Jump to content

Featured Replies

Posted

Imam jedno pitanje,i da li možete da mi odgovorite.
Moj otac koji živi u Juznoj Africi 40 godina i ima Juznoafricki pasoš,rodjen u Srbiji,ranije je dolazio često,ali su mu rekli da mu za ulazak u Srbiju treba pozivno pismo,da li je to kod svih država takva ''politika'' i zašto ne može da udje u Srbiju sa Juznoafrickim pasošem,kada je dolazio i ranije,doduše zadnji put 1998 god.?Zasto ne moze tamo da dobije vizu za Srbiju?

pa zato sto ne moze..

salim se, odes u svoju opstinu i trazis pozivno pismo za strance..popunis taj formular, oni ti overe u opstini, i onda mu ti posaljes to pismo...ja sam slao  skenirano u johanesburg, i moglo je i tako...on potom ode u ambasadu s tim formularom i trazi vizu...to je procedura..u tom formularu pise da se ti prakticno obavezujes da ces ga paziti, tj. da ce stanovati kod tebe, da ces ga izdrzavati dok je u srbiji,  i da sve nepredvidjene njegove troskove u srbiji ti snosis....znaci, odgovaras za njega pred zakonom.....nasa ambasada kad primi zahtev sa tim formularom, koji on mora da preda, a ne ti da im saljes, potom salje sve na proveru u nas mup u ljermontovoj, i kad oni sve lepo isproveravaju ( verovatno ce te i zvati da potvrdis to sto si potpisao, a mozda i ne:)), onda moze ambasada da izda vizu...ta procedura, zbog sporosti nase policije, cesto traje i 4 nedelje, mozda i koji dan vise...

• Author

bio sam do supa,rekli su mi da mi treba njegov broj pasoša.sad da li treba fotokopija njegovog pasoša?

hvala

On 20.7.2016. at 6:56 PM, Drakkar said:

bio sam do supa,rekli su mi da mi treba njegov broj pasoša.sad da li treba fotokopija njegovog pasoša?

hvala

trebaju ti svi njegovi podaci iz pasosa, jer to ces da popunis u formularu koji sam ti pominjao...skini formular, pa vidi sam kako izgleda...

• 4 years later...

Zna li neko kako se overava pozivno pismo za stranca za posetu Srbiji, ako se osoba koja poziva već nalazi u inostranstvu? Konkretno, ako hoću da pozovem kineskog državljanina da me poseti u Srbiji, mogu li pozivno pismo napisati na licu mesta, u srpskom konzulatu u Kini? 

Pitam jer pozivno pismo po pravilu treba da bude overeno u opštini ili sudu, ali to je moguće samo ako se pozivač nalazi u Srbiji. Ne mogu nigde da nađem informaciju kako se to radi ako se pozivač nalazi u inostranstvu, i ode u konzulat zajedno sa osobom koju poziva.

5 hours ago, Lazar said:

Zna li neko kako se overava pozivno pismo za stranca za posetu Srbiji, ako se osoba koja poziva već nalazi u inostranstvu? Konkretno, ako hoću da pozovem kineskog državljanina da me poseti u Srbiji, mogu li pozivno pismo napisati na licu mesta, u srpskom konzulatu u Kini? 

Pitam jer pozivno pismo po pravilu treba da bude overeno u opštini ili sudu, ali to je moguće samo ako se pozivač nalazi u Srbiji. Ne mogu nigde da nađem informaciju kako se to radi ako se pozivač nalazi u inostranstvu, i ode u konzulat zajedno sa osobom koju poziva.

Mozda nisam dobro razumeo,ali zar mu viza za Srbiju ne treba ako ima Kineski pasos ?

On 6/27/2021 at 5:50 AM, SonePFC said:

Mozda nisam dobro razumeo,ali zar mu viza za Srbiju ne treba ako ima Kineski pasos ?

Zavisi od vrste posete. Bezvizni režim važi za turističke posete do 30 dana.

Da odgovorim sam sebi, možete pozvati stranca tako što ćete lično otići u konzulat i popuniti formular za pozivno pismo, ali morate dati podatke nekog svog bliskog rođaka koji se trenutno nalazi u Srbiji, da policija može da ga pozove telefonom ili ode na adresu da popriča sa njim "radi provere". Delovalo je da nikad ranije nisu imali takav slučaj, da neko poziva tako što lično ode u konzulat. Konzulat Srbije u Šangaju se, uzgred, nalazi u jednom stanu, u stambenoj zgradi, a radno vreme na sajtu im je pogrešno (piše da rade svaki dan, a zapravo rade samo triput nedeljno).

To je standardno za bilo kakvu srpsku vizu za stranca, da policija mora tu da proveri na licu mesta neku adresu u Srbiji (pretpostavka je da ce stranac boraviti na toj adresi dok se nalazi u Srbiji). I ako nisi kod kuce, policija se vrati, koliko cujem tada ta viza propada. A ne verujem da se najavljuju. 

Inace veoma lako odbijaju drzavljane zemalja u razvoju bez ikakvog objasnjenja, kao da bi oni ostali ilegalno u Srbiji. Znam za slucaj jednog mog drugara koji je pre svadbe hteo da upozna mladu sa roditeljima, pa je odbili. Zena mu je sa Filipina. Kako im se rangiraju Kinezi ne znam.

5 hours ago, Lazar said:

Zavisi od vrste posete. Bezvizni režim važi za turističke posete do 30 dana.

Da odgovorim sam sebi, možete pozvati stranca tako što ćete lično otići u konzulat i popuniti formular za pozivno pismo, ali morate dati podatke nekog svog bliskog rođaka koji se trenutno nalazi u Srbiji, da policija može da ga pozove telefonom ili ode na adresu da popriča sa njim "radi provere". Delovalo je da nikad ranije nisu imali takav slučaj, da neko poziva tako što lično ode u konzulat. Konzulat Srbije u Šangaju se, uzgred, nalazi u jednom stanu, u stambenoj zgradi, a radno vreme na sajtu im je pogrešno (piše da rade svaki dan, a zapravo rade samo triput nedeljno).

Pa presece granicu sa Bosnom i eto mu plus 30 dana posto nema ogranicenja koliko puta to moze da se radi,kako ni za nas tako ni za njih,moj tata to radi na granici Rusija-Estonija vec godinu dana,mada sad je dobio RVP tako da ne mora vise.