Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav

Primoran sam da ganjam EU drzavljanstvo radi posla. Imam mogućnost da sredim dva drzavljastva EU (ako jedno ne upali idem na drugo, ako upale obe veze imacu dva), moje pitanje je da li mi to moze prestavljati problem. Sada trenutno imam BiH drzavljanstvo.

Zelim da apliciram za:

1. SRB Drzavljanstvo, isto radi posla, imam nekih obecanja, ako ne upali do jeseni idem za EU

2. EU1 - Bugarsko Drzavljanstvo

3. EU2 Drzavljanstvo

Da li si proverio da li sve 4 zemlje dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo? Ako da, u cemu je problem?

• Author

Da sve 4 zemlje dozoljavaju dvojno drzavljanstvo, ali ja cu imati 4, ne znam da li moze biti nekih problema za mene posto cu imati 4 pasosa

Ali u svaki zemlju ulazis (i iz nje izlazis sa jednim pasosem), i mozda pokazes jos jedan ako se koristi za ulazak u narednu zemlju (prilikom cekiranja na aerodromu npr. ).

Ja ne razumem sta mislis da moze da bude problem, i gde/kad?

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Ako pogledaš, nijedna zemlja ne dozvoljava "dvojno državljanstvo" (poneke imaju bilateralne ugovore o dvojnom državljanstvu, ali to je nešto drugo) nego ili eksplicitno zabranjuje da uz to državljanstvo imate neko drugo, ili to ne čini. Dakle, to pravo nije određeno dopuštenjem da imate dva, tri, ili pet državljanstava, nego izostankom norme koja takvo ponašanje zabranjuje.

Prema tome, dokle god ne naiđete na državu koja isključuje da uz njeno državljanstvo imate neko drugo, sky is the limit.

On 10. maj 2016. at 6:03 AM, Laza GNR said:

@meelosh:jel i Srbija nema takvu normu (da ogranicava broj drzavljanstava koje mozes imati pored srpskog)?

Nema.

• 1 year later...

Zeleo bih pitati u vezi trojnog drzavljanstva, dakle, ja trenutno imam dvojno. Tata mi je iz Srbije, mama iz Makedonije, a ja sam rodjen u Nemackoj. Podneo sam zahtev za nemacko drzavljanstvo jer sam imao zakonsko pravo na to, medjutim pritom da se odricem oba drzavljanstva Srbije i Makedonije. Posle 22 godina sam se preselio u Makedoniju sa roditeljima ali zbog posla sam trebao imati makedonsko drzavljanstvo. Podneo sam onda zahtev za zadrzavanje nemackog drzavljanstva (posto se obicno gubi automatski po zakonom ako uzmes drugo drzavljanstvo ne EU-clanice) i bilo mi je odobreno zbog posla i studija. Dakle, vratio sam makedonsko drzavljanstvo a zelim na isti nacin vratiti i srpsko ako je moguce (ili da cekam dok Srbija ne postane EU-clanica ali je znak pitanja dali ce to ikada biti). Znam da Srbija obicno dozvoljava dvojno i visestruko drzavljanstvo kao i Makedonija, a sprsko drzavljanstvo bih naprimer trebao zbog olaksanja procedure za nasledje imovine jer srpski drzavljani ipak lakse nasledjuju nesto nego neki stranac. Ili bilo koji drugi uslov za posed drzavljanstva. Nemacka u tom zahtevu zadrzavanja zeli da obrazlozis (1) zbog ceka ti je potrebno strano drzavljanstvo i (2) zbog cega moras zadrzati nemacko. Tacka (2), ukoliko podnesem ponovo takav zahtev, bi bila vec ispunjena iz uspesnog zahteva za zadrzavanje nemackog drzavljanstva u vezi sa makedonskim drzavljanstvom zbog priznanja moje profesije kao profesor sa drzavnom licencom u slucaju povratka u Nemackoj. Znam da je malo konfuzno ali mislim da ovde u mom slucaju jedno se poveze sa drugom ako imam dosta dobrih razloga za trojno drzavljanstvo. Sta vi mislite? Hvala unapred.

Edited by MiroB91

• 9 months later...

Imam pitanje u vezi državljanstva. Ja imam srpsko i crnogorsko, a pošto sam maloletan i tata poseduje hrvatsko želeo sam i ja da ga uzmem. Međutim, u ambasadi su mi rekli da moram da donesem potvrdu da nisam državljanin Crne Gore, a da bih se odrekao crnogorskog državljanstva moram platiti oko 500-600 evra. Zanima me da li je ikako moguće da dobijem hrvatsko bez odricanja od crnogorskog, ili da li je moguće da se rešim crnogorskog državljanstva na neki jeftiniji način? Hvala unapred

1 hour ago, ssss said:

Imam pitanje u vezi državljanstva. Ja imam srpsko i crnogorsko, a pošto sam maloletan i tata poseduje hrvatsko želeo sam i ja da ga uzmem. Međutim, u ambasadi su mi rekli da moram da donesem potvrdu da nisam državljanin Crne Gore, a da bih se odrekao crnogorskog državljanstva moram platiti oko 500-600 evra. Zanima me da li je ikako moguće da dobijem hrvatsko bez odricanja od crnogorskog, ili da li je moguće da se rešim crnogorskog državljanstva na neki jeftiniji način? Hvala unapred

A sto ti hrvatska ambasada trazi tu potvrdu? Da li HR i CG dozvoljavaju svojim drzavljanima da poseduju i druga drzavljanstva? 

Ako ne mozes da izbegnes to, onda je to cena te procedure i time [za tebe] cena dobijanja HR drzavljanstva.

Malo mi je čudno da to traže jer ti si po rođenju već HR državljanin. Potrebno je samo uraditi upis. Drugo je ako CG ne dozvoljava dvojno državljanstvo ali ne znam kako bi se odrekao CG državljanstva ako živiš tamo.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Nije po rodjenju, tj ima pravo po rodjenju ali nije automatski po rodjenju hrv drzavljanin. Ako ga ne upise do 18. god u knjige drzavljana gubi to pravo.

Inace je cudo kako imas srb i cg drzavljanstvo kada to nije dozvoljeno.

Ne živim u Crnoj Gori već u Srbiji. 

I da, slažem se da je čudno. Ja sam se rodio u Podgorici a preselio se u Srbiju 2005 i kada su mi u hrvatskoj ambasadi rekli da im dostavim potvrdu da nisam državljanin cg mislio sam da će to ići lako. Međutim ne samo da sam državljanin cg nego bi me koštalo 600 evra da prestanem da budem. Sad sam se razočarao jer bi mi hrvatsko drzavljanstvo zbog evropske unije bilo veoma značajno. 

Ne živim u Crnoj Gori već u Srbiji. 
I da, slažem se da je čudno. Ja sam se rodio u Podgorici a preselio se u Srbiju 2005 i kada su mi u hrvatskoj ambasadi rekli da im dostavim potvrdu da nisam državljanin cg mislio sam da će to ići lako. Međutim ne samo da sam državljanin cg nego bi me koštalo 600 evra da prestanem da budem. Sad sam se razočarao jer bi mi hrvatsko drzavljanstvo zbog evropske unije bilo veoma značajno. 

Ocigledno veoma znacajno drzavljanstvo ne vredi 600 evra...

Ne znam da li se promenilo, i da li ima razlike sa aplikacijom u zemlji, ali odricanje od srpskog drzavljanstva je u ambasadi u Londonu kostalo preko 1000 funti (nisam radio, nego se secam cenovnika).

Ako Crnogorci ne dozvoljavaju dvojno (ili samo dvojno sa Srbijom/Hrvatskom), kako si dosao do toga da imas oba?

Sent from my iTelephone using Tapatalk

U Srb je odricanje mnogo jeftinije, da lupim oko 300 evra je sad, skoro sam gledao u policiji.

A drugarica treba da se odrekne hrv da bi dobila austrijsko, preko 2000 evra treba da plati.

Onda mora da pogleda stvari sa cisto trzisne perspektive, da li je 600 evra ok cena za ono sto mu hrvatski pasos/drzavljanstvo donosi ili ne.