Jump to content

Featured Replies

Posted

Teheran je metropola. U njega se bez problema može smestiti više od pola Jugoslavije, dve Srbije, sedam Beograda, 14 miliona ljudi... Četiri miliona automobila je svakodnevno na ulicama. Kako bi se malo smanjile gužve određeno je da časovi u školama počinju u sedam ujutro, radni dan u osam, a bazar se otvara u devet. Kao svaki veliki, moderan grad i Teheran ima svoje muzeje, parkove, pijace, stambene blokove, bulevare, metro.. I to pet linija, što mi je bilo glavno prevozno sredstvo. Teheran nije centralizovan poput Istanbula. Sve što želite da vidite raštrkano je po celom gradu. Kako sam nekoliko dana živeo u centru u blizini parka Lale (ime cveta smo posudili od Persijanaca) svakog dana sam provodio par sati u njemu. Kada uđete u park, gubite osećaj da ste u divovskom gradu. Buka kao da u potpunosti prestane. Krećete se čas kroz šumu starih platana, čas kroz gustu šumu četinara. Oko vas se slivaju potoci, sve se uredno zaliva i održava, ali park ipak nije sterilan poput onih francuskih. Ljudi se...

Pročitajte Bazar u javnom prevozu