Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovani, treba mi pomoc.
Naime prijavila sam boravak u Srbiji preko pasosa 12.01.2016.
Onda sam izasla 6.4.2016 na licnu kartu i onda su mi u pasos stavili pecat na 7.04.2016
Karton sam na granici predala 9.01.2016.
Potrebno je da odem do Beograda na nekoliko sati da predam pasos u jednu ambasadu zbog vize i moram ponovo da se vratim kroz desetak dana.

Da li ja s ovom istorijom putovanja mogu da s licnom kartom udjem i izadjem ta 2 odvojena dana bez problema?
Takodje imam i resenje da sam primljena u drzavljanstvo Srbije (ako to na neki nacin pomaze da prodjem granicu)

Hvala unapred.

• Author

Inace mi u pasosu stoji da je datum ulaska na granicu u Srbiji 11.01.2016. Nikakav pecat mi nije udaren na izlasku iz Srbije.

Rekao bih da se previse "tripues" oko svega.

Ne znam ciju licnu kartu imas (bosanku,crnogorsku,makedonsku?...ili ko vec moze sa licnom kartom da udje u Srbiju),ali uglavnom udjes normalno,odes za BG,sredis sta imas,vratis se kuci i gotova stvar.Mislim,ko da ce bas tebe policija da juri i ne znam sta,od svih onih stotina ljudi koji svakodnevno udju/prodju kroz Srbiju? :smile:

Inace,drugar sa bosanskom licnom kartom zivi u Srbiji (u Macvi)...pa ne znam,barem 10 godina,mozda i vise.Kad ga policija zaustavi,samo im pozaci tu njegovu licnu kartu iz Bosne.Oni kad vide to samo mu vrate i ne pitaju nista vise (vise puta sam bio sa njim kad nas je policija zaustavljala;njemu nista,a mene tri sata cimaju).

Mislim cak da ni ne moze prijava boravka na jedan dan (nisam siguran).

• 4 weeks later...

Znam da je stara tema, ali pošto nema tog odgovora, čisto da ostane za ubuduće :smile:

Bez obzira što nemaš srpsku putnu ispravu, samom činjenicom da si državljanka RS ti imaš pravo da bez ometanja uđeš na teritoriju RS i da u njoj neograničeno boraviš. Nije važno na koji si dokument ušla - to može da zbuni policiju, ali tebi ne može da napravi probleme, jer prosto imaš pravo da budeš ovde koliko god dugo i često želiš.

On 08. maj 2016. at 9:00 PM, pedjalon said:

Da, ali si dužan da prijaviš mesto boravka.

Hm, dobro je to pitanje. Možda malo idemo suviše u pravo, ali evo, ja bih argumentovao da ne mora. Zapravo, ne da ne mora, nego da ne može. Jeste da sve to može da izazove čekanje na granici i da policajac ne bi bio raspoložen da čuje pravne argumente, međutim...

Obaveza prijave boravka stranaca regulisana je prema Zakonu o strancima. Moj argument je da, bez obzira što je neko iskoristio stranu ispravu da uđe na teritoriju RS, ta osoba se ukoliko poseduje i državljanstvo RS ne može nikako smatrati strancem, pa samim tim za nju ne važe obaveze predviđene Zakonom o strancima. Ima dosta primera takvog ponašanja, kada su naši državljani ulazili u RS na strane pasoše, zato što su im naši istekli (recimo, žive u inostranstvu, pa kada su ovde izvade novi pasoš, ili su imali SRJ pasoš, ali sve vreme borave de facto sa stranim...)

Nasuprot tome, postoji i obaveza prijave prebivališta i boravišta za državljane RS (Zakon o prebivalištu i boravištu građana), ali to pitanje je kod svakoga već pokriveno - prebivalište je svakako morao da prijavi u aplikaciji za državljanstvo, dok se boravištem smatra samo ona adresa na kojoj se provede više od 90 dana (to se odnosi samo na državljane). Prema tome, za posetu kraću od 90 dana (na istoj adresi), nema obaveze za državljane RS da prijavljuju boravište.

Ako ćemo strikno, ja bih rekao da državljanin RS uopšte nema pravo da prijavi boravak na osnovu Zakona o strancima, jer nije stranac. Naš pravni sistem bi to svakako morao da prepozna i da ga spreči da se prijavi na taj način. Ima još - članom 4. Zakona o putnim ispravama je eksplicitno naznačeno da se osobama za koje se utvrdi da su državljani RS mora omogućiti ulazak u zemlju čak i ako nemaju putnu ispravu (bilo kakvu, ili RS). Dakle, to što je ušao bez važeće putne isprave u zemlju ili sa stranom putnom ispravom, ne znači da gubi prava kao državljanin.

Meni je najjaca stvar, a vezana je za ovo sto pricas: Devojka je imala zelenu kartu preko roditelja pre 10ak godina. Sada ima 4 drzavljanstva ali tad nije imala usa pasos i putovala je sa HRV. Kako smo mi 2001. imali vizni rezim sa susedima, u HRV pasosu YU viza iako je drzavljanin. :smile:

9 hours ago, meelosh said:

Nasuprot tome, postoji i obaveza prijave prebivališta i boravišta za državljane RS (Zakon o prebivalištu i boravištu građana), ali to pitanje je kod svakoga već pokriveno - prebivalište je svakako morao da prijavi u aplikaciji za državljanstvo, dok se boravištem smatra samo ona adresa na kojoj se provede više od 90 dana (to se odnosi samo na državljane). Prema tome, za posetu kraću od 90 dana (na istoj adresi), nema obaveze za državljane RS da prijavljuju boravište.

Ali isto tako, mora da prijavi boravak u inostranstvu duzi od 90 dana.

Kada sam napisao da ste dužni prijaviti boravak mislio sam na sledeći zakon:

ZAKON

O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU GRAĐANA

("Sl. glasnik RS", br. 87/2011)

6 hours ago, jms_uk said:

Ali isto tako, mora da prijavi boravak u inostranstvu duzi od 90 dana.

Tačno, ali ako je prijavio prebivalište u inostranstvu, na adresi na kojoj inače živi, onda nema potrebe da prijavljuje boravište. Sorry na "malom" OT, bilo mi je zanimljivo da raspravimo o ovome. Ko zna, možda nekada nekome bude korisno.