Jump to content

Featured Replies

Posted

Nedavno sam opet čuo da je nekome naplaćena kazna za autostop, 3.000 dinara. Da li neko zna šta je tu zapravo podložno kažnjavanju? Ne verujem da postoji baš kazna za autostop, nego pre za... boravak pešaka na autoputu? S druge strane, sigurno postoje mesta na autoputu gde pešak sme da boravi, recimo ona velika proširenja ili benzinske pumpe. Ranije sam čuo da je nekome kazna naplaćena na rampi... Sad, u velikom broju slučajeva se naiđe na pandure koji su dovoljno razumni da, posle malo cimanja, puste čoveka na miru... al ponekad se, izgleda, zalomi i neki koji smatra da mu je sveta dužnost i obaveza da napiše kaznu.

Ne bi bilo loše da nam neko ko se u to razume objasni gde tačno smemo da budemo i šta smemo da radimo, te da sačuvamo u džepu tih 3.000 dinara koje nemamo :)

I ja bih to voleo da znam egzaktno. A u međuvremenu možemo da razmenjujemo iskustva.

Recimo, po naplatnim rampama i graničnim prelazima bi trebalo da bude dozvoljeno postojanje pešacima, jer i službena lica, a i motorizovani putnici (imaju potebu da) šetaju tuda. Ja sam zilion puta stajao na šimanovačkoj rampi sa zapadne strane i nikom ništa, a jedno dvaput sam stao sa istočne (stopirajući za Beograd) i već sam fasovao nekakvo upozorenje od pandura. A razlika između istočne i zapadne strane rampe je valjda u tome što je pandurska kućica sa istočne strane, pa im tu bodem oči  shtrumpf.

Može i sam autostop da bude zabranjen, u Hrvatskoj postoje table na kojima piše AUTOSTOP (izvini za caps, citiram tablu) i ima crvena dijagonala preko. Te table su na autoputu E70 par desetina/stotina metara iza carine (na oba ulaza, i iz Srbije i iz Slovenije), što bi valjda trebalo da znači da je neposredno iza carinskog punkta stop dozvoljen.

Pre neki dan pokušavam da nađem Dolenjsku cestu (put za Zagreb) na obilaznici oko Ljubljane, u jednom momentu pretrčavam put i baš u tom momentu nailaze panduri. Staju i zovu me. Pasoš, provera, gde ste krenuli, kaj delate tukaj...i odvezu me na mesto gde po njima smem da stopiram, do semafora sa kojeg sam upravo došetao (a čini mi se da je i tamo put barem rezervisan za saobraćaj motornih vozila, raskrsnica je dosta petljolika), hvala, doviđenja. Usput rekoše kolika je kazna, neka stotina evra, čini mi se, čisto da znam za drugi put. Fair enough.

Eh, i onda na toj raskrsnici ostadoh sat i po.

Još jednom, kako se na engleskom kaže petlja ?

• Author
Još jednom, kako se na engleskom kaže petlja ?

Mislim da nemaju specifičan izraz za saobraćajnu petlju, nego je to sve - intersection. U gradu je crossroads, za pruge se uglavnom koristi junction, a za autoputeve - intersection. Naravno, možda to i nije tako, al tako sam nekako ja skontao. Evo i slike: intersection in L. A.

Pa ja ne znam da li je donet novi zakon o bezbednosti u saobraćaju. Znam da su pričali pre možda godinu-dve dana nešto o tome...

MIslim da u ovom zakonu koji sada postoji mogu da kažnjavaju samo po članovima koji se bave kretanjem pešaka po putevima i da autostop kao takav u zakonu ne postoji.

9. Kretanje pešaka

Član 51.

Pešaci, biciklisti i jahači, ako za njihovo kretanje ne postoje posebno izgrađene staze mogu, za svoje kretanje po putu, koristiti najviše jedan metar širine kolovoza, računajući od odgovarajuće ivice kolovoza.

Član 52.

Pre stupanja na kolovoz radi obilaženja neke prepreke koja se nalazi na trotoaru pešak je dužan da naročito obrati pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koje mu se približava kako bi mogao oceniti da li stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Član 53.

Kolona pešaka koja se kolovozom kreće pod rukovodstvom vodiča (organizovana kolona) ne sme biti toliko duga da svojom dužinom onemogućava normalno vršenje saobraćaja.

Ako se kolovozom kreće više organizovanih kolona pešaka odstojanje između pojedinih kolona mora biti najmanje 30 metara.

Noću i u uslovima smanjene vidljivosti kao i u drugim slučajevima kad to zahteva bezbednost saobraćaja, pešaci koji se kreću po kolovozu u organizovanoj koloni, osim kad se kreću odobrene povorke i vojne jedinice, dužni su da se kreću u koloni po jedan.

^^^ a ovo gore je verovatno neki zakon iz '91-ve... (nek me ispravi neki pravnik)

:mrgreen:

Cekaj Lazare, jako je vazno da li je to bilo na autoputu ili nekom magistralnom. Autoputeva ionako imamo dovoljno malo da zbog zabrane mozemo i da ih zaobidjemo (nekako), jer za njih neka zabrana/kazna sigurno postoji...

offtopic: uvodice se elektronska naplata putarine na autoputevima, tako da postaju jos manje zgodni za stop...

• Author

Tako nešto bi najbolje bilo naći... neki citat iz zakona, gde se jasno kaže šta se sme a šta se ne sme... da lepo proučimo pitanje i nosimo u džepu odštampan primerak zakona :)

jako je vazno da li je to bilo na autoputu ili nekom magistralnom

To mogu da nam kažu Nina i Đera, čujem da su oni masno platili svoj autostop...  :stop::death:

nije jos donet novi zakon o saobracaju, a kad ce, boga pitaj... no ne verujem da ce njegovo dono0senje promeniti bilo sta vezano za stopiranje.

koliko je meni poznato, zabranjeno je zadrzavanje i kretanje pesaka na autoputu. ja sam uvek u rebusu za sta se tacno smatra autoput, odnosno d ali se to meri tacno od znaka gde je tabla za autoput ili je vise stvar slobodne procene? tako da mi nije bas jasno sta sme, a sta ne. da li se traka koja sluzi za ukljucenje na autoput racuna kao autoput, kad je tek posle toga ponovo tabla za pocetak autoputa? no, ako je pandur namcor, tesko da bi se mogli vaditi na to, bojim se da je sve stvar njihove dobre volje.

ninu i djeru se zeznuli kod naplatne rampe u nisu, kao i daxy-a pre dve godine ili tako nesto, secam se da je pominjao na forumu.

btw, meni je poznat jos jedan naziv za petlju na autoputu: interchange

e bre, sad se setih... skoro svaki dan mi kod cimera dolazi drug koji radi u saboracajnoj policiji u beogradu, rasporedjuje patrole, kontrolise rad, obilazi i tako... pitacu ga, trebalo bi da zna tacno sta sme, a sta ne :)

acketa, nece smetati elektronska naplata toliko... sistem je takav da moraju da uspore na minimum 40km/h cini mi se, tako da nije problem, mogu te komotno uociti i stati.

Cekaj Lazare, jako je vazno da li je to bilo na autoputu ili nekom magistralnom. Autoputeva ionako imamo dovoljno malo da zbog zabrane mozemo i da ih zaobidjemo (nekako), jer za njih neka zabrana/kazna sigurno postoji...

Ne verujem da može da padne neka kazna na drumu koji nije makar rezervisan za saobraćaj motornih vozila. Uostalom, na bilo kom drumu osim autoputa (koji sadrži onu zaustavnu traku) ionako stojimo pored druma stopirajući.

Inače, ne bih se ja nikako odricao ni Autoputa.

no, ako je pandur namcor, tesko da bi se mogli vaditi na to, bojim se da je sve stvar njihove dobre volje.

Pa ne može da bude stvar njegove volje ako je drukčije regulisano zakonom. Osim naravno ako on slaže da si bio iza znaka, onda je reč protiv reči, ne znam kako to dalje funkcioniše.

Ama ima li koji živ pravnik ovde, da nam pokaže neki konkretnij papir ? Bjuti, javi se !

Mislim da nemaju specifičan izraz za saobraćajnu petlju, nego je to sve - intersection. U gradu je crossroads, za pruge se uglavnom koristi junction, a za autoputeve - intersection.

Aj onda makar da dogovorimo interni standard, da ne zbunjujemo čitaoce vodiča. Znači, recimo intersection. Zvuči mi logičnije (prepoznatljivije) nego interchange.

sistem je takav da moraju da uspore na minimum 40km/h

Jes, iskusio sam, usporavaju uglavnom na osetno manje od 40, i dok senzor ošmeka njega, ošmeka i on tebe  ;).

ima u pretproslom ili pre njega broju revije SAT plus, chlanak o autostopu. Tu ima objasnjeno sta se sme, sta ne, kolke su kazne i tako to.

cu da uzmem da ga skeniram pa da okacim link

ovo vishe spominjem zbog toga sto mi se cini (ali nisam siguran, stvarno..) da su deo clanka ladno prekopirali sa naseg sajta/iz ST vodica.

sistem je takav da moraju da uspore na minimum 40km/h

Jes, iskusio sam, usporavaju uglavnom na osetno manje od 40, i dok senzor ošmeka njega, ošmeka i on tebe  ;).

ahm, htedoh reci da moraju da uspore tako da idu maksimum 40km/h, ne minimum :shh:

interchange sam pomenuo jer sam se setio da je na svim petljama u grckoj pisalo tako na engleskom i kombos na grckom

Ama ima li koji živ pravnik ovde, da nam pokaže neki konkretnij papir ? Bjuti, javi se !

Јављам се. zvizhd

Закон се зове Закон о основама безбедности саобраћаја на путевима

и ево неких занимљивих делова:

Члан 10.

Поједини изрази употребљени у овом закону имају следећа значења:

1) пут је сваки јавни пут и некатегорисани пут на којима се врши саобраћај;

2) јавни пут је површина од општег значаја за саобраћај коју свако може слободно да користи под условима одређеним законом и коју је надлежни орган прогласио за јавни пут, као и улице у насељу;

3) ауто-пут је јавни пут посебно изграђен и намењен искључиво за саобраћај моторних возила, који је као ауто-пут означен прописаним саобраћајним знаком, који има две физички одвојене коловозне траке (зелени појас, заштитна ограда и сл.) за саобраћај из супротних смерова, без укрштања са попречним путевима и железничким или трамвајским пругама у истом нивоу и у чији се саобраћај може укључити, односно искључити само одређеним и посебно изграђеним прикључним јавним путевима на одговарајућу коловозну траку ауто-пута;

4) пут резервисан за саобраћај моторних возила је јавни пут по коме могу саобраћати само моторна возила и који је као такав означен прописаним саобраћајним знаком;

5) међународни пут је јавни пут који је међународним актом, који је ратификовала Социјалистичка Федеративна Република Југославија, сврстан у мрежу међународних путева;

