Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima. Drug i ja za par dana krećemo na muzički festival u Transilvaniju - Grad Sibiu, polazimo iz Bačke Palanke i planiramo da stopiramo veći deo puta ili barem deo puta u Srbiji.

Planirali smo da krenemo rutom Bačka Palanka - Novi Sad - Zrenjanin - Temišvar.  Verujem da ćemo dosta lako stići do Zrenjanina, al ono o čemu nemam iskustva je da li je taj put od Zrenjanina do Temišvara iole prometan ?  Da li ćemo u nekom razumnom vremenu moći da nadjemo prevoz.

Ako uspemo da stignemo do Temišvara verovatno bih dalje pokušali da idemo vozom do Sibiu-a, pošto ne znam koliko nam je pametno da stopiramo u Rumuniji ( to jest koliko je bezbedno ?  ) .  Voleo bih da čujem nečija iskustva ako ih ima. I još nešto da li postoji šansa za cenkanje sa kondukterom u Rumunskim vozovima ? Pošto nam je to takođe jedan od planova :smile:

Autostop u Rumuniji radi sasvim zadovoljavajuce cak i kad dva muskarca zajedno stopiraju. Bili buraz i ja par puta. Prosli smo i rutom Sibiu - Temisvar - Vrsac i nikakvih problema, a narocito bezbedonosnih nije bilo. Jedino sto oko autostopa u Rumuniji ume da bude malo smorno je to sto putevi vrlo cesto prolaze bas kroz naseljena mesta pa treba pesaciti sa jednog na drugi izlaz u slucaju da vozac nece da vas odbaci do tamo. Trebalo bi naglasiti pre ulaska u auto da ne zelite da platite, jer lokalci obicno ostave 10 - ak leja za 100 km voznje, taki je valjda obicaj. :smile:

Edited by pecanj

Nisam nikada isao preko Zombolja. Nije ni Vatin sjajan ali verujem da od njega boljeg prelaza prema Rumuniji nema. Tamo bar ima dosta kamiona. Mada, pricale su mi nase kamiondzije koje voze ka/iz Rusije da koriste i druge prelaze, npr. Zombolj ili Kaludjerovo, sto mi je bas bilo cudno.

Isao sam par puta preko Vrske Cuke i Bugarske, jednom preko Orjahova trajektom a drugi put preko vidinskog mosta (novootvorenog) i vise jok. Taj sever Bugarske tik uz Dunav je nedodjija teska, prodje 10 auta za sat vremena,

Djerdap I (kod Kladova) je takodje uzas, baska sto se preko njega ni peske ne moze.

I Jaša Tomić - Fenj mi djeluje isto nepraktično za autostop, jer je taj kraj doslovno pustara koja izgleda kao da i sam Bog na nju zaboravio. Čak mi ni gps nije radio tu. :happyyy:

• Author

Evo da podelim iskustva što smo prijatelj i ja prošli. Uspešno smo se vratili iz Rumunije, pređeno preko 1000 km autostopom, relacija Bačka Palanka-Novi Sad- Zrenjanin-Srpska Crnja-Temišvar-Sibiu- Ludoš 

Neverovatna avantura prepuna gomile neverovatnih dešavanja, emocije me još pucaju.

Autostop u Rumuniji radi kao sat :biggrin: , znači nismo stopirali nigde duže od 15 min, mnogo više vremena nam je otišlo na stopiranje u Srbiji. Ljudi su veoma prijateljski nastrojeni ( barem ti na koje smo mi naišli, doduše niko nije znao Engleski ) , veoma bitna stavka je nositi table sa natpisim gradova, mesta gde putujete.  Kad vam neko stane prvo što kazemo je " Bonaziua " ( zdravo ) , i onda " Dores pn-la (ime mesta gde zelite) "  , tako mi je jedan covek objasnio :smile: , to valjda znaci putujem za ... Nakon toga odma sam naglasavao da smo iz Srbije, jednostavno da u nama ne vide neke strance iz zapadne evrope koji su puni para, niko nam nije trazio pare za putovanje, mada ostavio sam jednom kaminodziji sa kojim smo presli 240 km , pola litre vrhunske domace rakije od kajsije :D.  U povrtku nazad iz Rumunije imali smo cak priveligiju da se vozimo mercedes džipom :biggrin: .

Neverovatno koliko ljudi hoce da pomognu, veoma bitno je naglasiti da smo mi imali rance na ledjima zapremine oko 85 l , sa sve podlogama za spavanje i satorima koji isto malo štrče sa strane, i opet su nam ljudi stajali, vrh vrhova je bio sto smo se vozili sa covekom koji radi u kurirskoj sluzbi ( kombi koji moze napred da primi troje ljudi, bukvalno lezao sam preko coveka i nije mu nimalo smetalo ).

Neki od vrhunaca putovanja su što u Rumuniji u oblasti od recimo 200 km, postoji selo Ludoš ( gde smo mi krenuli )  i grad Luduš ( dosta poznatiji ) , a isto se izgovaraju, pa smo na nasu zalost završili u gradu Luduš , oko 150 km od nase ciljne destinacije :biggrin: , ali sva sreca pa smo grešku veoma brzo ispravili.  Vozili smo se cak u rumunskom kombiju koji kupi radnike u trznom centru u Sibiu :biggrin: , znaci kombi koji svaki dan kupi iste radnike, ljudi ulaze gledaju nas a mi se samo smešakmo, i ja se jedva suzdržavam da ne puknem od smeha. Taj kombi nas je u 1 ujutru ostavio u nekim rumunskim brdima po najvecem mogucem mraku, i vozač mi je objasnio da samo pratim put i da cemo naici na selo za jedno 5 km , ali tih 5 km nazalost po nas su bili 10 km, da ne pricam da svuda oko nas smrde ovce, i mi ne idemo putem nego idemo preko nekih šikara po trnju da bi smo izbegli moguće pse puline. Veoma bitna stvar za napomenuti je da baterijska lampa je bila van funkcije :biggrin:

Sve u svemu bilo je tu još mnogo, mnogo sitnica mogao bih nekoliko strana napisati u tacne detalje sta se desavalo, ali poenta je da autostop u Rumuniji stvarno radi kao sat :smile:

Mada smatram da smo prijatelj i ja imali i jako puno sreće ali mislim da naš ogroman optimizam je doprineo tome, jer imali smo stvarno gomilu nekih sitnih problema na putovanju , u temišvaru smo čak jedan drugog izgubili, jer smo od granice išsli odvojeno sa 2 kamiona ( a meni telefon nije hteo da radi ). Uglavnom nakon celog tog putovanja, promenili smo sveukupno kad racunam oba pravca oko 15 vozila, i bukvalno i najmanja sitnica sto se desila je bila deo mnogo višeg plana, tacno majke mi poceo sam verovati da se sve dešava sa razlogom :biggrin:

Edited by Djurba

2 hours ago, Djurba said:

Neverovatna avantura prepuna gomile neverovatnih dešavanja, emocije me još pucaju.

Autostop u Rumuniji radi kao sat :biggrin: , znači nismo stopirali nigde duže od 15 min, mnogo više vremena nam je otišlo na stopiranje u Srbiji. Ljudi su veoma prijateljski nastrojeni.

Neverovatno koliko ljudi hoce da pomognu, veoma bitno je naglasiti da smo mi imali rance na ledjima zapremine oko 85 l , sa sve podlogama za spavanje i satorima koji isto malo štrče sa strane, i opet su nam ljudi stajali, vrh vrhova je bio sto smo se vozili sa covekom koji radi u kurirskoj sluzbi ( kombi koji moze napred da primi troje ljudi, bukvalno lezao sam preko coveka i nije mu nimalo smetalo ).

Sve u svemu bilo je tu još mnogo, mnogo sitnica mogao bih nekoliko strana napisati u tacne detalje sta se desavalo, ali poenta je da autostop u Rumuniji stvarno radi kao sat :smile:

Mada smatram da smo prijatelj i ja imali i jako puno sreće ali mislim da naš ogroman optimizam je doprineo tome, jer imali smo stvarno gomilu nekih sitnih problema na putovanju , u temišvaru smo čak jedan drugog izgubili, jer smo od granice išsli odvojeno sa 2 kamiona ( a meni telefon nije hteo da radi ). Uglavnom nakon celog tog putovanja, promenili smo sveukupno kad racunam oba pravca oko 15 vozila, i bukvalno i najmanja sitnica sto se desila je bila deo mnogo višeg plana, tacno majke mi poceo sam verovati da se sve dešava sa razlogom :biggrin:

Tako je,sve se desava sa razlogom jer slucajnosti ne postoje! :-) Lepo je cuti za avanture tokom autostopa,jer kao sto sam uvek i svima govorio,autostop nije gratis voznja vec je to uvek neka avantura i prilika da upoznas razne ljude i otkrijes nesto novo. :-)

Verujem da se niste ni mnogo razocarali kada ste "promasili" pa umesto sela otisli za grad,a poznat mi je taj osecaj kada fali reci da bi opisali sve sto ste doziveli tokom tog zanimljivog puta -avanture.

Veruj mi,kad bude proslo malo vise vremena pa se prisetis ovoga,doziveces jos lepsi osecaj.. :-)

On 9.8.2016. at 4:41 PM, Djurba said:

A ja sam uvek mislio da ranci sa full opremom pomazu autostop. To valjda govori da nisi manijak nego putnik. :biggrin:

• 2 weeks later...
  • Author
On 9.8.2016. at 7:18 PM, WorldCitizen said:

Verujem da se niste ni mnogo razocarali kada ste "promasili" pa umesto sela otisli za grad,a poznat mi je taj osecaj kada fali reci da bi opisali sve sto ste doziveli tokom tog zanimljivog puta -avanture.

Veruj mi,kad bude proslo malo vise vremena pa se prisetis ovoga,doziveces jos lepsi osecaj.. :-)

Upravo baš tako :smile: , nismo se nimalo razočarali, onako iskustvo nikakave pare ne mogu da kupe, a definitivno fali reči da se to sve opiše, jedino da napišem neku mini knjigu :smile: .

Slazem se, ovakva iskustva ostaju za ceo život. Ništa onda, moramo već planirati novo putešestvie

On 16.8.2016. at 8:50 PM, pecanj said:

A ja sam uvek mislio da ranci sa full opremom pomazu autostop. To valjda govori da nisi manijak nego putnik. :biggrin:

Pa u stvari i jeste tako :smile: , jedino je problem što puno vozila ne može da stane, ali ko što kažeš sa rancem izgledaš kao putnik namernik a ne neki manijak :biggrin:

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Sta mislite, koja trasa je bolja za stop iz Beograda do Temisvara, preko Vrsca (sto meni deluje bolje) ili mozda preko Zrenjanina?

Kada smo pre 2 godine išli na festival u Banatski Sokolac jedan deo ekipe je stopirao iz Zrenjanina, rekli su nam da to niko nikad više ne radi. To je pravac ka Vršcu. Ne znam da li je ka Rumuniji bolje.

Stopirao sam iz Temišvara za Bg preko Vršca, promet je slab, ali verovatno nema bolje. Išao sam pre par dana kolima iz BG-a za Temišvar preko Jaša Tomić graničnog prelaza jer je kraća varijanta, ali ne bih nikom savetovao tuda stopom, mrtvo skroz.

Hvala na odgovorima. Ici cu preko Vrsca.

Chivitli, secas li se mozda koliko ti je otprilike vremena trebalo za Temisvar - Beograd?

3 hours ago, Rocky8 said:

Hvala na odgovorima. Ici cu preko Vrsca.

Chivitli, secas li se mozda koliko ti je otprilike vremena trebalo za Temisvar - Beograd?

Pozdrav druže, mislim da je najbolje da odeš preko Vršca, ovamo na S. Crnju i J. Tomić ti je jako pusto, ja živim tu u Zrenjaninu, pa zato kažem, ja uglavnom idem preko S. Crnje, i slabo ide, a o Jaši da ti ne pričam, ako ideš preko Vršca, napiši kako prošao auto-stop..

• 2 weeks later...

Evo me sa izvestajem, ako nekoga interesuje.

Od BG do Vrsca lagano, na Pancevackom mostu u 11, brzo je stao covek koji me je odbacio do Mol pumpe u Pancevu, tu mi je takodje brzo stao neki covek koji me je odbacio do zgrade Vrsackih vinograda, tako da sam dotle brzo stigla, oko 12:40. Slabo ima prometa, pa sam pecasila neka 3km do OMV pumpe, ni tu niko nije stajao pa sam pesacila jos nekih 500-600m do Swissliona, tu mi je brzo, posle nekih 15 minuta stao covek koji me je odvezao do granice. Odmah posle granice je neko autobusko stajaliste, slabo ima prometa, ali mi je ipak stao neki Rumun i dobacio do centra Temisvara gde smo stigli oko 16:30, po njihovom vremenu. Dakle, oko 4,5 sata, skroz ok.

8 hours ago, Rocky8 said:

Od BG do Vrsca lagano, na Pancevackom mostu u 11, brzo je stao covek

Gde si stopirala na Pancevcu?
Moze se stopirati na pancevackom putu kod pumpe u blizini PKB skole,a isto tako ima ljudi koji idu starim putem(Kovacica),pa se onda moze ici autobusom 108 do zadnje stanice,pa jos malo(50 metara) napred do napustene benzinske pumpe i tu stopirati ili jos 15 minuta peske odatle do mesta blizu buvljaka odakle opet pojedinci idu starim putem preko Crepaje,Kovacice i sl..
Inace od kasarne u PA se moze cesto naci neko ko ide za Vrsac.

Edited by WorldCitizen

Ma iskreno mrzelo me da se zavlacim pa sam stala prakticno pred pocetak mosta, kako se dolazi od Bogoslovije, pre onog ukljucenja na most.

Pa dobro da je stao tu neko,inace tu slabo ko ceka,a i staje odmah.A ovih 4,5h stopa je sasvim OK.Ipak je to najmanje 140-150km puta.

Ma da, mesto mi je delovalo lose, ali sam pomislila - Ma hajde da pokusam malo, pa cu se pomeriti.

• 4 months later...

Da li je neko pokušavao da stopira od Nakova do Arada ? Ne deluju mi naročito prometno putevi. Inače išao bih Arad - Satu Mare, pretpostavljam da to nije problematično. 

E baš sam iz Kikinde ustopiro kola,čovek je išao za Arad, ja s njim otišao na početak grada i nastavio za Temišvar, imaš negde oko 80-ak kilometara i ideš kroz nekoliko naseljenih mesta, auta ima, ako si iz Nakova, lagano ustani ranije i na stop, nećeš imati problema, prometni su putevi tamo, brzo ćeš stići u Satu Mare, pozdrav..