Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima i hvala unapred ako neko ima informaciju... Naime vec duze planiramo da se preselimo u R. Irsku i konacno nam se ukazala prilika. Preko prijatelja zena (ima hrvatske papira) nasla poso u Irskoj i planira pocetkom septembra da ode da radi. Tamo bi otisla sama (zivela bi kod prijatelja), dok se malo ne snadje pa bi smo cerkica (takodje ima hrvatske papire) i ja (srpski papiri) dosli posle izvesnog vremena. Culi smo da da bih dobio boravisnu vizu i dozvolu na osnovu spajanja porodice, clan porodice mora 3 meseca raditi puno radno vreme, da ima adresu boravista i papire zemlje iz eu. Interesuje me da li je to tacno, da li je neko imao takvo iskustvo i koliko je procedura komplikovana ili neostvariva? Hvala unapred ako neko ima informacija jer ne zelimo da ulazimo u stresne situacije zbog razdvojenosti ako takav nacin preseljenj nije moguc...

• 1 year later...
  • Author

Nisam ali sam se snasao na drugom mestu i u Irskon sam vec 10 meseci i sad sam dobio boravisnu na 5 godina... ako te zanima proces mogu ti objasniti...

20 hours ago, Milan1985 said:

Nisam ali sam se snasao na drugom mestu i u Irskon sam vec 10 meseci i sad sam dobio boravisnu na 5 godina... ako te zanima proces mogu ti objasniti...

Pa moze posto ja imam Hrvatski pasos i dijete a muz bosanski pa sad kakva je tu procedura i koliko treba za spajanje. Hvala

• Author

U sustini prvo apliciras za turisticku vizu pa kad dodjes ovde apliciras za boravisnu... Kada apliciras za vizu, apliciras za kratkorocnu (do 3 meseca) Clan porodice EU gradjanina. Nisam bas vican sa pisanjem na engleskom pa je zato naziv na srpskom... apliciranje za vizu pronadjes na imigracionom sajtu Irske. Bitno je da apliciras za ovu vizu zbog boravisne kasnije a i ako apliciras za dugorocnu tj spajanje porodice cekaces na nju godinu dana. Meni je kratkorocna viza bila odobrena u roku od 7 dana. Da bi mogao da apliciras supruznik sa eu pasosem mora 3 meseca da zivi i radi u Irskoj... to je bitno jer treba njegov izvestaj iz banke na 3 meseca... za vizu treba: Od supruznaka koji ima eu pasos: izvod iz banke za 3 meseca, najmanje 3 pay slipa (odrezak od plate), ugovor o stanu. Ako deli kucu sa nekim ili zivi kod nekog onda treba potvrda od vlasnika stana ili ko je iznajmio stan gde ce pisati da se slaze da ce porodica ziveti na toj adresi za vreme posete u Irskoj. Racun na njegovo ime ili na ime vlasnika stana. Treba pozivno pismo gde ce pisati da pozivas porodicu da dodju kod tebe u posetu, da ti snosis troskove puta, boravista... da se pozivas na direktivu ( kasnije cu naci koju tacno ali to je podzakon u eu koji u sustini kaze da ako supruznik ima eu pasos i zivi i radi u eu ne mogu zabraniti clanu porodice koji nema eu pasos da ne zive zajedno), kopija pasosa. Sve potpisano i sa kontaktom i pps brojem ( nesto kao irska licna karta). Ne treba biti original sve, moze kopija ili poslato mailom. Od supruznika koji nema eu pasos tteba: kopija pasosa, izvod iz banke na 6 meseci, potvrda o zaposlenju, potvrda o godisnjem odmoru, putno osiguranje, pismo gde pises da ides da posetis porodicu, da ce on snositi sve troskove, da ce te ziveti zajedno... meni nisu trazili avionsku kartu niti sam je doneo. I ti se pozoves na direktivu. I popunjenu aplikaciju za vizu sto imas na njihovom sajtu. Donosi se jos izvod iz knjige vencanih u originalu i u internacionalnoj formi. Sva pisma i dokumenta iz irske moraju biti na engleskom a iz srbije moraju originali i prevod kod sudskog tumaca. Viza se placa 60e... kad dodjes j Irsku lakse je za boravisnu. Ako imate nekih pitanja mozete pitati a i imate dobru grupu na Facebook-u ako imate nalog. Ime je Srbi u Irskoj i tamo mosete pitati sta vas interesuje i naci vec postojece teme

• 1 month later...
  • Author
1 hour ago, Sladja bijelic said:

Znaci Milane ako sam shvatila uzme vizu da mi dodje suprug u posjetu. I onda tamo trazi spajanje familije. A kako za radnu dozvolu.