6) магистрални пут је међународни пут и јавни пут који повезују главне градове или важнија привредна подручја република или аутономних покрајина;

7) регионални пут је јавни пут који повезује привредна подручја једне републике или аутономне покрајине или који је од посебног значаја за републику или аутономну покрајину;

8) локални пут је јавни пут који повезује насеља на територији општине или који је од значаја за саобраћај на територији општине;

9) некатегорисани пут је површина која се користи за саобраћај по ма ком основу и која је доступна већем броју разних корисника (сеоски, пољски и шумски путеви, путеви на насипима за одбрану од поплава, простори око бензинских пумпи, паркиралишта и сл.);

10) земљани пут је пут без изграђеног коловоза и коловозног застора па и кад на прикључку јавном путу има изграђен коловоз;

11) коловоз је део површине пута намењен првенствено за саобраћај возила;

12) тротоар је посебно уређена саобраћајна површина намењена за кретање пешака, која није у истом нивоу са коловозом пута или је од коловоза одвојена на други начин;

13) обележени пешачки прелаз је део површине коловоза намењен за прелажење пешака преко коловоза, обележен ознакама на коловозу или одговарајућим саобраћајним знаком;

14) бициклистичка стаза је изграђена саобраћајна површина намењена за саобраћај бицикала и бицикала са мотором која се протеже уздуж коловоза и која је од њега одвојена и обележена прописаним саобраћајним знаком;

15) бициклистичка трака је део коловоза намењен за саобраћај бицикала и бицикала са мотором која се протеже дуж коловоза и која је обележана уздужном линијом на коловозу;

16) коловозна трака је уздужни део коловоза намењен за саобраћај возила у једном смеру, са једном саобраћајном траком или више саобраћајних трака;

17) саобраћајна трака је обележени или необележени уздужни део коловоза чија је ширина довољна за несметан саобраћај једног реда возила;

18) саобраћајна трака за спора возила је уздужни део коловоза намењен за тежа возила и друга возила која спором вожњом (нпр. на узбрдици) смањују проточност саобраћаја;

19) саобраћајна трака за принудно заустављање возила је обележени уздужни део коловоза на ауто-путевима и на одређеним местима на путевима вишег реда, у тунелима и галеријама;

20) саобраћајна трака за убрзавање је део коловоза намењен за укључивање возила у саобраћај са споредног пута, односно других прилазних путева са објеката поред пута (бензинске пумпе, паркиралишта, мотели и сл.);

21) саобраћајна трака за успоравање је део коловоза намењен за искључивање возила из саобраћаја на путу;

22) насеље је простор на коме се редови или групе зграда налазе с једне или с обе стране пута, дајући му изглед улице и чије су границе означене саобраћајним знаковима за обележавање насељених места;

23) пешачко острво је уздигнута или на други начин обележена површина која се налази на коловозу и која је одређена за привремено задржавање пешака који прелазе преко коловоза или улазе у возило и излазе из возила јавног саобраћаја;

24) раскрсница је површина на којој се укрштају или спајају два пута или више путева, као и шира саобраћајна површина (тргови и сл.) која настаје укрштањем, односно спајањем путева;

25) возило је свако превозно средство намењено за кретање по путу, осим покретних столица без мотора за немоћна лица и дечјих превозних средстава;

26) возило на моторни погон је свако возило које се покреће снагом сопственог мотора, осим возила која се крећу по шинама;

27) моторно возило је такво возило на моторни погон које је првенствено намењено за превоз лица и ствари на путевима или које служи за вучу прикључних возила намењених за превоз лица и ствари, осим возила за превоз лица и ствари која се крећу по шинама, бицикала са мотором, трактора и других возила на моторни погон која нису првенствено намењена за превоз лица и ствари;

28) бицикл је возило које има најмање два точка и које се покреће искључиво снагом возача;

29) бицикл са мотором је возило на моторни погон са два или три точка, чија радна запремина мотора није већа од 50 cm 3

и које на равном путу не може да развије брзину већу од 50 km на час;

30) мотоцикл је моторно возило са два точка, са бочном приколицом или без ње, као и моторно возило на три точка - ако његова маса није већа од 400 kg ;

31) путнички аутомобил је моторно возило намењено за превоз лица које, поред седишта за возача, има највише осам седишта;

32) аутобус је моторно возило намењено за превоз лица које, поред седишта за возача, има више од осам седишта;

33) тролејбус је моторно возило намењено за превоз лица које, поред седишта за возача, има више од осам седишта и које је, ради напајања мотора електричном енергијом, везано за електрични проводник;

34) теретно возило је свако моторно возило које је намењено за превоз ствари;

35) комбиновано возило је моторно возило намењено за истовремени превоз лица и ствари;

36) трактор је возило на моторни погон конструисано да вуче, потискује или носи изменљива оруђа, односно да служи за погон таквих оруђа или за вучу прикључних возила;

37) прикључно возило је возило намењено да буде вучено од возила на моторни погон, било да је конструисано као приколица било као полуприколица;

38) полуприколица је прикључно возило без предње осовине, конструисано тако да се својим предњим делом ослања на вучно возило;

39) лака приколица је прикључно возило чија највећа дозвољена маса није већа од 750 kg ;

40) скуп возила чине возило на моторни погон и прикључна возила која у саобраћају на путевима учествују као целина;

41) запрежно возило је возило које вуче упрегнута животиња;

42) носивост је дозвољена маса до које возило сме да се оптерети према декларацији произвођача возила;

43) маса возила је маса празног возила са пуним резервоаром горива и прибором и опремом предвиђеним за возило;

44) укупна маса је маса возила заједно са масом терета који се превози на возилу, укључујући и масу лица која се налазе на возилу, као и масу прикључног возила са теретом - ако је оно придодато возилу;

45) највећа дозвољена маса је маса возила заједно са његовом носивошћу;

46) осовинско оптерећење је део укупне масе којим осовина возила оптерећује коловоз на путу у стању мировања возила;

47) учесник у саобраћају је лице које у саобраћају на путу управља возилом или се налази у возилу или на возилу, које тера, води или јаше животињу која се креће по путу, као и пешак или лице које своје радне послове и задатке обавља на путу. Под изразом учесник у саобраћају, у смислу овог закона, подразумева се и лице које на путу клизи клизаљкама, скијама, санкама или се вози на котураљкама;

48) возач је лице које на путу управља возилом;

49) пешак је лице које учествује у саобраћају а не управља возилом нити се превози у возилу или на возилу, лице које сопственом снагом гура или вуче ручна колица, запрежно возило или возило на моторни погон, дечје превозно средство, бицикл, бицикл са мотором или покретна колица за немоћна лица, лице у покретној столици за немоћна лица која покреће сопственом снагом или снагом мотора ако се при том креће брзином човечјег хода, као и лице које клизи клизаљкама, скијама, санкама или се вози на котураљкама;

50) заустављање возила је сваки прекид кретања возила на путу у трајању до 15 минута, осим прекида који се врши да би се поступило по знаку или правилу којим се регулише саобраћај;

51) паркирање возила је прекид кретања возила у трајању дужем од 15 минута, осим прекида који се врши да би се поступило по знаку или правилу којим се регулише саобраћај;

52) мимоилажење је пролажење возилом поред другог возила које се по истом коловозу креће из супротног смера;

53) претицање је пролажење возилом поред другог возила које се креће у истом смеру;

54) обилажење је пролажење возилом поред заустављеног или паркираног возила или другог објекта који се налази на саобраћајној траци којом се возило креће;

55) пропуштање возила је радња коју је у одређеним случајевима возач дужан да изврши заустављањем возила, смањивањем брзине кретања или прекидањем радње коју изводи возилом, и то на начин који не принуђава возача другог возила да нагло мења правац или брзину кретања;

56) колона је низ возила која су заустављена на путу или се крећу истом саобраћајном траком у истом смеру, при чему су брзина кретања возила и поступања возача међусобно условљени и између којих не може без ометања ући друго возило;

57) смањена видљивост постоји ако због неповољних атмосферских или других прилика (магла, снег, киша, прашина, дим и сл.) возач не може јасно да уочи друге учеснике у саобраћају на удаљености од најмање 200 m на путу изван насеља, односно од најмање 100 m у насељу;

58) саобраћајна незгода је незгода на путу у којој је учествовало најмање једно возило у покрету и у којој је једно лице или више лица погинуло или повређено или је изазвана материјална штета.

Други део поста...

Члан 19.

Ауто-путеви су намењени искључиво за саобраћај моторних возила и морају испуњавати следеће услове:

1) да имају две физички одвојене коловозне траке, са најмање две саобраћајне траке за сваку коловозну траку, с тим што свака саобраћајна трака мора да буде широка најмање 3,75 m, а да се, зависно од конфигурације терена, ширина саобраћајне траке може смањити до 3,25 m;

2) да укрштање ауто-пута са било којим путем или железничком или трамвајском пругом буде ван нивоа;

3) да свака коловозна трака има посебну траку ширине 2,5 m, за принудно заустављање возила дуж целе траке или дуж појединих њених делова на погодним растојањима, зависно од теренских услова, а у тунелима и галеријама може, уместо посебне траке, да на погодним местима има уређене просторе за принудно заустављање возила;

4) да прикључивање јавног пута на ауто-пут буде изведено прилазним објектима који обезбеђују да се укључивањем возила на ауто-пут, односно њиховим искључивањем са ауто-пута не омета саобраћај;

5) да остали елементи пута (полупречник кривине, уздужни нагиб и др.) омогућавају, зависно од конфигурације терена, веће брзине, а најмање брзину од 80 km на час.

Путеви резервисани за саобраћај моторних возила морају испуњавати следеће услове:

1) да свака саобраћајна трака буде широка најмање 3,50 m, а да се, зависно од конфигурације терена, ширина саобраћајне траке може смањити до 3,00 m;

2) да остали елементи пута (полупречник кривине, уздужни нагиб и сл.) омогућавају безбедан саобраћај, односно најмању брзину од 70 km на час, а само изузетно 60 km на час, зависно од конфигурације терена.

Члан 20.

На мостовима, у тунелима, галеријама и другим објектима на јавном путу ширина коловоза не сме да буде мања од ширине коловоза јавног пута.

Аутобуска стајалишта за улажење и излажење путника на јавном путу ван насеља као и на делу магистралног пута у насељу морају да буду ван коловоза.

12. Пресецање колоне пешака

Члан 78.

Возач не сме возилом да пресеца колону деце, војника, погребну поворку и сваку другу организовану поворку грађана која се креће по коловозу

19. Кретање пешака

Члан 103.

Пешак не сме, по правилу, да се креће и задржава на коловозу.

Ако се пешак креће по коловозу, он мора да се креће што ближе ивици коловоза, и то веома пажљиво и на начин којим не омета или не спречава саобраћај возила.

Члан 104.

