Jump to content

Featured Replies

Ja samo da se javim da je sve super proslo sa mojim DJ, niko nije pravio problem, cak smo i tamo kupivali dnevnu voznu kartu i sve je super proslo. 

• 7 months later...

Slučajno nabasah na ovaj članak u Vikipediji, izvinjavam se ako je već neko pominjao:    https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Serbian_citizens

The Serbian passport is one of 5 passports with the greatest improvement in rating since 2006.

As of January 2017, Mauritius, Seychelles and Serbia are the only countries whose citizens may travel without a visa to China, Russia and the Schengen Area.

Citirani tekst o tome kako smo skočili je napisan pre nego što smo pali na tom indeksu (mereno za 2015. godinu). Dosta zemalja nas je od tada preteklo.

Slabo nam ide ukidanje viza u poslednje vreme. U poslednjih godinu i po su nam vize ukinuli samo Indonezija (kao i gomili drugih zemalja) i Kina, a Malezija nam je ukinula na godinu dana pa opet uvela. Za mnoge zemlje smo crna rupa - ne traže vize nikome u Evropi osim nama i ponekad ovim našim problematičnim susedima. Geografski najbliža država nama a da joj treba viza za Maleziju je Avganistan.

Sad je Srbija na 43. mestu sa 115 zemalja.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Nije los srpski pasos sada uopste, a s obzirom da Malezija opet trazi vize, nema veze, Scoot (Singapore Airlines low cost) i Tiger Air su se spojili. Tako da problema nema, umesto KL-a se ide preko Singapura i dize ruke od Air Asia. Scoot/Tiger pokrivaju sve destinacije kao i Air Asia, a po ceni su slicni. Jedina manjkavost je sto ako presedate dosta vremena pa odlucite da prespavate u Singapuru vas izadje skuplje nego KL. Ali, ipak vredi tog novca. Singapur je neuporedivo sadrzajniji grad od KL-a. A i daleko manje cimanje. Od aerodroma do KL-a se treba dovuci busom sat vremena i vise. U Singapuru MRT metroom za 20-ak minuta.

http://www.flyscoot.com/en/en-brandmerger

Scoot and Tigerair will become one on 25 July 2017!

Edited by noskich

9 hours ago, noskich said:

Nije los srpski pasos sada uopste, a s obzirom da Malezija opet trazi vize, nema veze, Scoot (Singapore Airlines low cost) i Tiger Air su se spojili. Tako da problema nema, umesto KL-a se ide preko Singapura i dize ruke od Air Asia. Scoot/Tiger pokrivaju sve destinacije kao i Air Asia, a po ceni su slicni. Jedina manjkavost je sto ako presedate dosta vremena pa odlucite da prespavate u Singapuru vas izadje skuplje nego KL. Ali, ipak vredi tog novca. Singapur je neuporedivo sadrzajniji grad od KL-a. A i daleko manje cimanje. Od aerodroma do KL-a se treba dovuci busom sat vremena i vise. U Singapuru MRT metroom za 20-ak minuta.

http://www.flyscoot.com/en/en-brandmerger

Scoot and Tigerair will become one on 25 July 2017!

Ima i brzi voz od klia2 do centra i putuje pola sata :smile:

Stvorila mi se (sama od sebe, po svemu sudeći, jer ga zaista retko koristim) pukotina u vidu linije od 2 cm na biometrijskoj strani srpskog pasoša. 

Da li se nekom desilo ovako nešto i da li su vam pravili problem neki? 

gEsfqsm.jpg

Edited by golosina

3 hours ago, markoristic said:

Ima i brzi voz od klia2 do centra i putuje pola sata :smile:

Preskup ako mene pitas. Dodaj na to i cenu vadjenja malezijske vize. 

2 hours ago, golosina said:

Stvorila mi se (sama od sebe, po svemu sudeći, jer ga zaista retko koristim) pukotina u vidu linije od 2 cm na biometrijskoj strani srpskog pasoša. 

gEsfqsm.jpg

Ja bih to menjao sto pre.

8 hours ago, golosina said:

gEsfqsm.jpg

Mom drugaru je potpuno otpala ta biometrijska strana iz pasosa. On lepo prilepio na gornjoj ivici superlepkom za narednu papirnu stranu  i niko se nije zalio. S obzirom da ti je ta pukotina na gornjem delu stranice ne vidim zasto ne bi mogla da uradis isto. Obaska sto ti je srpski pasos drugi pasos koji retko koristis. U najgorem slucaju, ako bude problem, das im drugi pasos. 

Ne bih se cimao da vadim novi pasos zbog toga, cak i da sam daleko blize nego sto jesam. Jedino ako sam vec u Srbiji, a ne da samo zbog toga idem tamo.

