Jump to content

Featured Replies

Posted

Bas me zanima koje su to stvari bez kojih nikad ne krecete na put. Ja na primer nikad ne idem bez kupacih gaca. :) A pre neki mesec sam dobio jedan savet koji sam odlucio da prihvatim. Nigde ne ici bez jednog izdanja nekih dnevnih novina u rancu. Koliko god to zvucalo smesno novinska hartija je izuzetno korisna. :) Recimo najbolji i najbrzi nacin za susenje mokrih cipela je da se napune papirom. A hartija je i odlican termo izolator, tako da kad je hladno obmotate se novinama ispod odece i bice vam toplije za, kako kazu, 5-6 stepeni. A, ako nista drugo, uvek mogu da posluze za palenje vatre. :)

Dakle, koje su to vase neophodne stvari? :)

Meni pada na pamet jos jedna stvar za koju bi se novine mogle iskoristiti..... mislim da znate na sta mislim  :lol:

? ? ?Kanap! Ništa bez kanapa... i dve-tri štipaljke, da ne bi gaće vijao po obližnjem drveću :)

? ? ?Hm ima gomila stvari... koje naravno uvek zaboravim, ali... nož, to uvek treba... vreću za spavanje + podlogu, da ne zavisiš od cena smeštaja...

? ? ?Plastična kesa! Da začepiš slivnik u lavabou. Malo praška za veš, nezgodno ako zaboraviš pošto niko neće da ti proda šaku praška.

? ? ?Mala bater lampa, u milion situacija treba. Kompas, ponekad život spase.

? ? ?Jedna stvar koja će vam možda biti smešna: kuvalo. Mislim na onaj spiralni grejač koji uključiš u struju, spustiš u džezvu sa vodom i ona provri. Elem, prošlog leta sam u Siriji kupio to kuvalo i poveću džezvu, i koristilo mi je za sve - od pravljenja čaja, do barenja jaja, pirinča, krompira...

? ? ? Usput kupiš recimo pola kile pirinča, supu u kesici, par jaja... i eto ti ručka, možeš kompletno svu hranu da pripremaš samo uz pomoć kuvala i džezve :)

? ? ? Jednu konzervu sardine na dnu ranca, ako zaglaviš u nekoj nedođiji i dan-dva ništa ne jedeš, i onda dok očajnički tražiš mrvice hleba na dnu ranca, odjednom otkriješ celu celcijatu konzervu! A lifesaver :)

? ? ? Malo soli, u kesici.

? ? ? U slučaju putovanja kroz divljinu, ni slučajno ne zaboraviti šibice / upaljač. A ko se seća mačka Silvestera, verovatno neće zaboraviti da spakuje i njegovo veličanstvo Otvarač Za Konzerve? :-D

? ? ? Eventualno neki extra-mali šator.

? ? ? LP

? ? ?

• Author

Plastična kesa! Da začepi? slivnik u lavabou.

Hehehe... ovoga se nikad ne bih setio. :)

Jedna stvar koja će vam mo?da biti sme?na: kuvalo. Mislim na onaj spiralni grejač koji uključi? u struju, spusti? u d?ezvu sa vodom i ona provri. Elem, pro?log leta sam u Siriji kupio to kuvalo i poveću d?ezvu, i koristilo mi je za sve - od pravljenja čaja, do barenja jaja, pirinča, krompira...

Mozda je bolja varijanta primus. Sa njima mozes i da przis a i ne zavisis od struje. :)

Perorez = noz+makaze+olovka+otvarac tih konzervi sardina+igla+pinceta+sta znam vec zavisi kakav imate :)

...

Bez kupaceg ni kuci ne idem a ne negde dalje! (Necu da se hvalim kako u Ki imamo fantastican bazen i kako je ulaznica 50din i kako mozesh da provedesh tamo celo popodnea ne samo 2 sata kao na Spensu!  :-D )

Prasak za vesh uvek, tonik za lice i komadic vate (zene  :-D ) koji je mnogo dobar ako celu noc provedete u busu, cisto za osvezenje, hrana u svakom obliku i flasha vode... Kad krenem kuci bez flashice vode cim udjem u bus odmah sam zedna!!

