at 6:22 PM, Duya said:

Moram priznati da nisam u fazonu druženja sa lokalnim stanovništvom, što me možda diskvalifikuje kao Pravog Putnika, ali sve u svemu bilo mi je lepo. Mada, ne bih se vratio, bio, video i slikao ribice, malo se upoznao s lokalnom problematikom... Drugo, malo mi je klaustrofobično i dosadnjikavo na tim ostrvcima od pola kvadratnog kilometra, preferiram malo više akcije. S druge strane, vredi videti, a sad zaista može da se ode za male pare.

Kad sam posljednji put trazio iskljucivo 'morsku' destinaciju (davne 2012.) Maldivi su prvi otpali i na kraju sam zavrsio na Zanzibaru.
Cini mi se da sad tj kad si ti bio ima dosta vise opcija za smjestaj van skupih 'rizortova' i hotela pa je mozda i bolja situacija ali opet ima tih nekih stvari koje mi se ne svidjaju. Mislim da se ovde javljala djevojka koja je radila tamo i ni ona nije bila odusevljena.

Tanzanija je takodje vecinski muslimanska zemlja ali su daleko opusteniji. Glavni turisticki centri na Zanzibaru brzo dosade ali tu je Stone Town, nacionalni park i standardno jurenje delfina i ostale morske zanimacije tako da se ja ni za nekih 25 dana nisam smorio i vratio bih se opet iako se generalno nigdje ne vracam. Mislim da je to najbolji 'value for money' od tih Africkih indijskookeanskih :smile: destinacija.

Sledeci na spisku su mi Mauricijus i Sejseli, nekad kad nalete jeftine karte i sve se poklopi. Koliko sam citao i tamo se situacija popravlja i moze se proci relativno ok sa guesthouse/b&b varijantama.

• 2 months later...

Bio sam u Maleu, glavnom gradu Maldiva, na nekoliko dana pa možda ove logističke informacije budu od pomoći nekome.

Povratna karta iz Kolomba SriLankan Airlines-om se može naći za 170 evra, ali povremeno iskoče i bolje ponude pa vredi pročačkati po internetu.

Viza je besplatna i dobija se na aerodromu. Možete da očekujete da će vam tražiti da pokažete kartu za let nazad ili rezervaciju smeštaja.

Novac možete da razmenite na jednom mestu na aerodromu i iz nekog razloga je baš preporučljivo da sačuvate račun jer će vam tražiti ako budete menjali novac pri izlasku iz zemlje. Svuda primaju i dolare, ali cene u maldivskim rufijama su nešto povoljnije.

Aerodrom se nalazi na ostrvu Hulhumale koje je nešto kao Novi Beograd u odnosu na Male (samo što most koji povezuje dva ostrva još nije završen, ali biće sledeće godine). Cene hrane i smeštaja su osetno niže na Hulhumaleu tako da mnogi putnici odlučuju da prespavaju na ovom ostrvu. Najjeftiniji smeštaj se može naći preko AirBnB-a. Vlasnici hotela često imaju naloge na AirBnB-u i smeštaj preko AirBnB-a je jeftiniji nego ako rezervišete preko booking.com. Što se tiče hostela, mislim da postoji samo jedan ili dva, u samom gradu Maleu, i cene su dosta visoke.

Sa aerodroma ka unutrašnjosti Hulhumalea na svakih pola sata saobraća autobus i karta košta 20 rufija (1,3$). Brodovi između dva ostrva saobraćaju 24h dnevno - danju na recimo 15-ak minuta, noću na pola sata i sat. Karta sa pristaništa u Hulhumaleu košta 5,5 rufija što je nekih 40 dinara (niska cena u prilog smeštaja na Hulhumaleu) i vožnja traje 20 minuta. Nisam siguran koliko košta karta sa pristaništa ispred aerodroma ka Maleu, ali ako je skuplja od 5,5 rufija, to je onda samo zbog turista.

U samom Maleu je velika gužva. Automobila na sreću nema puno, ali nigde nisam video veću koncentraciju motora nego tamo. Prodavnica ima puno i dobro su opremljene, a svaka radnja koja iole drži do sebe je klimatizovana. Zalogajčići kao što su fish rolls se mogu naći povoljno po gradu, ali veći i turističkiji obroci su dosta skuplji nego na Šri Lanci. U samom gradu postoje samo dve plaže, veštačke. Lepo izgledaju ali su male i stvarno nemojte da očekujete sunčanje kao po rizortovima :smile:

Hulhumale nije posebno atraktivan, ali je za razliku od Malea tih i miran.