Jump to content

Featured Replies

Pre nekih nedelju dana smo Nina i ja citale u novinama kako je 170 albanskih studenata vraceno sa granice shengenije (verovatno Italije) poshto su imali vize u pasosima koje su bile izdate na osnovu rezervacija hotela koji je bio otkazan. Dodushe u Italiji ne vole Albance nikako i pricaju da, odkad su oni dosli, kriminal u Italiji je u porastu. Verovatno su zbog toga i proveravali pasose svim tim ljudima... a i kad ti dodje 170 albanaca na granicu verovatnoca da ce bar nekoga proveriti je ogromna.

;D

Ali zar to ne znaci da cela prica sa rezervacijom i otkazivanjem pada u vodu? Odnosno da svaki put rizikujemo da nas vrate s granice?

Naplatice kad tad! Ne pada ova prica u vodu, nije isto ko kad ti ides sam i kad 170 albanaca idu organizovano. Sto se tice vracanja sa granice, niko tebi ne garantuje da ces ako imas vizu uci u sengensku zonu. Granicar ima pravo, ako proceni iz nekog razloga da si sumljiv da ti ne dozvoli ulazak!

Rezervacija hostela moze obezbediti maksimalno 10 dana sengena? Da li je neko trazio vise, sa uspesnim ishodom? I da li postoji magicna granica, ako trazim 9 ili 10 dana?

• 2 weeks later...

Da se i ja ubacim u diskusiju, imam jedno pitanje povodom ovog stosa sa hostelima.

Drustvo i ja planiramo da putujemo po Evropi - Bec, Prag, Krakow, a pikiramo madjarsku vizu. Vec smo nasli neke jeftine hostele u madjarskoj koje cemo rezervisati za vizu, medjutim, nismo sigurni da li da napravimo kolektivnu rezervaciju ili svako posebno? Tj. da li da napravimo 5 rezervacija gde ce na svakoj pisati ime coveka, ili da napravimo jednu sa samo jednim imenom? Bojim se da ce ovo 4oro imati problema u ambasadi kada budu predavali dokaz o smestaju koji ne glasi na njihovo ime, a za 5 rezervacija ode skoro 10e vise zbog reservation feeja.

Svaka pomoc dobrodosla.

Da se i ja ubacim u diskusiju, imam jedno pitanje povodom ovog stosa sa hostelima.

Drustvo i ja planiramo da putujemo po Evropi - Bec, Prag, Krakow, a pikiramo madjarsku vizu. Vec smo nasli neke jeftine hostele u madjarskoj koje cemo rezervisati za vizu, medjutim, nismo sigurni da li da napravimo kolektivnu rezervaciju ili svako posebno? Tj. da li da napravimo 5 rezervacija gde ce na svakoj pisati ime coveka, ili da napravimo jednu sa samo jednim imenom? Bojim se da ce ovo 4oro imati problema u ambasadi kada budu predavali dokaz o smestaju koji ne glasi na njihovo ime, a za 5 rezervacija ode skoro 10e vise zbog reservation feeja.

Svaka pomoc dobrodosla.

pazi ovako rezervisete preko booking.com jednu trokrevetnu i jednu dvokrevetnu i obavezno u guest names upisete imena. Odes sa tim kad dobijes vizu onda otkazes ovo i zakazes ono sto hoces (to naravno mozes i pre). Uvek mozes da kazes da si na kraju izabrao drugi ho(s)tel ako te pitaju a nikad ni ne pitaju. Tamo gde idete rezervises na 5 osoba i ako vas smaraju pokazes 5 pasosa i da su hosteli za 5oro i sve ok :)

Isto povodom toga.... Ako rezervisem 25 dana madjarske, dobijem vizu na 25 dana, a zatim otkazem hostele po madjarskoj i rezervisem po austriji, ceskoj, slovackoj, poljskoj i madjarskoj ono gde cu stvarno ici, da li mogu da imam nekih problema?

Isto povodom toga.... Ako rezervisem 25 dana madjarske, dobijem vizu na 25 dana, a zatim otkazem hostele po madjarskoj i rezervisem po austriji, ceskoj, slovackoj, poljskoj i madjarskoj ono gde cu stvarno ici, da li mogu da imam nekih problema?

Ne. Identicnu stvar ja radim ovog leta. Samo se nadam da ce Madjari poverovati da zelim tri nedelje da provedem u turistickom istrazivanju Madjarske :)

Pa to je i nas plan, samo ne bas 25 dana :) cenim da ne bi smelo biti problema, ali prvi put putujem ovako tako da bolje da ti neko iskusniji potvrdi to.

@jovancvijovic:

Hostele u kojima cemo stvarno spavati smo vec rezervisali, sve preko hostelworlda :) Na tom booking.com sam nasao sledece da pise

"Booking.com does not charge your credit card. Your credit card is required to guarantee your booking"

Jel to znaci da su rezervacije besplatne? To bi onda bilo fenomenalno jer bismo ustedeli bogami oko 60ak eura ukupno :)

Ne. Identicnu stvar ja radim ovog leta. Samo se nadam da ce Madjari poverovati da zelim tri nedelje da provedem u turistickom istrazivanju Madjarske :)

Nije panika, 10 dana balatona, ceo ziget u budimpesti i jos po nekoliko dana u jos 2 grada, mislim da cde biti dosta :)

Pa to je i nas plan, samo ne bas 25 dana :) cenim da ne bi smelo biti problema, ali prvi put putujem ovako tako da bolje da ti neko iskusniji potvrdi to.

@jovancvijovic:

Hostele u kojima cemo stvarno spavati smo vec rezervisali, sve preko hostelworlda :) Na tom booking.com sam nasao sledece da pise

"Booking.com does not charge your credit card. Your credit card is required to guarantee your booking"

Jel to znaci da su rezervacije besplatne? To bi onda bilo fenomenalno jer bismo ustedeli bogami oko 60ak eura ukupno :)

da na booking.com su rezervacije i bukiranje besplatni. Samo morate paziti da na vreme otkazete ako necete ici u te hotele. Jer ako ne otkazete na vreme, koje pise u uslovima, naplatice vam prvu noc.

aj ovako da rezimiramo :D

znaci da odvojimo dva pojma :) 1) rezervacija za dobijanje vize i 2) rezervacija ho(s)tela u koji stvarno idete.

1) za dobijanje vize najbolje je koristiti booking.com lako se rezervise i otkazuje samo morate voditi racuna o "cancellation policies". znaci besplatno je samo ukoliko ispostujete uslove inace placate penale.

najceste ona izgleda ovako:

"Cancellation

If cancelled up to 2 days before date of arrival, no fee will be charged.

If cancelled later or in case of no-show, the first night will be charged."

desava se da prilikom rezervacije autorizuju karticu na iznos prve noci ali ako otkazete i oni ce otkazati autorizaciju(ili ti rezervisu pare u vasoj banci kao sto vi rezervisete hotel kod njih) . naravno nikada ne valja cekati bas poslednji trenutak - otkazite bar dan - dve pre onoga sto pise za svaki slucaj.....

kada vas ide nekoliko moj savet je da u guest names upisete imena onih koji putuju tj onih koji ce "biti" u sobi.

2) sto se tice ove rezervacije - to radite kako hocete ali svakako odstampajte i nosite sa sobom zbog granice (a i ho(s)tela) i ako vas pitaju nesto samo pokazete to mada meni se to nikad nije desavalo da traze a isao sam vise puta vozom za budimpestu ;) .

"Cancellation

Ovo  i ne mora da bude tacno iz mog licnog primera: na Malti su mi skinuli ceo iznos za ceo boravak dan pre mog dolaska. I sami hoteli imaju svoju politiku. Znam ovde je naglasak za otkazivanje ali nije uvek onako kako pise.

"Cancellation

Ovo  i ne mora da bude tacno iz mog licnog primera: na Malti su mi skinuli ceo iznos za ceo boravak dan pre mog dolaska. I sami hoteli imaju svoju politiku. Znam ovde je naglasak za otkazivanje ali nije uvek onako kako pise.

nisam bas siguran milion puta sam rezervisao i otkazao. hoteli imaju i foru da stave da mora odmah da se plati i da nema nazad. zato pazljivo procitajte uslove.....pazi ne znam koju karticu imas i sl ali ja imam master card i hotel hoce ponekad da autorizuje karticu i meni to stavlja kao nedospele obaveze koje aktiviraju ako ne dodjes u suprotnom je otkazu (sami ili ih opomenes mailom pa to urade)

Problem: Rezervisem ja dvokrevetnu sobu, otkucam svoje ime, a kako da otkucam ime moga prijatelja i sta on da nosi kao dokaz o smestaju u ambasadu?

Molim za hitnu pomoc... Tnx unapred

Problem: Rezervisem ja dvokrevetnu sobu, otkucam svoje ime, a kako da otkucam ime moga prijatelja i sta on da nosi kao dokaz o smestaju u ambasadu?

Molim za hitnu pomoc... Tnx unapred

U guest  names pises oba imena znaci recimo ovako

Petar Petrovic, Marko Markovic

odstampas dva puta i svako odnese svoju po jednu kopiju

E vidim dole ispod...

Samo ime i prezime, nista vise od podataka?

ma jok...ja bar nikad nisam stavljao nista vise......i nikada nije bio problem ;)

Krenuo sam u rezervaciju pa sta bude :)

Prvi mi je sengen i onda sam malo u panici, a znam da generalno ne bi trebalo da bude nikakvih problema... Javicu sta sam uradio :)

Krenuo sam u rezervaciju pa sta bude :)

Prvi mi je sengen i onda sam malo u panici, a znam da generalno ne bi trebalo da bude nikakvih problema... Javicu sta sam uradio :)

javi ;)