Jump to content

Featured Replies

Sa američkom vizom u pasošu možemo u još 5 latinoameričkih zemalja, a za par azijskih zemalja treba samo e-visa, tako da je mnogo više od gore navedene cifre.

Ne znam kakva je situacija ko ima Britansku vizu. Da li može i na britanske teritorije, raznorazna ostrva i sl. ili ne.

• 4 weeks later...

Pitanje: da li gradjani Srbije koji zive u inostranstvu mogu po hitnom postupku da izvade novi pasosh ako im prethodni pasosh josh nije istekao, vec je preostalo oko godinu dana vazenja? Da li se ovo mora raditi u Beogradu?

Hvala.

Moze po hitnom postupku i ne mora u BGu.

Prosle godine smo supruga i ja to radili, posto se jos vodimo na razlicitima adresama u Srbiji, svako je radio u svojoj opstini. Iskustva su razlicita i ocigledno zavise od mesta do mesta, a verovatno ponajvise od samih zaposlenih tamo. U Kikindi su trazili neku vazecu vizu u starom pasosu kao dokaz o hitnosti, pa je americka bila dovoljna, iako nikakve veze sa tim nema, dok su u Topoli trazili da se prijavi da zivis u inostranstvu i da se uplati neka taksa od 200-300 din. U Kikindu je pasos stigao nakon neka 2-3 dana, ako se ne varam, dok su nam u Topoli rekli da ce pasos biti dostupan za podizanje u Beogradu, u SUPu u Ljermontovoj, u roku od 1-2 dana i tako je i bilo. Obrazlozenje zasto ne moze da se podigne u Topoli je da moze da potraje da ga posalju jer navodno salju samo ako ima vise stvari da se salje odjednom, pa da odrade to o istom trosku. U svakom slucaju, uspeli smo da obavimo to u kratkom roku i bez vecih problema. Naravno, ako si prijavljen u Srbiji u nekoj opstini gde su vece guzve, po starom dobrom srpskom obicaju, pozeljno je da imas nekog poznatog tamo, da odradis to u neko zakazano vreme ili "preko veze".

Edited by Dragance

Ja sam vadio pasoš dok sam živeo u inostranstvu (Poljska) i iz ambasade su mi u mejl prepisci rekli: "vreme čekanja je, zavisno od obima posla u kovnici, od mesec dana do dva meseca." Preciznije za ovo što tebe zanima, rekli su mi: "Po ubrzanoj proceduri vreme čekanja je do mesec dana." Novi pasoš mi je stigao iz Srbije u ambasadu u Varšavi za, čini mi se, tri nedelje. 

Pasoš sam vadio zato što sam imao jednu ili dve slobodne strane i to mi nije bilo komotno zbog viziranja i službenih putovanja. Rekli su mi da kao razlog navedem da mi treba pasoš za službeni put, ali ne sećam se da li sam uopšte negde upisivao taj razlog kad sam podnosio zahtev. 

Zakon (član 33) otprilike ne očekuje da vadiš novi pasoš duže od 6 meseci unapred osim ako ga nisi popunio, oštetio itd. ali uz objašnjenje da će ti trebati vize, poslovi, službena putovanja i tako neka kombinatorika, mislim da neće praviti probleme. Pitaj direktno ambasadu zato što se verovatno razlikuje od zemlje do zemlje i srećno!

Amstel, pitam za ovo bas zato sto ne zelim da vadim pasosh u inostranstvu, prvenstveno zbog cene. Kad vec idem u Srbiju ove godine nevezano za pasosh, bolje mi je da izvadim tamo na licu mesta. Ta varijanta sa vadjenjem u inostranstvu je uvek aktuelna, za to se mogu prijaviti bilo kad. Poslednji pasosh sam vadio tako.

Zato me zanima kada cu vec biti tamo u avgustu da to odradim u Srbiji. Dragance, hvala na iskustvu, probacu i ja pa cemo videti. Nego pasosh se vise ne vadi u MUP-u? Moj prvi pasosh sam vadio tamo. Za drugi sam se prijavio u inostranstvu. Davno je to bilo.

Imam onu licnu kartu - karticu, nevazeca je i sasvim izlizana, ali mi sa njom ne treba izvod o drzavljanstvu i krstenica?

Edit: izvini, vidim da si napisao svako je vadio u svojoj opstini pa me to malo zbunilo. Mislio si na opstinu kao lokaciju ili na opstinu kao instituciju? Iliti da li se prijavljuje u opshtini ili u MUP/SUP-u?

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

Dragance, hvala na iskustvu, probacu i ja pa cemo videti. Nego pasosh se vise ne vadi u MUP-u? Moj prvi pasosh sam vadio tamo. Za drugi sam se prijavio u inostranstvu. Davno je to bilo.

Imam onu licnu kartu - karticu, nevazeca je i sasvim izlizana, ali mi sa njom ne treba izvod o drzavljanstvu i krstenica?

Edit: izvini, vidim da si napisao svako je vadio u svojoj opstini pa me to malo zbunilo. Mislio si na opstinu kao lokaciju ili na opstinu kao instituciju? Iliti da li se prijavljuje u opshtini ili u MUP/SUP-u?

U SUPu sam vadio, naravno, moja greska. Mozda je zazvucalo kao da sam vadio u opstini, ali sam samo hteo da naglasim da je iskustvo iz 2 opstine.

Edited by Dragance

1 hour ago, Dragance said:

U SUPu sam vadio, naravno, moja greska. Mozda je zazvucalo kao da sam vadio u opstini, ali sam samo hteo da naglasim da je iskustvo iz 2 opstine.

Jesi li morao da prilozis izvod iz maticne knjige rodjenih i potvrdu o drzavljanstvu?

40 minutes ago, noskich said:

Jesi li morao da prilozis izvod iz maticne knjige rodjenih i potvrdu o drzavljanstvu?

Ako si vadio biometrijsku ličnu kartu ili biometrijski pasoš pre onda ne moraš da donosiš nikakva dokumenta sem njih

Ako si vadio biometrijsku ličnu kartu ili biometrijski pasoš pre onda ne moraš da donosiš nikakva dokumenta sem njih

Trebalo bi da ima obe stvari ako kaze da mu je LK kartica (a ne knjizica), kao i to da ima vazeci pasos (plavi su ukinuti poodavno).

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Ako ti je sa cipom kartica onda ne nosis dokumenta, ali ako ti je istekla onda mogu da te smaraju zasto nemas vazecu licnu. Pa onda zasto zivis preko a nisi se prijavio...

Znam samo kad je moja zena vadila pasos prvi u ambadi pre 7 godina da je regularno izdat, i onda posle dve godine kad je dosla u Srbiju da vadi licnu ovi su napravili citavu dramu kako je dobila pasos a da pre toga nije izvadila licnu (ostala prijavljena pre 20 godina na adresi u SRB).

Jos ako licna istekne vise od par meseci, ne znam tacno koliko onda smaraju da dovedes dva svedoka u opstinu da napises izjavu zasto nisi imao dokumenta?!?

26 minutes ago, mveruovic said:

Pa onda zasto zivis preko a nisi se prijavio...

Uz nesto malo taksi i jedan obrazac ovo se lako regulise u lokalnom SUP-u sa prijavom boravka u inostranstvu duzom od 90 dana [ako hoces i dalje da imas prebivaliste u Srbiji].

8 hours ago, noskich said:

Ne secam se bas svih detalja, ali mislim da ne. Verovatno u skladu sa ovim sto je pisano u odgovorima ispod tvog pitanja.

Znaci ako samo pokazem novi biometrijski pasos koji vazi jos godinu dana i kazem da hocu da izvadim novi treba samo da platim troskove vadjenja pasosa bez ikakve dokumentacije?

Video sam to. Ne lupam glavu, vec cu biti u Srbiji oko desetak dana i to ne samo u jednom mestu, pa bih voleo da unapred znam sta i kad. Necu se dugo zadrzavati.

Prvi dan, cim stignes, odes, platis sta treba od taksi i predas dokumenta i vratis se za 2-3 dana ili kad ti vec kazu i pokupis novi pasos, to je to.

• Author

Radio sam ovo pre tri-četiri godine. Ako imaš bilo koji biometrijski dokument (LK u obliku kartice, sa ili bez čipa ILI crveni pasoš), istekao ili važeći svejedno, jedino što ti treba su popunjene uplatnice i stari pasoš. Završe novi za oko 3 dana u stanici policije, ili 2 dana ako ideš u Ljermontovljevu. Ovo važi za BG - moguće da su vremena isporuke van BG duža.

U svakom slučaju, stari pasoš ostaje kod tebe dok ne podigneš novi. Čak i ukoliko nešto pođe naopako, nećeš ostati bez pasoša.