Pa tako nešto i ja razmišljam. Ne bih da se cimam. Retko kad i ostanem u Srbiji dovoljno dugo da čekam pasoš... (kad smo već kod toga, znate li može li se na osnovu toga što neko živi u inostranstvu može dobiti pasoš po hitnom postupku?).

A u isto vreme, da lepim pasoš nije mi palo na pamet. Mada pogledaću šta može da se uradi... :biggrin:

Ne bih da mi neki nadrndani policajac k*nja zbog toga, a to je jedini srpski dokument koji imam. 

16 minutes ago, golosina said:

Pa tako nešto i ja razmišljam. Ne bih da se cimam. Retko kad i ostanem u Srbiji dovoljno dugo da čekam pasoš... (kad smo već kod toga, znate li može li se na osnovu toga što neko živi u inostranstvu može dobiti pasoš po hitnom postupku?).

Pasos se jako lako i brzo moze dobiti, u roku od 48 sati po hitnom postupku, tako da nemas izgovor :smile: Iskustvo od ovog leta je da smo i supruga i ja trazili pasos po hitnom postupku, u 2 razlicite opstine, u jednoj su kao dovoljan razlog za trazenje hitnog postupka naveli to sto imam vazecu vizu u pasosu, pa, kao, valjda mogu i treba da otputujem svakog casa. Podigao sam ga u istoj opstini, za, 2-3 dana. U drugoj opstini su trazili da se popuni neki obrazac da zivimo u inostranstvu, pa su, kao, time pravdali. Delovalo mi je kao da je poenta bila samo da se uplati taksa u opstinski budzet, jer ne mislim da je to bilo neophodno. Pasos je vec za 1-2 dana bio dostupan za podizanje, ali u SUPu u Ljermontovoj u Beogradu.

Inace, ja bih malo zalepio taj pasos i video da li ce da prodje. Ako bas negde prave problem, imas drugi da im pokazes. Moja supruga je malo bila oprala svoj pasos u ves masini, pa je, iako malo raskupusan, bio sasvim ok da se u njega stavi americka viza i putuje normalno :wink:

Edited by Dragance

Opa, to nisam znala. Za dva dana gotovo. Eto nešto da može i brzo da se reši u Srbiji.

Naravno, korisno bi bilo da se malo raspitas i dodjes sa vec spremnim papirima i uplatnicama i nadjes neku "vezu" u lokalnom SUPu, za svaki slucaj. Jer, iako zakon kaze da moze i u praksi uglavnom vrlo dobro funkcionise, ako ti salteras kaze da ne moze, tu je kraj :biggrin: Znas vec kako to kod nas ide :biggrin:

• 4 months later...

Zanimljive novosti

Пасош Србије на 41. месту, без виза у 119 земаља

На ранг-листи пасоша, према броју земаља у које власник може да оде без виза, Србија је заузела 41. место у свету, јер можемо слободно да отпутујемо у 119 земаља.

Од држава са простора бивше Југославије, Словенија дели 11. место са 167 земаља у које путујете без виза, док је Хрватска најлошије рангирана земља ЕУ и дели 21. место са 155 држава у које се може ићи слободно.  Србија се налази на 41. месту и без визе можемо посетити 119 земаља, Македонија је 46. са 112 држава, Црна Гора 48. место дели са Русијом са 110 држава, БиХ је на 51. месту са 105 земља без виза.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2998269/pasos-srbije-na-41-mestu-bez-viza-u-119-zemalja.html

Од 1. октобра у пасоше се уместо "српско" у рубрику "држављанство" уписује "држављанство Републике Србије". Ознака држављанства као "српско" није била супротна прописима, тако раде и друге државе, кажу у Министарству унутрашњих послова. Међутим, у Странци за Санџак су сматрали да се тиме крше права мањинских народа у Србији.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3009581/zasto-se-u-pasosu-menja-oznaka-drzavljanstva.html

Što se tiče ranga, zanimljivo je da je Hrvatska čak 36 država ispred Srbije. To su Velika Britanija, Irska, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Bahami, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Grenada, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, El Salvador, Belize, Kolumbija, Venecuela, Bolivija, Paragvaj, Bocvana, Senegal, Maroko, Jermenija, Filipini, Malezija, Brunej, UAE, Katar, Tajvan, Mauricijus, Palau, Maršalska Ostrva, Solomonska Ostrva, Kiribati, Tuvalu, Tonga, Istočni Timor, Kirgistan i sve pomorske teritorije Velike Britanije plus eVisitor za Australiju, elektronska viza za Tadžikistan i vize na granici za Papuu Novu Gvineju i Bahrein.  Komparativna prednost Srbije su Kina, Rusija, Belorusija, Mongolija, Iran, Kuba, Zambija, Fidži i Turska.

