Jump to content

Featured Replies

Posted

Prvo da vas sve pozdravim i da iskazem zahvalnost ovom forumu i Klubu putnika jer me je toliko puta "spasio" pravim informacijama 

Tek sam se sad registrovao jer što bi naš narod rekao, kad je muka ajde Đuka  

Plan je ovakav. Par ortaka, zaluđenika istorijom i slovenskom mitologijom kreće automobilom put drevne Arkone, nekadašnjeg svetovnog i duhovnog središta baltičkih Slovena. Dakle relacija Beograd Srbija - ostrvo Rigen iliti Rujan (srp.) Nemačka.

Po nekoj računici, oko 250-260e bi trebalo biti dovoljno za gorivo, s obzirom na potrošnju od 5.8-6.2 l/100km, tako da bi bilo fino zatvoriti finansijsku konstrukciju po pitanju troškova puta sa nekih 300-320e

Ono što imamo:

- dobru volju ✔️

- isplaniranu rutu ✔️

- automobil ✔️

- digitron ✔️

- nešto para u šteku ✔️

Ono što nemamo: 

- cene putarina kroz Madjarsku, Slovačku, Češku i Nemačku (?)

- iskustvo

- iskustvo

- iskustvo

- još para u šteku.

Dakle, gladni smo informacija koje se ne mogu naći na netu, saveta, zapažanja i preporuka iskusnijih putnika koji su putovali tim predelima. Opet kažem, apsolutno nikakvog iskustva nemamo kada je u pitanju vožnja van granica države nam, posebno ne na dužim relacijama. Za uzvrat obećavamo odgovore na sva istorijsko pitanja vezana za destinaciju, kao i gomilu slika posle uspešno završenog putešestvija.

Hvala unapred!

• Author

To smo i gledali i uzeli u kalkulaciju ali nismo našli proverenu informaciju za Nemačku, da li su uvede uopšte i koliko koštaju. Mislim, nije presudno 10-15e ali eto, čisto radi preciznije računice.

Hvala.

Mađarska vinjeta košta 5950 HUF 10 dana/9560 HUF 30 dana (20/30 €) i može se kupiti onlajn (javlja mi loš sertifikat):

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en

Slovačka vinjeta se sad kupuje onlajn (više nema nalepnica), 10€ 10 dana/14€ 30 dana:

https://eznamka.sk/selfcare/purchase/?sessionexpired=False&frompayment=False

Češka nalepnica se mora kupiti na licu mesta i košta 310 CZK 10 dana/440 CZK 30 dana (11.5/16.3 €)

http://www.motorway.cz/stickers

• Author

Korisne informacije, zahvaljujem se.

Zna li neko da li policija pravi problem zbog xenon svetala? Nisu fabrička već naknadno ugrađena, pa ima različitih informacija na netu, od  "niko to i ne gleda" do "ne dozvoljavaju ulazak u zemlju". Mada mislim da su EU direktive prilično jasne, ako ih striktno sprovode :sleep:

• 3 months later...

Verujem da ako ne pravis neke egzibicije (tipa da seces punu liniju ili da neces da oboris duga svetla ovima sto ti idu u susret:smile:) da te niko nece cimati.Ja sam vozio sa napuklim prednjim farom i nikad me nisu zaustavili,niti rekli nesto za to.Znaci,samo korektna voznja,bez egzibicija i nema problema.

Inace,po Nemackoj se ne placa putarina (besplatni su im autoputevi) :wink:

Vozite na smenu (npr. svako po 300-400-500 km,koliko ko moze),postujte ogranicenja brzine (nisi kod kuce,pa da znas gde ima radar,a gde ne;a kazne znaju da budu poprilicne),ne bi bilo lose kad pravite pauzu na nekoj pumpi,ako ima free WiFi da pogledate i Google maps-real time traffic,da bi znali informacije o usputnim radovima na putu (na tom putu kojim vi idete) i o alternativnim putevima u tom slucaju ili o guzvama koje su pred vama...i to je to.Ostalo je manje-vise isto kao i kad vozite bilo koju drugu relaciju.

Nego,ne javljas kako je bilo u Arkoni?:smile: