Jump to content

Featured Replies

pozdrav svima!

želim da prenesem moje iskustvo od prekjuče. pošto sam  nekoliko dana bio u skoplju kod prijatelja u poseti on me je nagovarao da odemo do kosova. moram priznati da sam se prvobitno malo bojao, ali sam sam na kraju ipak pristao da odemo na kosovo da vidim kakva je situacija tamo. jako sam se bojao granice pošto sam smo išli na makedonsko-kosovski granični prelaz blace. ja sam išao sa srpskim pasošem a prijatelj sa makedonskim.prvobitno uopšte nisam bio siguran da li će ma kosovska granična policija pustiti da uđem u zemlju te sam stvarno bio preplašen. bio sam na kraju krajnje iznenađen ljubaznošću pripadnika kosovske granične policije. ja sam ih samo molio da mi ne stave kosovski pečat u pasoš, da ne bih imao problema kasnije sa srpskom graničnom policijom. oni su me poslušali. i sama carinska kontrola je protekla bez ikakvih problema. tako sam bez ikakvih problema ušao na kosovo. bio sam na  jednodnevnom izletu u prištini. albanci su se pokazali samnom kao izuzetno korektni.iako su svi sa kojima sam pričao znali da sam iz srbije ni sa kim nisam imao neki problem. isto tako tako na izlazu iz kosova u makedoniju opet nije bilo problema tako da mogu reći da situacija na kosovu ije toliko napeta koliko mi to pretpostavljamo. mislim da je opasnije ući na kosovo preko kosovske mitrovice negoli preko makedonije ili albanije.

Ja sam takodje bila sa Slezenom u oktobru autostopom, nismo imale apsolutno nikakvih problema, naprotiv, lepo smo se provele, ljudi su bili vrlo prijatni i  ljubazni. Bile smo u Pristini, Gracanici i Prizrenu i svuda je bilo sasvim opusteno, pricale smo srpski sa ljudima bez problema, svi su bili maksimalno gostoprimljivi. Meni su na izlazu lupili kosovski pecat, a posle jedno dve nedelje kada sam putovala za Rumuniju su ga nasi ponistili :P Zanimljivo da ga nisu ponistili odmah dole, nego tek posle.

Jel bi mogao da skeniras tu stranicu pasosa i okacis je, bas me interesuje kako izgleda to ponistavanje.

E, pa nista, jednostavno preko pecata pise "annuled" lupljeno drugim pecatom. Nista specijalno, pecat preko pecata.

• 2 weeks later...

ja bih da putujem na kosovo za novu godinu,da li neko zna na koji nacin da nadjem prevoz do tamo? hvala

Ja i neki drugari planiramo da idem u Severnu Kosovsku Mitrovicu, verovatno cemo ici kolima, isli bi i u neke enklave juznije, zaustavljali bi se samo u srpskim delovima.

Takodje imas voz do Pozege, odande hvatas voz za Kraljevo, odakle ide voz za Zvecan.

E sad ovo oko vozova sam video na sajtu zeleznice, tako da to i nije bas sigurno.

hvala ti,moracu to da se raspitam za vozove,mada mi je to malo zeznuto,jer idem sama a i ne poznajem bas taj deo dole...cula sam da ima od Nisa mini busevi koji voze dole svaki dan

Od danas saobraća novi Inter City Serbia voz Beograd - Kraljevo preko Požege. Može se uklopiti presedanje ovako:

Beograd 14:55 - Kraljevo 18:45

Kraljevo 20:40 - Zvečan 23:41

Zvečan 00:00 - Kraljevo 03:01

Kraljevo 03:55 - Beograd 07:38

Cena karte Beograd - Kraljevo u jednom smeru je 700 din, a povratna 1120 din, a uz legitimaciju SRB PLUS ili RAIL PLUS je 480 din u jednom pravcu, odnosno 980 din povratna. Cena karte Kraljevo - Zvečan je 392 din (popust 20% za povratnu kartu, odnosno 30% uz SRB PLUS ili RAIL PLUS)

hvala vam mnogo ljudi,ovde sam nasla sve potrebne informacije za put...podelicu sa vama moje iskustvo kad se vratim :)

što se tiče mini buseva od Niša prema Kosovu, to su u stvari kombiji (ford ili mercedes minivan uglavnom, poznatiji kao maršrutke u exSSSR :) ).

ide nekoliko njih svaki dan, polasci su od nešto rano ujutru (dal beše 04h) do 14h popodne. Niš - Gračanica, preko Prištine, košta 600 dinara, stiže se za oko 2 ipo do 3 sata, zavisno od usputnih zadržavanja (granica, itd.).

Naravno, ti isti kombiji se i vraćaju istog dana, tako da može da se koriste i u suprotnom smeru.

Vozači su dosta fleksibilni, mogu da te ostave gde god hoćeš, ili da te pokupe gde hoćeš.

trebao bi biti direktan bus od beograda do kosova, točnije do kos mitrovice. Tamo prijeđeš most pješice pa hvataš kombije ili buseve do prištine recimo. Kad sam bio već u prištini znam da sam na busnoj vidio da ima neki noćni bus koji vozi direktno iz beograda/prema beogradu ali je bio nešto skuplji nego da ideš ovako. vlakove ti nebi preporučio mada sam ljubitelj istih. pazi jer po kosovu nema busa za nigdje iza 18h  :o

oko 7-8h traje putovanje bg-kos mit i još oko satipo do prištine  :mah:

svi busevi prema svim kosovskim odredištima iz prištine ne prelaze 5 eura

Ред Вожње http://www.radiokim.net/?cid=3,2,5773

Да ли неко има свежу информацију колика је цена аутобуса од Грачанице до Северне КМ?

Ја сам пешачио на Видовданском маршу све до Газиместана и не сећам се да сам после Рашке видео воз?

Кад год сам ишао апсолутно никакав документ нисам никоме показивао ни на једном административном прелазу...

@gosn.shofershajbna Предложио бих вам да преноћите у Великој Хочи, српској енклави близу Ораховца, ноћ у приватном смештају је око 10евра и домаћини су изузетно гостољубиви и драги, још обавезно пробајте Дечанско или Ораховачко вино(ако купујете боље купите у Хочи) !

Шта год да те занима слободно питај.

Koliko znam nema ništa direktno do sjevernog djela Kosovske Mitrovice. Ne znam je li vama jasno da sjeverni i južni dio grada uopće ne komuniciraju i da nema nikakvih buseva između njih. Treba presjedati u Prištini i hvatati bus do Mitrovice i tamo preći most pješice. Busevi su dosta česti, svakih 20min - 1h voze ali kao što sam rekao posljednji polaze oko 18 sati. To je ono što znam, makar na netu piše i da voze direktni mini busevi koji polaze svakih sat vremena ispred hotela Biševac ali ja za njih ne znam.

Cijena je oko 3 ili 4 eura X 2 = max oko 8eura

Ма постоји директан превоз од Грачанице до северне КМ, само нисам успео да нађем тачну цену, и тај бус који иде од Грачанице до северне КМ пролази преко моста и јужног дела.

Постоје редовне комби линије између Грачанице и Митровице, истим сам се возио много пута. Ако се не варам цена је сада 300 динара у једном правцу

• 1 month later...

bila sam dole,na kosovu...isla sam autobusom,direktvo iz bg ima tri polaska u toku dana,cena karte je 2300 povratna! ide preko kosovske mitrovice a moze i do prizrena cak da se ide,posto taj bus ide do prizrena! nisam imala nikakvo lose iskustvo,cak sta vise svi su bili ok,pricala sam normalno srpski,a obisla sam djakovicu,prizren,kosovsku mitrovicu,pristinu....prvi put sam sad bila na kosovu i nosim samo lapa iskustva!

• 1 year later...

Razmišljam da odem u Albaniju na nekoliko dana krajem aprila pa me zanima da li je neko išao u Skadar preko jezera Koman, kanjonom Valjbone?

Navodno postoji minibus koji svakog dana kreće u 5 ujutru iz Đakovice i stiže u 11 u Skadar. U svakom slučaju deluje veoma primamljivo i daleko atraktivnije od novog autoputa Prizren-Tirana (njime bih se eventualno vretio) a za istu cenu - 10EUR uključujući i trajekt :)

Veoma koristan link za prevoz do/iz Prizrena: http://www.inyourpocket.com/data/download/Prizren_Transport_Schedules.pdf

E sada, zanima me kako se može stići u Đakovicu do 5 ujutru ukoliko bih uveče krenuo iz Beograda? Koliko vidim, ne postoji direktna linija iz Srbije, možda Adio Tours-om do Prištine pa onda juriti neki taksi u pola noći mada mi to baš ne deluje kao sigirna varijanta :?

Што се тиче директних линија из Србије за Ђаковицу- имаш милион варијанти и има колико хоћеш директних линија и од њих су најчешће линије из Пећи и Призрена. Ако мислиш на превоз из уже Србије до Ђаковице, онда ти је најједноставније да се пребациш или до Призрена или до Пећи. До Призрена из Београда свакодневно осим суботом вози Ерхан транс. До Пећи возе Моника турс и Оси.

Ја бих ти предложио ову другу варијанту (да најпре дођеш до Пећи), пре свега што је карта јефтина за косметске прилике (Београд-Пећ 1200 у једном правцу, 1900 повратна- најједноставнији и најјефтинији начин да се дође до Пећке патријаршије и Високих Дечана) а из Пећи можеш да хваташ локалне аутобусе до Ђаковице. Приштина ти је предалеко од Ђаковице

• 8 months later...

Pozdrav drugari,

Interesuje me kako najbolje (najbezbednije+najjeftinije) stici do Kosovke Mitrovice? Trebao bih da idem tamo sredinom januara na zimski univerzitet, sta vi mislite koliko je to pametno?

Дневно имаш 10-15 полазака из Београда за Митровицу, цена карте је од 1000 (студентски попуст)-1400 дин. у једном правцу.

• 2 months later...

Kosovo je jako lepo, samo pazi kad ides na bezbednost.

Desavaju se cesto napadi na srbe, zato izbegavaj majice srpske, zvezdine, partizanove.

Sve u svemu da nije dole stanje kako jeste isao bi cesto, ovako jednom sam bio i tad bilo problema.

Не знам зашто дајеш савете кад си само једном био али ок.

Уз здраворазумско резоновање и понашање може се путовати без проблема- ја често путујем доле и само једном сам имао конкретну непријатну ситуацију (прошле године на прослави Видовдана)

Мајице које си поменуо најслободније се носе до Ибра (северни део Косова & Метохије - општине Лепосавић, Зубин поток, Звечан и Косовска Митровица) и по српским енклавама јужно од Ибра (Грачаница и околина, Штрпце/Брезовица, Гораждевац, Велика Хоча, Осојане, Поморавље око Гњилана...).

У северном делу Срби чине 99% становништва и тамо нема напада на Србе какве помињеш, а притом је једноставно да се дође (доста редовних аутобуских и комби линија, воз Краљево-Звечан), јефтино је за смештај (5 евра ноћење у приватном смештају) и има шта да се види и без одласка у јужни део - нпр. манастири Бањска, Дубоки поток, Соколица, Девине воде, Сочаница; стара тврђава Звечан, остаци римског Муниципијума и спомен кућа Топличког устанка у Сочаници, језеро Газиводе...

• 4 weeks later...

Da li neko zna kako se može stići do isposnice Sv. Petra Koriškog?

Koliko vidim na Gmaps nije uopšte bilzu sela Koriša, odnosno mnogo je bliže Štrpcu.

Put do isposnice ne postoji pa se izgleda mora ići kroz šumu/polja/njive/stagog nekih 5-6 kilometara :?

Evo koordinata:

42° 14' 54.72" N  20° 56' 14.83" E