U poređenju sa BiH, komparativna prednost BiH pasoša su Malezija, Bahami i Sveta Lucija. Prednost srpskog pasoša ogleda se u mogućnosti putovanja bez vize u sledeće države Kosta Rika, Peru, Argentina, Urugvaj, Izrael, Kazahstan, Belorusija, Kina, Mongolija, Iran, Zambija, Fidži  i Japan kao i pojednostavljen režim za Egipat i vize na granici za Oman i Kuvajt.

Na kraju kada pričamo o Crnoj Gori komparativna prednost su Jermenija, Kolumbija i Sveta Lucija i elektronska viza za Tajvan. Na strani Srbije su Kina, Belorusija, Mongolija, Iran, Fidži, Japan, Urugvaj, Dominikanska Republika, Indonezija i vize na granici za Oman i Kuvajt.

Što se tiče promene, može biti zanimljiva kod popunjavanja migracionih kartica, od sad umesto Serbian treba pisati Republic of Serbia pod državljanstvo kako bi odgovaralo napisanom u pasošu, naravno samo za one koji imaju pasoše izdate nakon 1. oktobra.

Edited by Lilienthal

Ovo je takva glupost kompleksasa za medalju... Cuj smeta im “srpsko” da nece mozda da se kontaminiraju i ne budu vise “bosnjaci”?!? Bas bih voleo da vidim u HR da to zatraze kako bi ih otpalili...

Državljanima EU nije potrebna viza za Palau po bilateralnom sporazumu do 90 dana. Za državljane Srbije važi sledeći režim - 30-days Tourist Visa will be issued upon arrival and may be extended within 7 days in advance with approval of the Chief of Immigration for a fee of US$50.00 before expiration date of the visa. (Note: Maximum of 90 days: 30 days upon arrival plus 2 extensions at US$50.00 fee per extension. After which visitors must exit the country).

Nešto slično je i za Mikroneziju 90 dana za državljane EU, 30 dana za ostale, ali tamo se ne izdaje viza na granici već nikome i ne traže, samo je razlika koliko se dobija boravka bez vize. Isto je i za Singapur 90/30 EU/Srbija.

Zar nije Zambija promenjena da treba viza?

Ja sam bio u novembru, ali posto sam par puta prelazio i/u Zimbabwe, uzeo sam Kaza Univisu za obe zemlje za $50 (u srpskom pasosu).

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Nije baš najjasnije za Zambiju, kada se pretraže svi .gov.zm domeni za reč Serbia od originalnog sadržaja izlazi samo stranica migracionog koja se zove "Nationals who do not require visas to enter Zambia" http://www.zambiaimmigration.gov.zm/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=117

Problem je što je izlistana kao Serbia-Montenegro.  Međutim to je i jedino mesto gde se spominje, postoji i spisak "Nationals requiring Visas issued on Arrival or at Zambian Missions Abroad" i "Nationals requiring visas Prior to Travel" i tu Srbije nema. Srbija se spominje još jedino na "Nationals eligible for KAZA UNIVISA" ali to je viza koja pokriva i Zimbabve, ne znači da je potrebna i viza za Zambiju ako se samo tamo ide.

Na sajtu našeg MSP stoji da se viza pribavlja na granici, ali kao što rekoh na spisku "Nationals requiring Visas issued on Arrival" nema Srbije. Na sajtu ambasade Srbije u Zambiji poslednja vest je iz 2015.

12 hours ago, Lilienthal said:

Ознака држављанства као "српско" није била супротна прописима, тако раде и друге државе, кажу у Министарству унутрашњих послова. Међутим, у Странци за Санџак су сматрали да се тиме крше права мањинских народа у Србији.

Nabijem ih na onu stvar,ako im to bas toliko smeta.

Inace,ovaj plasman u gornjih 25% drzava sveta i nije tako los.Nisam ni znao da se toliko kotira nas pasos.

11 hours ago, Lilienthal said:

Državljanima EU nije potrebna viza za Palau po bilateralnom sporazumu do 90 dana. Za državljane Srbije važi sledeći režim - 30-days Tourist Visa will be issued upon arrival and may be extended within 7 days in advance with approval of the Chief of Immigration for a fee of US$50.00 before expiration date of the visa. (Note: Maximum of 90 days: 30 days upon arrival plus 2 extensions at US$50.00 fee per extension. After which visitors must exit the country).

Nešto slično je i za Mikroneziju 90 dana za državljane EU, 30 dana za ostale, ali tamo se ne izdaje viza na granici već nikome i ne traže, samo je razlika koliko se dobija boravka bez vize. Isto je i za Singapur 90/30 EU/Srbija.

Super je to  teoriji ali u praksi je onako kako sam napisao :). Palau je toliko skup da sumnjam da je iko ikad bio blizu 90 dana turisticki tako da ni to nije neka prednost. :yok: