Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari,

Nov sam na forumu i u svetu putovanja uopste, pa bi mi nekoliko saveta oko fotografije dobro doslo..

Zanimaju me digitalni kompaktni aparati, budzet 100-200 evra. Koji aparat uzeti, sta traziti za neku pocetnicku fotografiju?. Imao sam do skoro Samsung ES15 i njime sam naucio neke osnove fotkanja, ali pokvaro se  pre nekoliko meseci..

Koji aparat preporucujete?

Unapred hvala svima.. :smile:

Edited by Badzo

uzmi neki nikon ,  vise od 4 MP ti ne treba.   uvek nosim model L4.  baterija drzi jako dugo.

ako te zanima imam ja neki jeftin na prodaju.

pozz

• 2 months later...

Uglavnom malo iznad 200 EUR se ponekada moze naci sony nex (bilo koji) koji je mnoogo bolji od bilo kog kompakt aparata a i dalje je kompakt.

Obzirom da preferiram kompakt-fotoparate zbog svoje prakticnosti i zbog cinjenice da mi je stari aparat riknuo, resio sam da kupim novi. Ali, posle duzeg razmisljanja sam zakljucio da je danas za tu svrhu ipak bolje kupiti mobilni telefon :smile: Danasnji telefoni su vise uredjaja u jednom, prave i odlicne fotografije i staju u dzep, a to je upravo ono sto mi treba. Mislim da kompakt-fotoaparati upravo zbog toga polako gube svoje trziste. Izbor pametnih telefona je velik, pa u zavisnosti od budzeta, odlucite se vec za neki.  

Da, gube tržište kompakti sa malim senzorom, ali zato osvajaju tržište kompakti sa velikim (za kompakte) senzorom. Ja relativno mnogo putujem i volim tehniku, pa za svaki dalji put uzmem neki novi kompakt, dslr i oprema mi se ne nosi po aziji, plažama i to. 

Evo par modela koje sam nosio na neka poslednja putovanja, sony rx100 III, canon g7x, canon eos-m, lumix lx100 

Doduše eos-m tehnički ne spada u kompakte, ima aps-c senzor i izmenjive objektive, ali je mali .. :smile:  

Poslednje što sam nosio pre neki mesec u Indiju je lx100, ima micro 4/3 senzor koji je neuporedivo veći nego kod npr mob telefona ili jeftinih kompakta, ima f 1,7 objektiv, snima 4k video sa 100Mbps ..  mana je možda što je oko 650-700 eur :-\ 

Kupio sam panasonic lx 100 pre par meseci, jer mi je trebalo nesto manje ali sa dobrim kvalitetom slike. Od tada nisam izneo dslr iz kuce. Lumix je odlican!

• 2 weeks later...

Sony nex je slicne tezine kao panasonic lx 100, a mislim da je cak i jeftiinniji i ima sliku boollju od npr eos 700d.