U sustini prvo apliciras za turisticku vizu pa kad dodjes ovde apliciras za boravisnu... Kada apliciras za vizu, apliciras za kratkorocnu (do 3 meseca) Clan porodice EU gradjanina. Nisam bas vican sa pisanjem na engleskom pa je zato naziv na srpskom... apliciranje za vizu pronadjes na imigracionom sajtu Irske. Bitno je da apliciras za ovu vizu zbog boravisne kasnije a i ako apliciras za dugorocnu tj spajanje porodice cekaces na nju godinu dana. Meni je kratkorocna viza bila odobrena u roku od 7 dana. Da bi mogao da apliciras supruznik sa eu pasosem mora 3 meseca da zivi i radi u Irskoj... to je bitno jer treba njegov izvestaj iz banke na 3 meseca... za vizu treba: Od supruznaka koji ima eu pasos: izvod iz banke za 3 meseca, najmanje 3 pay slipa (odrezak od plate), ugovor o stanu. Ako deli kucu sa nekim ili zivi kod nekog onda treba potvrda od vlasnika stana ili ko je iznajmio stan gde ce pisati da se slaze da ce porodica ziveti na toj adresi za vreme posete u Irskoj. Racun na njegovo ime ili na ime vlasnika stana. Treba pozivno pismo gde ce pisati da pozivas porodicu da dodju kod tebe u posetu, da ti snosis troskove puta, boravista... da se pozivas na direktivu ( kasnije cu naci koju tacno ali to je podzakon u eu koji u sustini kaze da ako supruznik ima eu pasos i zivi i radi u eu ne mogu zabraniti clanu porodice koji nema eu pasos da ne zive zajedno), kopija pasosa. Sve potpisano i sa kontaktom i pps brojem ( nesto kao irska licna karta). Ne treba biti original sve, moze kopija ili poslato mailom. Od supruznika koji nema eu pasos tteba: kopija pasosa, izvod iz banke na 6 meseci, potvrda o zaposlenju, potvrda o godisnjem odmoru, putno osiguranje, pismo gde pises da ides da posetis porodicu, da ce on snositi sve troskove, da ce te ziveti zajedno... meni nisu trazili avionsku kartu niti sam je doneo.

pozdrav milane vidim da si informisan oko tih viza meni treba neko spajanje porodice sa suprugom ili neka boravisna viza za irsku..Ja radim u irskoj vec 9meseci ona nema eu papire ja imam...ako bih mogao da se nekako cujem kontaktirama preko fb viber wacap..bilo kko bio bi ti zahvalan puno>>???  381652061257 viber broj radim u Cork irskoj..ako mozes par pitnja da te pitam samo na viber hvala ti unapred

1 minute ago, Dejan 78 said:

FB grupa Srbi u Irskoj u delu datoteke imas sve lepo objasnjeno sta i kako.

Edited by Dejan 78

• 1 year later...

U fazi sam raspitivanja o uslovima za apliciranje za Ir vizu. Ja sam državljanin Srbije, muž EU državljanin.

Imate li neke sveže informacije? Najvise me zanima koliko payslipova mi treba za aplikaciju?

• 1 year later...

Pozdrav Milane, 

Suprug, mali sin i ja planiramo da se preselimo u Irsku. Sin i ja imamo hrvatske papire, a suprug srpske. Da li bi mogao da nam napises kakva je procedura spajanja porodice? Mi smo trenutno u Nemackoj, ali oduvek nam je zelja bila Irska. 

Srdacno, 

Sonja Radanov 

1 minute ago, SonjaRadanov said:

Pozdrav, 

Suprug, mali sin i ja planiramo da se preselimo u Irsku. Sin i ja imamo hrvatske papire, a suprug srpske. Da li bi mogao da nam napises kakva je procedura spajanja porodice? Mi smo trenutno u Nemackoj, ali oduvek nam je zelja bila Irska. 

Srdacno, 

Sonja

• 1 year later...

Pozdrav druze, Moja zena (zena ima Madjarsko drzavljanstvo) i ja (Srpsko) zivimo trenutno u Minhenu a pre toga smo tri godine ziveli i radili na Malti. Ja imam 5 godina boravisnu dozvolu za Nemacku trenutno. Zbog ponude posla razmisljamo da se selimo za Irsku. Sta bi mogao da me posavetujes?

Ono sto sam uspeo da izvucem citajucu postove, vadi se prvo turisticka viza pa kad se dodje tamo aplicira se za boravisnu i spajanje porodice. Zanim me duzina trajanja vremena dok se ne dobije boravisna dozvola i da li postoji mogucnost zaposljnenja dok boravisna ne stigne?

Pozdrav

Prijatan dan.

Edited by Brane

• 1 month later...

Mislim da prvo tvoja supruga može da ode u Irsku a ti da zatrazis visa C.

Nakon sto dodjes u Irsku sa visa V (koja traje 90 dana) mozes da zatrazis produzetak boravka. Dok cekas produzetak boravka nemas pravo da radis. Kada dobiješ stamp4 imas pravo da radis.

U Irskoj ima dosta posla ali je jako teška situacija da stanovima i kucama. Rentiranje je jako skupo i teško je naći kucu. Poslova ima dosta.

• 2 years later...

Molim te, meni treba pomoc, ja sam u slicnoj situaciji, sem sto je moj suprug Litvanac. 

On zivi u Irskoj vec 7 godina i sad smo se skoro vencali i zelimo da zivimo tamo.

Jel moze pomoc kako sta gde da pribavim oko dokumentacije gde se to sve nosi i tako to?

Maja

Edited by mayasupernova