Ja sam juce isao da vadim pasos jer mi je istalo par strana i necu imati dovoljno za vize. Morao sam da napisem zahtev u slobodnoj formi zasto trazim nov pasos a imam par strana jos i nije istekao. To prikace za zahtev. Pasos ne moze da se izvadi bez licne karte, znam da sam juce nosio stari vazeci pasos i da mi je trazila licnu i da ne moze bez toga (mup Cukarica).
Naravno vrate pasos dok se ne podigne novi i buse samo korice i plasticnu stranu (mada treba proveriti da ne izbuse ceo ukoliko imate vizu unutra vazecu).

Pitao sam i za iseljenje jer za par meseci odlazim, postoje dve opcije, ova koju je naveo jms_uk da odlazite u inostranstvo na duze od 90 dana i moze to da traje neogranoceno. 310 dinara je taksa, popuni se zahtev i odmah bude gotovo. Kad se vratite u Srb popuni se opet zahtev i 310 din.
Ostaje licna, prebivaliste sve.

Druga opcija je iseljenje gde se gubi licna i prebivaliste. (ne znam detalje jer su me i sluzbenice savetovale da ne radim to).

Treca opcija je iskulirati sve :smile: Malo mi je besmisleno placati taksu samo da bi tamo neko negde registrovao da si ti van zemlje, cemu to uopste sluzi? Ne znam kakvih problema moze da bude ako se ne prijavi taj odlazak u inostranstvo, je l' imao neko takav slucaj? U sustini, valjda bi trebalo da je bitno zbog neke vojne obaveze, ali kad sam svojevremeno neke sluzbenike pitao o tome, ne secam se vise ni gde ni koga, znam da su me bledo gledali.

48 minutes ago, Dragance said:

Treca opcija je iskulirati sve :smile: Malo mi je besmisleno placati taksu samo da bi tamo neko negde registrovao da si ti van zemlje, cemu to uopste sluzi? 

To da pitas one koji su doneli zakon/propis... o prebivalistu i boravistu.

Postoji i finansijski aspekt, ako ima poreza/troskova po [registrovanom] clanu domacinstva koji ce biti visi iako clan ne zivi tu.

Ja sam to odradio svojevremeno i osim jednog formulara, 10 minuta vremena u Majke Jevrosime i neke male takse, nije bio neki preterani cim/trosak.

Došlo je do nekih promena pa evo nove komparacije:

Prednost Hrvatske su Velika Britanija, Irska, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Bahami, Barbados, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Grenada*, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, El Salvador, Belize, Venecuela, Bolivija*, Paragvaj, Bocvana, Senegal, Maroko, Jermenija*, Filipini, Malezija, Brunej, UAE, Katar, Tajvan, Mauricijus*, Palau*, Maršalska Ostrva, Solomonska Ostrva, Kiribati, Tuvalu*, Tonga, Istočni Timor*, Kirgistan*, Sao Tome i Principe i sve pomorske teritorije Velike Britanije plus eVisitor za Australiju i vize na granici za Papuu Novu Gvineju i Bahrein i elektronske vize za Angolu.  Komparativna prednost Srbije su Kina, Rusija, Belorusija*, Mongolija, Iran*, Kuba*, Zambija*, Fidži, Surinam i Turska*. Zvezdica * označava države gde srpski odnosno hrvatski državljani mogu ipak da borave bez vize ali pod lošijim uslovima ili uz dobijanje vize na graničnom prelazu.

U poređenju sa BiH, komparativna prednost BiH pasoša su Malezija, Bahami i Sveta Lucija. Prednost srpskog pasoša ogleda se u mogućnosti putovanja bez vize u sledeće države Kosta Rika, Peru, Argentina, Urugvaj, Izrael, Kazahstan, Belorusija, Kina, Mongolija, Iran, Zambija, Fidži i Japan kao i pojednostavljen režim za Egipat i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt.

Na kraju kada pričamo o Crnoj Gori komparativna prednost su UAE, Jermenija i Sveta Lucija i elektronska viza za Tajvan. Na strani Srbije su Kina, Belorusija, Mongolija, Iran, Fidži, Japan, Dominikanska Republika, Indonezija i vize na granici za Oman, Surinam i Kuvajt kao i elektronske vize za Mjanmar.

Edited by Lilienthal

Oman je nesto skoro menjao - mislim da sad svi moraju da apliciraju online, da nema vise vize na ulasku?

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Usvojene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, kojima se gradjanima omogućava da u matične knjige upišu promenu pola i dobrovoljan upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Izmene predviđaju da se podaci iz Registra matičnih knjiga vode u elektronskom obliku, a da građani, gde god se nalazile u Srbiji ili van nje, mogu da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu.