Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto nikad nisam ovo radio, voleo bih da saznam sledece: kada je potrebna rezervacija hotela kao uslov za dobijanje vize, da li je moguca i rezervacija hostela? Da li je to moguce preko www.hostelworld.com, kako ta rezervacija treba da izgleda? I viza se trazi na +2,3 dana vise nego sto je rezervacija?

Hvala.

Pozdrav,

Imao sam prilike nekoliko puta da odradjujem vizu za rumuniju na ovaj nacin.

Dovoljno je da rezervises hostel, moze i kamp, nebitno, samo da je nekakav smestaj i da imas dokaz o tome.

Ja sam uvek znao tacno kada bih hteo da krenem na put i to mi je i na rezervaciji hostela bio prvi i pocetni datum. Za poslednji datum sam uvek dodavao 2,3 dana vise nego sto sam planirao da se zadrzim za "ne daj boze" situacije. Treba da pazis da ti i putno osiguranje ima iste datume kao i rezervacija hostela !!!

Znaci rezervises hostel (po mogucstvu najjeftiniji koji nadjes u datoj zemlji) od - do datuma, na hostelworld-u, travelerspoint-u, hostelbookers-u,... Online visa karticom platis 5-10 %, koliko zahtevaju. Pazljivo procitaj sve sto pise na stranici za rezervaciju !!! I sitna slova !!! Posto odradis rezervacijiu odstampaj stranicu koja ti se pojavi, a verovatno ces potvrdu dobiti i mailom. To ti je potvrda sa kojom ides u konzulat!

Ne zaboravi da kada dobijes vizu, da nazoves hostel (znaci zapisi broj telefona), posto otkazivanje ne mozes da odradis preko ovih web stranica. Ako ne otkazes rezervaciju a ne pojavis se na rezervisani datum, u zavisnosti od hostela naplatice ti na karticu jos 1-2 dana!!!!!!!!! Otkazivanje rezervacije je potrebno uraditi najkasnije 48 sati pre nego sto bi trebao da se pojavis!!

Sve u svemu pazljivo procitaj sve sto je napisano na stranicama u vezi rezervacije!

Srecno

• 1 year later...

Rezervisao sam hostel preko hostelworlda na 4 dana i sad hocu da otkazem 2. Ne znam bas tacno kako. Jer, plasim se da kad bih kliknuo na 'OK' za ono sto mi izadje, otkazao bih sva 4 dana. Pise i da vracaju pare ako si platio cancellation protection, sto ja jesam. Ne znam samo da li vracaju direktno na karticu ili na ruke po dolasku u hostel. Mislio sam i da mozda lepo otkazem sva 4 dana, pa da ga ponovo rezervisem na samo 2 dana? Ima neko iskustva sa tim?

Ako hoces da otkazes zadnja dva dana to uradi na licu mesta .. kad odes u hostel! A ako otkazujes prva dva .. onda otkazi sva cetri pa sve jovo nanovo!

I sledeci put kad ti treba fiktivna rezervacija koju ces da otkazujes, napravi je na nekom od sajtova gde se ne placa depozit (venere.com, booking.com) da ne komplikujes sebi zivot.

Poslednja 2 dana bih otkazao, ali ne znam bas da li ce mi vratiti pare u hostelu. Mislim, sitne su pare, ali opet, ako mogu da ih uzmem nekako, sto da ne! Nisam znao za sajtove gde se ne placa depozit  :bang:, ali opet, nekako razmisljam, da deluje ozbiljnije u ambasadi ako vide da sam bar nesto platio. I nije bas potpuno fiktivna rezervacija, ja cu ipak boraviti u tom hostelu, ali krace. U svakom slucaju, hvala! Svakako cu detaljnije ispitati sve opcije sledeceg puta! Sad sam sve morao nekako brzo  da odradim!

• 4 weeks later...

Vukad

te sajtove koje si naveo da ne naplacuju depozit,na njima nema hostela za rezervaciju.Kod njih se mogu bukirati samo hoteli koji su ipak znatno skuplji od hostela.

Ama googlajte malo vise. Ukucas hostel Bukurest, Rumunija ili gde već bla bla bla... i od brdo hostela nacice se neki na kome je rezervacija besplatna! Pa ja sam ih svojevremeno rezervisao i vise nego sto mi je trebalo za svaki slucaj i nakon dobijanja vize, lepo napisem mail... Izvinte, nisam dobio vizu, ne mogu da dodjem, bla bla.. Svi i svuda su bili vrlo ljubazni. Naravno, ne mora tako, nego ja, aj'te, tedoh da ispadnem fin kad su mi već nesvesno pomogli u dobijanju vize  ;) Pozdrav!

Vukad

te sajtove koje si naveo da ne naplacuju depozit,na njima nema hostela za rezervaciju.Kod njih se mogu bukirati samo hoteli koji su ipak znatno skuplji od hostela.

Kakve ima veze koliko kostaju, coveku treba rezervacija za dobijanje vize, koju ce posle da ponisti i rezervise ono za sta ima para.

A iz Rumunije ne mozes u Madjarsku sa nasim pasosem i tom rumunskom vizom?

Nego kad bukiram hostel,kako da trazim da mi faksom posalju rezervaciju?Faksom na ambasadu u kojoj cu traziti vizu.Treba mi to preko faksa da bi dobio vizu.Nije rumunska viza u pitanju.

Na www.booking.com se uglavnom rezervisu HOTELI ali ima i hostela. Fora je sto sam ja za neke gradove (npr Pariz) nalazila povoljnije hotele od hostela! (Naravno ne od najgorih hostela, vec malo pristojnijih).

Dobra stvar kod ovog sajta je sto se nista ne placa, vec tek kad odes u hotel platis, a na sajtu im samo ostavis broj kartice u slucaju da se ne pojavis i ne otkazes DVA dana pre dolaska. Otkazivanje je jednostavno, ne pisu se nikakva pisma vec samo pratite link u mailu koji vam sajt posalje i kliknete cancel.

:mah:

Golisina,lepo je to ali mene zanima kako da im zatrazim da mi rezervaciju posalju na fax poljske ambasade jer mi to treba za poljsku vizu.

Na www.booking.com se uglavnom rezervisu HOTELI ali ima i hostela. Fora je sto sam ja za neke gradove (npr Pariz) nalazila povoljnije hotele od hostela! (Naravno ne od najgorih hostela, vec malo pristojnijih).

Dobra stvar kod ovog sajta je sto se nista ne placa, vec tek kad odes u hotel platis, a na sajtu im samo ostavis broj kartice u slucaju da se ne pojavis i ne otkazes DVA dana pre dolaska. Otkazivanje je jednostavno, ne pisu se nikakva pisma vec samo pratite link u mailu koji vam sajt posalje i kliknete cancel.

a ako zelim da se ne pojavim i otkazem dva dana pre polaska,tj cim dobijem vizu,da li zna neko neki hostel u rumuniji koji se moze besplatno rezervisati bez kartice (koju nemam) i koji salju te potvrde o rezervaciji na mail (u turskoj kad sam rezervisao hostel nisu mi nista poslali) ili ako neko moze da okaci tu potvrdu na net (kao sliku) pa da ja  to sebi iskucam i odstampam.

Kika

mislim da ambasada i ambasade tako ne primaju.A jos nemam ni stampac,mada ima stampaca u net kafeu.

Sa odstanpanim mailom rezervacije hostela hostela i wizzair karte sam dobio Italijansku i Svedsku vizu!

Sa odstanpanim mailom rezervacije hostela hostela i wizzair karte sam dobio Italijansku i Svedsku vizu!

To mene interesuje, evo sta je u pitanju:

Za prvomajske praznike planiram sa zenom da skoknem do Rima, avion je Wizzair iz Budimpeste a hotel preko booking.com. Koju opciju za vizu da izvedem:

1.Sa navedenim papirima da apliciramo za italijansku vizu,ja sam zaposlen,supruga nije,oboje imamo po par shengena u pasosima

2.Imam poznanicu u agenciji koja bi mi dala fake papire da smo uplatili Budimpestu za prvi maj i da sa tim trazimo madjarski shengen pa da onda,nadam se bez problema,odletimo iz Budimpeste do Rima

Gde bi mi bilo manje cimanje oko vize,ja bih voleo da to bude regularan put sa italijanskom vizom ali  ne znam kolika je verovatnoca da neko od nas ne dobije vizu?

Po pravilu, kad trazis sengen, trazis ga u ambasadi zemlje koja ti je krajnja destinacija ili u ambasadi zemlje sengenskog sporazuma na ciju ces teritoriju prvi krociti. To znaci, ako ides u Italiju iz Budimpeste, mozes da trazis italijanski ili madjarski sengen. Ja ti predlazem da trazis madjarski, mislim da se jednostavnije dobija. Ja sam pre 3-4 nedelje dobio njihov sengen, na osnovu rezervacije hostela preko sajta www.hostelworld.com, bez problema. Ako imas sve papire i nekoliko sengena u pasosu, mislim da ti to znacajno povecava sanse  za dobijenje vize. I nije neregularan put ako ides u Italiju, a imas npr. poljski sengen. Sa bilo kojim sengenom moze u bilo koju zemlju sengenskog sporazuma.

Za madjarsku  ambasadu, mislim da i nema potrebe da unapred zakazujes termin, iako imaju i tu opciju (koja kosta 200din +pdv). Pojavis se oko 7 tamo, ambasadu otvaraju u 8:30 i bices verovatno prvi na redu. Izrada vize traje 5 radnih dana! Za sve informacije o madjarskom sengenu pogledaj ovde:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/YU/sr/yu_konzuli_infok/vize.htm

OK,hvala,tako sam i mislio da je  lakse dobiti madjarsku vizu,mislim prvenstveno zbog zakazivanja i cekanja.

a ako zelim da se ne pojavim i otkazem dva dana pre polaska,tj cim dobijem vizu,da li zna neko neki hostel u rumuniji koji se moze besplatno rezervisati bez kartice (koju nemam) i koji salju te potvrde o rezervaciji na mail (u turskoj kad sam rezervisao hostel nisu mi nista poslali) ili ako neko moze da okaci tu potvrdu na net (kao sliku) pa da ja  to sebi iskucam i odstampam.

Golisina,lepo je to ali mene zanima kako da im zatrazim da mi rezervaciju posalju na fax poljske ambasade jer mi to treba za poljsku vizu.

mejlom?

• 5 months later...

Reci mi da li su ti poslali na memorandumu hotela ili su potvrdili u samom mailu, posto sam rezervisao hotel i potvrdili su mi rezervaciju e-mailom bez sluzbenog memoranduma