На путу који има тротоар или другу површину одређену за кретање пешака, односно површину поред коловоза погодну за кретање пешака, пешак је дужан да се креће по тим површинама.

На путу на коме не постоји тротоар или друга површина одређена, односно погодна за кретање пешака или на путу на коме постоји тротоар или друга површина одређена, односно погодна за кретање пешака, а коју пешаци не могу да користе из било ког разлога, пешаци могу да се крећу по коловозу.

Члан 105.

Кад се пешаци крећу по коловозу на коме безбедност саобраћаја то захтева, а нарочито у случају слабе прегледности пута, смањене видљивости или јаког саобраћаја возила, дужни су да се крећу један иза другог.

Члан 106.

Пешак који се креће по коловозу на јавном путу ван насеља дужан је да се креће уз леву ивицу коловоза у правцу кретања.

Изузетно од одредбе става 1. овог члана, пешак може да се креће уз десну ивицу коловоза само кад је такво кретање за њега сигурније (непрегледна кривина, провалија, усек, засек, одрон и сл.).

Пешак који гура ручна колица, бицикл, бицикл са мотором или мотоцикл, лица која се крећу помоћу покретних столица за немоћна лица, као и организована колона пешака, морају да се крећу уз десну ивицу коловоза у правцу кретања.

Члан 107.

Пешак је дужан да преко коловоза и бициклистичке стазе или траке прелази пажљиво и најкраћим путем пошто се пре ступања на коловоз увери да то може учинити на безбедан начин.

На путу који има обележене пешачке прелазе или посебно изграђене прелазе, односно пролазе за пешаке, пешак је дужан да се при прелажењу пута креће тим прелазима, односно пролазима ако они нису од њега удаљени више од 100 m.

Члан 108.

На обележеном пешачком прелазу на коме је саобраћај пешака регулисан светлосним саобраћајним знаковима за пешаке, пешак је дужан да поступа према тим знаковима.

На обележеном пешачком прелазу на коме саобраћај пешака није регулисан посебним светлосним саобраћајним знаковима за пешаке, али је саобраћај возила регулисан светлосним саобраћајним знаковима за возила или знацима које даје овлашћено лице, пешаци могу да прелазе преко коловоза само док је датим знаком дозвољен прелаз преко коловоза.

На обележеном пешачком прелазу на коме саобраћај није регулисан светлосним саобраћајним знаковима ни знацима које даје овлашћено лице, пешак је дужан да пре ступања на пешачки прелаз обрати пажњу на удаљеност и брзину возила која му се приближавају.

Члан 109.

Пешак који намерава да пређе преко коловоза на месту на коме не постоји обележен пешачки прелаз не сме да ступи на коловоз ако тиме омета саобраћај возила.

20. Обавезе возача према пешацима

Члан 110.

Ако је саобраћај на обележеном пешачком прелазу регулисан светлосним саобраћајним знаковима или знацима овлашћеног лица, возач је дужан да своје возило заустави испред пешачког прелаза кад му је датим знаком забрањен пролаз, а ако му је на таквом прелазу датим знаком дозвољен пролаз - возач не сме да омета пролаз пешака који су већ ступили на пешачки прелаз.

Ако се обележени пешачки прелаз из става 1. овог члана налази на улазу на бочни пут, возач који скреће на тај пут дужан је да скретање врши смањеном брзином и да пропусти пешаке који су већ ступили или ступају на пешачки прелаз а, по потреби, и да заустави своје возило.

Ако на обележеном пешачком прелазу саобраћај није регулисан уређајима за давање светлосних саобраћајних знакова ни знацима овлашћеног лица, возач је дужан да се таквом пешачком прелазу приближава довољно умереном брзином да не угрожава пешаке који су већ ступили или ступају на пешачки прелаз а, по потреби, и да заустави своје возило да би пропустио пешаке.

Ако су пешаци деца, стара и изнемогла лица или инвалиди, возач је дужан у случају из става 3. овог члана да заустави возило и да их пропусти.

Члан 111.

Возач који скреће на бочни пут на чијем улазу не постоји обележен пешачки прелаз дужан је да скретање изврши смањеном брзином и не сме да угрози пешаке који су већ ступили на коловоз.

22. Саобраћај на ауто-путу и путу резервисаном за саобраћај

моторних возила

Члан 115.

Ауто-путем не смеју да се крећу пешаци и стока ни возила која се, према одредбама овог закона, не сматрају моторним возилима.

Ауто-путем не смеју да се крећу ни моторна возила која по својим конструкционим својствима не могу да се крећу брзином од најмање 40 km на час.

Одредба става 2. овог члана не односи се на возила оружаних снага Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Члан 116.

На ауто-путу возач не сме да зауставља моторно возило, осим на површинама ван коловоза које су за то посебно уређене и обележене.

Возач који је због неисправности на возилу или из других разлога принуђен да заустави возило на коловозу ауто-пута дужан је да га заустави на посебној траци за принудно заустављање возила ако она на том месту постоји и да предузме потребне мере да возило што пре уклони са коловоза.

На ауто-путу возач не сме да врши полукружно окретање возилом из једног смера саобраћаја у супротни смер, нити кретање возилом уназад.

Члан 117.

На ауто-пут не сме да се укључи моторно возило које вуче друго моторно возило које због неисправности или недостатка појединих делова не може да се креће.

Изузетно од одредбе става 1. овог члана, вучење возила из тог става дозвољено је ауто-путем ако је разлог за вучу настао за време кретања моторног возила по ауто-путу, али само крајњом десном саобраћајном траком до првог прикључног пута којим се вучено возило може искључити из саобраћаја на ауто-путу.

Члан 118.

Ауто-путем моторна возила морају да се крећу крајњом десном саобраћајном траком која није закрчена возилима у колони.

Одредба члана 41. став 3. овог закона не примењује се на возила која се крећу делом ауто-пута који пролази кроз насеље.

Члан 119.

На ауто-путу са три или више саобраћајних трака, намењених за саобраћај возила у једном смеру, возачи теретних моторних возила чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg и скупова возила чија је дужина већа од 7 m смеју да користе само две саобраћајне траке које се налазе уз десну ивицу коловоза.

Члан 120.

Возач који се моторним возилом укључује у саобраћај на ауто-путу дужан је:

1) да користи посебну траку за убрзавање, кад таква трака постоји у продужењу прикључног пута, и да се у саобраћај на ауто-путу укључи дајући одговарајући знак, на начин којим не угрожава саобраћај возила која се крећу по ауто-путу;

2) да пропусти возила која се крећу по ауто-путу ако на месту на коме се укључује у саобраћај на ауто-путу не постоји посебна трака за убрзавање.

Возач који се возилом искључује из саобраћаја на ауто-путу дужан је да својим возилом благовремено заузме положај на крајњој десној саобраћајној траци и да што пре пређе на посебну траку за успоравање, ако таква трака постоји на улазу у прикључни пут.

Члан 121.

Одредбе чл. 115. до 120. овог закона примењују се и на саобраћај на путу који је резервисан за саобраћај моторних возила.

---

Можда сам мало претерао са изводима, ал' ако се узем дефиниција са почетка и подебљани део  на крају, долази се до тога да је аутостопирање забрањено. Све је уосталом у рукама службеног лица коме се по правилу верује. Дакле, његова добра воља.

Ако неког занима цео закон могу да му дотурим.

Ах, да... кака је то диспозиција без казне.  :P

Члан 228.

Новчаном казном од 3.000 динара казниће се на лицу места за прекршај:

1) возач који не заустави возило иза возила јавног превоза путника или иза аутобуса којим се врши превоз за сопствене потребе, заустављеног на стајалишту кад лица морају да пређу преко саобраћајне траке или бициклистичке траке којом се његово возило креће (члан 32. став 3);

2) возач који мења начин управљања возилом наглим смањивањем брзине кретања возила (члан 44. став 1);

3) возач који се возилом на путу у насељу креће брзином која је преко 10 до 30 km на час већа од дозвољене брзине, односно возач који се возилом на путу ван насеља креће брзином која је од 30 до 50 km на час већа од дозвољене брзине (члан 46. и члан 48. ст. 1. и 2);

4) возач који приликом пролаза кроз раскрсницу поступи противно одредби члана 51. став 3. овог закона;

5) возач који на раскрсници скрене возилом у правцу означеном зеленом светлећом стрелицом и при томе омета саобраћај возила која се крећу по путу на коју улази или не пропусти пешаке који прелазе преко коловоза (члан 53. став 1);

6) возач који врши мимоилажење противно одредбама члана 57. овог закона;

7) возач који у случајевима из члана 61. став 3. овог закона не помери своје возило ка десној ивици коловоза, односно не заустави возило на погодном месту;

8) возач који после извршеног претицања или обилажења возилом поново не заузме положај на саобраћајној траци којом се до тада кретао (члан 63);

9) возач који возилом претиче друго возило које се приближава обележеном пешачком прелазу или које прелази пешачки прелаз (члан 66);

10) возач који пре него што напусти возило не предузме све мере којима се спречава да оно само крене са места на које је остављено (члан 77);

11) возач који својим возилом ноћу вуче возило на моторни погон противно одредбама члана 81. овог закона;

12) возач који поступи противно одредбама члана 88. овог закона;

13) возач возила на моторни погон који у погледу употребе оборених светала поступи противно одредбама члана 91. ст. 2. и 3. овог закона;

14) возач возила на моторни погон који употребљава светла за означавање возила противно одредбама члана 92. овог закона;

15) возач возила на моторни погон који по магли не употребљава прописана светла или ако та светла употребљава на начин супротан одредбама члана 93. овог закона;

16) возач који не држи потребно одстојање кад се креће иза другог возила (члан 94);

17) возач возила на моторни погон чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg или му је дужина већа од 7 m, ако не држи своје возило на прописном одстојању од истог таквог возила испред себе (члан 95. став 1);

18) возач мотоцикла и бицикла са мотором и лица која се превозе тим возилом, ако у саобраћају на путу не носе одговарајућу заштитну кацигу за време вожње (члан 100);

19) пешак који се на путу који има тротоар или другу површину одређену за кретање пешака креће коловозом (члан 104. став 1);

20) пешак који на обележеном пешачком прелазу на коме је саобраћај пешака регулисан светлосним саобраћајним знаковима за пешаке не поступи по тим знаковима (члан 108. став 1);

21) возач који омета пролаз пешака који су ступили на обележени пешачки прелаз на коме је саобраћај регулисан светлосним саобраћајним знаковима или знацима које даје овлашћено лице, а којима је на таквом прелазу дозвољен пролаз (члан 110. став 1);

22) учесник у саобраћају који приликом прелажења преко железничке пруге у истом нивоу поступи противно одредбама члана 114. ст. 2. и 3. овог закона;

23) пешак, гонич стоке и возач возила које се не сматра моторним возилом или возач моторног возила које не може да развије брзину од најмање 40 km на час, ако се крећу по ауто-путу или путу резервисаном за саобраћај моторних возила (члан 115. ст. 1. и 2. и члан 121);

24) возач моторног возила који заустави возило на ауто-путу или на ауто-путу врши полукружно окретање возилом из једног смера саобраћаја у супротни смер или кретање уназад (члан 116. ст. 1. и 3);

25) возач моторног возила који поступи противно одредби члана 119. овог закона;

26) возач који возилом на путу кроз тунел изводи радње чије је извођење у тунелу забрањено (члан 122);

27) возач који управља возилом које је оптерећено противно одредби члана 126. став 1. овог закона;

28) возач који оптерети возило којим управља противно одредбама члана 126. став 2. тач. 2. до 5. овог закона;

29) возач који у погледу смештаја терета на возилу или у погледу означавања терета поступи противно одредбама члана 127. овог закона;

30) возач који терет на возилу ноћу, као и дању у случају смањене видљивости, не означи на начин из члана 128. овог закона;

31) возач који теретним моторним возилом чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg или аутобусом управља непрекидно дуже од пет часова или кад у току 24 часа управља дуже од осам часова (члан 188. ст. 1. и 4);

32) возач који поступа противно одредби члана 189. ст. 2. и 6. овог закона;

33) возач који у саобраћају на путу управља моторним или прикључним возилом које није означено пробним таблицама или ако је пробним таблицама истекао рок употребе (члан 195. став 2. тачка 2. и став 3).

Ако је прекршајем из става 1. овог члана изазвана непосредна опасност за другог учесника у саобраћају или проузрокована саобраћајна незгода, учинилац ће се казнити новчаном казном од 4.000 до 30.000 динара или казном затвора до 60 дана.

За прекршај из става 1. овог члана којим је изазвана непосредна опасност за другог учесника у саобраћају или проузрокована саобраћајна незгода, возачу се може изрећи заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од 30 дана до 6 месеци.

:LOLLL:  lol::

ovo je pravo literarno poetsko dostignuće, ja sam oduševljena  :D ne umem da izdvojim najomiljenije stavke, mada su mi u vrhu definicija zaprežnog vozila i bicikla, i ono o presecanju kolone dece :D

a ovde možemo da tražimo rupu u zakonu, pominju se i pešaci i stoka ( :D ) i goniči stoke i ko sve ne, al nema reči o stoperima i putnicima ;D

edit: da se uozbiljim, nisam naravno stigla sve da detaljno iščitam, ali koliko vidim, jasno je naznačeno da pešak i ostala stoka smeju da borave na nekategorisanim putevima, u koje spadaju i prostori oko benzinskih pumpi i parkirališta, i prilaznim objektima tj. trakama za ubrzavanje, meni se čini da u to spadaju i uključenja / isključenja. a da se zaustavna traka vodi kao deo auto-puta pa se onda tamo ne sme.

Definicije su genijalne!

Moram da primetim da su cene apdejtovane, tj iz Srbije kao drzave, dok je sam zakon iz SFRJ  :hihi:

E svete... sta su ti pravnici...

Mozda je i dobro sto nemamo novi zakon koji detaljnije regulise recimo autostop...

Bjuti hoces nas prosvetliti gde si iskopao ovo ? Ja sam juce pretresao od advokatske komore preko AMSS-a do Sluzbenog lista/glasnika u potrazi za ovim...

samo da ispravim:

To mogu da nam kažu Nina i Đera, čujem da su oni masno platili svoj autostop...  :stop::death:

nina nista nije platila, kukala je i svadjala se i ponizavala se i molila... a ni jovan nije, samo su mu napisali kaznu, nemam pojma da li mu je stigla. sve u svemu, da smo ih pitali da li sme, ne bi bilo nista. oavko smo im povredili sujetu, kompleksasima. jos su stigli i da prokomentaricu kako nemam pravo da se bunim, lako je meni jer stopiram u sortsu  :? sta god.

na granicnim prelazima ne sme da se stopira, ali zavisi od njihove dobre volje hoce li vas pustiti ili ne.

a ovaj zakon je zaista  :LOLLL:odlicno stivo, skoro kao porodicni.  ::crazy:

• Author

Možda i to da dodamo u "savete"... obično, kad vidim pandure u blizini, pitam da li sme tu da se stopira... nekada kažu - može, nekada kažu - ne može, al rekao bih da nije dobro jednostavno ih ignorisati, ako već stoje par desetina metara dalje.

Аман људи,

морају да се дају дефиниције шта је шта иначе ће свако да тумачи на свој начин, а то је иначе пос'о суда.

Нови закон тек треба да се донесе, а одговор Ацкети је да сам нашао тамо где и остале законе који ми требају, у збирци правних прописа у електронском облику која се купуује и инсталира, ал' ја стицајем околности имам то све џаба. ;D

Нико не може да забрани да стопираш на пумпи. Што се тиче дела иза и око рампе, то је дискутабилно. Ако стојиш код ВЦ-а, онда те је можда притерало, а може и да се тумачи и то што имаш подигнут прст значи да желиш да покажеш свима да ти је после клоње било лепо. ;D

Зауставна тј. жута трака је део ауто пута и не сме ту да се стоји, ако сам добро схватио.

