Jump to content

Featured Replies

Uzmimo kao primer hotel. U hotelu s vremena na vreme bice potrebne popravke instalacija. Hotel moze zvati drugog majstora svaki put kad mu zatreba, ali onda ce em cekati dugo da se pojavi em ce biti odran za uslugu. Ili moze da uzme domara za stalno koji ce najveci deo svog radnog vremena zevati, ali ce zato kad zatreba biti tu i odraditi posao. Stavi se na papir koliko su ucestale popravke pa se vidi sta se vise isplati sto zavisi od velicine i starosti hotela, kvaliteta izgradnje...

Ma sve to stoji, ja samo rekoh da to što Portugalaci provede na poslu više sati od npr. Nemaca ne znači automatski da nisu lenji ili da je manje lenji nego Nemci.

Po meni to znači da su loše organizovani, a ne da su vredni. 

To je tacno. Nisam tvrdio da su vredni, samo sam tvrdio da nisu lenji.

Kad vec pominjes Nemce ni tu situacija nije kristalno jasna. Nemac ce precizno odraditi posao koji mu je poveren, ali koliko sam video (ograniceno licno iskustvo) nece se angazovati za vise od toga sto mu je u opisu radnog mesta. Na primer, kada sam kupovao voznu kartu u Nemackoj cekao sam u redu i kada sam dosao do saltera Nemac ga je zatvorio, tacno u 5 sati popodne. A bio sam poslednji u redu i ne verujem da bi mu trebalo vise od par minuta da mi izda kartu.

Tako da u tom smislu kod njih je cist racun duga ljubav, dok u relativno 'opustenijim' radnim kulturama prihvatljivo je da lagano radis, ali kada treba da se zapne, onda nije ni problem ostati duze na poslu prekovremeno, malo se vise zaloziti da bi se prebrodio taj period.

Bas je tako kod mene u Australiji, kada treba onda se radi punom parom, kada popusti pritisak onda je opustencija.

A mislim da tu ima i pretvaranja. Kada u azijskim kulturama cekas da ti sef ode kuci pre tebe pa zevas ispada da si vredan, a u stvari samo odrzavas imidz. Kad im je posao garantovan onda ne moraju da se pretvaraju i to mi izgleda kao bolja varijanta. 

Edited by noskich

• 2 months later...

Vazano za ono iz naslova teme...

Zadesili se u istom kupeu ja i neka dva Turcina.Jedan narkoman (ima istetoviranu hemijsku formulu LSD-a preko celog lista desne noge),drugi ko zna sta.

I kaze mi jedan od te dvojce,kao - bili su u Beogradu par dana i jednom prilikom upoznali tu neke devojke iz Srbije.Inace,bili su tu i neki Spanci sa njima (tim Turcinima).I kad su se upoznali,ribe ko ribe naravno prvo ih pitaju odakle su.Kazu ovi Spanci "We are from Spain".A ove uglas "Really?REALLY?Woooooooooooooooow!!!".I sad pitaju ovu dvojcu Turcina odakle su i ovi im kazu da su iz Turske.

"After we said that we're from Turkey,they just said like 'Okaaaay' (i uz to imitira blago razocaranu facu tih devojaka)...why?"

I sad je njemu nejasno sto su te devojke tako burno i radosno reagovale kad su cule prvo da su ovi iz Spanije,a zatim maltene zalosno reagovale kad su cule da su ovi drugi iz Turske.Nisam znao tad sta da mu kazem,sem da je to zenski pileci mozak.

Sad bih mu rekao da imidz neke zemlje zavisi od toga koliko vlada te zemlje ulaze u propagandu.Da je Turska kod nas vise reklamirana kao "wow" zemlja,a ne da se samo spominje u politickim incidentima na Sandzaku i u Bosni,onda bi i oni dobili "wow" reakciju.Ovako...

Inace,mislim da neko nekog,tj. neku naciju idealizuje mahom u slucaju da se nije mrdnuo dalje od svoje zemlje,vec misljenje formira na osnovu prica koje je cuo od drugih ili je video u filmovima ili gde vec.Da se malo proseta do te zemlje koju idealizuje i duze zadrzi tamo,video bi da (i) tamo ima i ovakvih i onakvih.

Turska se u očima Srba doživljava kao 500-godišnji okupator, tako da je sasvim jasno zašto takva reakcija. Prosto se radi o zemlji koju ljudi u Srbiji negativno percipiraju zbog neke pradavne istorije i pitanje je da li će se to ikada promijeniti. Tu je naravno i taj međureligijski jaz koji je kod nas veoma prisutan. A što se tiče Španaca, to već ima veze sa našom vizijom bogatog zapada koji nam je toliko nedokučiv, pa nismo u stanju realno da sagledamo sve njegove mane i vrline.

On 9/26/2016 at 8:06 PM, Laza GNR said:

Sad bih mu rekao da imidz neke zemlje zavisi od toga koliko vlada te zemlje ulaze u propagandu.Da je Turska kod nas vise reklamirana kao "wow" zemlja,a ne da se samo spominje u politickim incidentima na Sandzaku i u Bosni,onda bi i oni dobili "wow" reakciju.Ovako...

I

Toliko ima retarditanih njihovih serija ovde kod nas, pre par godina je bio bum za ucenje njihovog jezika ovde. Poslusaj samo ovaj turbo dzihad muzicki pravac iz granda i sve ce ti biti jasno. Naravno da ih dozivljavaju kao wow zemlju. 

Naravno da se Turska previse uplice u politiku Srbije, zaboravili su kako su odavde otisli, a ovi mucenici u Raskoj oblasti nikako da shvate da su drzavljani R. Srbije a ne Turske. I da Turska nikako ne moze da im bude matica.

On 9/29/2016 at 10:58 AM, mveruovic said:

Toliko ima retarditanih njihovih serija ovde kod nas, pre par godina je bio bum za ucenje njihovog jezika ovde. Poslusaj samo ovaj turbo dzihad muzicki pravac iz granda i sve ce ti biti jasno. Naravno da ih dozivljavaju kao wow zemlju. 

Eto,nisam znao...

Televiziju ne gledam,a jos manje me interesuje ta sabanerija od muzike.Primetio sam samo usput na bilbordima da Tursku reklamiraju u vezi mora/letovanja.

A za ovaj drugi pasus se slazem.

Ono sto su nekad bile latino serije sad su njihove i to ih mnogo vise ima. I ja slabo gledam tv, ali ne mozes da ih ne primetis, hepi, studio b, pink, prva itd. I to po par razlicitih.