Jump to content

Featured Replies

Posted

U junu planiram da posetim Sankt Peterburg. Do Sankt Peterburga bih išao vozom preko Belorusije. 
E, sad, ne bih da se vraćam istim putem (preko Bresta), već sam razmišljao da u povratku idem vozom do Kalinjingrada, a od Kalinjingrada do Varšave i dalje za Budimpeštu. Voz do Kalinjingrada ide preko Litvanije, što znači da bih na granici Belorusije i Litvanije vratio nazad migracionu kartu koju sam popunio u Brestu, a nakon par sati, vožnje prilikom ponovnog ulaska na teritoriju RF (Kalinjingradska oblast) morao bih ponovo da popunjavam novu migracionu kartu. Pretpostavljam da bi to tako trebalo.
U Kalinjingradu bih se zadržao svega par sati i uveče bih trebao da pređem rusko-poljsku granicu. Odnosno, u jednom danu bih i ušao na teritoriju RF i sa nje izašao. 
Zanima me da li je neko putovao ovim vozom i kakva je procedura sa migracionom kartom u ovom slučaju? Da li je moguće u migracionoj karti kao period boravka navesti, recimo, 20.06 - 27.6, a teritoriju RF naupustiti ranije, npr. 25.06. Da li to stvara neke probleme. Pitam zbog toga što bi moglo da se desi da kada stignem u Kalinjingrad jednostavno nema više karti za autobus koji ide za Poljsku, pa bih bio primoran da u Kalinjingradu prenoćim, a to bi značilo da iz RF izlazim sa danom zakašnjenja za šta se plaća kazna. Ovako, kada bih stavio duži period boravka (a teritoriju RF napustio ranije),mogao bih narednog dana da iz Kalinjingrada za Poljsku krenem drugim autobusom.  

Malo mi je komplikovan post pa ga nisam u potpunosti shvatio  i nisam išao ovim vozom, ali čini mi se da je neko pisao da direktni vozovi koji sa ruske-bjeloruske teritorije saobraćaju za Kaliningrad nemaju graničnu kontrolu u EU, odnosno postoji šansa da taj voz uopšte ne staje na teritoriju EU i da putnici uopšte ne mogu ni izaći, ili se prave specijalni vagoni za one koji bi izašli i za one koji bi do Kaliningrada. Ako sam u pravu, to znači da bi ti trebao biti u tom vagonu direktno za Kaliningrad i tvoja migraciona karta uopšte ne bi bila isprekidana u datumima (što ti može donijeti dodatne prepreke jer ti se produžava broj dozvoljenih dana bez registracije).Ipak, moraćeš provjeriti sve ove informacije,nadam se da će Rax ili neko rugi sa foruma imati pravu i provjerenu informaciju za tebe.

Zaboravio sam napomenuti da, što se tiče migracione karte, imaš pravo da je prekidaš i obnavljaš. Svaki put kada napustiš teritoriju Rusije ili Bjelorusije, predaješ staru kartu, a pri ponovnom ulasku dobijaš novu migracionu kartu i obnavljaš svoj status i tu nema nikakvih problema. Uzmi više migracionih karata od službenika, vole kad sve pripremiš na vrijeme i ne gubiš isto na granici. Tako da ovaj tvoj plan datuma je sasvim okej, samo vodi računa da li je 5 ili 7 dana, ne mogu tačno da se sjetim, ima tu nekih caka sa vikendima, ja sam izlazio svaka 3 ili 4 dana pa nisam testirao.

• Author

Hvala na odgovoru. Uspeo sam da nađem neke ljude koji su putovali ovim vozom. U pravu si, migraciona karta ne mora da bude isprekidana, ali ako je na izlasku iz Belorusije uzmu, na ponovnom ulasku u Rusiju se, naravno, dobija nova. A što se tiče registracije, za boravak kraći od 7 dana ona nije potrebna (tako piše na sajtu Ministarstva inostranih poslova)..

Provjeri jos sa nekim, mislim da migraciona karta vazi za Rusiju i Bjelorusiju jer oni imaju neki sporazum, na mojoj je jasno pisalo da vazi za obe zemlje. Ako budes u stisci sa registracijskim periodom a zelis za Kaliningrad, imas opciju da uzmes odvojene karte: jednu do Vilniusa gdje ces izaci i proci pasosku kontrolu a drugu od Vilniusa do Kaliningrada i time ces rijesiti obnavljanje registracijskog perioda. U tom slucaju, karte ce biti skuplje.