Можда ће у новом закону бити регулисано стопирање, не знам да л' има нешто слично напољу тј. у упоредном праву.

e, pesaci ne smeju, kako su nama ti policajci kod nisa objasnili, da stoje u prostoru izmedju ograda na autoputu, sto znaci ne samo da ne smeju da stoje na kolovozu, nego, po pravilu, ni na travnatoj povrsini pored kolovoza, levo i desno od zaustavne trake. to sto su oni nas posle patrolnim kolima odvezli 300 metara dalje, van vidokruga i rekli nam da tu stopiramo, nema veze.  :death:

морају да се дају дефиниције шта је шта иначе ће свако да тумачи на свој начин, а то је иначе пос'о суда.

znam ja sve to, al opet, cirkularne definicije nemaju baš prestižan gnoseološki status :) a i uopšte, simpatično mi je sve to tako objašnjeno, k'o programiranje :) no da ne offtopicujemo.

u svakom slučaju, i ja uvek pitam pandure, a kad zagusti, onda bogami padne i insistiranje da te upravo panduri prevezu do neke civilizacije... ponekad upali, ponekad ne :)

• Author

Pitanje je da li stajanje pored puta zaista znači da ste pored puta... onomad nam je jedan mašinovođa objašnjavao da se, u slučaju železnica, pruga računa na (recimo) 10 metara sa obe strane pruge... još nam je ispričao i par priča u kojima je neko poginuo jer je stajao na npr. 8 metara od pruge, pa ga zveknula neka štangla što je ispala iz voza... rodbina nije mogla čak ni da tuži železnice, jer je to isto kao da je stajao na pruzi. Tako nam čovek rekao, a ja samo pričam onako kako čujem... možda i za puteve važi nešto slično, da ne smeš da stojiš ni na par metara levo i desno od puta.

Нарафски. Путу припадају и ограде и околне зелене површине баш из тог разлога.

Да скратимо, аутопут због своје специфичности, дакле брзина кретања возила, специфичност возила (нпр. шлепери итд.) и чињеница да је то у принципу пут без икаквих ограничења осим бртине, јесте у посебном режиму, другачијем од обичних путева. Сам по себи је опасан за пешаке и законодавац је баш из тог разлога забранио истима да се шеткају по њему. Он се не бави тиме да ли ће неко да претрчава пут или да стоји и стопира.

Мислим да би требало посебно регулисати проблем аутостопа, ал' не знам да л' се нешто предвиђа у новом закону, нигде да набавим нацрт предлога истог. Самим тим што се и не зна када ће се донети.

Било би добро да организована екипа упадне на јавну расправу или да се скупе потписи за амандман за исти, када се буде доносио, ал' то је мало компликована операција.

Је л' има неко ко је члан неке парламентарне странке овде? :hihi:

• 1 month later...

U razgovoru sa pravnicima na ovu temu, naisao sam na sledece zakljucke.

1) Uvek se predstavljajte kao studenti prava, makar i prve godine, za njih automatski postajete odredjeni autoritet sto se tice poznavanja zakona.

2) Nisu znali da citiraju, ali mozete izvan pumpe 10ak metara da boravite pod izgovorom da putujete peske, ali da vam treba odredjena pomoc.

3) Zabranjeno je da vi zaustavljate automobile/kamione na otvorenom putu, posebno je zabranjeno vase pokusavanje skretanje paznje u slucajevima smanjene vidljivosti.

4) Po zakonu mi moramo da se krecemo stranom na kojoj nam kola idu u susret. U tom slucaju dozvoljeno je ici zaustavnom trakom, ali u tom slucaju nije moguce stopirati, jer vi, nominalno idete u suprotnom smeru od kog idu kola.

5) Na naplatnim rampama je dozvoljeno da se trazi pomoc od drugih ucesnika u saobracaju ukoliko vam je ona potrebna. Znaci neko laziranje mucnine, ili subinske potrebe da stignete _danas_ u naselje X moze se opravdati nizom stvari, ali na rampi vi morate se deklarisati kao Oni-koji-ne-stopiraju, vec kao putnici pesaci, koji putuju van puta, ali treba vam pomoc i vi ste eto ...

bolesni ...

porodjajni grchevi (debeli muskarci neka ne pokusavaju ovaj fejk, nisu  shtrumpf, toliko glupi)...

u religioznoj krizi ..

imate povredjen clanak ...

izgubljeni ste potpuno i zelite da "saznate" pravac u kome treba da se krecete ...

eto, nadam se da sam bio od pomoci ... :)

• 3 months later...

danas sam za dlaku izbegao tu nepopularnu kaznu od 3000 dinara. elem, em sto nije dozvoljeno da se krecemo po autoputu a ni po travi pored kolovoza, nego nije dozvoljen ni boravak na benzinskoj pumpi jer, kako mi je objasnio saobracajni milicajac, nema drugog objasnjenja kako sam se ja tu nasao a ne posedujem motorno vozilo sem da sam dopeshachio do iste autoputem.

ja sam mu rekao da sam dosao do pumpe da kupim sok i kikiriki, i to proshavshi kroz zashtitnu ogradu koja je razvaljena na oko 20 metara od pumpe, mada, ehm, to bi bilo josh gore jer u tom sluchaju milicija moze da me okarakterishe kao onog ko je tu ogradu oshtetio, jer po pravilu, ona nije oshtecena (on je ovo bio formulisao mnogo struchnije, al se ne secam precizno sad..). Tako da, sve u svemu, sazalili su se i naredili mi da napustim autoput, ali chini mi se da sam se jedva bio izvukao.

a dok sam kupovao taj sok unutar pumpe, prodavachica mi je rekla da su prilican broj osoba vec kaznili u zadnjih par meseci (ljudi prelaze autoput do pumpe jer je neko vikend naselje blizu, a prodavnica na kilometar), tako da... hm.

vodite si red.