Upaljac uvek imam sa sobom (godine iskustva), Politika (ima najvishe strana od svih dnevnih novina), ...

Bez fotoaparata ni u ludilu!

seticu se valjda josh nekih stvarcica...

:-D

Upaljač u ?ivotu nisam nosio na put i jo? nikad mi nije ni zatrebao, a skitam uglavnom po divljini.

Perorez se podrazumeva, jedan sam ostavio negde na Pelje?cu pro?le godine i jo? ga nisam pre?alio (ali sam dobio drugi :-D).

Kad se putuje biciklom kanap (običan, gumeni),  gurtne i  plastične patent trakice (kako god se to zvalo) mnogo dobro dođu jer prtljag vazda treba popravljati, name?tati, dotezati...

Pre par nedelja sam nabavio čeonu lampu, dobro dođe po mračnim autobusima i noćnim vozovima, o večernjem rasklapanju ?atora da i ne pričam.

Oblačim obavezno pantalone sa gomilom d?epova i deinstalabilnim nogavicama, da ne bih posebno vukao bermude.

da....a i snala za kosu [ona crna tanka-ukosnica] moze da bude veeoma korisna....pored toga sto vam sklanja shishke, mozete da je upotrebite i kada obijate nesto....limsesa, naravno...ali npr, ako ste na putovanju, imate kola ili slicno nesto sa bravom koja moze da se zakljuca bez kljuca, i ako ste mozda zaboravili kljuc unutra....moze da bude korisno, a i zabavno ako uzmete u obzir da morate da glumite detektiva.....

:-D

Možda će vam ovo zvučati besmisleno, ali....

Putuješ po Aziji, sam... a vagoni za najnižu klasu nemaju kupee nego su svi putnici zajedno (dakle 50ak ljudi) i još se stalno mase ljudi šetaju iz vagona u vagon, a voz ogroman i pretrpan ljudima i stvarima...

I sad, ide ti se u WC... ko će da pričuva ranac? Iako nema ništa vredno unutra, nezgodno bi bilo ostati bez celokupne imovine. A pričali su mi putnici da se dešavalo da ranac nestane dok si u toaletu.

U Kini sam kupio sajlu za vezivanje bicikla, i lepo privežeš ranac za nešto čvrsto... naravno uvek se može preseći deo ranca, al to je već sumnjivo i verovatno bi putnici reagovali.

Eto, na to sigurno niste nikada ni pomislili. Lanac za bicikl! Imao sam još i mali katanac kojim sam zaključavao cibzar na rancu. Ljudi ulaze, izlaze, ti si ili u klonji, ili vagon restoranu, ili spavaš mrtvim snom... zato je dobro nekako pričvrstiti skromnu imovinu :)

Svima koji putuju sami, preporučio bih ovaj recept :)

? ?Mo?da će vam ovo zvučati besmisleno, ali....

? ?Putuje? po Aziji, sam... a vagoni za najni?u klasu nemaju kupee nego su svi putnici zajedno (dakle 50ak ljudi) i jo? se stalno mase ljudi ?etaju iz vagona u vagon, a voz ogroman i pretrpan ljudima i stvarima...

? ? I sad, ide ti se u WC... ko će da pričuva ranac? Iako nema ni?ta vredno unutra, nezgodno bi bilo ostati bez celokupne imovine. A pričali su mi putnici da se de?avalo da ranac nestane dok si u toaletu.

? ? U Kini sam kupio sajlu za vezivanje bicikla, i lepo prive?e? ranac za ne?to čvrsto... naravno uvek se mo?e preseći deo ranca, al to je već sumnjivo i verovatno bi putnici reagovali.

? ? Eto, na to sigurno niste nikada ni pomislili. Lanac za bicikl! Imao sam jo? i mali katanac kojim sam zaključavao cibzar na rancu. Ljudi ulaze, izlaze, ti si ili u klonji, ili vagon restoranu, ili spava? mrtvim snom... zato je dobro nekako pričvrstiti skromnu imovinu :)

? ? ?Svima koji putuju sami, preporučio bih ovaj recept :)

e bas ti hvala za ovaj savet; nikad mi to nije palo na pamet, a stvarno treba!

:-)

• 2 weeks later...

ima na OMV pumpama za 200 dinara mnogo lepe kabanice, univerzalne velichine, i skroz lepo upakovane, pa ako bash zatreba, kad naletite na neki jak pljusak i tako to, super solucija.

e da, ja uvek nosim noz, al pravi, kvazi vojnicki (tj, sdelano u Kini :). posle par neprijatnih iskustava odlucio sam da je super da na ranac, sa one strane koja mi je pripijena uz ledja, ushijem parche tkanine, tako da sluzi kao neka futrola ili shta god, za ovaj nozh. tako da, kad god vam potreba, izvadite ga za sekund i to odakle se niko ne nada. Verujte mi, super je osecaj, sad znam kako se osecao Leonardo (ninzda-kornjaca) sa onim njegovim machevima :)

a naravno, isti noz super sluzi za sve i svasta =]

e da, i uvek poneti celo pakovanje (10kom) Kafetina. super dodje kad vas boli glava, zub, sta sve ne.

soda bikarbona. to nisam znao do letos, reche mi drug da je super da se ima, sipa se valjda u obucu pa neutralishe mirise i te stvari :) ne znam, nisam mnogo isprobavao.

e da, ja uvek nosim noz, al pravi, kvazi vojnicki

I ja nosim nožekanju... ali, kada sam se vraćao iz Rusije, pa kada sam vozom prelazio iz Mađarske u Otadžbinu, mađarski carinici su mi kenjali da je to zabranjeno, i hteli da mi oduzmu... jedva sam ih nekako namolio da vrate... čak sam im raširio mapu sveta u kupeu i pokazao gde je sve bio taj nož. Onda su mi vratili.

I, šta onda raditi? Nositi neki jeftin nož, pa ako uzmu-uzmu, kupiš novi? :)

>mađarski carinici su mi kenjali da je to zabranjeno, i hteli da mi oduzmu...

Čekaj, koliki je to no? ? Ima neka priča da se preko neke du?ine (ne?to kao ?irina ?ake, ne znam čije) računa u hladno oru?je, pa je zabranjeno. Ja se od mog peroreza ne odvajam (salama, gore pomenuti kanapi, pivo, vino (sa plutom), konzerve, čačkanje zuba...) i ba? ne bih voleo da ukapiram da je i on ilegalan.

>reche mi drug da je super da se ima, sipa se valjda u obucu pa neutralishe mirise i te stvari

A, fresh step je stvarčuga za te stvari, a timijan prah je jo? bolji, verujte iskusnom ;-).

I, da, divan hajkerski običaj : Dok čekam voz obavezno potra?im česmu i operem noge, i to dobro. Posle se u vozu izujem i izvalim kako oću.

• 2 weeks later...

Niste pomenuli ali mislim da cete se svi sloziti sa mojim recima: ?Nigde ne kretati bez papuca?.  Uvek zatrebaju?.. setnja po hostelu ( od kupatila do sobe) ,setnja po kampu, za hitne izlaske u sred noci iz satora?.. ma uvek

Takodje , tu je i konac za zube ili chackalice ( nekada tako dobro legnu), igla i konac, krema , I  PRVA  POMOC  NARAVNO!

Sto se tice pakovanja, napravio sam male dzakcice razlicitih boja i dimenzija, tako da sve stvari mogu da klasifikujem i odvojim ( prljavo od cistog,  higijenskog od nebhigijenskog?.. idt) .Tako da je ranac uvek uredan i nikada nije zbrka sa stvarima  (vadis samo dzakce koje ti treba), a priznacete da trazenje i stalno pakovanje stvari ume mnogo da smori!

8-)

Ovo sam navatao na sajtu :

http://www.adv-team.net

I moze mnogo da koristi pri pakovanju , a posle samo izbacujes stvari sa spiska koje ti nisu potrebne

SPISAK STVARI ZA PLANINARENJE

Ovo je spisak stvari potrebnih za letnji visokogorski uspon. Sačinjen je na bazi iskustva i prilagodjen za boravak u planini u trajanju od 7 do 10 dana.  Takodje su stvari odabrane i po kriterijumu da pru?e maksimalnu samostalnost.

ODEĆA

-Cipele za "trekking"

-Patike i papuče 

-Pantalone za plninarenje ili trenerka

-Bermude ili ?orc

-2 dukserice (ako je veca nadmorska visina pozeljno

je da bar jedna bude "Polar")

-Jakna (Gore-Tex ili neka nepromočiva u 

kombinacicji sa "Polar" duxom)

-5-6 majci sa kratkim rukavima

-4-5 pari gaća

-6-7 pari čarapa (po mogućstvu jedne vunene)

-kačket ili ?e?ir

-Naočare za sunce

-Marama 

OPREMA

-Pribor za jelo

-Otvarač za konzerve

-Pribor za prvu pomoć

-Primus

-?ibice i sveće

-Krema za sunčanje

-Baterijska lampa

-Kompas i karta (po?eljno)

-Čuturica ili fla?ica (1L) za vodu

-No?

-Kanap

-Igla i konac

-Pribor za licnu higijenu

Ostalo :

-Ranac (70 - 80 L)

-Vreća za spavanje

-Sator ( po mogucstvu iglo )

-Podlo?ka ("Armafleks") ili samonaduvavajući du?ek

Ovaj spisak je napravljen na osnovu istih kriterijuma kao i spisak za letnji uspon, znači sadr?i iste one osnovne planinarske stvari. Naravno, izbor stvari je prilagodjen boravku na niskim temperaturama, ali i opremi koja je neophodna za zimske visokogorske uspone

ODEĆA

-Jakna (Gore-Tex ili perjana ako je velika visina)

-Nepromočive pantalone

-D?emper i dukserica (po mogućstvu "Polar")

-2 majce sa dugim rukavima

-5-6 majci sa kratkim rukavima

-3-4 para gaća

-6-7 pari čarapa (obavezno jedne vunene)

-Rukavice

-Naočare za sunce

-Maska za lice (u slučaju jakog vetra)

-Kapa i kačket

-Kama?ne

-Gojzerice (nepromočive ili plastične cipele)

OPREMA

-Dereze

-Cepin

-Penjački pojas

-Klinovi, karabineri, u?ad

-Pribor za jelo

-Otvarač za konzerve

-Pribor za prvu pomoć

-Primus

-?ibice i sveće

-Krema za sunčanje

-Baterijska lampa

-Kompas i karta (po?eljno)

-Čuturica ili fla?ica (1L) za vodu

-No?

-Kanap

-Igla i konac

-Pribor za ličnu higijenu

Ostalo :

-Ranac (min 80 L)

-Vreća za spavanje (zimska)

-Dvoslojni ?ator sa aluminijumskim ?ipkama

Ajde onda da konsultujemo jo? jednog starog majstora : http://www.freebiking.org/, kliknite Kako ? Ovako... i naći ćete link ?ta poneti na put biciklom? . Biće malo vi?ka stvari za većinu vas (obično vam ne treba pumpa i francuski ključ), ali videćete dosta korisnih ideja.

> ?Nigde ne kretati bez papuca?.

Definitivno. Osim ako putuje? u sandalama ;-). One umeju da rade posao papuča, naročito ako ne planira? da fura? po izrazito kulturnim enterijerima.

>Ostalo :

>-Ranac (min 80 L)

Nemojte da vas klasični planinari navuku na tanak led. Oni u principu putuju organizovano pa ne vuku ba? mnogo sav teret na leđima kao bekpekeri. Ja ka?em : ranac od max 80 L, inače nema zadovoljstva u ?etnji ;-).

Ja kažem : ranac od max 80 L, inače nema zadovoljstva u šetnji

I manji. Zapravo, najmanji mogući ranac. Posebno ako ideš stopom, pa nekada moraš da šipčiš i desetine kilometara po raznim vremenskim uslovima... ja sam par puta prepakovao pa sam bio u iskušenju da ceo ranac bacim u neku provaliju da ga više nikada ne vidim :)

Dvoje gaća, dve majce, jedan duks, par pari čarapa... i čim negde stigneš, napuniš lavabo, opereš veš, razapneš već pomenuti konopac... i sutra sve čisto i mirisno :)

Ozbiljno, pakovanje je jedan od većih problema. Pogledajte samo one novice backpackere koji nose na leđima ranac tri puta veći od njih. Čisto mučenje...

ma ja gde god idem, nosim samo onoliko koliko mi staje u obican ranac sto sam kupio da nosim knjige za faks :)

nekako mi se svidja taj asketizam, sta znam..

prosle godine sam nosio dva ranca, kao taj stari preko ovog mog, i na kraju sam povadio neke stvari, npr stare papuche, stare patike, ostatak sabio u ovaj glavni ranac, a ovu obucu bacio sa sve tim dodatnim rancem :)

tako da, vi sto imate planinarske rance, sta li ce vam :)

Kako kazu, magarac se uci na svojim greskama  :-)

Ja sam tako bio magarac, pa sam isao sa bagazem od 30-tak kg. Jedan ranac sa sipkama od 80 l na ledjima, drugi manji napred, plus torbica za fotoaparat... Manja tovarna zivotinja  :-D

Nikad vise!

Imao sam konstantno nagnjecena ramena, posle setnje od 5 sati i podlive.  Ali , sto je interesantno, vidjao sam putnike (ne turiste) koji sa sobom vugle i instrumente (bila je sad i ona Poljakinja u NS-u na zurci sa violoncelom)...

Inace ne volim ruksake, i ako idem u planinu najvise volim da potrpam neophodne stvari u jedne od onih pantalona sa 150 dzepova.

:mrgreen:

Dobro Acketo ti si ishao na dvomesechnu razmenu studenata, nemoj biti tako grub prema sebi... Oprashteno ti je ;)

Meni najbitnija stvar za spavanje po hostelelima i nocnim vozovima jesu antifoni (sundjerasti) za usi protiv buke. Stalno neko treska vratima, skripi krevetom ili suska kesama. Prve noci u hostelu u Minhenu sam izludeo, ali mi je jedan amerikanac savetovao da ih kupim. Od tada nemam nikakvih problema. Toliko su dobri i efektni da ne bih cuo ni sebe ukoliko bi mi neko izvadio bubreg ili sta vec :-D

Mnogi likovi vezuju ranceve na razne nacine, ali definitivno je najbolja specijalna  mreza (kosta desetak dolara) koja onemogucava druge da nesto izvade i otudje bez obzira sto ste ga dobro vezali.

'Ajde nam malo detaljnije opisi tu mrezu! Bas me zanjima o cemu se radi!

Podseca na prilicno gustu ribarsku mrezu i uglavnom je crne boje. Ima katanac sa sifrom uz pomoc koga objedinis sve krajeve. Potrazi na nekom od sajtova za prodaju backpack-ova. Sigurno ima tih mreza i jos bilion raznih izmisljotina kako bi ti uzeli sto vise para.

Meni najbitnija stvar za spavanje po hostelelima i nocnim vozovima jesu antifoni (sundjerasti) za usi protiv buke. Stalno neko treska vratima, skripi krevetom ili suska kesama. Prve noci u hostelu u Minhenu sam izludeo, ali mi je jedan amerikanac savetovao da ih kupim. Od tada nemam nikakvih problema. Toliko su dobri i efektni da ne bih cuo ni sebe ukoliko bi mi neko izvadio bubreg ili sta vec :-D

potpuno se slazem... spavala sam kao beba u svim vozovima i gde god da sam spavala a gde je bilo ikakve buke

samo je potrebno 2-3 dana da se ushi naviknu na pritisak ako imate osetljivije ushi a posle je sve lako...  :-)

'Ajde nam malo detaljnije opisi tu mrezu! Bas me zanjima o cemu se radi!

Podseca na prilicno gustu ribarsku mrezu i uglavnom je crne boje. Ima katanac sa sifrom uz pomoc koga objedinis sve krajeve. Potrazi na nekom od sajtova za prodaju backpack-ova. Sigurno ima tih mreza i jos bilion raznih izmisljotina kako bi ti uzeli sto vise para.

jel to moze samo onlajn da se naruci? Zna li neko da li toga ima kod nas negde?